Jump to content

BonTon

Members
 • Posts

  210
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by BonTon

 1. BonTon

  De oude tuin

  Vier kasjes gebouwd met bankirai. Het dakje moet nog komen. Dat wordt van plastic
 2. Vanaf vorig jaar een tuin er bij gekregen. Het was een beetje een rommel en nu ben ik er wel content mee.
 3. Aan deze tuin die ik afgelopen jaar heb overgenomen, is de afgelopen 20 jaar niets gedaan qua bodemverbetering. Het is een blok massieve klei. Om dan een aantal jaren bezig te zijn om de bodem te verbeteren, heb ik geen tijd voor (lees: geen zin in). De breedte van 1.60 is geen probleem.Tussen de twee bakken heb ik een ruimte van 60 cm. Op de planken leg ik dan een (zit)plank van 80 cm. En dan werkt het wel lekker relaxed. Wat betreft de grond, lees ik wel een paar goede tips.Ik heb al geïnformeerd en kan grond krijgen (kopen) van een grondverzetsbedrijf. De grond komt uit tuinen die ze opnieuw inrichten. Van mij mag daar dan best ook wel wat klei en andere rommel tussen zitten. Met 12 kuub moet ik toch een heel eind komen. Met de houtsnippers ga ik dan experimenteren, twee bakken met snippers en de rest met .... Aan gras kan ik niet komen, wel aan stro mogelijk dat ik dat ga gebruiken.
 4. Ik ben bezig om vijf verhoogde bakken te maken van bankirai. De maten zijn circa 3.70 bij 1.60 en 30 a 35 cm hoog Ik ga circa 25 cm (zwarte) grond op de kleilaag opbrengen. Nu lees ik dat het nadeel van verhoogde bakken is dat de grond snel opdroogt. Kan ik dat opdrogen voorkomen/vertragen door een laag van ongeveer 5 cm houtsnippers op de zwarte grond op te brengen?
 5. Ik maak foto's en zet ze op FB. Ik heb zo een archief https://www.facebook.com/toncortecaes.
 6. Deze klimcourgette komt volgend jaar echt wel terug! De plant wortelt aan de linkerzijde en er zijn ranken bij die zijn al 5.60 meter lang en groeien nog steeds! Op de tweede foto onderin groeit ook een citroenkomkommer en die komt volgend jaar ook weer terug
 7. Dit jaar voor het eerst een klim courgette genomen. In eerste instantie een trage groeier. Nu is het een woud van bloemen en courgettes.. Deze soort is voor mij een blijvertje.
 8. Bij van der Wal zag ik deze foto, zoiets zou jezelf kunnen maken.
 9. BonTon

  Prettige feestdagen!

  https://www.facebook.com/toncortecaes
 10. BonTon

  Fruitkooi in de maak

  Begint nu wel te lijken op wat ik in gedachten had. De hele fruitsectie opnieuw ingedeeld en een kooi gemaakt. In het groeiseizoen gaan er paalkappen op de palen, touwen random spannen en een vogel net eroverheen leggen. Verdere afwerking komt in het voorjaar. Deze keer alle doornloze bramen weggedaan. "Ordnung muss sein" maar met die meterslange takken van de bramen kon ik niets. Probleem is altijd die "hebberigheid" Je wilt zo veel mogelijk soorten hebben en blijft het maar volstoppen.
 11. De folie op mijn kas komt van Agro Boy. Goede kwaliteit en voor het eerste jaar geef ik het als waardering een 10! Ik heb een keer eerder folie bij de Welkoop gehaald. Dit bleek achteraf niet UV bestendig te zijn. In het eerste jaar al scheuren in de folie. Een ander deel is het eerste jaar wel heel gebleven. maar.......... in het tweede jaar volledig vergaan en lag in duizend stukjes. Goedkoop is dus echt duurkoop!!
 12. Anti hotspot tape op de buizen vastzetten. Ik heb dit jaar een tunnelkas gemaakt en de tape er op vastgezet. Waar de tape kwam kon je de buizen gewoon beetpakken. Op de plekken waar geen tape bevestigd was waren de buizen vervloekt heet. Die tussenlaag zorgt dat het plastic minder hard slijt. https://www.facebook.com/toncortecaes
 13. BonTon

  Wiggle Wire

  Na 10 seconden zoeken in Engeland: https://www.northernpolytunnels.co.uk/w-wire-wiggle-wire-polythene-fixing-system.html https://www.alibaba.com/showroom/wiggle-wire-for-greenhouse.html
 14. Het is een bak van vier bij 1.45 en de zoete aardappelen staan onder een raam die ik dicht hou. De andere ramen staan wel open
 15. De planten beginnen nu te woekeren. Vooraf heb ik een stuk of zes zakken potgrond in de bak gegooid die ik nog had liggen. Met die grond is de grond in ieder geval lekker los. Nu afwachten tot oktober wat de oogst gaat worden.
 16. Verschillende soorten aardappelen van de LIDL, alleen de Agria kwam niet op, die was dus als enige "behandeld" De blauwe bessen die ik 2e hands heb doen dit jaar niets. In het najaar ga ik ze uitgraven en dan krijgen de wortels een betere of te wel zure grond. Fruit genoeg om leuke dingen mee te gaan doen! ] Ergens daartussen groeit een kiwibes! Geen idee welk ras het is. Appel, peer een wannabee pruimelaar en een echte pruimenboom rechts in de hoek. Bak 1 met tweejarigen, ze weten het nog niet maar we gaan afscheid van elkaar nemen! Bak 2 met eenjarigen die mogen vanaf nu voor nakomelingen zorgen en blijven nog een jaartje aan boord. Bak 3 ook met eenjarigen die blijven ook nog een jaartje Bak 4 met tweejarigen, ook deze gaan naar de "eeuwige composthoop' Rommelbak met restanten die bij elkaar gezet zijn. Dit is dus de beroemde "combinatieteelt"! Koude kas met koolraap, aardbeien en bataat die er sinds deze week in staat. Bak met diverse soorten wortelen en tomatenplanten die ongevraagd zijn opgekomen. De paprika kas, ik ben nog op zoek naar de ideale overkapping omdat deze bij het einde van het seizoen verwijder moet worden. De schuur die volgens de laatste planning volgend jaar plaats gaat maken voor een kas of schuur. Rommelhoek met materialen die ooit nog een keer nodig zijn!!!! De multi inzetbare werkplaats. oppottafel etc. etc. Twee compostbakken met paardenmest en eentje is nu nog in gebruik als rommelbak bij gebrek aan mest. De home made kas!! Ondanks dat er wat constructiefouten in zaten is het wel goed gelukt. Combinatie teelt van planten die 'over" waren Pepers, maar welke soorten weet ik niet meer. Diverse soorten sla, prei en de eerder genoemde combinatieteelt. Bonen voor de diepvries Rabarber en drie soorten courgettes Bonen voor de diepvries Rabarber, gaat einde van het jaar naar de weggeefhoek!! Zomerprei en net gezaaide rode bieten. Kas met diverse soorten pepers. Winterprei Kas met divers soorten pepers Rode bieten Kas met divers soorten pepers Koolraap Twee soorten mais voor op de bbq!
 17. Het frame bouwen dat lukt wel maar het spannen van het plastic met twee handen lukt met geen mogelijkheid dat is echt een job waar je vier tot zes handen voor nodig hebt. Vandaag is het circa 33 graden en het plastic is te week "to handle. " In het weekend de klus afmaken als de familie tijd heeft om een (of twee) handje(s) mee te helpen.
 18. BonTon

  Zelfgebouwde tunnelkas

  Frame is perfect! maar...... mijn onderbuik zegt dat als de wind vol op de kopgevel komt te staan dat het plastic los zal komen. Het zit nu vast met reparatietape. Zelf ben ik ook bezig met het maken van een tunnelkas en ik ga het plastic wat uit een stuk zal bestaan vastzetten op het kozijn van de deuren. Verder vind ik het een goed en mooi gebouwde kas! Er zijn verschillende manieren om een tunnelkas te bouwen ik ga het plastic vastzetten door het plastic in een plank te wikkelen en vervolgens de plank vast te schroeven op de houten dragers/ankers die naast de ijzeren dragers staan. Daarmee is het zeil ter zijner tijd na te spannen.
 19. Poging 1 tot het tot sap koken maken van aardbeien.
 20. De hele tuin vorig jaar met een paar honderd kilo koffiepoeder bemest. Dit jaar tot nu toe nog geen roest op de knoflook, bijna geen slakken op de tuin en bijna geen aardvlooien waargenomen! Toeval?
 21. BonTon

  prima kassie

  Missie voor deze week is een home made kas maken.
×
×
 • Create New...