Jump to content

tbtirza

Members
 • Content Count

  34
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Drenthe
 1. Eergisteren: Bietjes uitgeplant, sla buiten gezet, zomer worteltjes gezaaid, nieuwe Stokslabonen gezaaid ( ontkiemen nu al ) en heel veel tomatenzaailingen ( wildgroei ) uit mn tuin getrokken. Vorig jaar zijn er heel veel tomaatjes op de grond blijven liggen en hier ontstaan nu allemaal kleine tomatenzaailingen uit :0
 2. tbtirza

  Hup ... naar buiten!

  Oke, oke ... waar ik gisteren nog enorm aan het twijfelen was of het spul wel naar buiten kon, heb ik het vandaag maar gewoon gedaan! Nee, niet eerst afgehard, al weet ik dat dat beter is. Echter, was het vandaag zo'n mooie dag en wordt het morgen ook mooi, dat ik denk dat dit toch echt wel moet kunnen. Verder vandaag hebben we de rest van de tuin nog omheind, met de borderrollen, compost en houtsnippers toegepast, frambozen struiken geplant en zoals net gezegd.. de spinazie, de sla, en de rucola naar buiten verplaatst. Impressie moestuin: Bieslook in (bijna) bloei: Aardbeitjes: 3 Frambozenstruiken: Hopelijk binnenkort ontkiemen alle zaadjes die ik gisteren net heb gezaaid.. nu dus een kwestie van geduld hebben ( en water geven )
 3. Rucola, sla mix, sperziebonen, erwten. Goudsbloem, phacella, juffertje in het groen en nog iets.. Dille, Peterselie, Kaneel basilicum
 4. tbtirza

  Anno 2017

  En dan is het bijna een jaar geleden dat ik dit blog startte, en een dik half jaar geleden dat ik mijn laatste update gaf Van het winter is er weinig gebeurd. Ik had veel plannen maar helaas is hier niets van terecht gekomen. Nieuw jaar, nieuwe kansen denk ik dan maar weer. Mijn aardbeien, thym, peterselie en bieslook hebben de winter in ieder geval overleefd Ik heb in maart / april wel het een en ander gezaaid, wat ook opgekomen is maar waarvan ik het nog niet durf buiten de kas te plaatsen. ( Spinazie, Rode ui, Stokslabonen, Sla, Rucola, Tomaten, Paprika. ) Alles staat nog in de koude kas. De tomaten en de paprika blijven sowieso in de kas staan, en de rest hoop ik zsm naar buiten te verplaatsen. Gisteren zijn we druk bezig geweest in 'onze MoesSo'. Probleem met onze vorig bouwsel.. zand bleef over het terras komen. Bij droog weer waaide het op het terras, met nat weer stroomde het zand weg. Niet erg als je elke week wilt vegen, maar helaas.. zo'n type ben ik niet. Daarom.. Borderrollen toepast! Tevens breken de borderrollen de 'betonlook'. As we speak ga ik zo direct bij de buurman ( groenvoorzieningsbedrijf ), wat compost halen en nieuwe houtsnippers voor over de looppaden. Ook ligt nog in de planning deze week opnieuw wat zaden te zaaien. - Stokslabonen - Erwt ( omdat het zo'n mooi plantje is ) - Sla en rucola Verder heeft mijn man, 84 moestuintjes van de AH gekocht, en kan ik dus wel even vooruit
 5. tbtirza

  Als aanvulling op..

  Zoals de titel zegt.. eindelijk een aanvulling op: - 'Onze MoesSo', - Zomerseizoen. Het oogst seizoen loopt ten einde, terwijl mijn courgette plant nog volop courgettes levert. Wat een vruchten zeg! Ik denk dat de grootste die ik geoogst heb zo'n 30 cm lang en wel 7,5 cm dik was. Ongelofelijk! Nu heb ik nog 2,5 courgette in de koelkast liggen en er zitten nog 3 courgettes aan de plant. Helaas, hadden mijn tomaten in mijn vakantie tomatenrot opgelopen en heb ik er dus uit moeten trekken. Ik heb nu nog 1 cherry tomatenplant staan waar ik gisteren 5 rijpe cherrytomaatjes heb geoogst. Zijn wel kleine cherrytomaatjes.. De erwten, de stokslabonen zijn inmiddels uit geproduceerd en gaan binnenkort ruimte maken voor mijn nieuwe zaden. De aardbeitjes laat ik lekker staan aangezien daar nog veel vruchten aanzitten waarvan ik hoop, dat mijn dochtertje deze nog lekker kan plukken. ( Ze plukt ze sowieso, rijp of onrijp, maar als moeder moet ik er natuurlijk voor zorgen dat ze ze vooral 'rijp' plukt en eet. Daarnaast heb ik de watermeloenen toch ook maar verwijderd. Dit waren ook probeersels, maar ze bleven maar woekeren, bloemetjes produceren maar de vruchten bleven uit. Helaas. Daarnaast heb ik mijn eerste pompoen ook kunnen oogsten Wat een leuke plant en verrassend qua vrucht. Deze komt als decoratie op de 'seizoenstafel'. En om dit blog, na een eerste oogstseizoen te eindigen mijn nieuwe zaden voor komend najaar. Hebben jullie nog tips mbt tot deze zaden? Ik was van plan om de spinazie ( vergeten op de foto te zetten ) 'Amsterdam reuzeblad', in de kas te plaatsen ( koude bak ) Zelf denk ik dat de broccoli ' purple early sprouting', de andijvie nr 5, wortel cosmetic purple, en de ui red creole, wel buiten in rijen kunnen. Ik heb in de kas trouwens een compost laag aangebracht, aangezien mijn grond erg!! zanderig is. Zou ik de nieuwe zaden kunnen zaaien en vervolgens de grond kunnen bedekken met gemaaid gras of stro ( en compost ?) en dan later in dit jaar ( dus winter periode ) een nieuwe laag verse paardenmest kunnen aanbrengen? Of wordt dit teveel ? Mbt tot bodemverbetering ben ik erg nieuw vandaar mijn vragen.
 6. tbtirza

  Geen spijt

  @ Dakmoes, bedankt voor je reactie. Ik heb geen compostbak, dus dat wordt dan inderdaad een dure grap waarschijnlijk. Kan ik er nu, nu er groenten in staan, gewoon compost op gooien ? Ik woon in een boerengehucht, dus misschien dat ik er goedkoper aan kan komen Van het najaar wou ik idd gaan mulchen, en dan in het voorjaar weer flink bemesten.
 7. Nieuwe potgrond, als ook in grotere potten ?
 8. tbtirza

  Geen spijt

  Wat een weekje mooi weer ( en veel water ) wel niet kan doen! Eindelijk, vorige week de keuze gemaakt om mijn watermeloenen dan toch maar in de volle grond te plaatsen ( in de kas ). Ze waren erg klein, en groeide tot dusver niet en bleef maar twijfelen. Echter, hebben de planten zo genoten van het mooie weer dat ik ze nu per dag zie groeien! Zo mooi om te zien. Ook de courgette, die in 1 van mijn vorige posts een arm, mager en bijna verdord plantje was, is uitgegroeid tot een gezonde, groene courgette plant! Daarnaast heb ik eind mei nog wat gezaaid, wat nu eindelijk ontkiemt. Ik had het in de kas staan, maar had het idee dat het de zaden niet goed deed. Nu heb ik ze twee dagen binnen staan en zie hier.. de eerste zaden ontkiemen. Verder nog een kleine indruk van mijn groeiende groenten. De erwt: De broccoli: Venkel: En mijn volgende oogst, sla en rucola. Verder is op de foto's te zien, ( althans vind ik ) dat mijn grond weer erg zanderig is. Het lijkt alsof 'het' weer voedingsstoffen nodig heeft. Wat kunnen jullie mij aanraden?
 9. tbtirza

  Een allereerste oogst

  Hi Dakmoes, Ik lees je bericht net pas. Bedankt voor het recept.. de nieuwe radijsjes komen net boven, dus misschien dat ik dat is ga proberen. Klinkt wel fris en fruitig Ja, met betrekking tot de herfst/winterteelt, ben ik helaas niet zo van de kolen. Broccoli vinden wij wel lekker ( en dat gaat dus ook zeker in de grond ) en verder moet ik nog eens kijken wat ik wil en kan telen.
 10. tbtirza

  Een allereerste oogst

  Jaa klopt! Ik vind radijsjes sowieso vrij pittig, maar zo vers uit de tuin.. phoe, nog pittiger.
 11. Bodemstalen kan je altijd nemen. Zelf vind ik dit geldverkwanserij.. je ziet vanzelf wel of iets groeit / bloeit of niet. Zo niet, kan je altijd nog mest oid toevoegen. Misschien niet goed gelezen, maar wat wil je verbouwen ?
 12. tbtirza

  Een allereerste oogst

  Hoi Kim, Ja idd bij zaden en zo. Op de site stond een levertijd van 10 werkdagen ivm drukte maar ik had ze keurig binnen 4 werkdagen binnen.
 13. Eindelijk.. heb ik de tijd en rust om hier weer een update te geven. Ik had mij dit eigenlijk, vorige week al voorgenomen maar wanneer er steeds dingen tussen komen, moet dit blog helaas wachten. Vorige week heb ik nieuwe zaden binnengekregen. Jeej ! en hoop een paar van deze nog te kunnen zaaien, aankomende dagen. Met een ziek dochtertje, kan je helaas niet uitgebreid zaaien, onkruid wieden, verpotten enz enz. Maar, dit zijn ze Het plan is om de stokslabonen, de basilicum, de radijsjes, de courgette, de daslook en de pompoen aanstaande dagen nog te zaaien. Nu mijn vraag.. kan dit ├╝berhaupt nog? Is dit niet te laat voor bv de courgette en de boontjes? En wie heeft er ervaring met daslook ? En dan.. jaaaaaaa! Mijn allereerste ieniminie radijsjes ( en tevens de oogst ) Het is niet veel, maar dit is het eerste resultaat van een AH moestuintje! Morgen maar proeven..
 14. Wat zou hier een voordeel van kunnen zijn in het voorjaar? Je kan toch gewoon van die kweekbakken in de vensterbank zetten voor het hetzelfde effect? Of zeg ik nou iets heel raars..
 15. Ziet er leuk uit metermoestuin. Verder als die van mij iig , maar nu was ik ook een beetje nonchalant

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...