Jump to content

Tekj

Members
 • Posts

  61
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Leiden
 1. Ik ben geen echte kenner, maar dit lijkt mij phyto. Ruimen is de enige oplossing. Had dit vorig jaar ook, alle tomaten die er nog goed uit zagen gingen alsnog...
 2. Ik werk ook redelijk veel met koffieprut, vooral voor die rotslakken en katten. Voor de slakken werkt het uitstekend overigens. Eerst laten drogen in de zon en dan als het dus droog poeder geworden is over de aarde. Geen slak die er overheen durft. Maargoed, terug naar de aardbeien. Ikzelf heb dit ook geprobeerd met de stekjes van vorig jaar. Toch best goed voorzien van de koffieprut, maar.... Ik heb wederom geen enkel bloemetje kunnen ontdekken. Dus denk niet dat het voor de bloei iets doet. Begrijp sowieso weinig van mijn aardbeien. Verwaarloos ik ze, gaan ze bloeien, probeer ik de omstandigheden zo goed mogelijk te maken, laten ze het afweten.
 3. Tekj

  Uitbreiding!

  De bekende, zonnige plek. Staan nu: wortels, Mini-komkommer, biet, sla, aardbei (zonder vrucht natuurlijk, zal is wel zo zijn), framboos, munt. Was al best content met wat ik had, maar heb nog een stuk 'gekregen'. Nadeel wel, aanzienlijk minder zon. Maarja, we doen het er mee! Er is namelijk wel wat zon op de aarde, s'morgens tot rond 13.00 wel. Betekent dus dat ik de hoogte moet op zoeken. Gaan we doen. De snijbonen krijgen daar ook een plek, 2 nieuwe frambozen en een zelfbestuivende kiwi hebben ook een plaats gevonden. Laatste 3 nog niet heel hoog, dus ze hebben wat te doen dit jaar. Ook 2 kleine munt en een aardbei (uit een kleine balkonbak gehaald, maar weer geen vruchten). Verder heb ik gisteren gelijk nieuwe zaden gehaald en weer te ontkiemen gelegd: rode kool (nu al aan het ontkiemen) prei en bosui. Ook sla, komkommer en tomaat extra gezaaid. Al eerder gezaaide dingen: snijbonen, komkommer, tomaat, afrikaantjes stonden vandaag lekker buiten, was weer heerlijk weer vandaag.
 4. Tja, ik ben ook weer bezig. Weer veel te vroeg gestart, maar dit jaar is de temperatuur iets vriendelijker. Inmiddels staan de bieten er in (bijna allemaal), de wortels willen niet zo. Ben er mee bezig in ieder geval. Heb binnen een snijboon staan, bijna 2 maanden inmiddels. Had er 3, waarvan 1 gesneuveld door de hond, 1 gesneuveld door een ziekte (kreeg bruine stam), de ander heeft nu snijbonen hangen ter grootte van een sperzieboon. Best grappig. Die gaat boven in een grote pot tegen de tijd, zonet 2 nieuwe bonen op keukenpapier gelegd voor in de grond. Dit jaar 1 tomatenplant, vond 80 van vorig jaar toch ietsjes teveel Snijboon, in 24 uur 2 cm langer Komkommer 14-03 Komkommer 28-03 Overzichtfoto waar alles staat/ gaat staan:
 5. 2 weken geleden dit geprobeerd bij 3 snijboonzaadjes. Alle 3 ontkiemden al na 3 dagen, binnen 8 dagen stonden ze al in de aarde (binnen) en waren ze al zo'n 10-12cm hoog. Bizar. Gelijk ook met de bietenzaad gedaan, ter proef. Werkt ook perfect. Ontkiemt veel sneller, zodra er een puntje uit het zaadje komt in de aarde stoppen. Slagingskans vooralsnog 100% hier. Schijnt overigens dat als je ze echt gaat weken, dat er een zeer groot gedeelte al verzuipt en dus verrot.
 6. Plant is niet winterhard als ik het goed begrijp, dus die overleeft de winter toch niet. Raar hoe dat daar terecht gekomen is. Maanden geleden zijn er wel in de buurt enkele katten vergiftigd, waarmee geen idee. Ik neem aan dat die boontjes ook giftig zijn voor katten, dus wieweet...?
 7. Iemand enig idee wat dit is? Het is in ongeveer 2-3 maanden uit het niets zo gegroeid. Flinke plant met enorme bladeren.
 8. De tomatenplanten zijn er uit ivm phyto. Helaas zijn er ook aardig wat tomaten getroffen en konden dus weg. Maargoed, er liggen er nog best wat die wel goed lijken te blijven. De tuin zelf is ook nogal leeg nu. Er staat nog sla en de komkommerplant. Sla gaat prima, ééntje doorgeschoten. Niet erg, wilde er één laten doorschieten. Zelf zaad van winnen, kijken of het nog lukt. Gelukkig is het ook precies deze, een 'krop' die hele lange maar wel vrij weinig blad had. De komkommerplant wil nog helemaal niet weg. Ondanks dat er valse meeldauw (en nu spint?) op zit, hij geen vruchten meer droeg en nogal kapot is gewaaid, is hij toch weer gaan uitlopen. En die bladeren blijven mooi groen. Toch zonde dat het halverwege volgende week ivm het weer toch echt klaar is waarchijnlijk. Spint of enkel luis? Aardbeienstekjes gaan prima. Piepen steeds meer bladeren omhoog. De framboos. Ik weet het niet zo goed. Ik heb het idee dat 'ie dood is. Op de nieuwe scheut na, achteraf gezien dan dus goed dat ik die heb laten zitten. Stam van de dit jaar gekochte plant ziet onder het 'houtige' ook droog uit. Geen idee of dat hoort bij framboos trouwens. Iemand die het zo kan zien? Bieten zijn er bijna allemaal uit, nog altijd een paar die ivm ruimte niet goed gegroeid zijn. Zo'n 3 die zo groot zijn als een golfbal, deze slechts een knikkertje. Maar toen ik m apart zette zat er überhaupt geen biet (ongeveer 2 weken geleden schat ik). Voor het eerst hebben we ook kunnen eten van de perenboom. Staat er al enkele jaren, maar of geen vruchten of vieze ranzig aangetaste. Nu slechts ééntje. Prima score. Ongeveer 1.6 kilo stoofperen gegeten. Waren lekker! Ik gooi overigens af en toe een beetje koffieprut op de grond, knip het bietenloof aan stukken, de bladeren van de Liatris, de petunia's etc en gooi dat ook op de grond en meng het dan de grond in. Nou, de wormen vieren feest geloof ik. Overal wormenmest, wat ook de bedoeling was. En ook een mol heeft dit geconstateerd. Sinds enkele weken hebben we last van een mol. En gek genoeg heb ik maar één keer sporen van de mol in mijn plekje gezien (mollengang). Elders in de tuin duiken de hopen op. Flesjes in de hopen stoppen heeft geen zin, die drukt hij er weer uit Hoe alles groeit vind ik mooi om te zien, maar hoe het weer vergaat is ook interessant. Bij de eerste tomaten de ik kon plukken heb ik er één apart gelegd, te rotten zeg maar. Dat duurde even, hij werd in eerste instantie alleen maar heel erg rood. Maar dat bleef niet zo.... Stank schaal 1/10 toch wel 7/10 nu. Maar enkel als je de pot opent. Status: En ook een komkommer (die ik vergeten was), heb ik te rotten, of nja meer te drogen gelegd. Wat er bij ligt is het ontbrekende van de komkommer. Had eerst een schijfje te drogen gelegd, maar na 5 dagen had de hond dat ook in de gaten.
 9. Update van mijn phytoprobleem. Had alle goed uitziende tomaten eraf gehaald. Waren er bij elkaar zo'n 80 oid. 30 van balkon, 50 van volle grond. Balkon nog allemaal goed, volle grondtomaten zijn er weinig van over gebleven. In één dag weer 10 tomaten helemaal verrot en zelfs al schimmelen.
 10. Heeft te maken met het weer. Temperatuur van de afgelopen weken + luchtvochtigheid + regen + tijd van het jaar. Aangezien je ze buiten hebt staan heb je hier dus meer last van als in een kas. Zelfde geld voor mij. Stonden allemaal in volle grond, heel dicht op elkaar. Ik had het zelf al eerder verwacht, gelukkig nu pas. Planten zagen er zo uit: Vaak nog donkerder dan dit. Bladeren werden bijna allemaal zoals je op de foto ziet, links van t midden. Ziet er ook snotterig uit. Tomaat die nog mooi groen was toen ik m van de plant haalde. En een tomaat die al aan de plant begon te 'vergaan'. Zie ook het steeltje boven de kroon. Zo zwart als wat, en zompig... Gek genoeg begint het bij de tomaten aan de plant met dit soort plekken onderaan, terwijl los van de plant het bovenaan begint.
 11. Lijkt mij phyto ja. Althans, bij mij worden sommige nu ook zo. Heb de planten moeten ruimen ivm phyto (voor zover ik dat juist geconstateerd heb). Zelfs enkele totaal groene die ik van de planten heb gehaald om ze te redden hebben dit.
 12. 'Mijn' manier heb ik nu voor zo'n 5 kilo toegepast, en mijn ervaring althans is dat ze binnen 4-5 dagen van licht oranje naar rijp gaan. Ik verwerk ze daarna direct. Maar de echt groene die of op de grond lagen of ik vanwege phyto (zie update) vroegtijdig heb moeten plukken willen niet echt rijpen. Ik denk dat ik die wel op jouw manier ga proberen te rijpen
 13. Gemiddelde klopt, maar in de praktijk niet hoor. Op mn balkon staan planten die in potten stonden (veel te krap en verkeerde grond), die maar 1-4 tomaten gaven. In een grotere bak ook op balkon stonden ook 10 planten, in oude grond. Plantjes zijn heel klein gebleven en ook hier weer 2-5 tomaten per plant. Beneden is een ander verhaal. Er staat 1 plant die bijna 2 meter is (de enige die zo groot is geworden), die totaal 32 tomaten had hangen. Niet heel extreem veel per plant. Ook in volle grond zijn bijna alle vrij klein gebleven (staan ook te krap). In combinatie met veel leeggebleven bloemetjes.
 14. Mijn voorspelling was 10 kilo tomaat. De 11 is gepasseerd. Een geüpdate lijstje, met 2 Siamese tweelingen. Tomaat, in vergelijking met 09-09: Totaal: 264 / vorige update: 89 Zwaarste: 117 gram (Siamees van 122 gram tel ik niet mee) Lichtste: 10 gram / vorige update: 16 gram Gewicht Totaal: 11519 gram / vorige update: 3618 gram Gemiddeld gewicht p.s. : 43,6 gram / vorige update: 40,7 gram Snack/minikomkommer, in vergelijking met 09-09 Totaal: 23 / vorige update: 22 Zwaarste: 210 gram Lichtste: 33 gram (eerst geoogste) Gewicht Totaal: 2510 gram / vorige update 2339 gram Gemiddeld gewicht p.s. : 109,1 gram / vorige update: 106,3 gram Siamees 1: Siamees 2: Paar kilo tomaat te rijpen tussen appels en banaan Ook ik laat ze dus niet meer hangen tot ze mooi rood zijn. Duurt eeuwen met dit weer. Daarnaast is het risico op slakkenvraat gewon te groot. Heb al een stel moeten weggooien. Heb bij 1 tomaat nog geprobeerd te redden. Daar die was niet tot binnen in de tomaat gekomen maar enkel in de muur , maar bij het afrijpen werd ie op die plek beurs. Weg er mee. Komkommer heeft nog wel wat hangen. Gaat ook heel traag nu. Vind het eigenlijk best zonde, want de plant maakt nu op vrijwel alle blad'oksels' (om het zo maar even te noemen) nieuwe bloemen aan. Hij wil dus nog wel, ondanks de valse meeldauw die zich nu ook langzaam verspreidt. Zijn nog heel klein, dus wordt niets denk ik. Update: Vanmorgen bij het plukken zag ik al wat vreemde plekken. Zonet daar nog even beter naar gekeken, en jawel: phyto. Was te verwachten natuurlijk met al die regen. Bij de grote plant zit er al een bruine plek op de stam onderaan. Gezien de hoeveelheid tomaten die het nog draagt hou ik 'm in de gaten. Verder dan het blad er direct boven zat het nog niet. Op andere planten wel. Waar nog weinig tomaat aan zat heb ik die eraf gehaald en de plant geruimd. Bij de planten die wel aardig wat dragen heb ik de aangetaste delen weggeknipt. In de gaten houden. Hopen dat ik de vroeg geplukte tomaten nog op tijd geplukt heb om ze te redden. Voor ^^ was ik duidelijk te laat. De overige aan die tros was voor het oog nog goed.
 15. Rijpende tomaten in de zon op de vensterbank? Lijkt mij dan toch dat de tomaten uitdrogen? Niet helemaal natuurlijk, maar in ieder geval vocht verliezen. Verdere rijping bereik je toch ook zonder licht, maar juist vooral met warmte? Ik heb hier ook alle rode/oranje tomaten geoogst, boven op de kast tussen enkele appels gelegd te rijpen. Gaat goed tot zover, zonder 'uitdroging'. Dan bedoel ik meer dat je niet aan het velletje ziet dat ie niet echt vers meer is.
×
×
 • Create New...