Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Prei in de kas en wat nu...


Richard74

Recommended Posts

Zie foto hieronder. De prei, Zwitserse reuzen, zijn prima gekiemd en doen het goed in de kas. Alleen, wat is nu de volgende stap?

 

Met grond en al uit de bak halen en buiten in de volle grond verder laten groeien tot potlooddikte?

 

Nog wachten? Maar hoe lang dan nog?

 

Vorig jaar is de prei niet gelukt, kreeg ze wel tot potlooddikte maar vervolgens stokte de groei dus wil het nu wel goed doen.

 

Alvast bedankt.

 

IMG2016032418214569321458914043.jpg

Link to comment
Share on other sites

Zelf heb ik nog geen ervaring met zelf gezaaide prei. Maar ik heb er al veel over gelezen omdat ik het dit jaar voor de eerste keer ook zelf doe.

Om te beginnen vind ik ze heeeel dicht op elkaar gezaaid. Of het kwaad kan wee ik niet maar dat viel me op. Verder heb ik gezaaid in een diepere pot. Omdat ik gelezen had dat prei toch wel een groot wortelgestel aanmaakt. Ik zou ze met de hele kluit uitplanten in de volle grond. Misschien zou ik ze ook wat uitdunnen maar wacht best nog op bevestiging van iemand anders.

Hoe zie je het verschil tussen pastinaak en wortelpeterselie : https://tikketim.wordpress.com/

Link to comment
Share on other sites

Hallo Richard. Tot potlooddikte hoeft niet per sé. Het is wel zo: hoe dikker/groter de prei, hoe dieper je deze kunt planten om een witte schacht te krijgen. Jouw prei is nog wel klein. Ik zou nog even zo'n twee weken wachten. Ik heb de prei wel eens half maart uitgeplant. Deze waren groter dan die van jou maar dit jaar is de prei bij mij ook nog te klein. Ws. toch te koud gebleven in de kas. Ik had vorig jaar overigens prei op de zolder achter een raam staan en deze later in de kas gezet toen ze al redelijk groot waren. Ze waren wel wat lang en sprieterig maar dat maakt voor het uitplanten niet zoveel uit. Ik denk dat ik dat komend jaar maar weer ga doen in plaats van alleen maar in de kas.

Ik graaf dan eerst een greppeltje en plant daar de prei in plantgaten. Daarna vul ik zo geleidelijk aan de greppel weer. Let op dat de groeipunten niet onder de grond verdwijnen.

Met vriendelijke groet,

Wim.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Ik werk op een schooltuin en we verwerken per jaar 3000 zaailingen.

De prei is voor ons in de warme kas gezaaid op grote tabletten.

Twee weken geleden zijn de nog piepdunne zaalingen per drie overgezet in containertjes van 10 cm doorsnee.

Je houd het niet voor mogelijk maar ze zijn nu zeker 5 keer zo dik geworden.

Over een maand gaan ze de volle grond in en dan zijn ze plm. 0.5 cm in doorsnee.

Dus ik zou nu zeker gaan dunnen, ik heb geen idee of ze al buiten kunnen 'spelen' maar ik zou dat met die dunne zaailingen nog niet doen.

Houd je nog lekker even in de kas.

 

Dirk.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

hey ik zie dat dit al een oud topic is , doch daarom vind ik het niet minder relevant gezien ik zelf eveneens wat info aan het zoeken ben en via google op dit topic uitkwam ...

 

Wat betreft de wijze waarop ik het doe rond die tijd van het jaar is door ruggen te maken , of dat nu maar kleintjes zijn of niet in lengte maakt nu ook niet veel uit maar ik zorg dat ik altijd eerst de zaailingen tot juist de dikte heb van zowat een half potlood wel reeds geheel uit elkaar in volle pot , rijafstand daar let ik niet bepaald op in hoeveel maar ik plaats ze gewoon in een kuil die ik maar snel maak met om het even welk gereedschap ik vast heb van toch tenminste een 10 cm en laat het zo gewoon rustig verder doen .

Nu op dit ogenblik eveneens zaailingen maar reeds uitgegroeid tot potlooddikte en ook verder van elkaar gezaaid dan op bovenstaande afbeelding en geheel vergeten welke soort dit was ... geen idee of alle soorten prei in oktober nog naar buiten kunnen op ruggen ?? las eens iets over zomer-en winterprei maar ik zou niet meer kunnen denken om welke prei het nu gaat , vermoedelijk het dan maar gewoon op de test buiten uitplanten en zien wat er wel of niet van komt , vind die toch tamelijk snel groeien . Tevens ook ietwat van de gemakkelijkere groenten om te telen ( en dat komt voor deze schitterend uit )

groet

vierkante meter moestuin naar volle tuin . Groentje in het groene ,meer dan 20kg framboos , meer dan 20 pompoenen en teveel aan courgettes, te weinig tomaat en gelukkig voldoende paprika kunnen oogsten en het hele jaar door sla en kruiden en een volle diepvries

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...