Jump to content

CelineK

Members
 • Posts

  148
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Flevoland

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. @rorror Super bedankt voor je bericht! Dan ga ik nu mijn paprika's en pepers (vooral eigenlijk paprika's) zaaien! Ik ben niet echt fan van pepers, dus die ga ik eigenlijk nauwelijks zaaien (stuk of 2 plantjes maar). Maar de paprika's zijn voor mij dan wel weer belangrijk!
 2. Wanneer raden jullie aan om te zaaien zonder groeilampen? Of ik moet nog heel snel ergens een groeilamp vandaan krijgen..
 3. Over 5 jaar ben ik sowieso het huis uit, dus als ze dan niet meer helemaal staan, dan maakt het niet uit ;). Het ging mij meer om de eventuele giftige stoffen. Iemand enig idee of je dan beter de zijkanten kan bekleden met een bepaald zeil die al het vocht etc tegenhoudt (en wat voor zeil zou dit dan zijn? Waar kan ik zoiets kopen) of gewoon worteldoek?
 4. @acpronk Ik lees anders veel berichten op dit forum die de palletranden voor de moestuin gebruiken! Vandaar mijn vraag
 5. Hoi! Ik sta op het punt om 12 palletranden te kopen om te gebruiken als verhoogde borders om te moestuinieren. Nu las ik dat de planken ISPM 15 HT Behandeld zijn, maar betekent dit dat ze geïmpregneerd zijn? Ik wil namelijk het liefst niet giftige stoffen in mijn moestuin, uiteraard. De binnenkant van de palletranden ga ik bekleden met worteldoek (of zijn er betere opties)? Ik heb het forum al doorgezocht, maar nergens lees ik zorgen over de palletranden die wel of niet geïmpregneerd zijn. Ik heb uiteraard de vraag al voorgelegd aan het bedrijf (met nog geen antwoord..), maar ik wil het liefst ook nog de mening van mede moestuinierders ;). Hopelijk kunnen jullie mij helpen! Dit zijn de palletranden die ik wil kopen: https://www.palletplaza.nl/nieuwe-palletrand-100x120x20cm-ispm-15/
 6. Bieslook en rozemarijn gezaaid voor volgend jaar als testje voor winterzaaien.
 7. @Patrijs Hoi! Klopt inderdaad, ik had die topics al gelezen. Toch bleef ik nog achter met vragen over de Bio Kultura tuinaarde, de hoeveelheid compost (hoeveel liter is bijvoorbeeld 1 zak?) en de bemestte tuinaarde als opvulling.
 8. Hoi iedereen! Volgend jaar ga ik zes nieuwe verhoogde moestuin stukken maken van elk 120x100x40 en daar moet natuurlijk een heleboel aarde in (480 liter per bak). Als ik dit allemaal ga kopen ben ik echt een vermogen kwijt en daarom had ik een vraag. Ik vroeg mij namelijk af of ik de bak op deze manier kan vullen: Per bak: 100 liter Bio Kultura tuinaarde 240 liter compost 140 liter potgrond De Bio Kultura tuinaarde had ik nog liggen. Deze bestaat uit boomschorscompost en mestcompost. Er staat op de website dat deze goed voor de moestuin gebruikt kan worden, maar is dat ook zo? Er staat namelijk dat dit (biologische) bemestte tuinaarde is en daar hoor ik niet erg goede verhalen over? Bij mijn gemeente kan je vanaf volgend jaar maart weer gratis compost halen en ik vroeg mij af of ik de bak voor de helft kan opvullen met deze compost. Of is dit eigenlijk veel te veel? Ik wil natuurlijk niet dat mijn plantjes teveel voeding krijgen en totaal niet gaan groeien. Ik dacht dan om deze compost onderaan de bak te doen en dan vervolgens de rest op te vullen met potgrond en de Bio Kultura tuinaarde. En is het ook mogelijk om bijvoorbeeld de eerste 5-10cm met bemeste tuinaarde op te vullen? Ik las namelijk op het forum dat dit slecht is voor de moestuin en je hier waarschijnlijk niet goed in kan groeien, maar geld dat ook voor als je een beetje gebruikt om het op te vullen? Ik wil uiteraard met een goede bodem beginnen, maar de moestuinaarde zakken zijn zo verschrikkelijk duur. Alvast bedankt!
 9. @Jorieke123 Hahaha, ik vind dat je nog steeds gelijk hebt hoor! Ik denk dat bijvoorbeeld een courgette veel dieper wortelt dan 40 cm. Afgelopen jaar heb ik de fout gemaakt om te ondiepe potten te gebruiken voor mijn planten en dat zag ik echt terug in de productiviteit van mijn planten. Ik moet zeggen dat 40 cm al een hele upgrade is, maar ik ga hem toch gewoon op de grond neerzetten @loes Het liefst wil ik ze meteen helemaal opvullen zodat ik daar klaar mee ben, maar als dit niet lukt dan is dit natuurlijk een goed idee!
 10. @Jorieke123 Ja ik bedoel twee palletranden op elkaar! Dat is 40 cm hoog. Wordt volgens mij een vrij grote opgaven om al die bakken te vullen, maar dat zien we dan wel weer haha.
 11. @Jorieke123 Hoi! Dit dacht ik dus ook, maar wilde toch even bevestiging hebben. Zou jij het dan aanraden om wel of niet worteldoek onderin te plaatsen? Als je worteldoek er onder plaatst, dan heb je volgens mij gewoon hetzelfde effect toch? Dus dan kan je beter geen worteldoek plaatsen neem ik aan? De grond die eronder zit is daarnaast ook niet echt al te best. Gewoon simpele zand grond. Raad jij dan aan om daar nog iets mee te doen? Uiteraard komt er een laag van 40 cm bovenop (met goede aarde en compost).
 12. Hey iedereen! Ik ben alvast druk bezig met plannen maken voor volgend jaar en volgend jaar wil ik het toch anders aanpakken. Ik wil namelijk zes moestuinbakken gaan maken van palletranden van 120x100x40. Nu dachten wij zelf dat het handig is om onder deze palletranden nog een pallet te plaatsen waar wij vervolgens wieltjes onder doen. Maar toen bedacht ik mij opeens dat de planten dan natuurlijk niet verder kunnen wortelen dan die 40 cm. Daarom is mijn vraag dan ook; wat is handiger? Pallet eronder om zo de mogelijkheid te hebben op de bak makkelijk te verplaatsen of toch de palletranden neerzetten op aarde (zonder worteldoek dan, alleen op de randen)? Hier mijn moestuinplan zodat jullie kunnen zien welke plantjes ik wil planten: En denken jullie dat ik deze bakken ook voor een groot deel kan opvullen met compost van de gratis compost dag? Anders wordt het wel een heel duur grapje. Dankjewel!
 13. Bedankt voor de tips iedereen! Ik ga vandaag de tuin inspecteren en opzoek naar goede mogelijkheden!
 14. We hebben wel een regenpijp, maar die staat recht voor het raam en we hebben dus liever geen ton voor het raam (we kijken liever op de tuin haha). Ik wil hem het liefst naast het schuurtje hebben, maar die heeft gewoon een schuin dakje en dus geen regenpijp.. Maar weet niet of het dus nut heeft om zo'n regenton te kopen als het toch eeuwen duurt voordat er regen in de ton is.
 15. Hoi allemaal, Ik had een korte vraag over een regenton die ik graag wil kopen voor volgend jaar. Deze regenton hoef je volgens de website niet aan te sluiten op een regenpijp en kan je gewoon zo neerzetten. Dit wil ik eigenlijk wel graag, omdat ik geen geschikte regenpijp heb om de ton op aan te sluiten. Maar denken jullie dat dit ook gaat werken? Of zal de ton dan te weinig opvangen? Hier de regenton die ik wil kopen: https://voertonnen.nl/210-liter-regenton-smart/ En hoe gaan jullie om met een regenton in de winter? Ik hoor dat die kan openbarsten door de vorst, maar is dit echt zo? Het liefst koop ik namelijk de regenton nu, maar is dat wel zo handig met de komende winter? Alvast bedankt!
×
×
 • Create New...