Jump to content

Taita

Members
 • Posts

  15
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Provincie Groningen
 1. Ook nog maar even een plaatje van de boom, afgeladen met appels die buigen tot de grond. De boom ziet er nog opvallend fris uit, terwijl andere fruitbomen hun blad al verliezen. Vandaag eten we hete bliksem van deze appels. Ik wil verder eens kijken of ik ze kan behandelen als stoofpeertjes.
 2. Fruitbomen.net zette me op het spoor van de Zoete Ermgaard die ik nu de meest waarschijnlijke kandidaat vind. Late oogst en beurtjaren kloppen ook: het is mijn laatst bloeiende en rijpende appel en vorig jaar had ik een echt beurtjaar: 0 (nul) appels, terwijl de boom nu vol hangt.
 3. Een Gloster lijkt er wel op, maar de friszure smaak en zacht vruchtvlees kloppen niet.
 4. Ik heb de zoete kroon en Santana even opgezocht, maar dat zijn ronde appels. Op mijn foto is het niet zo goed te zien, maar mijn appels zijn bij het steeltje duidelijk dikker dan bij het kroontje. De bovenste appel geeft dat het beste weer. Verder zijn mijn appels niet sappig te noemen, eerder hard en droog.
 5. Ik heb dit jaar ook voor het eerst een redelijke notenoogst. Daarbij valt me op dat mijn zwarte noot die in een boomwal staat meer levert dan de grotere normale walnoot die vrij staat. Moet ik deze boom ook slaan en wat is de techniek dan (niet onder de gordel )? Hoe lang moeten walnoten drogen voordat je ze kunt consumeren?
 6. In onze tuin hebben we diverse appelbomen, maar er is er eentje waarvan ik niet weet wat voor soort het is en die ik ook maar niet kan terugvinden op internet. De boom levert middelgrote over het algemeen rode enigszins tapse appels die keihard zijn. De smaak is vrij flauw en de appel bevat weinig zuur. Opvallend is dat ze erg snel oxideren. De appels kunnen heel goed bewaard worden, waardoor ik ze nu vooral gebruik als wintervoeding voor de varkens, maar tips voor eigen consumptie zijn welkom
 7. De plantafstand is vijf meter in gelijkzijdige driehoeken en dus onvoldoende. Ik heb me bij de aanleg weinig verdiept in de voorwaarden: verkeerde rassen, onvoldoende plantafstand, verkeerde grond. Ik moet er maar het beste van maken. De schaduw op de foto komt doordat de foto's laat op de avond zijn gemaakt. Er staan geen hoge bomen dicht bij de boomgaaard. Ik ben van plan twee bomen te rooien: de kale golden delicious en een grote kersenboom die eigenlijk nog nooit vruchten gedragen heeft. Ik kan deze bomen meer naar achteren plaatsen zodat ze op 6-7 meter afstand komen. Ik wil ze vervangen door een geschikt handappelras dat resistent is tegen ziekten en plagen en een handpeer of pruim (Opal?) die qua oogstseizoen niet overlapt met de huidige. Suggesties zijn welkom.
 8. Bedankt voor de uitgebreide reactie(s). Hier kan ik mee vooruit. De site naar de link is ook erg informatief. Als ik het zo lees is het een wonder dat ik überhaupt nog fruit heb. Sommige adviezen zijn lastig te realiseren. Ik begrijp de noodzaak van blad wegharken tegen de schimmels, maar er moet ook gemaaid worden en blad valt het hele jaar. Dat betekent elke week harken in redelijk hoog gras T.a.v. de boomspiegel lees ik http://www.fruitpluktuin.nl/fruit/Bescherming/bescherming#Boomspiegel dat een boomspiegel alleen bij jonge bomen gedurende de eerste drie jaar effect heeft omdat de boom daarna voldoende wortels heeft. Het creëren en onderhouden van een boomspiegel is veel werk, ik wil zeker weten dat het veel meerwaarde heeft.
 9. Ok, er is dus meer informatie nodig. De boomgaard staat ongeveer 8 jaar op deze plaats en bestaat uit (half) hoogstam bomen (handig met maaien). De meeste bomen waren al vrij fors toen ik ze kocht. We zitten hier op veen grond (meter of twee pure turf) waarop een laagje klei van ongeveer 30 cm ligt. De teellaag is vruchtbaar, maar wat daaronder zit niet. Misschien is het dus een mineralen probleem. Bemesting heb ik nog nooit gedaan. De turf houdt goed water vast, grondwater op 40-50cm. lijkt me geen droogte. De bomen staan in het gras dat gemulched wordt. De boomgaard ligt zeer beschut door boomwallen. De bomen staan optimaal op de zon en zijn op flinke afstand van elkaar geplant. Alleen aan de noordkant ligt een weiland. Vruchtdunning dit jaar voor appel/peer niet aan de orde (weinig vrucht). Bij de pruimen doe ik dit wel en dun ik de zwaarste takken uit. Ik snoei de bomen jaarlijks en haal kruisende takken weg en probeer de kroon open te houden. Ik heb de volgende bomen staan: - 6 maal kriek/zure kers - 2 maal zoete kers - 2 maal pruim (reine claude) - 5 maal appel (cox orange, jonagold, 2 maal golden delicious en een hard rood appeltje ras onbekend) - 1 handpeer (ras?) - 1 maal mispel - 1 maal kweepeer - 1 maal walnoot Nog even wat overzichtsfoto's: Links op de voorgrond de mispel die het geweldig doet, rechts een zoete kers die vorig jaar vol zat en dit jaar niets draagt. Beide zijn wat jongere bomen De kale/scheve boom is de golden delicious die dit jaar nauwelijks blad en helemaal geen vrucht gehad heeft. Ik probeer de vlaamse gaaien uit de Jonagold en peer te houden met vlaggetjes en afzetlint Links een pruim (elk jaar veel oogst, maar de boom ziet er niet uit) en rechts de Cox orange waar ik een strijd tegen boomkanker mee lever. En wat ik niet zelf consumeer gaat naar deze dames
 10. Mijn aarbeien geven dit jaar enorm veel goed smakende vruchten. Ik weet niet van welk ras ze zijn, maar ze staan in de volle grond in een bed met worteldoek erover. Ik heb de grond twee jaar geleden geprepareerd met varkens en kippenmest en geef in het voorjaar wat NPK.
 11. Ik had wat meer reacties verwacht. Kennelijk zijn op dit forum geen mensen die verstand hebben van deze problemen bij fruitbomen, of ze zijn op vakantie.
 12. Ja, het bevalt ons hier uitstekend, al is er wel altijd wat te doen, maar dat doen we met plezier. Je kunt trouwens beter leren wijn maken dan een recept volgen. Dan begrijp je wat er gebeurt en kun je fouten voorkomen. Er is veel informatie op internet te vinden. Ik ben lid van een wijngilde. Hier staan wel wat recepten http://www.wijngildebraamstruik.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=79&Itemid=97 Verder hier een link naar een website waar heel veel recepten staan http://home.hccnet.nl/h.j.hazeleger/gilde/recepten/index.htm Ik maak mijn eigen recepten door suiker en zuur te meten. Ik heb allerlei soorten wijn gemaakt, maar mijn pruim/vlierbes en berkensap/vervain vielen in de prijzen.
 13. Wij bakken ze zelf in een houtoven. Pizza altijd dun beleggen zodat de bodem lekker krokant wordt.
 14. Ik heb een kleine boomgaard met verschillende soorten fruitbomen. Ik merk dat de conditie van de fruitbomen slecht is. Zo heb ik dit jaar geen oogst van golden delicious en laten deze bomen het blad vallen. Ook de cox orange en jonagold zien er slecht uit: weinig bladeren en wat eraan zit is veelal aangetast. Hieronder een voorbeeld. De pruimenbomen zien er ook slecht uit. Weggevreten blad met gaatjes. De vruchten zijn ook pokdalig Tot slot de peer, ook dun in het blad en grijzige vlekken Ik weet dat de golden delicous en cox orange kwetsbare appelrassen zijn, maar rooien en overnieuw beginnen vind ik zonde. Graag wat hulp bij het vaststellen van de oorzaak en middelen om dit te verbeteren.
 15. Hallo ik ben een man van 48 jaar en woon in het oosten van de provincie Groningen op een flinke lap grond. Daarop heb ik een kleine boomgaard staan, veel bessenstruiken en verbouw ik zo nu en dan wat makkelijke groentes. Rabarber,courgettes en aardbeien zijn altijd een succes. Dit jaar ook grote - en sperziebonen gekweekt. De oogst van de fruitbomen gaat voor een deel naar mijn andere hobby vruchtenwijn maken.
×
×
 • Create New...