-
Pompoentopic 2025
Een eenvoudige rozenboog houdt de vruchten niet. Ik laat daar het komende jaar komkommertjes over groeien. Maar pompoenen houdt hij niet. Je moet echt iets stevigs hebben van metaal, dus waarschijnlijk een hele dure boog.
-
Wie heeft ervaring met Oenosan, tegen meeldauw
Waarom niet Elke?
-
Wie heeft ervaring met Oenosan, tegen meeldauw
Moet het dan perse bio zijn? Ik bedoel kan ik kefir bij de supermarkt kopen en die dan in een verstuiver doen? Waarschijnlijk met wat water erbij, anders spuit het niet. Oenosan is inderdaad speciaal voor het blad en ik vroeg mij af of ik het dan kan voorkomen. Ik heb met melk gewerkt, maar dat helpt niet. Ook deze zomer met bakingsoda, maar ik hield gewoon de meeldauw en had op het laatst bijna geen blad meer. Want ik haalde ze eraf.
-
Wat heb je net gegeten, of ga je nog eten (uit eigen tuin) 2025
De hutspot eens anders gemaakt. De ui gebakken met kruiden en een pittige jus van gemaakt en de rookworst van @Jorieke123
-
Wie heeft ervaring met Oenosan, tegen meeldauw
Laatst las ik op een website dat Oenosan een goed middel is om meeldauw te voorkomen. Een soort mest voor het blad. Het is best prijzig voordat ik zo iets aankoop. Wie heeft dit weleens gebruikt en hielp het?
-
Petrasmoestuin startte met het volgen van Wie heeft ervaring met Oenosan, tegen meeldauw
-
Petra's receptenhoek
Ook even het verschil opgezocht, wist ik niet. Weer wat geleerd. @Dahli Dauphinoise wordt gemaakt met rauwe aardappelen die in room worden gekookt, niet met een béchamelsaus. Au gratin daarentegen wordt gemaakt met voorgekookte aardappelen en gebruikt kaas.
-
Petra's receptenhoek
Ik heb nog een lekkerder recept en dan met zoete aardappelen, die ga ik binnenkort weer maken. Dat voorkoken is wel handig, ik had ze nu heel dun gesneden en had dus heel veel ongelukkige plakjes. Een beetje dikker snijden en even koken, lijkt mij de volgende keer beter. Dat voorkoken kan dan ook in een beetje water, maar dan worden ze weer te waterig. Misschien de hele knol even voorkoken, maar dan gaat het snijden misschien minder gemakkelijk in de machine. Dan hoef ik niet met mijn handen in de room te komen of ze met een lepel eruit te vissen. Ik houd zelf niet van blauwe kaas helaas.
-
Petra's receptenhoek
Aardappel en knolselderij ovenschotel Nodig voor 2 - 3 personen: 🌱 500 gr aardappelen 🌱 knolselderij ± 500 gr vuil 🌱 300 ml haver- of sojaroom 🌱 3 knoflook teentjes 🌱 7 zwarte peperkorrels 🌱 2 sjalotjes 🌱 paar takjes tijm naar smaak 🌱 olijfolie 🌱 cayennepeper, nootmuskaat, zout 🌱 paar bosuitjes 🌱100 gram geraspte kaas Werkwijze: 🍜 Maak de sjalotjes schoon en snijd ze in kleine stukjes. Fruit ze even aan in een kleine koekenpan met wat olie. Snijd de bosuitjes in uiterst smalle ringetjes en zet weg. 🍜 Maak de knoflook schoon en snijd ze in kleine stukjes. Doe deze in een pan. Voeg de peperkorrels toe met de room, de sjalot, de stukjes sjalot en de takjes tijm. Breng deze aan de kook, haal van het vuur en laat de kruiden ± 2 uur trekken. Dat hoeft niet, maar het geeft dan wel meer smaak aan de room. 🍜 Schil de aardappelen en snijd ze in uiterst dunne schijfjes. Ikzelf doe dat in een keukenmachine, het nadeel daarvan is, dat ik ongelijke stukken krijg. Of je doet het met een mandoline, maar ik vind dat je het laatste stuk dan ook niet kunt snijden. Doe datzelfde ook met de knolselderij, maar houdt ze apart. 🍜 Haal de takjes tijm en de peperkorrels uit de pan. 🍜 Vet de ovenschaal in met wat olie of roomboter. Mix de kruiden cayennepeper, nootmuskaat en zout in een schaaltje. 🍜 Vul de schaal met de plakjes aardappel die je daksgewijs over elkaar legt. Daarover leg je een laag knolselderijplakjes. Verdeel wat kruiden uit het schaaltje over de plakjes. Herhaal dit, totdat alle schijfjes gebruikt zijn. Druk de aardappel en knolselderij wat aan met een vork of lepel. 🍜 Verwarm de oven op 175 graden boven- en onder warmte. 🍜 Verdeel de room over de aardappel en knolselderijschaal. Dek deze af met de geraspte kaas. 🍜 Zet de schaal minstens 1 uur in de oven totdat de schijfjes zacht zijn. 🍜 Dien de stukken op een bord en garneer met wat bosuitjes. Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep. Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden). https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra
-
Wat heb je net gegeten, of ga je nog eten (uit eigen tuin) 2025
Vandaag Aardappel - Knolselderij ovenschotel. Mijn man vond het een beetje te veel gekruid met peper. Verder wel lekker. Hij houdt niet van de bosuitjes erop, maar die had hij ook niet erg fijn gesneden. De sjalotten die in de saus zitten ga ik de volgende keer eerst even bakken. Ik heb nog een ander recept met aardappel en knolselderij, ga ik van de week ook weer maken, die vind ik persoonlijk nog lekkerder, maar wel meer calorieën.
-
Fermenteerexperimenten
Wat leuk en wat een goed idee!
-
Petra's receptenhoek
Rucolasoep Nodig voor 2 personen: 🌱1 grote aardappel 🌱1 grote ui of 2 kleintjes (of sjalotjes) 🌱2 tenen knoflook 🌱300 ml water 🌱4 gr groentebouillon poeder 🌱½ tl komijnpoeder 🌱250 gr Rucola 🌱200 ml crème fraiche 🌱olijfolie 🌱bacon, stukjes spek of vegetarisch Werkwijze: 🍜Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Maak de uien en de knoflook schoon en snijd ze beiden in kleine stukjes. 🍜Fruit de ui een paar minuten aan in wat olijfolie, voeg dan de aardappelen, de knoflook en het komijnpoeder toe en bak alles 1 of 2 minuten al roerend mee. 🍜Breng het water in een waterkoker aan de kook en schenk dat in de pan erbij en laat het 15 minuten op laag vuur koken. 🍜Bak wat bacon lapjes of stukjes spek uit of bak wat vegetarische balletjes. 🍜Was de rucola en hak of knip het grof. Roer de rucola door de soep en warm het even door. 🍜Pureer de soep met de staafmixer of in een keukenmachine. Voeg de crème fraiche toe en warm de soep nog even op, maar laat het niet meer koken. Voeg naar smaak wat cayennepeper en zout toe. 🍜Schep de soep in kommen. En serveer de soep met de bacon of vegetarische balletjes.
-
Chayote of Labusian kweken.
Dat denk ik niet zo snel. Ook de doos en het stro (ik schreef zaagsel, maar is stro) geeft nog net een beetje warmte, in de werkplaats is het altijd een paar graden hoger dan buiten. Als het erg gaat vriezen buiten, kan ik er ook altijd nog een deken erom heen doen. Echt droog is het er niet, maar het gereedschap wat er ligt blijft ook goed en verroest niet, dus zal wel meevallen.
-
Chayote of Labusian kweken.
Ik heb nadat jij zei dat je ze op een koele zolder had liggen ze in een doos met stro in de werkplaats gelegd. Ik ben net wezen kijken, daar is het 3 graden. Dus ik hoef ze niet in de koelkast te leggen.
-
Petra's receptenhoek
Posteleinsoep Nodig voor 2 personen: 🌱 200 gram postelein met stelen 🌱 3 tenen knoflook, geperst of in kleine stukjes 🌱 Een kleine rode ui, gepeld en in kleine stukjes 🌱 1 tl gedroogde oregano 🌱 1 eetlepel zoete mosterd 🌱 500 ml water en bouillonpoeder 🌱 100 gr Goudse kaas 🌱 3 el pijnboompitjes 🌱 Cayenne peper 🌱 Olijfolie Werkwijze: 🍜Fruit de ui in wat olijfolie in een pan met dikke bodem. Na 2 minuten voeg je de knoflook erbij en fruit even mee. 🍜Voeg de postelein toe en roerbak het een paar minuten totdat de postelein wat geslonken is. 🍜Voeg de oregano erbij en de mosterd. 🍜Laat het nog 2 minuten zachtjes bakken. 🍜Voeg het water met de bouillon toe en kook het 10 minuten op laag vuur.. 🍜Rooster de pijnboompitjes. 🍜Pureer de posteleinsoep. 🍜Roer de kaas erdoor en breng op smaak met wat cayennepeper. 🍜Dien de soep op en voeg de pijnboompitjes toe. Vond je dit een lekker recept, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie zou willen geven op de Facebook groep. Voor meer zelfverzonnen recepten ga dan naar deze groep (even lid worden). https://www.facebook.com/groups/lekkerengezondkokenmetpetra
-
Grootste biologische plantenkweker voor groente stopt
In en intriest. Er spelen ook andere zaken waarop de eigenaar misschien achterloopt in zijn administratie. En het grote deel van het personeel wat ik las wil toch blijven, ook al omdat zij de kennis in huis hebben, maar niet weten wat exact de reden is dat de deuren gesloten worden. Ik hoop het beste voor hen.