

pippi
Members-
Aantal items
2352 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
Inhoudstype
Forums
Moestuin Seizoen
Wiki
Kalender
Alles dat geplaatst werd door pippi
-
Dat was ook de strekking van mijn bericht, maar dit topic gaat over compost zeven en daar mag je dan geen vraagtekens bij zetten van de topic-politie. Maar inderdaad wat jij zegt, zolang je het op je grond gooit mag het best ongezeefd, denk ik. En als je het gebruikt als zaaigrond, ook voor in potjes etc. dan uiteraard wel even fijn zeven. *rent hard weg voor de topicpolitie
-
Tuinbonen voorgezaaid in potjes. Ik heb ze voorlopig binnen voor het raam gezet, zodra ze opkomen gaan ze naar buiten op tafel, eventueel met eerst even een laagje vliesdoek. En als ze een cm of 10 zijn gaan ze de grond in. Daar ligt al een ferme laag eigen compost. Ben benieuwd hoe ze het gaan doen!
-
Van 1 mol in je tuin hoef je niet veel last te hebben hoor. Maakt de grond lekker los , vreet behalve wormen ook slakken en slakkeneitjes, en heb je een keer een molshoop dan duw je die grond gewoon weer even terug.
-
Ik denk dat er een nestje mollen zat, die nu allemaal op zoek gaan naar een eigen plekje. Als ze dan tijdens het graven een broer of zus tegenkomen, gaat er minstens 1 van de 2 recht omhoog om conflicten te vermijden. Het is dus tijdelijk, als iedereen een eigen territorium heeft gevonden keert de rust in je gazon terug.
-
Ik kan de link niet meer vinden, maar een filmpje heeft me overtuigd dat je compost helemaal niet moet zeven. Zo, dat scheelt een hoop werk! Wel de hele grote stukken en lange takken eruit halen, maar als kleinere takjes 'zompig' zijn en je ze fijn kan wrijven, is die compost gewoon klaar en hop, dan mag hij op de grond. Ben wel benieuwd of ik volgend seizoen verschil zie tussen de bedden die keurig gezeefde compost hebben gekregen en dat bed waar ik vandaag gewoon lekker van hop niet zeuren een paar emmers inclusief blaadjes en takjes en andere dingen op heb gegooid.
-
Hier zit de helft van de knoflook inmiddels in de grond, maar het gaat allemaal veel te hard met die warmte. Ze staan er prachtig bij hoor, als het maart zou zijn... Ik ga de andere helft poten als het normaal herfstweer wordt.
-
Vandaag een van de paprika's in pot (ik zeg pot, maar ik heb allemaal van die soort van wasmanden staan) net onder de grond weggeknipt en de paprika's geoogst. Paprika's waren nog wel groen, klein beetje aan het verkleuren, maar dat waren ze al tijden en ze zijn mooi van formaat, dus die rijpen op de fruitschaal wellicht nog wat naar rood. Ik heb nog 2 grote potten met paprika's staan nu, zitten nog bomvol groeiende paprika's, dus die mogen nog even. Alle andere potten waar paprika, aubergines en tomaten in hebben gestaan, staan al vol met herfst- en wintergroenten (wortel, prei, mosterd, mizuna, veldsla, winterpostelein, winterandijvie, wintersla, bosui, roodlof, bladkool, radijsjes, bietjes en ook wat knoflook. De pot van vandaag heeft 5 cm eigen compost op de potgrond gekregen, en ik heb er erwten voor scheuten in geplant. Beetje laat, maar met een beetje geluk wordt dat nog wat. Dat tuinieren in potten - naast een paar bedden in de volle grond - bevalt me wel heel erg goed. Vooral die paprika's doen het in mijn idee (met een mooie zomer als deze) veel beter in potten dan in de volle grond of zelfs in de kas. Ik heb dit jaar van zes planten in pot in de achtertuin bijna net zoveel opbrengst als vorig jaar in de kas (toen ik vlekjes en beestjes en geel blad en weetikveel had). Maar ook de bladgroente en radijsjes en wortels etc. doen het er minstens zo goed als in de volle grond. Grond zal ook wel een boel uitmaken, die potten hebben dit jaar al twee keer een laag eigen compost gekregen en zitten vol wormen en ander beestenspul. Volgend jaar nog meer potten, heb ik me al voorgenomen.
-
Ik vond het dit jaar alles meevallen met slakken, heb er ook vrijwel niks tegen gedaan behalve een aantal richting compostbak gooien en ik heb er misschien alles bij elkaar 20 vermoord die zich ophielden op plaatsen die ik echt niet vind kunnen, zoals in de kersenboom. En als ik vrijages zie maak ik daar op een bijzonder akelige manier een einde aan, want van het een komt het ander. Ik zeef al mijn compost van dit jaar en ik zie dan ook zo goed als elk slakkeneitje, en dat zijn er echt bizar weinig. Heel af en toe een kluitje eitjes, en dat is het dan. Ik denk dat de droge zomer in combinatie met mijn alsmaar uitbreidende paddenpopulatie de belangrijkste redenen zijn. Ook mulch ik minder met blad, helemaal niet meer met stro en mondjesmaat met chop&drop van kleine onkruidzaailingen. Mulchen met alleen compost zoals Dowding doet werkt prima op beplante bedden.
-
Ik doe nauwelijks aan wisselteelt en nog nooit problemen gehad, en aardbeien zijn in feite vaste planten dus die zouden het gewoon prima moeten doen ook al staan ze tijdenlang op dezelfde plek. Ik zou de compost niet onder werken, maar gewoon een lekker dikke laag (10cm ofzo) erbovenop, en daarbovenop wellicht ook nog mulchen met herfstblad of stro. Ik denk dat je dan in maart goeie grond hebt om in uit te planten.
-
Ik heb een ex-aardbeibedje leeggehaald en er zeker 10 cm aan herfstblad op gegooid, en er komen alweer blaadjes van aardbeiplantjes boven piepen... Ik denk dus dat ze echt geen last hebben van een flinke laag mulch.
-
Onze goeie vriend Charles Dowding heeft vandaag een filmpje geplaatst over zijn knoflook. Hij zegt trouwens dat je moet oogsten als het loof nog groen is!
-
Waar kan ik stro kopen in de regio Almere?
pippi reageerde op disc_writes's topic in Bodem en bemesting
Ik zou (een zo groot mogelijk deel van) het stro vervangen door herfstblad. Dat kan je her en der gratis en voor niks vandaan halen, het is vrijwel altijd 100% bio, het is veel diverser in voedingsstoffen en al aanwezige bacteriën en schimmels, en mijn ervaring is dat het toch wel betere dingen voor je grond doet dan stro. Het enige nadeel van blad is dat het meer verwaait, dus je moet het in het begin vaker nat maken of er effe wat vliesdoek overheen gooien. -
Wat heb je net (in)gemaakt? (uit eigen tuin)
pippi reageerde op Jorieke123's topic in Inmaken en Bewaren
Niet net ingemaakt, maar vandaag voor het eerst geproefd, ingemaakte courgettes / ondermaatse uitjes. Het was gewoon een probeersel van een paar weken geleden, twee kleine potjes als resultaat. Ik heb destijds 100 van die inmaakrecepten bekeken en uiteindelijk iets van een combinatie ervan gebruikt, sommige dingen weggelaten, andere dingen toegevoegd en natuurlijk nooit dat geimproviseerde recept opgeschreven, want ik verwachtte er eigenlijk niet zoveel van. En het is toch godse lekker... Courgettes en uitjes zijn heel knapperig, de smaak is niet te zuur, niet te zoet, en met een lekker pittige nasmaak (volgens mij was dat een scheut cayennepeper), het is echt heerlijk, ik heb al een half potje op, gewoon zo weg gehapt. En nou wil ik meer maken, maar ik weet dus niet meer precies wat ik gedaan heb. -
Ja, in principe snij ik alles boven de grond af zodat alle wortels blijven zitten. Ben wel benieuwd of dat ook goed werkt in de (grote) potten, maar kwaad kan het volgens mij niet. Vandaag niks gedaan in de tuin behalve even snel wat sla en andere bladgroente geoogst voor een salade. En het zieligste paprikaplantje dat nu opeens volop bloemen aan het maken is, op hoop van zegen binnen gezet. Man wat een wind...
-
Alle resterende groene tomaten geoogst en de planten (ik had er maar 2, in grote potten, dit jaar) verwijderd door ze vlak boven de grond af te knippen. Planten zagen er echt niet meer uit, en die laatste trossen rijpen waarschijnlijk wel af op de fruitschaal. In de ene pot had ik al eerder een laagje compost gelegd en er veldsla en winterpostelein gezaaid, dat komt al mooi op. De tweede pot heeft ook een laag compost gekregen en daar heb ik andijvie en radijs in uitgeplant. De op 1 na laatste courgetteplant gerooid, wel vroeg, maar hij liep echt op z'n eindje. Ik heb nu nog 1 courgette staan, die is pas 27 juli uitgeplant en die doet het nog prima. Volgend jaar ga ik proberen dat courgetteseizoen nog wat langer te maken door heel vroeg en heel laat te zaaien, en dan meerdere planten geleidelijk te vervangen door jonge frisse planten. Dit jaar heb ik ook al wat in fasen gezaaid en geplant, maar dat kan nog beter. Het scheelt ruimte, want jonge courgetteplanten produceren een tijdlang heel veel zonder dat ze je halve tuin over willen nemen, en het scheelt in meeldauw, Ik zie nu af en toe een lelijk blad op die 'jonge' courgetteplant, maar het is niks in vergelijking met zo'n ouwe plant. En het scheelt in productie; ik heb dit jaar meer courgettes van planten die uiteindelijk aanzienlijk minder m2 innamen dan vorig jaar.
-
Spint? Of andere ziekte in aubergines en paprikas in kas
pippi reageerde op miekemango's topic in Problemen in de moestuin
Hier had ik dit jaar dus ook spint op allerlei planten, maar zodra het weer omsloeg verdween een boel spint en veel planten herstelden vrijwel vanzelf. Aubergines bijvoorbeeld kwamen er weer helemaal bovenop. Het had volgens mij ook echt alles te maken met het weer, spint houdt van droog en warm, voor allerlei spint-etende beestjes was het te droog en/of te warm, en de planten waren wat verzwakt door die extreme hitte, en zwakke planten krijgen problemen. Zelfs het onkruid zag er op een gegeven ogenblik slecht uit, en moet je nou zien. Je kan nu wel allerlei maatregelen gaan nemen om volgend seizoen minder of geen spint te hebben, maar misschien wordt het wel een kleddernat en koel seizoen volgend jaar, waar weer andere beestjes van profiteren. Ik doe gewoon helemaal niks meer tegen vraatinsecten, hoogstens afspuiten met water. Op die manier dood je niet per ongeluk ook natuurlijke vijanden, en uiteindelijk -extreme weersomstandigheden daargelaten- krijg je een soort evenwicht waarbij je altijd voldoende natuurlijke vijanden in de buurt hebt als een vraatinsect de kop opsteekt. En worden er een paar zwakkere planten opgegeten door bijvoorbeeld luizen, geen probleem, dat is dan weer een mooie voedselvoorraad voor luizeneters zoals lieveheersbeestjes en zweefvliegen. -
Wat doe ik met mijn bodem?? Beginnersvraag!!
pippi reageerde op Vlindertje's topic in Bodem en bemesting
Wat Tom zegt, ieder zijn eigen manier, maar als je volgend voorjaar pas wil gaan zaaien en planten, en je al last van je rug hebt, lijkt me de kartonmethode toch veel handiger, of onkruid weghalen en er compost en/of een dikke laag herfstblad op gooien. Ik denk dat spitten zinloos en contraproductief is, en dat je je grond een groot plezier doet als je niet spit. Ik gooi er nog maar een linkje tegenaan: -
Wat doe ik met mijn bodem?? Beginnersvraag!!
pippi reageerde op Vlindertje's topic in Bodem en bemesting
Hier een voorbeeld van een tuin ontginnen zonder te spitten: https://wroeten.nl/moestuin/ontginnen-zonder-spitten/ -
Mijn paprika's zijn na de daling in temperatuur allemaal als een wezenloos bloemen en baby's gaan maken. Ben benieuwd hoeveel ik er nog van af kan halen, alles staat in potten dus als het weer omslaat kunnen ze allemaal naar binnen. Als alle baby-paprika's daadwerkelijk uitgroeien tot fatsoenlijke vruchten, zou ik zomaar meer opbrengst kunnen hebben van al die potpaprika's buiten dan vorig jaar in de kas. En ik weet al wat ik volgend jaar ga zaaien, de bio paprika van de Jumbo is weer de absolute koploper. Jozefgrote dikwandige paprika's, en prima qua smaak.
-
Wat heb je net gegeten, of ga je zo eten (uit eigen tuin) 2018
pippi reageerde op Erny's topic in Koken en Recepten
Eindelijk gaan de snijbonen echt goed van start, dus snijboontjes, rijst, vegan reepjes van de AH gewokt met uien en veel knoflook en veel kruiden, en omdat ik te lui was om zelf saus te maken, babi pangangsaus uit een zakje. Errug lekker! -
Veiligheidstermijn Infinito (tomaat en paprika)
pippi reageerde op necessaryevil's topic in Problemen in de moestuin
Prima om de discussie in een nieuw topic te voeren, maar in de tussentijd is dit wel interessant: https://www.natuurenmilieu.nl/wp-content/uploads/2016/02/Risicolijst-bestrijdingsmiddelen.pdf Inclusief een lijst met zo ongeveer alle bestrijdingsmiddelen en de risico's ervan. Ik heb het heel vluchtig doorgekeken, en tenzij ik verkeerd kijk, is Infinito vooral schadelijk voor mensen? (Overigens heb ik voor mijn gevoel in mijn eerdere bericht on-topic antwoord gegeven op de vraag van TS, de algemene wachttijd zoals bij algemene omschrijvingen, waarbij je mag aannemen dat er dan uit wordt gegaan van de meest veilige optie. En ik ben serieus benieuwd waarom iemand dit soort middelen preventief zou willen gebruiken. In een jaar zoals dit, met een droge warme zomer waarin het risico van phytophtora gedurende de eerste maanden van de groei en productie vrijwel nihil was. ) Oh en even edit: als tomaten en paprika's niet genoemd worden, is het dan wel toegestaan in de teelt van tomaten en paprika's? -
Bizar toch dat we zoveel werk besteden aan voorzaaien en opkweken en afharden terwijl ze het blijkbaar (met een zomer als deze) ook helemaal zelf kunnen. Ik heb in de voortuin een spontane kruisbestomaat staan. Ik ontdekte hem ook pas laat, en hij heeft nauwelijks water gehad, en het eerste trosje is al oranje. Maar tussen de tegels is wel heel bijzonder!
-
Veiligheidstermijn Infinito (tomaat en paprika)
pippi reageerde op necessaryevil's topic in Problemen in de moestuin
Attentie: De termijn tussen de laatste toepassing en de oogst mag niet korter zijn dan 7 dagen. Na de laatste toepassing van Bayer Infinito dient gewacht te worden met het telen van de volgende gewassen: •120 dagen voor wortel-, knol- en bolgewassen (bijvoorbeeld peen, selderij, rode biet, radijs, koolraap, ui, bieslook en knoflook) • 60 dagen voor blad- en stengelgroentegewassen (bijvoorbeeld sla, spinazie, andijvie, groenlof, kruiden, prei en knolselderij https://www.moestuinenbloem.nl/gewasbescherming/bayer/bayer-infinito-aardappelziekte-100ml.html Rest de vraag waarom je zulke vreselijke zooi op je planten en in je grond zou willen. -
Maar je merkt het snel genoeg als het geen paprika is, want dan groeien de vruchten niet uit tot herkenbare paprika's. Maar een foto zou wel fijn zijn. En je hebt wel een punt, want zwarte nachtschade schijnt dit jaar (door de warmte?) overal wel erg enthousiast op te komen.
-
Excuus, maar in je eerste bericht zei je niets over het feit dat je helemaal geen ervaring hebt met moestuinieren. Dus je bericht kwam nogal bizar op mij over. Paprika is niet winterhard in Nederland, maar het is wel een meerjarige plant. Dus je kan hem binnen laten overwinteren, en dan gaat hij het jaar daarop gewoon weer bloemen en vruchten maken. Als de bloemen bevrucht zijn, komt achter het uitgebloeide bloemetje het eerste begin van een paprika, dat groene knopje dus. De kleur kan vervolgens van alles worden, wellicht heb jij er eentje die van groen via paars naar rood kleurt. Dus met een beetje geluk krijg je dit jaar nog paprika's. Maar dan moet je ze niet kapot knijpen.
Over moestuin forum
Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.