Jump to content

tuinLB

Members
 • Posts

  612
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by tuinLB

 1. Even uit mijn hoofd. Dus weet het niet zeker. Maar was bij Amrocks het verschil in hen of haan niet te zien op basis van de kleur van de kuikens en iets met het pigment van de poten ? Er zit vaag iets in mijn hoofd dat Amrocks auto-sexend zijn. Maar ik weet dus niet meer precies hoe dat zat.
 2. Ik heb ook 1 zo'n plant staan. Moest volgens het zakje een long trailing green zijn. Maar die is het zeker niet. Heb de LTG al jaren staan en zo hebben de courgettes we er nog nooit uit gezien. Heb nog 2 planten uit hetzelfde zakje staan en dat zijn overduidelijk wel LTG's. Wel vreemd dat meerdere mensen een zelfde soort courgette krijgen die ze niet zouden moeten hebben. Je zou haast denken dat er bij een grote verpakker/ vermeerderaar iets mis is gegaan.
 3. Er staan er nog een aantal in de tuin maar ik vermoedt dat dit mijn beste poging wordt. Gegroeid op pure verwaarlozing 😉. Staan op een onhandige plek veel te kort op de basilicum en aan de andere kant gingen de kippen steeds stof baden. Maar goed het valt me nog niet tegen. Denk wel dat de smaak tegen valt.
 4. Hik heb mijn ibc met frame en al zwart gespoten en het plan is om hier ook nog groen tegen aan te laten groeien. Waarom zwart gespoten? Zowel vor het oog een zwart vlak valt op de plaats waar de ibc bij mij staat minder op dan een wit vlak. Maar ook tegen de algen. Heb bij anderen gezien dat er wel degelijk een verschil in algengroei is tussen een witte en een zwarte ibc.
 5. tuinLB

  Sedumdak

  Ik heb er ook eens naar gekeken voor op ons nieuwe platdak. Ik ben er nog niet helemaal uit hoe en of we het gaan doen. Dus ik lees mee voor goede tips. De enige bruikbare tip die ik je mee kan geven is dat je goed moet opletten dat je dak de belasting van het dak door de sedum kan verdragen.
 6. Hier dit jaar hetzelfe probleem met de bonen. Ik ben nu ook iedere avond slakken aan het rapen en heb een aantal slakkenvallen gezet. Wat betreft de bonen. Ik heb al 2x opnieuw voorgezaaid en de compleet kaalgevreten plantjes vervangen. Sommige plantjes lopen inderdaad weer uit maar bijzaaien is dan vaak net zo snel.
 7. Heel wat zaken opnieuw gezaaid, vooral door het feit dat we dit jaar nogal slakkenoverlast hebben. En dus ook maar weer eens de bakjes voor de slakkenvallen bij elkaar gezocht. Verder gewied en gezien dat er de komende week toch redelijk geoogst kan gaan worden.
 8. Ik heb een BCS 2wieler, met een maaibalk en een frees. Ik heb deze bij het huis gekocht, dus niet bewust voor dit merk gekozen. De maaibalk heb ik slechts een paar keer gebruikt en heeft bij mij niet de voorkeur. Ik vindt het redelijk zwaar werken, de maai kwaliteit valt me tegen en het kost een hoop tijd om ermee te maaien. ik maai nu met een zitmaaier De frees daarin tegen werkt perfect en zou ik niet meer zonder willen. Mocht ik regelmatig zo´n stuk moeten maaien dan ging ik voor een zitmaaier of een klein tractortje. Mini tractortje kun je maaier, frees en ik weet niet allemaal wat nog meer kopen om eraan te hangen.
 9. Veel zaken uitgeplant, wat wortels bij gezaaid, onkruid gewied, bonenrekken voor het grootste deel afgemaakt. En zo nog wel wat zaken. Was al met al een zeer productieve tuindag.
 10. In mijn ogen kan het composteren van etensresten ( met daarin ook kleine hoeveelheden dierlijk materiaal) zeker op een goede composthoop geen kwaad en in mijn ogen voegt dit zelfs waarde toe aan je hoop. Ook een sporadische dood dier kan in mijn ogen geen kwaad. Maar dit moet natuurlijk wel met mate gebeuren. Kadavers geven op termijn ook bepaalde elementen etc. af aan de bodem of je hoop( hier wordt op dit moment bijvoorbeeld nog onderzoek naar gedaan mbt het laten liggen van kadavers in natuurgebieden) dus ook in dat opzicht kan een kadaver/ dierlijke resten op de composthoop toevoegen aan de moestuin. Ik heb dit al jaren gezien bij diverse tuinders en met succes. Zelf pas ik het zelden toe. Niet omdat ik er geen toegevoegde waarde in zie maar omdat het hier een te grote aantrekkingskracht op ongedierte heeft. Weknow typt een heel verhaal, maar als je aangeeft dat dierlijke uitwerpselen niets toevoegen aan de tuin dan ben ik eigenlijk al klaar met dat verhaal. Er is toch genoeg literatuur/onderzoek te vinden dat mest (=dierlijke uitwerpselen) bijdragen aan de productiviteit van een tuin. Tuurlijk zit hierin een verschil in het soort dierlijke uitwerpselen maar een opmerking dat dierlijke uitwerpselen geen toegevoegde waarde hebben gaat er bij mij niet in. Ik heb geen zin om hier een lang wetebschappelijk verhaal te gaan typen. Maar zoals ik al zei kan het toevoegen van dierlijk materiaal op een composthoop in mijn ogen, als het in beperkte mate gedaan wordt geen kwaad en kan het zelfs van toegevoegd waarde zijn.
 11. Vanavond raapstelen met pasta en rabarbercrumble. Heerlijk dat het verse eten uit eigen tuin weer op gang komt
 12. Hier zijn de eerste broedmachine kuikens van het jaar uit het ei. Eigenlijk was de planning om de broedmachine dit jaar niet aan te zetten ivm de verbouwing, maar kreeg de vraag of ik voor iemand wat van mijn Brahma eieren uit wilde broeden. Dus toen toch de broedmachine maar aangezet. Verder gaan we dit jaar als het goed is niets meer uitbroeden. Maar goed ik had ook gezegd dat we dit jaar de broedmachine helemaal niet aan gingen zetten
 13. Ik heb 2 ramen in de kas van 4 bij 2, ik heb de automatische openers hier nog ergens liggen maar ik gebruik ze niet, beetje met de zelfde redenen als Jorieke. Vooral het feit dat ze vaak langer open blijven dan gewenst is zeker in het voor en najaar een probleempje.
 14. Raapstelen met spaghetti en rucolapesto. Zowel de raapstelen als de rucola uit eigen tuin (kas)
 15. Nieuw stukje moestuin grasveld gemaakt. Bieten, andijvie en kolen uitgeplant. Verder wat onkruid verwijderd, geklust aan het nieuwe/tweedehandse konijnenhok en gekeken naar de geboorte van een lammetje. Jammer genoeg weer een rammetje. De score staat dit jaar ook 6 ramlammeren en 1 ooilam en nog 2 te gaan.
 16. Mijn tuin is een rechthoekig vlak met 2 vaste paden op 5 en 15m waarvandaan ik in rijen van ongeveer 5 meter zaai of plant. Hierdoor kan ik wel roteren met de gewassen maar zit ik niet gebonden aan bepaalde vakgroottes. Langs het grootse deel van de rechterzijde bevindt zich sinds dit jaar een bloemen/kruidenstrook. En weer een stukje verder naar rechts staat de kas en daar omheen bevinden zich de vaste planten ( rabarber, aardbeien eeuwig moes etc. ). En aan de voorkant van de foto bevinden zich de druiven (die nog vervangen gaan worden voor andere rassen). Deze vormen de afscheiding met de oprit van mijn huis
 17. Vandaag verhuizen de tomaten naar de kas. Wel nog in hun potjes, zodat ze mocht het nodig zijn nog een nachtje binnenin huis kunnen staan. Ze worden langzaamaan te groot voor de vensterbank.
 18. @tielse flipje toch is vader/ dochter een meer voorkomende kruising dan broer /zus. Ik weet de precieze reden hierachter ook niet meer. Dat zou ik weer eens even op moeten zoeken. Maar vader/dochter schijnt inteelt technisch minder erg te zijn dan broer/zus. Persoonlijk zou ik er niet voor kiezen maar het schijnt bij diverse diersoorten waar op bepaalde raszuiverheid en kenmerken gefokt wordt toch nog weleens te gebeuren.
 19. Hier zijn de eerste kuikens er al. 6 stuks, de laatste paar dagen zaten er 3 hennen op te broeden, dus aan moeders geen gebrek.
 20. Wij hebben alle het kleinvee (cavia, konijnen, kippen ) jaren geleden al omgezet naar gehakseld stro ipv houtvezels, Met als hoofdreden de compost. En ik kan iet anders zeggen dan dat dit perfect werkt. Mooie compost (al komt er op mijn composthoop ook veel mest van de varkens en dat helpt natuurlijk ook) en persoonlijk vindt ik dat het ook in de hokken beter werkt dan houtvezels. Tevens denk ik dat het ook kostentechnisch nog goedkoper is maar dat weet ik zo uit mijn hoofd niet zeker.
 21. Hond, havik,buizerd, vos, kat etc. Als ik me over al die dingen zo druk moest maken kon ik toch echt geen kippen houden. Ik woon in het buitengebied waar veel honden los op het erf lopen, maar er komt toch zelden een vreemde hond bij ons op erf. Dus dat probleem zie ik niet echt. Katten lopen hier ook rond, maar ook die zie ik niet zo snel een kip pakken. Ik zeg niet dat het niet zou kunnen maar over het algemeen zal een kat geen krielkip pakken. Vossen kunnen idd een probleem zijn maar die komen overdag niet in de buurt. Dus als je je kippen s avonds opsluit zie ik geen problemen met een open ren. Blijven de roofvogels over. Dat kan bij een open ren best een probleem zijn, maar dat is ook erg afhankelijk van hoe de roofvogel populatie bij jouw is en hoe druk het rond de kippenweide is. Persoonlijke ervaring is dat in de meeste gevallen zorgen voor schuilplekken (struiken en bomen) afdoende is, zeker als er ook een haan bij loopt. Roofvogels blijven in bepaalde gevallen wel een probleem als je geen afdekking van je uitloop hebt. In mijn ogen weegt de extra ruimte voor mijn kippen zwaarden dan de hele kleine kans dat ze gepakt worden door een roofvogel, maar zoals ik al zei is dit wel voor iedere locatie anders en afhankelijk van de roofvogel populatie. Niet iedere roofvogel die overvliegt heeft het gelijk gemunt op je kippen Of krielen eerder ten prooi vallen aan roofvogels durf ik zo niet te zeggen. Ik ben mee grote kippen ( formaat leghen) kwijt geraakt aan de buizerd dan krielen. Al zal een roofvogel niet snel een brahma proberen te pakken. Ik heb de brahma haan hier zelfs een buizerd( die rustig in het weiland zat) zien verjagen. Dus ja rovers is iets om over na te denken maar je moet je er in mijn ogen ook niet al te druk over maken.
 22. Hier gaan de kippen vrijwel nooit over 1.20 gaas heen. En jammer genoeg merk ik nu dat de krielen wel over 80 cm gaas heen gaan. Kortwieken is dan wel een optie om te voorkomen dat ze over een hek heen vliegen. Maar zorg er dan wel voor dat ze niet via struiken etc. Alsnog omhoog kunnen springen. Ik merk hier dat, als ze over een hekje heen gaan, het eigenlijk altijd op een plek is waar ze bovenop het hek kunnen gaan zitten. In mijn geval is dat dus het poortje, want dat is de enige plek waar het hek niet uit gaas bestaat maar de bovenkant een plank is. Wel of niet over een hek heen gaan is ook erg ras afhankelijk. Zijdehoenders gaan nergens overheen. Brahma's zijn ook geen grote vliegers. Andere rassen daarin tegen gaan wel makkelijk de hoogte in.
 23. Erwten, peultjes, kolen en sla uitgeplant. En Nog 2 rijen uien geplant. Spinaziezuring, zeebiet, zeekool voorgezaaid. Alle 3 de eerste dat ik ze heb, eens kijken of het wat wordt. rucola, snijSelderij en basilicum voor gezaaid. Morgen of overmorgen ook nog wat dingen voorzaaien, het seizoen is zo langzaamaan echt begonnen
 24. Misschien een beetje mosterd na de maaltijd maar mijn gedachtes over een kas, ook op basis van eigen ervaringen: 1. Des te groter des te beter. Mijn kas is nu ongeveer 1.80 bij 4 meter. Als ik nu een nieuwe kas zou kopen dan zou ik sowieso voor een iets bredere kas gaan. Ik kan nu geen dubbele rijen planten in de kas ( tomaten etc) , daar is de kas net iets te smal voor. 2. Mijn kas is op het hoogste punt ongeveer 2 meter hoog. Volgende keer kies ik voor een hogere kas. de zijwanden zijn nu eigenlijk net iets te laag voor de tomaten waardoor ik ze nu richting het dak van de kas moet leiden om ze goed de hoogte in te laten groeien. 3. Plaatsing is erg locatie afhankelijk, moeilijk om daar zoiets over te zeggen. 4. Je kunt eigenlijk nooit genoeg ramen in je kas hebben. Automatische raamopeners heb ik zelf geen ervaring mee. Ik heb ze hier wel liggen maar ik ben er nog niet aan toegekomen om ze te installeren. 5. Zelf gebruik ik de kas vooral voor paprika's, pepers, komkommers en tomaten. En in het voorjaar ook voor het opkweken van diverse zaken (en wat spinazie/bladmoes en sla voor de tomaten in de kas gaan). Als je dat wil doen denk dan ook een na even eventuele rekken in de kas. Zelf maak ik hiervoor gebruik van losse planken op bokken. 6. M.b.t. Goldfish zijn opmerkingen over vergunningen, onderstaande heb ik van internet geplukt en volgens mij is dit redelijk up to date "Het bouwen van een hobbykas, serre, of prieel is vergunningsvrij wanneer het bouwwerk aan de onderstaande eisen voldoet: 1. De hobbykas mag niet hoger zijn dan 3,00 mtr. 2. De totale oppervlakte van de hobbykas is minder dan 30m². 3. Is de hobbykas kleiner dan 10m²? Dan mag deze op de erfgrens met uw buren staan. 4. Is de hobbykas groter dan 10m² maar kleiner dan 30m². Dan moet u minimaal 1 mtr. uit de erfgrens bouwen. 5. U bouwt op de begane grond. Indien u twijfelt of u een vergunning nodig heeft, vraagt u het bij uw gemeente na. Zo voorkomt u onnodige problemen." Ps. Mooie oplossing in de kas zo Bram, ziet er goed uit. M
 25. Inderdaad zoals hierboven al aangeven. In huis is het meestal te warm en te weinig licht. Als je de mogelijkheid hebt is een koele kamer met ramen op zuid het beste. hier staan alleen de tomaten en paprika's langere tijd binnen. Veel andere zaden worden in huis voorgezaaid en gaan zo snel als ze opkomen naar de kas. En de zaken die binnen staan staan dan zo koel mogelijk en in een raam op het zuiden
×
×
 • Create New...