Jump to content

tuinLB

Members
 • Posts

  619
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by tuinLB

 1. @Nielsmeboer waarom nieuwe hennen in het voorjaar aan de leg krijgen ? Ik probeer juist jonge hennen in het najaar te laten starten met leggen, deze jonge hennen leggen dan in de winter redelijk goed door waardoor je 's winters ook nog genoeg eieren hebt. In het voorjaar gaan de oudere hennen ook weer goed leggen dan heb ik de extra eieren van de jonge hennen niet nodig voor eigen consumptie. Door ieder jaar( of iedere 2 jaar) een paar nieuwe hennen te "starten" in het najaar kan ik de eierproductie dus redelijk op peil houden in de winter. Tevens kan ik dan ook de oudste hennen slachten voor de winter, wat natuurlijk ook weer scheelt in de voerkosten. Broedtechnisch vindt ik dit ook handiger. Kuikens van begin van het voorjaar komen dan in het najaar aan de leg. Waardoor ik niet in de winterperiode kuikens heb zitten.
 2. Die zie ik hier in de buurt ook meer en meer verschijnen. Zelf geen ervaring mee maar naar de aantallen die hier geplaatst worden de laatste jaren lijkt het in ieder geval gepromoot te worden. Ik heb zelf meerdere kastjes hier hangen voor mezen en heb er nog 4 klaar staan om op te hangen. Naast dat het gewoon leuk is om de mezen in de tuin te hebben hoop ik dat het ook helpt tegen de rupsen in de moestuin. Mussennesten ga ik hier niet ophangen. Het stikt hier van de mussen. Kan bijna zeggen dat ik er last van heb vanwege alle poep die zich op plekken verzameld waar ze gaan zitten (bijvoorbeeld onder afdakjes)
 3. Hier zijn de dames ook weer aan de leg. Althans de jonge leghennen. Deze hadden eigenlijk al in september/oktober moeten gaan leggen maar een flinke wormeninfectie heeft ze een tijdje bezig gehouden, maar nu zijn ze op stoom en zijn er weer meer dan genoeg eieren. Ook bij de brahma's zijn de eerste eieren al te vinden al gaat dit slechts om 2 of 3 eieren in de week ( van 4 hennen, die ook al wat ouder worden).
 4. Mijn buurman heeft er 1 en vindt het geweldig. Inderdaad alles erin gooien, aan zetten en een tijd later klaar. Persoonlijk zou ik hem niet zo snel aanschaffen. Een normaal soepje staat gemiddeld max. een half uurtje te koken, timer zetten en als de timer gaat soep afmaken/ pureren etc. Dus bijvoorbeeld s avonds maken voor de dag of dagen erna lukt meestal wel. Zie dan ook geen toegevoegde waarde aan een soepmaker. Zoals ik die bijvoorbeeld wel zie bij de slowcooker. Maar mijn buurman vindt het apparaat geweldig dus snap wel dat het voor sommigen een handig hulpmiddel kan zijn.
 5. Komkommers, leuk. Al is het hier wisselend succes met de komkommers. Het ene jaar bijna niks en het andere jaar weer veel te veel. Ik ga zeker weer meedoen
 6. https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/10/26/besmetting-vogelgriep-bij-leghennen-op-pluimveebedrijf-zeewolde-landelijke-ophokplicht-van-kracht Zoals je in de link kunt zien is er een ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee. Dus de hobbykipjes mogen gewoon nog naar buiten.
 7. Even uit mijn hoofd. Dus weet het niet zeker. Maar was bij Amrocks het verschil in hen of haan niet te zien op basis van de kleur van de kuikens en iets met het pigment van de poten ? Er zit vaag iets in mijn hoofd dat Amrocks auto-sexend zijn. Maar ik weet dus niet meer precies hoe dat zat.
 8. Ik heb ook 1 zo'n plant staan. Moest volgens het zakje een long trailing green zijn. Maar die is het zeker niet. Heb de LTG al jaren staan en zo hebben de courgettes we er nog nooit uit gezien. Heb nog 2 planten uit hetzelfde zakje staan en dat zijn overduidelijk wel LTG's. Wel vreemd dat meerdere mensen een zelfde soort courgette krijgen die ze niet zouden moeten hebben. Je zou haast denken dat er bij een grote verpakker/ vermeerderaar iets mis is gegaan.
 9. Er staan er nog een aantal in de tuin maar ik vermoedt dat dit mijn beste poging wordt. Gegroeid op pure verwaarlozing 😉. Staan op een onhandige plek veel te kort op de basilicum en aan de andere kant gingen de kippen steeds stof baden. Maar goed het valt me nog niet tegen. Denk wel dat de smaak tegen valt.
 10. Hik heb mijn ibc met frame en al zwart gespoten en het plan is om hier ook nog groen tegen aan te laten groeien. Waarom zwart gespoten? Zowel vor het oog een zwart vlak valt op de plaats waar de ibc bij mij staat minder op dan een wit vlak. Maar ook tegen de algen. Heb bij anderen gezien dat er wel degelijk een verschil in algengroei is tussen een witte en een zwarte ibc.
 11. tuinLB

  Sedumdak

  Ik heb er ook eens naar gekeken voor op ons nieuwe platdak. Ik ben er nog niet helemaal uit hoe en of we het gaan doen. Dus ik lees mee voor goede tips. De enige bruikbare tip die ik je mee kan geven is dat je goed moet opletten dat je dak de belasting van het dak door de sedum kan verdragen.
 12. Hier dit jaar hetzelfe probleem met de bonen. Ik ben nu ook iedere avond slakken aan het rapen en heb een aantal slakkenvallen gezet. Wat betreft de bonen. Ik heb al 2x opnieuw voorgezaaid en de compleet kaalgevreten plantjes vervangen. Sommige plantjes lopen inderdaad weer uit maar bijzaaien is dan vaak net zo snel.
 13. Heel wat zaken opnieuw gezaaid, vooral door het feit dat we dit jaar nogal slakkenoverlast hebben. En dus ook maar weer eens de bakjes voor de slakkenvallen bij elkaar gezocht. Verder gewied en gezien dat er de komende week toch redelijk geoogst kan gaan worden.
 14. Ik heb een BCS 2wieler, met een maaibalk en een frees. Ik heb deze bij het huis gekocht, dus niet bewust voor dit merk gekozen. De maaibalk heb ik slechts een paar keer gebruikt en heeft bij mij niet de voorkeur. Ik vindt het redelijk zwaar werken, de maai kwaliteit valt me tegen en het kost een hoop tijd om ermee te maaien. ik maai nu met een zitmaaier De frees daarin tegen werkt perfect en zou ik niet meer zonder willen. Mocht ik regelmatig zo´n stuk moeten maaien dan ging ik voor een zitmaaier of een klein tractortje. Mini tractortje kun je maaier, frees en ik weet niet allemaal wat nog meer kopen om eraan te hangen.
 15. Veel zaken uitgeplant, wat wortels bij gezaaid, onkruid gewied, bonenrekken voor het grootste deel afgemaakt. En zo nog wel wat zaken. Was al met al een zeer productieve tuindag.
 16. In mijn ogen kan het composteren van etensresten ( met daarin ook kleine hoeveelheden dierlijk materiaal) zeker op een goede composthoop geen kwaad en in mijn ogen voegt dit zelfs waarde toe aan je hoop. Ook een sporadische dood dier kan in mijn ogen geen kwaad. Maar dit moet natuurlijk wel met mate gebeuren. Kadavers geven op termijn ook bepaalde elementen etc. af aan de bodem of je hoop( hier wordt op dit moment bijvoorbeeld nog onderzoek naar gedaan mbt het laten liggen van kadavers in natuurgebieden) dus ook in dat opzicht kan een kadaver/ dierlijke resten op de composthoop toevoegen aan de moestuin. Ik heb dit al jaren gezien bij diverse tuinders en met succes. Zelf pas ik het zelden toe. Niet omdat ik er geen toegevoegde waarde in zie maar omdat het hier een te grote aantrekkingskracht op ongedierte heeft. Weknow typt een heel verhaal, maar als je aangeeft dat dierlijke uitwerpselen niets toevoegen aan de tuin dan ben ik eigenlijk al klaar met dat verhaal. Er is toch genoeg literatuur/onderzoek te vinden dat mest (=dierlijke uitwerpselen) bijdragen aan de productiviteit van een tuin. Tuurlijk zit hierin een verschil in het soort dierlijke uitwerpselen maar een opmerking dat dierlijke uitwerpselen geen toegevoegde waarde hebben gaat er bij mij niet in. Ik heb geen zin om hier een lang wetebschappelijk verhaal te gaan typen. Maar zoals ik al zei kan het toevoegen van dierlijk materiaal op een composthoop in mijn ogen, als het in beperkte mate gedaan wordt geen kwaad en kan het zelfs van toegevoegd waarde zijn.
 17. Vanavond raapstelen met pasta en rabarbercrumble. Heerlijk dat het verse eten uit eigen tuin weer op gang komt
 18. Hier zijn de eerste broedmachine kuikens van het jaar uit het ei. Eigenlijk was de planning om de broedmachine dit jaar niet aan te zetten ivm de verbouwing, maar kreeg de vraag of ik voor iemand wat van mijn Brahma eieren uit wilde broeden. Dus toen toch de broedmachine maar aangezet. Verder gaan we dit jaar als het goed is niets meer uitbroeden. Maar goed ik had ook gezegd dat we dit jaar de broedmachine helemaal niet aan gingen zetten
 19. Ik heb 2 ramen in de kas van 4 bij 2, ik heb de automatische openers hier nog ergens liggen maar ik gebruik ze niet, beetje met de zelfde redenen als Jorieke. Vooral het feit dat ze vaak langer open blijven dan gewenst is zeker in het voor en najaar een probleempje.
 20. Raapstelen met spaghetti en rucolapesto. Zowel de raapstelen als de rucola uit eigen tuin (kas)
 21. Nieuw stukje moestuin grasveld gemaakt. Bieten, andijvie en kolen uitgeplant. Verder wat onkruid verwijderd, geklust aan het nieuwe/tweedehandse konijnenhok en gekeken naar de geboorte van een lammetje. Jammer genoeg weer een rammetje. De score staat dit jaar ook 6 ramlammeren en 1 ooilam en nog 2 te gaan.
 22. Mijn tuin is een rechthoekig vlak met 2 vaste paden op 5 en 15m waarvandaan ik in rijen van ongeveer 5 meter zaai of plant. Hierdoor kan ik wel roteren met de gewassen maar zit ik niet gebonden aan bepaalde vakgroottes. Langs het grootse deel van de rechterzijde bevindt zich sinds dit jaar een bloemen/kruidenstrook. En weer een stukje verder naar rechts staat de kas en daar omheen bevinden zich de vaste planten ( rabarber, aardbeien eeuwig moes etc. ). En aan de voorkant van de foto bevinden zich de druiven (die nog vervangen gaan worden voor andere rassen). Deze vormen de afscheiding met de oprit van mijn huis
 23. Vandaag verhuizen de tomaten naar de kas. Wel nog in hun potjes, zodat ze mocht het nodig zijn nog een nachtje binnenin huis kunnen staan. Ze worden langzaamaan te groot voor de vensterbank.
 24. @tielse flipje toch is vader/ dochter een meer voorkomende kruising dan broer /zus. Ik weet de precieze reden hierachter ook niet meer. Dat zou ik weer eens even op moeten zoeken. Maar vader/dochter schijnt inteelt technisch minder erg te zijn dan broer/zus. Persoonlijk zou ik er niet voor kiezen maar het schijnt bij diverse diersoorten waar op bepaalde raszuiverheid en kenmerken gefokt wordt toch nog weleens te gebeuren.
 25. Hier zijn de eerste kuikens er al. 6 stuks, de laatste paar dagen zaten er 3 hennen op te broeden, dus aan moeders geen gebrek.
×
×
 • Create New...