-
-
Sperciebonen inwecken
Zelf weck ik de bonen 45min op 100 graden en dan een dag later nog een keer. nadat ze eerst 5 tot 10 gekook te hebben. dat is vorige jaar goed gegaan en dit is volgens een oude magriet kookboek.
-
Wat heb je net (in)gemaakt? (uit eigen tuin)
is gelei suiker niet klein beetje overbodig. kruis bessen bevatten vrij veel pectine,vorige jaar gewoon met suiker gedaan en was gewoon gelukt. alleen iets langer inkoken. Vandaag begonnen met de zilveruitjes inmaken. en morgen in het zuur,
-
Wat heb je net (in)gemaakt? (uit eigen tuin)
Afgelopen week 2kg overijpe abrikozen tot jam verwerkt en daarna geweckt. 5kg aardbeien op sap. 3 liter potten bieten geweckt en daarnaast nog een kg aardbeien en zwarte bessen jam gemaakt.
-
Wat heb je net (in)gemaakt? (uit eigen tuin)
Afgelopen weekend. Vlierbloemens siroop. 14 potten aardbeienjam 2 liter rabarber aardbei sap / siroop.
-
Hooi
Als het goed is je kuil, voordroog kuil en hooi. Bij hooi moet het voor minimaal 80% droog zijn. waar bij voordroogkuil het tussen de 80 en 60% zit en kuil rond de 40% zit volgens mij. En dan is dit waarschijnlijk voordroog kuil. Zorg bij kuil of voordroog kuil dat je de balen snel genoeg opvoert. Dus veel voeren of kleinere balen. Waneer balen vooral met warm weer te lang open blijven, gaat het schimmelen, en verliest het kuil de smaak. Daarnaast heb je met echt kuil naast vochtigheid ook een bepaalde suiker gehalte nodig vanwege de melkzuur bacteriën. Daanaast kan je ook beter in de avond maaien ipv de ochtend. (voor koeien / varkens en andere vee dieren) voor paarden weer liever in de ochtend,
-
Giftige Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea) verwijderen?
Voor paarden valt het best wel mee hoor. vaak verliezen giftig planten de kenmerkende geur als het gedroogd is. Maar je hebt wel meer giftige planten: Meest bekende is taxus. paar gram en het dood een volwassen paard, maar ook buxus,zijn giftig. Steenvruchten (oa. kers en pruim) zijn giftig en vooral voor paarden maar ook appel zaden zijn in grote hoeveelheden giftig. Een lijst met giftige planten (wel in het engels) http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_poisonous_plants Of je het moet verwijderen is afhankelijk van de giftigheid, maar ik denk dat je beter kan leren om van de planten afteblijven en welke wel kan eten.
-
Regen schade aan de aardappels
Na een van de stortbuien van gisteren. ligt nu het loof alle vroege aardappels (frieslanders) plat op grond, (zonder dat het gebroken is). Wat kan ik het beste doen. gewoon laten doorgroeien of recht omhoog zetten. met stokken / opbind touw. de overige schade valt gelukkig mee, op een paar omgewaaide platte peters na, gr
-
Tomaat komt niet goed op...
Waarschijnlijk had je zal eerder moeten verspenen. na +/- 6 weken in de voeding uit het potgrond. Nog eerder zaaien heeft geen zin, ze staan eerder in de weg. En er is teweinig licht voor de planten en vaak te warm. Zelf heb ik ze in maart gezaaid. en nu staan ze +/- 30cm hoog buiten. Maar wel een aantal keer verspeend tussen door. om de zoveel weken en steeds de sterkste planten eruit gehaald. en deze dieper gepoot. elke keer waneer er weer wortels onder de pot groeide.
-
Tomaten plantjes naar buiten?!
tomaten kunnen best wel tegen lagere temperaturen. zolang het maar niet vriest. de evt achterstand die ze lopen door te koude temperaturen lopen ze binnnen een paar dagen weer in. (in vergelijking met andere tomaten) In de moestuin "wereld" heb je vaak oude gewoonte en boeren wijsheden. die vaak ergens opzijn gebaseerd maar vaak ook nergens op slaan.
-
Tomaten plantjes naar buiten?!
Hier staan ze al 2 a 3 weken buiten in een plastic kasje. net als de courgette, pompoen.
-
Opruimingsdagen van overtollige fruitbomen
Voor meer informatie http://www.tolderas.nl/
-
Zelf yoghurt maken.
ik betaal 80cent voor een liter melk. dus lekker gemiddeld. bij een melktap. wel lekker, yogurt van "rauwe" melk
-
Kaas/boter/zure room maken
Weet niet hoe groot de kaasjes zijn, ik gebruik een witte afsluitbaar plasic emmer als pekkelbad, daar passen met gemak 4 kaasjes in van een pond. en dan is 4 kilo zout wel erg veel. De onderkant blijf onregelmatig, dat is nadeel van de gebruik van de kaasdoek. goed vouwen kan helpen maar soms gaat het wel mis. bijsnijden kan helpen, maar dat is alleen uiterlijk, voor de smaak maakt het niet uit, voor het persen gebruik ik 2 kaaspersjes met een fleswater eraan, pekelweger schijnt een ei goed te werken. maar een weger is natuurlijk wel beter. ook moet ik zeggen dat het zonder ook goed lukt. Mocht je nog wrongel overhebben, de kippen doen er een moord voor.
-
Kaas/boter/zure room maken
Zelf gebruik ik ipv zuursel gewoon karnemelk, werkt perfect. vandaag van 18 liter geitenmelk verkaas. dus over 3 weken heerlijke geitenkaas als het is gelukt. Als pekkelen heb ik gewoon een plastic emmer staan met pekkel die al meer dan een jaar oud is onderhand, af en to zout toevoegen en wat vocht eruit halen. de smaak wordt zelf beter als hij ouder is. daarnaast pekkel ik ze over het algemeen maar 6 a 8 uur. daarna wordt het toch te snel te zout en eet het eigelijk lieft zo jong mogelijke. ouder dan 6 weken red het vaak niet.
-
Hallo
Woon midden in zutphen maar, wel midden in het groen. Het is vroeger geweest van een groente boer die moest verhuizen vanuit de binnenstad vanwege de uitbreiding van zutphen na de oorlog. En de paarden moesten natuurlijk mee. vandaag de gier kelder. De kleigrond komt uit een vijver die ze vroeger hebben aangelegd. en hebben hier opghoogd. daarom de zware klei grond. De appelboom gaat vanzelf wel een keer weg, hopelijk dit jaar.
Delphiob
Leden
-
Registratiedatum
-
Laatst bezocht