Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Hooi


Jorieke123

Aanbevolen berichten

Ok, totaal geen moestuingewas natuurlijk. Maar wel erg belangrijk voor ons. Zo hebben de dieren in de winter goed te eten.

 

We hebben dit jaar een halve hectare met grasland, vooral omdat we niet echt een doel hebben voor dat stuk grond. Ooit komt er een kwekerij, of iets dergelijks.

 

Joep heeft het afgelopen week gemaaid, en 2 maal geschud en 1 maal op baantjes gelegd. Met de trekker natuurlijk, anders waren we nu nog bezig

En gisteravond (na een heerlijke zonnige dag) kwam de loonwerker om er mooie balen van te persen. In plastic deze keer, de varkens schijnen het dan ook lekker te vinden. En het is handiger met opslaan. Je kunt ze gewoon buiten houden namelijk.

 

foto02829541338728081.jpgfoto03623891338728093.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier om ons heen hadden ze de boel al een week of 2 binnen. Maar die rijden dan ook gier uit, waardoor het sneller groeit. We hadden het hier nog niet zo hoog, maar er kwam al heel wat zaad in. En dan wordt het stug. We kregen als tip om dit nu te maaien en te hooien, dan moet de volgende lading ook beter worden.

De man van de seal-machine had geschat dat er 10 tot 15 baaltjes van zouden komen. Het werden er 26 Ze wegen zo'n 40 kilo, dus zijn moeilijk te tillen/verplaatsen met de hand.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou Jorieke! Begint op een echte boerderie te lijken bij jullie!

 

En ruim een ton is toch een goede opbrengst voor een halve hectare?? Hebben jullie de vochtigheid getest voordat het geperst werd? (of maakt dat met persen niet uit? is dat alleen met inkuilen...? )

Leer van gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit gras was net te nattig voor echte losse hooi. En misschien net iets aan de te droge kant voor deze baaltjes. Maar die man vond het er goed uit zien. Het wordt nu een soort droger kuilvoer geloof ik. Het gaat nog wel wat werken in die balen. Maar er is vast iemand die (mij) dat beter uit kan leggen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou heb even vriendlief nagevraagd (zoon van n melkveehouder )

 

Te nat voor losse hooi: Losse hooi moet echt droog zijn, anders gaat het in de zomer broeien (rotten of zelfs branden)

 

Inkuilen of in balen persen werkt volgens een redelijk gelijk principe, de lucht wordt eruit geperst, dus kan het niet gaan broeien, en wordt het natter gelaten.

 

Hoe natter het voer hoe liever het vee het eet...

 

(zo, ik heb weer iets geleerd )

Leer van gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Varkens heb ik echt geen verstand van... Het enige wat ik daarvan weet is dat ik die wolvarkens en natuurlijk de biggen bij jullie super schattig vind, en hoe je een varkenshaasje klaar maakt

 

Maar volgens mij geldt t ook voor je schapen, zijn ook grazers tenslotte!

En als de varkens honger hebben zullen ze t ook wel droger eten!

Leer van gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je bent actieve vogel

Zo'n druk bestaan zou ik niet meer aankunnen, maar ik draag nog altijd respect voor een dergelijk bestaan waar een vakantie zelden tot nooit de ruimte weet te vinden.

 

Voor jou de klompkes bokaal (een echt plattelandswief )

 

De meeste woorden worden in stilte gesproken ..... @Nique

Link naar reactie
Delen op andere sites

bereid je wel voor op de geur als je de baaltjes weer opent. (als dit de eerste keer is dat je baaltjes maakt)

Ik fietste als tiener naar school langs een aantal boerderijen met kuilvoer. En geloof me, je wist precies wanneer er een nieuwe kuil opengegaan was. De geur was niet superonaangenaam, maar wel erg ... uhm ... specifiek.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De geur van goed kuilgras is heerlijk. Bij ons op stal hebben we half mei al 68 balen van 400 kilo van het land gehaald. Onze paarden vinden het lekkerder dan hooi. Ze eten dus eerst altijd het kuil op (slimme beesten).

Snij niet zo maar een pak open maar zorg er voor dat je het weer dicht kan vouwen zodat de regen er niet in kan slaan. En zet er een ratten/muizenval tussen. Ze gaan nog wel eens een pak in en als er zuurstof bij komt moet een pak vlug op anders gaat het schimmelen en rotten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als het goed is je kuil, voordroog kuil en hooi.

 

Bij hooi moet het voor minimaal 80% droog zijn. waar bij voordroogkuil het tussen de 80 en 60% zit en kuil rond de 40% zit volgens mij. En dan is dit waarschijnlijk voordroog kuil.

 

Zorg bij kuil of voordroog kuil dat je de balen snel genoeg opvoert.

Dus veel voeren of kleinere balen. Waneer balen vooral met warm weer te lang open blijven, gaat het schimmelen, en verliest het kuil de smaak.

 

Daarnaast heb je met echt kuil naast vochtigheid ook een bepaalde suiker gehalte nodig vanwege de melkzuur bacteriën.

 

Daanaast kan je ook beter in de avond maaien ipv de ochtend. (voor koeien / varkens en andere vee dieren) voor paarden weer liever in de ochtend,

The greatest mistake you can make in life is to be continually fearing you will make one.

Elbert Hubbard (1856 - 1915)

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 year later...
  • 1 year later...

Ik ben wat oude foto's aan het uitzoeken, en kwam foto's tegen uit 2011, van het hooien. Ik zet ze hier maar neer, ze staan vast al ergens anders op het forum maar ze horen hier

 

Voor het losschudden-omdraaien van het gras, gebruiken we dit oude bakbeest:

 

hooi-schudden-27-5-11-125321435749346.jpghooi-schudden-27-5-11-577191435749352.jpg

 

We stopten het toen in jute zakken als het droog genoeg was. Dat was ideaal. Mooi te verplaatsen, te stapelen, en weer te pakken om te voeren.

 

74-zakken-hooi-27-5-1139321435749340.jpg

 

We hebben nu al een tijd niet meer gemaaid voor hooi. We hebben geen echte hooi-eters meer, en gebruiken veel van het land voor varkens die het gras dan vers eten. Bijna het hele jaar door.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 years later...

Begin juni hebben we weer gehooid. Deze keer hebben we het in bigbags gestopt, dat werkt snel en makkelijk. En we hadden wat gedoe met de jute zakken op het zoldertje van onze schuur; er gingen ratten tussen wonen en gaten in vreten. En er natuurlijk op pissen en poepen

IMG030737911496758052.JPGIMG031252941496758056.JPGIMG031338741502351027.JPG

 

We hebben al eens eerder hooi in bigbags gehad, en ook daar ging ongedierte in/op wonen, waardoor de bovenste laag ook vies werd. En ze vraten een gat in de zijkant! Maar nu hebben we de bigbags in hun geheel in gaas gepakt En hopen we dat het nu netjes blijft.

IMG130393081502351212.JPG

IMG131536041502351296.JPG

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...