Jump to content

Hakselaar kapot, iemand wijze raad?


pippi

Recommended Posts

Hoi,

 

Mijn hakselaar doet het niet meer. Hij liep vanochtend vast en sloeg af en wilde niet meer aan. Ik heb hem open gemaakt en schoongemaakt. Er zaten flink wat houtvezels om het draaiende gedeelte van de messen, dus ik dacht dat dat het probleem dan wel zou zijn. Weer in elkaar gezet, en hij slaat wel aan, maar dan direct weer af. Ik heb een gebruiksaanwijzing, maar daar word ik niet veel wijzer van. Iemand een idee wat het zou kunnen zijn?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
kunnen de messen wel vrij draaien als hij uit staat?

 

Eh, nee, maar ik dacht dat dat iets met de beveiliging te maken had.

 

Inmiddels heb ik een berekening gemaakt. Ik heb deze hakselaar vorig jaar rond deze tijd gekocht voor 75 euro. Ik heb me een jaar lang wezenloos gesleept aan takken uit het park, ik heb (grove schatting) in totaal iets van 30-40 uur staan hakselen en ik heb nog niet al mijn paadjes kunnen leggen.

 

Ik heb nu dus een kuub mooie snippers besteld voor 75 euro, daarmee kan ik met gemak alle resterende paadjes leggen en dan heb ik nog ruim over voor de voor- en achtertuin. Ik ga nog wel een keer proberen of ik die hakselaar toch weer aan de praat krijg, want handig om snoeihout te verwerken, maar om zelf voldoende houtsnippers te produceren voor een beetje tuin is zo'n kleintje gewoon niet afdoende.

 

Als deze definitief kaduuk is, wil ik wellicht liever zo'n mooie ouwe handhakselaar om snoeihout weg te werken, en voor de paadjes koop ik dan de snippers wel.

Link to comment
Share on other sites

Pippi, om wat voor hakselaar gaat het? (merk, type)

Op ons Eiland is onze hakselaar een zegen. We hadden eerst een Bosch, een elektrische. Dit ging aanvankelijk redelijk goed, totdat ie vast sloeg en er iets met de motor aan de hand was. Er zat nog garantie op, dus werd ie gerepareerd. Echter, ik had het vermoeden dat de motor werd vervangen door een zwaarder type. Daardoor kon de aggregaat het niet bolwerken, en sloeg óf het aggregaat af óf de hakselaar startte totaal niet. Op 220 volt thuis deed ie het prima. We hebben 'm toen verkocht en een duurdere benzine hakselaar gekocht. Die vreet nu gretig takken tot 5 cm dik.

Onze buurman heeft een deal gesloten met een tuiniersbedrijf die voor de gemeente bomen snoeit. Ipv afstort van de snippers bij de compostverwerking, stort ie af op het weiland voor de tuinen. Gratis en voor niks. 75 euro voor een kuub is een megabedrag. Ik denk dat onze buurman dan voor ruim 300 euro gratis snippers heeft gekregen...

Een klein natuurparadijsje in de oceaan van het Groene Hart. Ontmoet onze Eilanders op Eiland aan de Veen: http://www.natuursporen.nl

Link to comment
Share on other sites

Pippi, om wat voor hakselaar gaat het? (merk, type)

 

Een Kibani, en dan een kleintje, voor het type moet ik op het ding zelf kijken. Hijj was destijds echt superafgeprijsd

 

Ik weet ook wel dat nu veel centen betaal voor die snippers, maar ik heb in de buurt geen goedkopere leverancier. De gemeente gebruikt al de eigen snippers voor de paden in de parken.

Link to comment
Share on other sites

Waarschijnlijk de Kibani van 2500 watt. Vergelijkbaar met de Bosch die we eerst hadden. Er zit zeker geen garantie meer op? Gebruikte je deze ook op een aggregaat? Net als de Bosch heeft ie een overbelastingsbeveiliging. Icm ons aggregaat was dat wat de machine net tekort kwam. Als het iets te zwaar werd, sloeg ie af. Ik vind ze prima voor het lichtere werk, maar de Bosch zou takken van 3,5 cm moeten kunnen verwerken en dat was soms toch teveel, zeker als de takken al wat uitgedroogd en hard waren. Twijgen en snoeisel van bijvoorbeeld een heg gingen prima.

We hebben nu een Eliet. Die kostte ruim 1000 euro, maar daarmee kunnen we ons Eiland wel aan. Hier staat nog een foto.

Een klein natuurparadijsje in de oceaan van het Groene Hart. Ontmoet onze Eilanders op Eiland aan de Veen: http://www.natuursporen.nl

Link to comment
Share on other sites

Nee, ik gebruik gewoon een verlengsnoer.

 

Hij sloeg bij te dikke takken (dikker dan 3 cm die hij normaal gesproken wel aan zou moeten kunnen) ook al regelmatig af, maar daarna kon ik hem weer starten. Maar dat is inderdaad wel een issue bij die kleine hakselaars, dikkere takken - die lekker veel snippers opleveren - passen dan weer niet.

 

Jij hebt wel een hele mooie zeg, wauw. Maar zoiets is voor mij ten eerste veel te duur en ook een tikje overdreven voor mijn tuintje.

 

Op het volkstuinencomplex hebben ze nu ook zo'n kleintje voor algemeen gebruik, ik hoop dat dat tegenvalt en dat ze een grote gaan aanschaffen.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Update: hakselaar is nog steeds kaduuk, maar iemand op de volkstuin gaf wat tips mbt nog verder demonteren, schoonmaken en weer in elkaar zetten. Dat ga ik nog proberen voor ik hem definitief afdank. In de tussentijd een kuub houtsnippers gekocht, want ik wil echt die paadjes even allemaal strak in de snippers zodat ik alleen nog maar hoef aan te vullen. Nou - sorry off-topic - dat was ook weer een toestand. Het duurde een eeuwigheid voor er geleverd werd, en het is baggerkwaliteit. De bovenste laag van de bigbag zat echt vol plastic (die rafelende sliertjes van worteldoek), ben tijden bezig geweest om die er alsmaar uit te peuteren. En het leek potdomme wel bouwafval. Halve planken, zelfs stukken geverfd spaanplaat, die ik er vloekend en tierend ook allemaal uit heb gevist.

 

Hoe dieper ik kwam in de big bag, hoe beter de kwaliteit werd. Ik heb nu ongeveer drie kwart overgeheveld in vuilniszakken (want ik neem het op mijn fietsje mee naar de volkstuin), en inmiddels schep ik mooie snippers van normaal formaat, geen plastic en andere foute dingen meer. Het spul ruikt nu ook echt lekker naar bos.

 

Ik heb de leverancier al diverse malen aan de telefoon gehad, nog net niet huilend (de leverancier, ik niet ), en ik heb de indruk dat ze op punt van omvallen staan. Ik heb wel met ze te doen, dus ik noem de naam hier niet. Maar mocht je snippers willen bestellen, stuur dan even een PB en dan vertel ik waar je ze toch beter niet kan bestellen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...