Jump to content

Urine als meststof voor de moestuin


Addie
 Share

Recommended Posts

Hebben jullie labyrint vorige week gezien?

"Voor elk organisme, zowel planten als dieren, is fosfor van levensbelang. In de meeste bodems komt het van nature voor, waardoor er planten op kunnen groeien, die weer dienen als voedsel voor mens en dier. Deze natuurlijke bodemvruchtbaarheid is echter niet voldoende om alle 6,5 miljard bewoners van de aarde te voeden. Daarom is kunstmest, gemaakt van fosfaat-erts, essentiëel voor de wereldvoedselproductie. Het einde van de winbare voorraden fosfor dreigt echter in zicht te komen. En er zijn geen alternatieven, tenzij we weer rondgaan met de poepkar uit de tijd voor er riolering was." Datum uitzending: 18-01-2011

 

http://player.omroep.nl/?aflID=12012081

 

Nu heb ik ooit eens ergens gelezen dat je urine kunt gebruiken in de tuin als mest. Niet dat ik het van plan ben maar ik heb toch nog wat gegevens opgezocht:

 

Surendra Pradhan zette een veldje van de universiteit in de Finse stad Kuopio vol koolplanten. De eerste groep planten liet hij op natuurlijke wijze groeien, de tweede groep behandelde hij op gezette tijden met kunstmest. Voor de derde groep koos hij een minder conventionele behandeling: eens in de zoveel dagen goot Pradhan een beker menselijke urine over de grond rond de planten. Waarom urine? Omdat dat stoffen als stikstof, fosfor en kalium bevat, belangrijke ingrediënten van kunstmest. Uit eerdere studies was al gebleken dat gerst en komkommer goed gedijen op mensenplas. Toen Pradhan na negenentachtig dagen ging oogsten, bleek de kool die urine toegediend had gekregen inderdaad groter dan de kunstmestkool en de onbemeste kool. Vermoedelijk komt dat doordat de planten de voedingsstoffen uit vloeibare urine makkelijker opnemen dan die uit de kunstmestkorrels.

http://www.rikkuiper.nl/journalist/Tips/Artikelen/2009/11/6_Plas_in_de_moestuin.html

 

De website van mergenmetz (op basis van het velt handboek) vermeld hoe toe te passen en geeft nog wat meer informatie: http://www.mergenmetz.nl/sf.mcgi?6269&cat=

Verse urine (d.w.z. jonger dan 24 uur) moet worden verdund.

De verschillende bronnen zijn het niet eens over de mate: de een zegt 1 deel urine op 4 delen water. De andere adviseert als volgt:

- 1 op 10-15 delen water voor jonge planten

- 1 op 30-50 voor potplanten

- Onverdund op gras, onder bomen of op de aarde onder de fruit struiken

 

Link to comment
Share on other sites

Ow ik heb geleerd dat urine van honden en katten wormen geeft als je niet goed de groente wast,

zal bij mensen dan toch ook zijn, best wel smerig ik vindt dat nou echt TE alterbatief.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Een van de oudere buurmannen op mijn tuinencomplex doet dat regelmatig. bewaart ie z'n plas van de hele week en dat giet ie in het weekeind op de tuin. stinken als een riool natuurlijk! de gedachte alleen al maakt me misselijk...

Link to comment
Share on other sites

Ow ik heb geleerd dat urine van honden en katten wormen geeft als je niet goed de groente wast,

zal bij mensen dan toch ook zijn, best wel smerig ik vindt dat nou echt TE alterbatief.

 

Dus jij vind menselijke urine smeriger dan koeienstront? Koeienmest is ook niet alternatief toch

Ik zal niet zo snel in mijn tuin gaan plassen want dan ben ik bang dat de buren meegluren

Link to comment
Share on other sites

Ja tuurlijk ruim ik liever mest op van een koe, dan van de buurman jij niet dan ?

Je bent vast een heel oud vrouwtje dan wil niemand naar je gluren hoor, plas maar rustig in je tuin waneer je daar zin in hebt

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 1 month later...

The lore and logic of using urine to grow plants: http://www.liquidgoldbook.com/

 

Ik gebruik het zelf nu ook een paar weken, kan natuurlijk nog niets over resultaten melden, maar de planten hebben er in ieder geval niet zichtbaar onder te leiden.

 

Zolang je bodem Leven genoeg bevat (rijk is aan micro-organismen), schijn je geen last te krijgen van stank, omdat de micro-organismen de urine aardig snel omzetten. (Je moet natuurlijk niet alles telkens op 1 plek gooien)

 

Ook vertelt het boekje, dat uit onderzoek blijkt dat urine inderdaad eigenlijk altijd vrij is van ziekteverwekkende organismen. Urine kan daarentegen wel wat te zuur zijn en teveel zout bevatten voor planten. Dit kun je verhelpen door wat kalk of as van hout toe te voegen en het te verdunnen. Het teveel aan zout komt voornamelijk door ons dieet, we zouden er dus ook op kunnen letten en minder zout gaan eten.

 

De gemiddelde urine van een volwassene bevat (afhankelijk van je dieet)(in orde van hoeveelheid)(er staat alleen niet bij hoeveel urine er is gemeten, anders dan dagelijkse urine, dus misschien wel de 1,5 tot 2,5 liter die wij per dag produceren):

 

- stikstof (4 vormen) (urea 6 - 180 gram, ammonia 0,4 - 1,0 gram, creatine 0,3 - 0,8 gram, uric acid 0,008 - 0,2 gram)

- chloride 4,0 - 8,0 gram

- natrium 2,0 - 4,0 gram

- kalium 1,5 - 2,0 gram

- fosfaat 0,7 - 1,6 gram

- anorganisch sulfaat 0,6 - 1,8 gram

- calcium 0,1 - 0,3 gram

- magnesium 0,1 - 0,2 gram

- organisch sulfaat 0,006 - 0,2 gram

 

De chloride en natrium kunnen dus een probleem zijn, wat betreft de opeenhoping van zouten in je bodem. Verwerking in compost, minder zout eten, goed verdelen, en eventueel spaarzamer gebruiken gaat dit tegen.

 

Ook is de C:N ratio in urine, 0,8:1, eigenlijk te laag voor micro-organismen om het gemakkelijk af te breken, zeker wanneer je het veel gaat gebruiken, dan is het handig om een klein beetje suiker of andere vorm van koolstof toe te voegen, zodat Leven in de bodem het beter kan verwerken.

 

Groot punt in het boekje is ook dat we door het hergebruiken van urine veel minder impact uitoefenen op het milieu. Trekken we de wc door, dan vervuilend we het milieu, maar met dit hergebruik doen we zelfs iets goeds voor het milieu. Alleen hebben we misschien niet genoeg grond tot onze persoonlijke beschikking, om al onze urine kwijt te kunnen.

Je kunt urine ook toevoegen aan je 'bruine' composthoop (compost met voornamelijk herstblad, takken, twijgen, houtsnippers enz), dit helpt het proces versnellen. Groene compost bevat van zichzelf al veel stikstof, dus daar is urine misschien geen goede optie.

 

De resultaten die in het boekje staan spreken aardig tot de verbeelding, alle groenten/planten gegroeid mbv urine zijn veel groter, voller, mooier dan de planten die werden gegroeid zonder urine. De vraag is natuurlijk alleen: waar vergelijken ze het mee? Maar er zit natuurlijk wat in, dus waarom niet proberen? Ik ben benieuwd, maar ik heb het idee dat ik niet echt iets bijzonders zal merken. Maar zijn er resultaten of nare bijwerkingen, dan zal ik die melden.

Edited by Guest

Comprehend and copy Nature

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Een heel interessant artikel... te lang om hier te kopieëren...

 

Uw stoelgang kan de wereld redden

 

http://www.lowtechmagazine.be/2010/02/kunstmest-landbouw-humanure-compost.html

 

6a00e0099229e888330120a85ea280970b-500wi

 

 

1 citaat:

 

Volgens onderzoekster Grietje Zeeman van de Universiteit Wageningen is alleen al de hoeveelheid nutriënten in de urine die één persoon per jaar produceert, voldoende om in de jaarlijkse graanconsumptie van diezelfde persoon te voorzien.Als we menselijke "afvalstoffen" consequent als meststof zouden inzetten, brengt een groeiende wereldbevolking dus ook een groeiende hoeveelheid meststoffen met zich mee.
Link to comment
Share on other sites

Mooi artikel Jasmin! We spoelen dagelijks 1,5 a 7 Eur aan bodemverbeteraars door het toilet Geweldig!

Tsja het is ook allemaal zo voor de handliggend als je er over nadenkt, we hebben de aarde al duizenden jaren onder gepiest en gepoept, maar nu kijken we daar in ene raar tegen aan. We zijn heel vreemd bezig op deze planeet als je over dit soort dingen gaat nadenken. Ach ja....

 

Voor een boekje en info over de poepversie: http://humanurehandbook.com Het hele boek staat hier zelfs als PDF op de site, voor geinteresseerden.

Comprehend and copy Nature

Link to comment
Share on other sites

Nouja zo vreemd vind ik het niet Castaneda, lijkt me niet verstandig als iedereen zomaar op eigen houtje zijn urine en uitwerpselen gaat hergebruiken. Waarom hoef ik niet uit te leggen lijkt me. Gecontroleerde methoden in mini fabriekjes kan ik alleen maar aanmoedigen. Waterzuivering, -winning en -besparen vind ik allemaal super interessant. Laatst kwam ik deze link tegen: http://www.saharaforestproject.com/ Zonne energie, water, planten en energie in de sahara. Geweldig idee

Link to comment
Share on other sites

Ow ik heb geleerd dat urine van honden en katten wormen geeft als je niet goed de groente wast,

zal bij mensen dan toch ook zijn, best wel smerig ik vindt dat nou echt TE alterbatief.

 

Als het goed is zitten er geen wormen in urine, wormen zitten in poep 'en' daarbij komt ook nog dat urine met een enkele uitzondering, steriel schijnt te zijn bij gezonde mensen.

 

Helemaal niet vies dus, nogal schoon! het is eigenlijk net zoiets als je groenten wassen.

Misschien hou je dan ook meteen de katten uit de tuin, aangezien je het territorium al duidelijk afgebakend hebt.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

@Castaneda

Dank je wel voor die info.

 

Staat er in dat boekje ook hoe vaak je urine in je tuin kunt gebruiken? Hoeveelheid per m2 per week?

 

tip: gebruik een goed schoongespoelde plastic fles waar wasmiddel in heeft gezeten, dan ruikt het altijd heerlijk fris

 

In Martin Crawford's 'Creating a forest garden' staat dat je het niet hoeft te verdunnen. Er staat daar ook niks over de hoeveelheid.

Link to comment
Share on other sites

Ow ik heb geleerd dat urine van honden en katten wormen geeft als je niet goed de groente wast,

zal bij mensen dan toch ook zijn, best wel smerig ik vindt dat nou echt TE alterbatief.

 

'en' daarbij komt ook nog dat urine met een enkele uitzondering, steriel schijnt te zijn bij gezonde mensen.

 

Helemaal niet vies dus, nogal schoon!

'

Juist ja, Wat denken we over hoe het zit met onze overmatige medicijn gebruik ? Dus gezonde mensen zijn er niet zoveel meer en dan kieperen we dat sopje maar op de groente tuin ? Nee dank je wel.

Doet me een beetje denken aan de Pangassius vis uit Vietnam stampvol medicijnen goed voor de vis en de vietnamese kweker maar niet voor onze gezondheid

Link to comment
Share on other sites

Ik kende dit topic helemaal niet. Maar na het hele topic even te hebben gelezen, sta ik toch eigenlijk verbaasd om de reacties in dit topic.

 

Ik ben van oudsher een rozenliefhebber, heb me vroeger nogal verdiept in bladbemesting en 'natuurlijke' bladbeschermings-bespuitingen of bestuivingen ( gesteentemelen en gieren van kruiden; van alles uitgezocht en ook zelf ingezet op de rozen ( rozen zijn nogal ziekelijke dingen, of kúnnen dat zijn in ieder geval )

 

Ben ik het precieze kwijt aan kennis. Maar de menselijke urine ( maar bijvoorbeeld nóg liever de urine van paarden herinner ik me ) heeft allerlei beschermende eigenschappen, indien sterk verdunt ingezet op gewassen. Net als lavameel- bestuivingen, kalkstuivingen en en en. Dit werd reeds ingezet eeuwen terug en dan met name in de beroemde engelse tuinen, tegen schimmels en allerlei ziektes.

 

Ik moet zeggen, ik vind het echt vreemd ( nadat ik dit hele topic las ) dat er nou niemand is, die daar mee bekend is ?

 

Edit : Help eens. Urine ? ---> kiezelzuur ? Was daar niet iets mee ?

Link to comment
Share on other sites

Ik heb het al vaker gedaan. Geplast in de gieter en deze uitgegoten langs de schutting om de katten uit de achtertuin te houden. Nu heb ik schrikdraad aan die kant en dat werkt nóg beter.

 

Maar vóór het huis stikt het ook van de katten, én honden. Dus vanaf nu, op idee gebracht door dit topic, staat de gieter in het toilet en gaat mijn urine dienst doen als tuinafbakening. Ben benieuwd, er staat al knoflook, er komt prei bij en een zakje zaad van eetbare bloemen ligt gereed om te zaaien daar.

 

Medicijnen gebruik ik niet dus ik ben ervan overtuigd dat ik biologisch verantwoord indirect in mijn tuin pis!

Teeltwedstrijd MTF organisatie

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...