Jump to content

Vinky

Members
  • Posts

    182
  • Joined

  • Last visited

Personal Information

  • LOCATION
    Drenthe

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Vinky's Achievements

  1. Beetje uit de buurt van @rorror - onderstaande zak van 25 kg is gekocht bij Welkoop in Marwijksoord, Drenthe
  2. Eh eh, jemig wat heb je daar al hangen @fre3ke. Ja, het gaat deze dagen snel 👍
  3. Okee @RobO en @Goudsbloempje2 en @fre3ke, voorlopig laat ik de plant z'n gang gaan. Er is voldoende mest en compost gegeven. Watergift is geen probleem want dicht bij huis. De link die RobO aandraagt ga ik nog eens beter bestuderen - ik hou van zulke links ❤️ En zoals fre3ke zegt, ik kan nog extra latten op het bouwsel leggen. Voorlopig laat ik de pompoen groeien zoals die wil. Het weer doet ook wonderen. Ineens zijn er meer vrouwelijke bloemen en flespompoentjes in aanzet. Dank voor jullie antwoorden 🥰 Oeps toevoeging: wat een hemelse foto @fre3ke
  4. Die schubben @Liekie zijn doodnormaal. Sterker nog: ze maken met elkaar de ‘knol’. Elke schub is de brede basis van een dunnere groeistengel hogerop, waarop uiteindelijk dat fijne blad groeit. Die bladbases groeien vanuit het midden: de oudste schubben vind je aan de buitenkant, de jongste binnenin. Die bladbases omarmen elkaar. Je kunt een knolvenkel afpellen, schub voor schub of van bladbasis naar bladbasis, en van oud naar jong. Knolvenkel is dus geen vaste compacte knol, maar een dichte groei van bladbases die elkaar omarmen. Zoals je zegt, zie je op de beginfoto die schubben niet. Die foto toont echter perfect gekweekte modelvenkels als voorbeeld. Ze hebben die schubben of bladschedes wel degelijk. Wel is het zo dat knolvenkel makkelijk doorschiet als het te warm wordt of als het droog is. Dan krijg je die langgerekte vormen en niet de brede bolle compacte venkels. Mijn ervaring is dat de mooiste venkels geoogst worden in de periode oktober-december. Dat is dus nadat deze wedstrijd afloopt. Maar deze wedstrijd gaat er nu juist om, om het zwaarste gewicht te krijgen voor die tijd. Dat is echt een serieuze uitdaging. Succes @Liekie, Succes @henkg. Succes @Iedereen. En triest @[email protected]
  5. Sterk antwoord lieve @RobO, maar hier vragen mensen om advies die niet elk jaar morethanwecaneat scoren. Kun je preciezer zijn in je adviezen?
  6. Hier hetzelfde probleem @Roland. In de vollegronds tomaten. Ik laat het er op aan komen. Als de tomaten nog gaan rijpen, dan ruim ik de planten niet. Als de phytophtora wint, ja dan jammer van de oogst. En dan kijken we vooruit en genieten we van de oogsten die dit jaar wel goed gaan.
  7. Heel lang geen pompoenen gekweekt totdat ik de flespompoen/butternut ontdekte die ik wel lekker vind. Net als @fre3ke zat ik vorig jaar ook met het probleem van pompoenranken die te lang werden. Toen elke rank op ongeveer 120 cm getopt. Oogst bestond uit 5 mooie pompoenen, maar ik vond het weinig. Of dat door het snoeien kwam, weet ik niet. Dat er één mooie pompoen per scheut kwam, zoals Fre3ke opppert, zou goed kunnen als ik afga op mijn geheugen, maar zo nauwkeurig heb ik mijn ervaringen toen niet in het tuinschrift en op foto’s vastgelegd. Aandachtspuntje voor nu. Dit jaar niet de breedte in maar de hoogte. Een klimconstructie gemaakt van palen en oud schapengaas. Bovengronds is de hoogte 155 cm en per gaaspaneel 120 cm breed (foto's hieronder). De eerste en sterkste rank zit op paneel zuid. Op oost en west slingeren twee ranken per paneel. Late nakomertjes heb ik afgelopen week dicht bij de stam van de plant weggesnoeid. Nu reiken de ranken tot de bovenkant van het klimrek. Die ranken heb ik, rekening houdend met hun eigen willetje, slingerend door het gaas geleid; de ranken zijn veel langer dan de hoogte van het klimrek. Tsja: en nu? Tsjak tsjak tsjak toppen boven de bovenlat? Ik durf niet zo goed omdat vrijwel alle bloemknoppen die er nu zijn op lange stelen staan. Er zijn slechts twee aanzetjes tot flespompoentjes. Die wanverhouding kan aan het weer liggen & we kunnen hopen op beter. Maar wat nu te doen? Toppen en wachten op vrouwelijke bloemen? Niet nu toppen en wachten op hetzelfde? Ben benieuwd hoe jullie er over denken.
  8. De venkel voor de kerst heb ik eergisteren pas gezaaid @Mellie 😅 Het monster dat hier gisteren werd geplaatst was eigenlijk bedoeld voor Sint Jan (24 juni) – maar ja: die wedstrijd. Voor Sint Hiëronymus (30 september) heb ik onderstaand gevalletje nog in de grond staan en dat gaat nu al de verkeerde kant op: de hoogte in en niet de breedte.
  9. Het monster is geoogst: 1254 gram. De knol bleef maar groeien en groeien en nu neigt hij toch wel erg naar doorschieten. Dus. Nu pas. Kwa malsheid gok op iets als een straatbezem.
  10. Dank voor je antwoord @Patrijs De situatie hier is niet dat we op een moestuincomplex zitten en dat er geregelde controle is, maar dat we twee moestuinen naast elkaar hebben als buren, en meer niet. Ik wil de buurman graag helpen en vrijwaren van phyto-verspreiding, maar mezelf natuurlijk ook. Als je denkt dat het kan helpen om besmet materiaal weg te snijden en af te voeren, terwijl de besmetting nog licht is, dan ben ik ben ik voorlopig gerust gesteld. En ja: we kunnen neerslag verwachten met de kans dat phyto de grond in spoelt. Maar buurman, 77 en met een nare kankergeschiedenis, komt hiervoor niet terug van zijn korte vakantie. Ik ga aangetast blad weghalen. Andere adviezen welkom 🧐
  11. Eergisteren heb ik mijn Frieslanders geoogst omdat enkele planten phytophtora hadden in het blad, althans, dat weet ik vrijwel zeker. Bij het oogsten van een plant met vermoedelijk ook phyto in de bruine stengel kon ik het zelfs ruiken: die gore geur van bedorven aardappels. Verder geen probleem. Zeer goede oogst. Meer dan twee keer zoveel gewicht als in de afgelopen droge jaren. Zeer tevreden. En geen tekenen van phyto in de Texla’s ernaast. Maar nu zijn de buren op vakantie & onze moestuinen liggen naast elkaar. En nu zie ik vlekken in hun aardappels, de soort is Mozart, die karakteristiek zijn voor phytophtora. Foto’s naar de buren gestuurd (dezelfde als hieronder). Commentaar: resistent ras en vorige week nog bespoten. Niets doen. Ik heb liever niet dat zijn phyto overslaat op mijn vollegrondstomaten die 3 meter verderop staan of alsnog op m’n Texla’s – heb niet voor niets de Friezen vooral preventief geoogst. Verder lees ik in de lijst van raseigenschappen voor aardappels van Van der Wal (kan de link hier niet plaatsen) dat Mozart slechts matig resistent is tegen phyto. De goede relatie met de buren wil ik niet verstoren – we zijn bijna familie van elkaar – maar niets doen vind ik riskant. Het kan zowel bij hem als bij mij de oogst van piepers en tomaten kapot maken. Hoe denken jullie er over? Op z’n minst aangetast blad weghalen? Iets anders? Of zit ik er naast en is het geen phytophtora? Bovenkant van een geplukt blad Onderkant van hetzelfde blad Blad aan de planten
  12. Die linker knol in je bak @Frans ziet er echt heel mooi uit. Nu misschien nog niet zo groot maar hij heeft wel het model en vooral de dikte om uit te groeien tot een kanjer. Ben benieuwd waar het toe leidt 🧐. Die rechter: zou ik ook denken - schieten 😟
  13. Gefeliciteerd @Flup Wow, sterk dat je nu al je zwaargewichten naar voren gooit. Ik durf het nog niet. Die 600 gram die je hebt - goeie maatstaf 👍 Morgen misschien ga ik kijken wat ik omhoog haal 🤩
  14. Vissoep Basisbouillon van olijfolie en daarin gesmoorde ui, ansjovis uit een potje, wortel, bleekselder, tomaat en gesnipperde knolvenkel. Smaakmakers: knof, laurierblad, chilipeper. Eventueel tomatenpuree. Eventueel citroensap. Water er op. Alles net beetgaar koken. Hier op de Drentse zandgronden is geen fatsoenlijke verse vis te koop, dus we doen het met diepgevroren witvis uit de supermarkt, met ansjovis uit een potje, en met blokjes visbouillon. Vis niet koken doch onder de 100 graden laten garen. Om de soep body te geven en lobbiger te maken: geprakte aardappels toevoegen. Tot slot, van de kook af, veel peterselie toevoegen – want p’selie kan de smaak van vis enorm ophemelen. Yummoo 😋
  15. Ha nieuweling @lourdes, Je geeft ons erg weinig informatie om je vraag goed te beantwoorden. Net als Patrijs al vraagt: welke soort heb je? En wat Patrijs al zegt: slabonen dop je niet. Die eet je op voordat in de peulen de zaden dik worden. Heb je een foto van je planten? Voor recepten hebben we hier andere rubrieken. Goed rondneuzen dus op dit forum. Er zijn al duizenden antwoorden. Succes 👍
×
×
  • Create New...