Jump to content

Vinky

Members
  • Content Count

    95
  • Joined

  • Last visited

Personal Information

  • LOCATION
    Drenthe

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Hier zijn de winterwortels ook niet goed @RobO. In de droge zomers van 2018 en 2019 had ik de mooiste, dikste, gaafste en langste winterwortels ooit, omdat ze in de droogste periode naar beneden moesten om water te vinden. Geen spoor van vraat toen. Maar dit jaar, na een relatief natte juli en een hittegolf in augustus zijn de wortels hier op de zandgrond merendeels gespleten. Je weet wel: een strakke kern, en de 'mantel' van de wortel die half open staat. In de keuken kost het meer figuurzagen om die halfopen wortels klaar te maken voor de pan. Maar dat doen we 😜 En wat is je hint @HuubvG?
  2. In de discussie over spitten of niet, moet misschien ook rekening gehouden worden met de grondsoort waarop je zit. Kleigrond is van zichzelf erg vruchtbaar omdat het rijk is aan mineralen. Voor de tuinder moet daar organisch materiaal bij om de waterhuishouding te verbeteren zodat gewassen makkelijk wortelen. Het vermengen van de kleigrond met opgebracht organisch materiaal kun je misschien het best overlaten aan bodemorganismen, zoals @weknow dat hier telkens zo goed beargumenteert. Veengrond is rijk aan organische stoffen en mineralen, vooral ook veel stikstof. Maar het kan ook te nat en te zuur zijn. Voor de tuinder kan bezanding en bekalking een oplossing zijn om de afwatering te verbeteren en om de zuurgraad naar beneden te brengen om uiteindelijk betere gewassen te krijgen. Vermenging van opgebracht zand of kalk met de veengrond is dan een goed begin waarna bodemorganisme de rest doen. Ik weet niet op welke grond @Jorgzit, want in de provincie Utrecht kan het klei, veen of zand zijn, maar ook jouw verhaal kan ik ondersteunen. Zandgrond is de meest armzalige soort die er is. Het bevat nauwelijks organisch materiaal, en mineralen spoelen snel uit naar diepere lagen. Ik sta dan ook achter @Patrijs, die op zandgrond zit en spitten wel nuttig vindt. Oh en nog een reden om wel te spitten: je haalt zoveel ongedierte omhoog. Zoveel engerlingen dit jaar Ieder zijn gang, grond en groei 🀩
  3. Vinky

    Nieuw hier

    Hallo @peter n, welkom hier. Goed idee om nu alvast je moestuinvakken voor komend jaar voor te bereiden. Wat wij nog niet van je weten is op welke grond je zit: zand, veen, klei? Welke bodemverbeteraar je hebt toegevoegd? En er komt paardenmest overheen. Poe! Veel! Is het verse paardenmest of verteerde die al een jaar gelegen heeft? Verse mest is voor veel gewassen te scherp. Uitgerijpte mest die al een jaar gelegen heeft is veiliger te gebruiken. Uien en wortelgewassen (ui, prei, wortel, biet, pastinaak) houden niet van verse mest. Andere gewassen zoals kool en snelgroeiende bladgewassen kunnen beter tegen mest die nogal vers is. Het hangt helemaal af van de grondsoort en -kwaliteit waarop zit, of je veel moet toevoegen. Ik zit op arme zandgrond, en verrijk dat met eigen compost en gekochte koemestkorrels, maar uitgestrooid is het niet veel. En toch heb ik goede oogsten – eet het jaar rond uit eigen tuin. Een moestuin is een kwestie van ervaring opdoen op jouw grondsoort. Door er nu al veel aan toe te voegen, leer je niet welke potentie je grond van zichzelf heeft. Ga gewoon beginnen en leer van je ervaringen. Op dit forum zul je zien dat ook ervaren tuinders elk jaar onverwachte successen en teleurstellingen hebben. Succes met je plannen πŸ‘
  4. Goed gedaan @siemen. Gefeliciteerd
  5. Dikke smok @HuubvG dat je me die 12 centimeter gunt 😘. En natuurlijk ook voor het feit dat je deze wedstrijd in goede banen leidt. Enne ... was de poedelprijs nu een snoeischaar zonder gravure - of een gravure zonder snoeischaar? In ieder geval heb ik genoten van het meedoen, van de geoogste pepers, van de leermomenten die hier geplaatst werden, en ik dank ieder die deze wedstrijd mede heeft georganiseerd. Ik kijk al uit naar de wedstrijd voor 2020
  6. Steeds koesterde ik de hoop dat ze voorbij de 16 centimeter zouden komen en wachtte derhalve met fotograferen langs een meetlat. Valse hoop: de langste heb ik niet op de foto gezet, maar ook daarmee lag een gegraveerde snoeischaar niet binnen handbereik. Dan dit maar als mijn inzending, 11,95 cm. Petje af voor degenen die meer dan 20 centimeter hebben πŸ‘
  7. Na een paar jaar aanmodderen met knoflooktenen uit de supermarkt en met gekregen tenen waarvan ik de soortnaam niet ken, met miserabele oogsten, ben ik sinds 2016 om: ik kweek alleen nog maar knoffen waarvan ik het type en de soortnaam ken. Dat begint met gekochte bollen van kwekers met kennis, maar daarna kun je met de geoogste tenen gratis doorkweken. Mijn ervaring met de soorten die ik heb gehad is: Germidour: vooral lekker in gestoofd eten. Dan aromatisch. Formaat van de tenen redelijk. Bewaarbaarheid niet lang, december. Ik heb losse gepelde tenen ingevroren en dat is te doen voor gebruik in warme gerechten. De tenen worden dan wel sjompig. Met deze soort kweek ik verder. Oosterdel: Smaak okee maar niet wow. Formaat van de tenen in de eerste oogstjaren matig, maar na doorkweken met de grootste tenen enorm. Supertenen. Bewaarbaarheid redelijk. Onzeker of ik met deze soort doorga omdat andere soorten lekkerder waren. Sulmona: Smaak okee maar niet wow. Erg kleine tenen. Enorm gepiel in de keuken. Gekocht bij de Tuinen van Weldadigheid waar ze al zeiden dat dit een lastig tiepje is. Hiermee ga ik niet verder. Transylvanian: Robuust van smaak. Zowel rauw als gekookt. In 2019-2020 voor het eerst geplant en geoogst. Veel gebarsten bollen die geen mooi omsluitend vlies hadden. Dat kan liggen aan het warme en droge voorjaar. Tenen van goed formaat. Ik ga met deze soort verder kweken. Valelado: Vooral rauw erg lekker in knoflooksaus en pesto. Redelijk formaat van tenen. Bewaarbaarheid ook vrij goed – tot in het voorjaar. Met deze soort blijf ik zeker doorkweken. Hier op de Drentse zandgronden in het noorden van Nederland zullen de afmetingen van de bollen, en hun smaakontwikkeling, misschien anders zijn dan op veengronden of kleigronden die meer zuidelijk liggen. Ik vind het experiment leuk: je favoriete soorten zoeken. Tot nu toe ben ik zeer tevreden met de oogsten, en met het vinden van soorten die echt lekker zijn. Maar ik zoek nog een soort die goed blijft tot er nieuwe oogst komt. Ik mik op Wonha voor komend seizoen. Verbeterpunten welkom. Iedereen succes gewenst met het vinden van iets lekkers van eigen bodem 🀩
  8. Hallo @Goudsbloempje2 Knoflooktenen stop je droog in de grond. Onder het droge schilletje van de tenen barst het van de groeikracht. Dat zie je als je knoflookteentjes doorsnijdt die te lang in een warme keuken liggen: ze krijgen een groene kern. Ze willen doorgroeien. Zodra je tenen gaat poten vanaf oktober-november zie je dat die tenen het zelf wel weten: ze gaan wortelen en daarna groeistengels produceren. Vooraf hoef je niets te doen. Als je goede bollen wilt kweken, dan zou ik niet doorgaan met bollen uit de supermarkt. Je weet dan niet of die soort geschikt is voor het klimaat in Nederland. En of ze behandeld zijn met middelen die het uitlopen beletten. Je hebt nog tot half oktober de tijd om goede rassen uit te kiezen bij websites die hierboven al zijn genoemd. Succes πŸ‘
  9. @acpronk, dank voor je info. Ik begrijp dat ze bij de Tuinen van Weldadigheid nog steeds een slag om de arm houden. Daar heb ik begrip voor.
  10. @RobN, dank voor het aanmaken van dit topic. Voor mij is de duidelijkste informatiebron voor typen knoflook de website van Eemlook, waar @roeier ons al vaker op gewezen heeft. Het gaat iets verder dan het onderscheid tussen hardnecks en softnecks. En het kost even tijd om al die info inzichtelijk te maken, maar er is afhankelijk van je wensen echt een goed overzicht uit te halen van de soorten die je passen. En @RobN: het is goed dat je Leven van het Land aanhaalt, want ze verkopen veel soorten en ze geven er een goede beschrijving bij. πŸ˜‹@acpronk: goed nieuws dat de Tuinen van Weldadigheid weer een knoflookdag hebben. Ik zie het echter nog niet aangekondigd op hun website (en die bezoek ik nu ook een paar keer per week). Je zegt dat het 27 september zal zijn. Heb je een link? Ik zit te popelen In juni had ik ze er naar gevraagd en toen zou het eind september of begin oktober worden, afhankelijk van ontwikkelingen aangaande corona. En dat sowieso vanaf eind september hun knofloken via hun website zijn te bestellen. Vorig jaar hadden ze meen ik 80 soorten, echt overstelpend veel. Om dan een goede keuze te maken is het echt nodig om tevoren te weten welke richting je uit wilt – zie Eemlook. @roeier : Van der Wal heeft inderdaad een leuk aanbod, zowel biologisch als niet. De weg die ik op hun website afleg is deze: Zaden >>> Plantuien – sjalotten – knoflook >>> en dan ben je er al, of je klikt op de K van knoflook. Link: https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/plantuien_sjalotten_knoflook Verder is hier onlangs het topic gestart β€˜Favoriete knoflooksoorten?’ door @RoosDeTuinier . Dat lijkt me het geschikte platform om over smaak te twisten omdat het niet afhankelijk is van een bepaalde jaargang. En ik wens iedereen succes met de plannen voor de knoffies van 2021 πŸ‘
  11. Topprestatie @Mellie. Als ik in de jury zat, zou je meedingen om de eerste prijs. Maar ik zie @HuubvG al denken en redeneren: er zit een wat donkere zone in je foto en daar kun je twee peperstukken aan elkaar hebben gelegd. En dan zeg ik: Neen Hubertus, neen dit is echt echt. Sterkte met je lenzen en al het andere dat je nog gaat aanraken Mellie. Hier komen we helaas niet voorbij de 16 cm maar ik wens alle anderen van de 60 deelnemers meer succes πŸ‘
  12. Vinky

    Nouja zeg Vreeken

    Razend nieuwgierig @Plotiemoos ! Heb je ondertussen de link te pakken? Ik twijfel al jaren of ik iets zal bestellen bij Vreeken vanwege het grote assortiment. Mede door de gedeelde ervaringen hier heb ik er steeds van af gezien. Enerzijds zou het jammer zijn dat een aanbieder van zoveel soorten in Nederland er mee moet stoppen. Anderzijds: als de hoeveelheid soorten de persoon Vreeken boven het hoofd groeit, ja, nee, dan moeten er keuzes gemaakt worden. De website van Vreeken werkt trouwens nog als vanouds. Hey Plotiemoos, je houdt ons toch niet voor de gek?
  13. Knap hoor, pepers van 20 centimeter en meer πŸ‘Œ Hier halen ze de 16 niet eens. Maar ik heb wel een groepsfoto van de pepers die al buiten de competitie liggen.
  14. Okee @hoekman , helemaal gelijk, als je het hebt over winterprei, maar deze vraag ging over zomerprei. Winterprei heb ik ook staan (bijna 100) en die gaat inderdaad pas bloeien volgend jaar mei of juni. Winterprei is een tweejarige plant. De zomerprei, waarover @vegetable_girl het heeft, en die je zaait eind december of begin januari begint echt nu al bloeistengels te maken, en gedraagt zich als een eenjarige plant. Het leuke van verschillende preirassen is dat je het hele jaar door kunt oogsten. Hey @vegetable_girl , dank voor je enthousiaste reactie! Smul er van!

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...