Jump to content

Vinky

Members
 • Content Count

  75
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Drenthe

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Vinky

  toppen stokbonen??

  De bonenstokken hier – tonkinstokken - zijn 240 cm lang en steken 20 cm in de grond. Daar groeien stoksnijbonen en pronkbonen langs. Kolossale oogsten zijn hier niet nodig, maar ze komen er toch. Ik top de planten wel zodra ze boven de stokken uitkomen. Vooral om te voorkomen dat er enorme bladpruiken boven de stokken groeien waardoor ze topzwaar worden, en met harde wind de hele mikmak kunnen neer trekken. Het hangt af van de sterkte van je constructie en het volume dat je wil oogsten. Misschien moet je in het begin niet te ambitieus zijn en op safe spelen. Stokbonen zijn zeer productief. Probeer het eerst op een veilige manier en bekijk later in het seizoen of de oogst je beviel. Daarmee kun je verder. Succes.
 2. Tut tut @Amrutten, wat een spierballentaal! Maar het is inderdaad leuk om te weten hoe ver de concurrentie is. Je vraagt om repliek en daartoe heb ik geprobeerd een foto te maken van een lange peper aan een plant met een duimstok er langs. De planten staan in de volle grond en eromheen staat een platte glazen bak. Een heel gehannes met die duimstok en een camera in een glazen bak. Tuurlijk probeer je het gebogen puntje dan ook nog wat te strekken langs de meetlat. En ja, toen brak het puntje af 😪 Zelfs als ik de twee delen strak tegen de duimstok druk, kom ik net niet bij de 16 cm. Dus ja @amrutten, je ligt in ieder geval voor op mijn gesneuvelde peper. Niet getreurd. Het gevalletje ligt klaar in de keuken om er lekker van te smikkelen, en de rest mag doorgroeien. Het groeiseizoen is nog niet voorbij en de wedstrijd sluit pas op 30 september. Iedereen succes verder, en ook hier: het lijkt moeilijk om ze voorbij de 15 cm te krijgen. 👍
 3. Vinky

  Prei

  In de volle grond plant ik mijn preien altijd in gaten van 15-20 centimeter diep. Preiplantjes die potlooddik zijn. Kleinere plantjes zet ik terug op het kweekbed om later uit te planten. De gaten maak ik met een pootstok, een oude steel van een cultivator waar ik een hilt op heb gezet (zo’n dwars handgreepje als op een schep), en op de stok heb ik met watervaste viltstift dieptes gemarkeerd van 15 en 20 cm. In de gestoken gaten zet ik de plantjes. Ik giet de gaten me een pauze twee keer vol met water. Met het opgegoten water is zoveel water op de wortels gekomen dat je de plantjes al niet meer kunt los trekken. Ze staan dan goed vast in een ruim gat. Dat raakt vanzelf dicht door regen, wieden en schoffelen. Als het erg droog is, giet ik in het begin extra in de gaten. Dan giet je ook weer extra grond op de wortels. Maar het kan ook verkeerd gaan. In de hete zomer van 2018 zijn tientallen preiplantje bezweken na het uitpoten. Gelukkig had ik nog een reservebank. Dus @rorror, met een hittegolf voor de boeg: wacht wacht wacht.
 4. Nee, dat is inderdaad niet wat je verwacht @roeier. Miezerige stelen die toch nog Dik Trommetjes produceren. Goed moment om de auteur van DT te parafraseren: het is een bijzonder knoflookjaar en dat is het. Vorig jaar hadden hier vooral de Vallelado’s open bollen en de Germidours nauwelijks. Dit jaar zijn de rollen omgedraaid. Er zijn meer Germidours met open bollen dan Vallelado’s. Geen ramp: ze zijn allemaal lekker. Ik ga niet helemaal mee in wat @RobN zegt: “Helaas alle 3 rassen door elkaar gegooid door mijn hulpjes maar goed in de pan merken we daar ook niets van”. Ik vind dat er duidelijk smaakverschillen zijn tussen rassen en zou het jammer vinden als de mikmak door elkaar ligt. In de pan of op je bord merk je die verschillen wel degelijk. De Vallelado vind ik vooral rauw erg lekker, in bijvoorbeeld knoflooksaus en tzatziki, terwijl ik de Germidour lekkerder vind in warme gerechten. De andere rassen die ik heb zijn te nieuw voor mij om er een duidelijk oordeel over te hebben. Eergisteren vond ik in de tuin ineens een lus van een stengel die naast een plant bovengronds was gekomen. Zo groot dat je er makkelijk een munt van 2 euro in kon leggen. Uit nieuwsgierigheid heb ik het geval meteen opgegraven en niet op de foto gezet. Ik weet ook niet meer zeker welk ras het was: een Transsylvanian of Sulmona. Daarna wel foto’s gemaakt. En de boel uit elkaar gepulkt. Een teen was uitgelopen met een uitstulping naar buiten en bovengronds, en vervolgens zeker 5 cm in de steel verder. Het weer? Vreterij? Hekserij? Bijzonder knoflookjaar. @Nasuada: zoals Patrijs zegt: ze zijn nog zo mooi groen, laat ze nog even staan, en gluur af en toe in de grond om te zien hoe de bollen zijn. Zo te zien heb je genoeg staan om een probeerexemplaar te oogsten.
 5. Ondertussen ben ik helemaal happy met de zwarte vlekken, en ooh @Ikbeginbijmezelf wat zien ze er al prachtig uit!
 6. Gerustgesteld door jullie reacties 😊
 7. Luxembourg: douze points. Goed dat je dit aan ons doorgeeft @weknow. Ik hoop dat we er allen niet alleen van leren, maar ook van gaan doen 😍
 8. Thanks @acpronk en @rorror. Die verkleuring kan dus geen kwaad, maar ik vraag me nog steeds af waarom mijn pepers die zwartverkleuring wel krijgen, terwijl anderen hier niet 🤔
 9. Vier planten in potten van 10 liter. Buiten, en een beetje beschut achter het glas van een platte bak. Niet overdreven veel gevoed, niet overdreven veel water gegeven. Blad oogt gezond, groei en bloei ontwikkelen zich voorspoedig. De langste peper is nu trouwen 13 centimeter als ik de krul onderaan strek. En nu gaan de pepers aan de plant die het meest voorloopt, een zwarte tekening krijgen vanaf de schouders. Is die zwartkleuring kwaadaardig? Moet ik ingrijpen? Is het besmettelijk? Giftig wellicht? Is dit een vraag die thuishoort in het topic “Problemen in de moestuin”? Mijn zorgen zijn niet groot – de nieuwsgierigheid wel. Hoe ontstaan die zwarte schoudervlekken?
 10. Dit jaar heb ik 5 soorten knoflook en beste @maarten_1987 ik had ze alfabetisch op naam gepoot in blokjes van 4 x5 naast elkaar (totaal 5 x 20 = 100): handig om te weten waar wat staat. Alleen maar een afko onthouden: GOSTV voor Germidour, Oosterdel, Sulmona, Transsylvanian en Vallelado. Maar jemig @Vik wat een verdraaide bollen heb je. Ik wist niet, zoals @roeier wel, dat dit heksenbezems zijn en dat het weer mogelijk de oorzaak is. Zelf heb ik ook vrij veel bollen die geen mooi omsluitend vlies hebben en al open staan voordat de stelen knakken of voordat ze meer dan half geel zijn. Maar zo absurd als bij Vik is het niet. Maar misschien heeft Vik een andere kwaal dan ik. Dit jaar was hier veel meer roest dan anders, en het openstaan van de bollen weet ik daar aan. Op de geoogste bollen van Vik zie ik echter geen enkel spoor van roest. Bovendien lijkt het soort-specifiek. De Germidours liggen veel meer open dan de andere soorten. De Transsylvanians en de Vallelado’s hebben het een beetje, en de soorten die bloeistengels maakten, de Oosterdellen en de Sulmona’s hebben wel een mooi omsluitend vlies – daarvan zitten de meesten nog in de grond. Gelukkig staan hier genoeg knoffen om een fiks aantal tegenslagen te incasseren. Het is droevig als je maar een paar planten kon hebben die dan ook mislukken. @Vik: elke volgroeide teen die je nu vers oogst is vast lekker en moet je nu gebruiken. En grabbel eens wat grond weg rond de bollen die je nog niet hebt geoogst. Dan kun je zie hoe ver ze zijn. Succes! Hieronder de Germidours die open staan Hieronder de soorten die het beter doen
 11. Punt gemaakt @weknow en @moeser! Uiteindelijk gaat het om de prut en niet de pad, dus de compost gaat hier weer padloos verder.
 12. De buurvrouw die geen moestuin heeft, is blij dat ze haar koffieprut kwijt kan in mijn compostvaten. De pads ook. Nadat ik dit topic had gelezen had ik haar gevraagd de pads achterwege te laten vanwege mogelijk schadelijke lijmrandjes. Dat duurde maar kort. De compost gooi ik regelmatig om en ik zeef het ook. Ik heb nog nooit lijmrandjes van koffiepads in de compost gezien, na een paar weken is er van die pads niets meer terug te vinden. Ze mogen er weer bij. Als er inderdaad plastic deeltjes in koffiepads zitten, dan zouden die pads niet geschikt zijn voor consumptie en niet eens verkocht mogen worden. Zelf hou ik het bij opschenkkoffie in ongebleekte filters. Ik maak me meer zorgen over de hoeveelheid plastic die in de moestuin dwarrelt na een storm of een bui.
 13. Vinky

  Meeldauw of niet ?

  Nee, zoals @Jorg al zegt en zoals @AnneB zegt: die verkleuring of loodglans is geen meeldauw en die zie je vaak op de bladen van courgettes. Je kunt dit niet van het blad afvegen. Meeldauw kun je wel van het blad af vegen. Je plant ziet er gewoon gezond uit. Binnenkort een maatje groter zetten? Succes er mee!
 14. Voor kleine vaasjes zijn hier leeuwenbekken en lathyrus al jaren favoriet. Leeuwenbekken blijven lang goed. Lathyrus blijft minder lang goed maar geurt zo heerlijk in huis. Ja, en zinnia's die blijven ook zo lang mooi.
 15. Gefeliciteerd iedereen die nu al pepers oogst, maar ik ga pas echt juichen als iemand voorbij de 40 centimeter komt. Hier vandaag het eerste bloemetje. Op 1 februari zijn de eerste 3 pepers gezaaid en ze zijn ook alle 3 opgekomen; eentje daarvan bleef aanvankelijk achter in de groei – nu niet meer. De volgende 2 zijn op 24 februari gezaaid en daarvan is eentje niet opgekomen. Uiteindelijk heb ik dus vier planten en tot heden ben ik zeer tevreden met hun groei. De grootste is nu 40 cm hoog. Tijdens het kiemen stonden ze op een modem en daarna hebben ze op een zonnige vensterbank op het zuiden gestaan, en later als de buitentemperatuur met zonnig weer boven de 12-15 graden kwam, gingen ze naar de beschutte achtertuin in de volle zon – waar het veel warmer voelde. Elke avond weer naar de vensterbank. Wat toppen en dieven betreft verkeerde ik onzekerheid en hier in dit topic kwam ik er ook niet achter wat nu verstandig zou zijn: wel/niet toppen? Wel/niet dieven? Uiteindelijk heb ik één van de drie planten van 1 februari van onder af gediefd en die produceert nu de eerste bloem, de tweede heb ik getopt, en de derde mag z’n gang gaan. Ook de plant van 24 februari mag z’n gang gaan. En allemaal hebben ze nu bloemknoppen, ook op de dieven. Tof! Ik moet nog zien welke naar de volle grond gaan en welk naar een grotere pot. Nee, geen kas hier. Hier zijn ze tijdens het kiemen in een minikasje in 6 x 6 cm potjes, 14 februari. De potgrond was afgedekt met wit zand tegen rouwvarenmug. Op 15 maart: Op 12 april in P9 potjes Heden 10 mei, al een paar weken in potjes van 11 x 11 x 12 cm. De grootste plant, waarvan de onderste dieven waren verwijderd, is nu 40 cm en heeft nu een bloempje! Hey en @HuubvG & consorten, nog steeds bedankt voor het organiseren van deze wedstrijd. Ik geniet van elk bericht dat hier geplaatst wordt en hoop dat iedereen die het nu een beetje tegenzit, toch nog ergens succes boekt.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...