Jump to content

mcguyver

Members
 • Posts

  74
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by mcguyver

 1. Dit jaar ga ik San Marzano3 tomaten in groeizakken plaatsen. Om de volle lengte van de tomatenstok te benutten en extra stevigheid te geven heeft een goede bekende standaards gemaakt met geleide dopjes van een oude snijplank. Zie hier de constructie van staal profiel vierkant van 25 mm. De houtjes zijn er om te zorgen dat de tomatenstokken niet te diep zakken en in het midden blijven, samen met de witte doppen die zoals gezegd van een oude plastic snijplank zijn gemaakt.
 2. Vanwege de hoge temperaturen op mijn plat dak zaai ik ook dit jaar weer de "heat tollerant" Rio Grande tomaat. Vorig jaar had ik een zakje zaden in de USA besteld. Omdat ze van"open pollinated" planten afkwamen waren ze niet allemaal even ras zuiver. Van de beste plant heb ik een tomaat overrijp laten worden, de zadenpulp op keukenpapier gedroogd, en een jaar droog en koel bewaard. 12 zaden gezaaid en er zes zaailingen van weggegeven. Alle zaden kwamen uit tot zaailingen dus de keukenpapier methode (die ik van YouTube had) werkt goed. Dit jaar ga ik weer hetzelfde doen. Voortgang van de groei met maandelijkse update is te zien op mijn YouTube kanaal:
 3. Rio Grande in 20 liter emmers met gat in deksel.
 4. Waarschijnlijk heb je te weinig insecten in je tuin, net als ik. Daarom heb ik met mn pompoenplant het advies in dit filmpje opgevolgd:
 5. De pot waar ze in staan is 20 liter. De jongere bladen zien er inderdaad donkerder uit. Ik heb ze getopt op ongeveer 1.70 meter.
 6. Sinds een dag of vier heb ik in het midden aan het uiteinde van het blad van de Opalka tomatenplant een gele verkleuring met dorre punt. Omdat ik een paar weken terug neusrot kreeg bij enkele vruchten vlak na (over)bemesten bij te warm weer heb ik geen mest meer gegeven. Daarom vanmorgen maar weer en dosis vloeibare mest gegeven 4-3-6. En getracht uit te zoeken met welk tekort ik hier te maken heb. Ik heb het bij twee van de drie planten. Iemand een idee?
 7. mcguyver

  1

  Owww das minder. Ik heb soortgelijke problemen op mijn plat dak op het zuid oosten waar het soms tegen de 50 graden is in de kas. Gelukkig nog wel tomaten maar de verdamping is te hoog dus geen goede planten. Daarom heb ik wat huiswerk gedaan over hitte bestendige rassen en wil ik volgend jaar Arkansas Traveler kweken: http://m.bonnieplants.com/varieties/tabid/61/id/37/Arkansas-Traveler.aspx
 8. Voor mij het eerste pompoen seizoen. Ik heb m in een grote kuip staan die weer in de lekbak van een vaatwasmachine staat. Eens in de zo veel tijd krijgt 'ie Grandiol vloeibaar. Twee bladeren sets na de pompoen heb ik de hoofd tak afgeknipt omdat 'ie op mijn plat dak met rubber tegels niet kan woekeren en nauwelijks groeide. Twee zijscheuten heb ik er nog aan gelaten. Hij verbruikt 6 tot 10 liter water per dag inclusief verdamping. Lengte van de pink jumbo banana is al meer dan 40cm.
 9. mcguyver

  1

  Zijn ze uiteindelijk mooi rood geworden? [emoji534][emoji534][emoji534][emoji534][emoji534]
 10. mcguyver

  1

  Ik hoop dat de anderen die reageren gelijk hebben en ik ongelijk. Ik heb vorig jaar Marmande gehad en zelf dergelijke verkleuringen niet waargenomen.
 11. mcguyver

  1

  Ik vrees dat ik een mogelijke diagnose gegoogeld heb: https://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/aardappelplaag-aardappelziekte-tomatenplaag-tomatenziekte-fytoftora-phytophtora-infestans/amp
 12. Klopt, ik bedoel N en niet Na.
 13. Haha, ik heb Grandiol van de Lidl. Ik dacht eerst dat ze me inderdaad ketjap hadden verkocht. Het rook precies zo en ziet er ook zo uit [emoji23]
 14. Kan het zijn dat je een meststof gebruikt met een hoog natrium gehalte en een lager kalium gehalte? In dat geval krijg je mooie grote groene planten maar met minder opbrengst.
 15. De Action verkoopt mierenpoeder. Zit in kokers en ziet er uit als roze suiker. Eerst strooide ik het los. Niet zo'n succes. Nu los ik 20 gram op in een halve liter water en spuit het 's-morgens of 's-'s-avonds als er geen beweging meer is rond het nest. Voor de grote nesten los ik 40 gram in een liter op. Ik spuit het vanuit een lege lampoliefles met tuutje zo veel mogelijk geleidelijk in het nest. Gegarandeerd dat dat nest daarna uitgeschakeld is. Ik heb het vanaf eind april bij 5 nesten gedaan en alle mieren zijn dood. Busje is geel van kleur en kost 2,99. Er zit 250 gram in.
 16. Geen idee, die aaltjes moet je om de zes weken herhalen. Ik heb het gepost omdat ze vrij duur zijn om te kopen (rond de dertig euro) en de link bevat een artikel om het bijna gratis zelf te maken.
 17. @ speets Laat ik je een voorspelling doen: Volgend jaar komen waarschijnlijk de volgende topics; - Tomatenteelt 2019 - Paprikateelt 2019 - enwelkegroentekruidofnutsdieriknogmeerkanverzinnen 2019 En hééééééééééééél veel van wat daar besproken gaat worden vind je terug in de respectievelijke topics van 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012 etc. En wordt het forum daar onoverzichtelijker door? Tja en wat je laatste suggestie betreft, de Amerikanen zeggen (fonetisch): "Act like a tree and lea(f)(ve)" Om maar even in het groene gebeuren te blijven
 18. Of zoek niet en breng het opnieuw onder de aandacht. En wie er zich aan stoort dat het al eerder 'gepost' is klikt het gewoon weg
 19. Door een collega werd ik op dit artikel geattendeerd. Zelf heb ik geen last van slakken op mijn daktuin maar wie slakken heeft en wil bestrijden, lees; https://yoo.rs/daanebanaan/blog/slakken-bestrijden-zonder-gif-nematoden-kweken-1489914609.html
 20. Omdat ik een paar daagjes van huis ging had ik een een 'irrigatiesysteem' nodig voor mijn basilicum. Voor de tomaat (zie andere post) had ik al een constructie gemaakt waardoor ze met één keer water geven tot een week kunnen overleven. Vorig seizoen gebruikte ik een elektrisch irrigatie systeem maar het nadeel daarvan is dat je planten dan te veel of te weinig water krijgen, en je dan voedingsstoffen wegspoelt of de plant te droog staat. Er zijn mooie systemen met keramische of terra cotta punten maar ik was te laat om die te bestellen en vond ze ook best duur. Dus de enige optie was: Do It Yourself Nu heb ik als kind een hamstertje gehad en die had zo'n drinkbakje met een reservoir er boven. Als kind vond ik dat heel fascinerend en snapte niet hoe het werkte. het drinkbakje voor de hamster Ik had van de Action Elho bloempotten met bijbehorende plantenschotels. Eerst getest of er voldoende water in de pot stroomt wanneer je de schotel tot de rand vult. En dat bleek te kloppen. Vervolgens heb ik van een klein Cola pet-flesje en een kleerhanertje van de stomerij een hangconstructie gemaakt zodat de hals van het flesje net het wateroppervlak van de volle schotel raakte. En het bleek te werken Getest door minder water op de schotel te doen en dan de fles op te hangen en het werkte, de schotel werd keurig gevuld tot het punt dat het uiteinde van de fles gelijk is aan het wateroppervlak. Ik heb het ook geprobeerd met de dop er op met een gaatje er in maar dan is het spanningsveld van het wateroppervlak in het gaatje in de dop te hoog en komt er alleen wat uit als je in de fles knijpt. Vervolgens in de praktijk gebracht en voila, mijn basilicum krijgt water als ik er niet ben.
 21. Ik zou de hoogste dief die je in die plant hebt door laten groeien en omhoog leiden langs een bamboestok o.i.d. Het zal er niet echt mooier op worden maar dan groeit 'ie wel nog door.
 22. Het is mogelijk via een Raspberry Pi software te draaien die met de Flowercare kan communiceren. Je kunt dan een pushbericht krijgen als bepaalde waarde door de sensor gemeten veranderen. Voor mij heeft het niet veel meerwaarde omdat ik toch dagelijks de deur van de kas open moet zetten en na het meten water kan geven, maar een collega van me monitoort zo zijn kamerplanten in huis.
 23. Ik heb geen idee hoe het werkt. Maar ik vind met name de vochtigheid van de grond belangrijk en die heb ik naast de Flower Care met de hand nagevoeld en het lijkt aardig te kloppen. Ik heb gezocht op 't internet maar heb niet kunnen vinden hoe de vruchtbaarheid van de grond gemeten wordt. Het gebeurt via het onderste deel van de electrode waar twee blinkende punten zitten.
 24. Omdat ik beperkte ruimte heb wil ik gratis drie Opalka plantjes weggeven. Het zijn de tomatenplantjes tussen de Gamma emmers in (dus die in de kleine vierkante potjes) in dit filmpje: Ze zijn af te halen in Tilburg. Heb je interresse, stuur even een PB.
×
×
 • Create New...