RobO Geplaatst: 26 november 2013 Geplaatst: 26 november 2013 Hi Onze aardappels lopen nu al aardig uit, we slaan ze op onder de trap (onze koelste plek) en leggen er appeltjes bij voor wat etheen. Nu heeft de "markt" het over bio-kiemremmers als biox-m (dat zou zuivere muntolie zijn). Heeft iemand daar ervaring mee? Of een andere oplossing? Quote
thea Geplaatst: 26 november 2013 Geplaatst: 26 november 2013 Ik heb de poters in de groentela van de koelkast.De eet aardappel loop ook beetje uit maar dan schut ik de zak zachtje dat gaat de lopers eraf Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
D_SDennis Geplaatst: 27 november 2013 Geplaatst: 27 november 2013 Mijn eigen oogst poters van Frieslanders liggen nog in de garage en er zijn nog nauwelijks puntjes te zien. Koud houden lijkt dus het beste.Ach, poters, eigenlijk zijn het gewoon de krieltjes die ik heb overgehouden en nog niet heb gegeten. Ik kan ze net zo goed dus bewaren om uit te planten want die kleintjes schillen he.... Kun je ze niet buiten bewaren? In een krat en als het echt gaat vriezen dat je ze even naar binnen haalt? Appels voor de ethyleen, stimuleert dat niet juist de kieming? Quote
thea Geplaatst: 27 november 2013 Geplaatst: 27 november 2013 Tussen 5 en 6,5 graden is de temparatuur voor de aardappel te bewaren. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
RobO Geplaatst: 28 november 2013 Auteur Geplaatst: 28 november 2013 Mijn eigen oogst poters van Frieslanders liggen nog in de garage en er zijn nog nauwelijks puntjes te zien. Koud houden lijkt dus het beste.Ach, poters, eigenlijk zijn het gewoon de krieltjes die ik heb overgehouden en nog niet heb gegeten. Ik kan ze net zo goed dus bewaren om uit te planten want die kleintjes schillen he.... Kun je ze niet buiten bewaren? In een krat en als het echt gaat vriezen dat je ze even naar binnen haalt? Appels voor de ethyleen, stimuleert dat niet juist de kieming? nee, bij aardappels en uien niet , daar geeft het kiemremming http://nl.wikipedia.org/wiki/Etheenhttp://nl.restrain.eu.com/aardappelen/consumptie-aardappelen/ bij bananen, appels zelf etc bevordert het de rijping wel, maar dat is een ander proces etheen of ethyleen is hetzelfde gas en het is wat zwaarder dan lucht, dus als je de aardappels in een van onderen dichte bak legt en de appels er ook in blijft het gas in de bak hangen ik ben wel benieuwd naar de optimale hoeveelheid appels per bak aardappelen. http://www.agrotheek.nl/userfiles/file/84/kiemremming%20cons_%20aard__1_.pdf zegt: Ethyleen heeft in een concentratie in de bewaring van 10 ppm (12,5 mg/m3) een kiemremmendewerking. Met behulp van een generator volgens het systeem Restrain kan uit alcohol ethyleen gemaaktworden.Ethyleen is zéér vluchtig, waardoor een goede verdeling in de bewaring mogelijk is. Met behulp van eensensor kan de concentratie ethyleen binnen de cel op hetzelfde niveau gehouden worden. Ethyleen kande knollen rustig houden, maar ondersteunende koeling blijft nodig om de temperatuur constant tehouden. Wel kunnen verdikte kiemen worden gevormd net als bij chloorprofam.Na het stoppen van de behandeling lopen de ogen direct versneld uit. Quote
Sovreze Geplaatst: 28 november 2013 Geplaatst: 28 november 2013 Hier lopen ze ook langzaamaan allemaal uit, de kleintjes het snelst. Ik heb ze in de schuur gezet nu (zeer koud) want de gangkast bij de voordeur hier (plusminus 10 graden gemiddeld) is blijkbaar ook niet koud genoeg. Quote
RobO Geplaatst: 2 december 2013 Auteur Geplaatst: 2 december 2013 heb een sommetje gevonden maar nog niet nagerekend: De etheenproductie is een paar microliter etheen per kg fruit. In een ruimte van een paar dm3 gaat het dan over ppm's. als het klopt heb je dus zeg 3 kg appels nodig om de 10 ppm te halen die het kiemen van aardappels in een dichte bak van 10 liter met 7 liter aardappels en 3 liter lucht remt. Lijkt me te veel dus. Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.