Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Recepten met spelt


Stan

Recommended Posts

In dit draadje start ik het koken en bakken met spelt. Waarom nu een eigen topic voor spelt ?

Spelt krijgt een eigen topic om dat het toch net anders moet behandelen dan tarwe(waar ik zelf niet tegen kan (allergie)).

Bij spelt is het n.l. beter dat je niet te lang doorblijft bewerken anders gaan de gluten die er in zitten niet goed meer doen wat \je zou willen n.l. rijzen. De rek is er dan uit en krijg je bij brood platte en harde(stevige) broden. Ik zal hier verschillende recepten van brood en banket gaan plaatsen en vraag of je eigen mooie recepten hier ook wilt plaatsen. Dus heb je mooie en lekkere recepten zet ze a.u.b. hier

 

Start recept pitabroodjes. (ga ik deze o.v.b. op de MTFD 20 april maken)

 

Voor 8 tot 12 broodjes.

350 gram speltbloem(volkoren kan ook heel goed en deze broodjes kan je ook gewoon van tarwe maken).

200 ml water(lauw)

2 theelepels gist

1 theelepel suiker.

(Panne(n)koeke(n))pan.

Snufje zout.

 

Doe de suiker en gist in het lauwe water en laat staan tot het schuimt. Meestal rond de 10 tot 15 minuten. Doe er dan het meel en zout bij en roer door tot het meeste meel is opgenomen. Kneed nu snel even door tot het een soepeldeeg is en deel in 8 tot 12 stukken. Maak er balletjes van de druk die met je handen plat tot het maatje klein schoteltje of iets groter/kleiner. Bak ze in een droge koekenpan in 3 tot 4 minuten. Gebruik je ze later dan even in de oven of broodrooster enkele minuten opwarmen. Lekker met kaas, kipshoarma en of paddenstoelen.

05022014389737291391630354.jpg

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link to comment
Share on other sites

Korst of pie deeg voor het maken van een quiche(24cm).

 

250 gram speltbloem(volkoren kan ook).

125 gram hardeboter.

1/2 tot 1 theelepel zout.

1oo ml koud water.

Vulling 1 pakje slagroom 200/250 ml.

1 ei (2 kan ook).

100 tot 150 gram kaas( naar smaak( ols Amsterdam maar ook geitenkaas is erg lekker in quiche)).

zout.

peper.

mespuntje chillipoeder.

1 theelepel thijm.

1/2 theelepel uienpoeder.

1/2 theelepel knoflookpoeder.

Voor bakken van deze ingredienten van de vulling is veel lekkerder.

1 banaan sjalot.

250 gram gemengde paddenstoelen.( ik heb op de foto o.a. beukenzwam en shii take van eigen oogst er in en verder nog roze oesterzwam, kastanje champignons en wat duinvoet(koningsoesterzwam). Maar met enkel champignons is dit ook zeer lekker.

 

Doe het meel het zout in een kom en mang het wat. Doe al het water en de boter in de kom en snij met 2 messen net zolang als dat je kleine stujes boter hebt en bijna al het meel is opgenomen. Maak er dan door met je vingertoppen te kneden een bal van en rol op een met speltbloem bestoven aanrecht tot de juiste maat. Leg in je quiche vorm of springvorm en zet even in de koelkast. De de gebakken paddenstoelen en sjalot op de quiche en schenk het ei met slagroom en kruiden mengsel er over heen en strooi af met kaas. Bakken op 180 tot 200 graden voor 30/35 tot 45 minuten.

03022014389674531391632064.jpg

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link to comment
Share on other sites

Variatie op de pitabroodjes.

Gebruik het pitabroodrecept en maak i.p.v. rondjes nu langwerpige/ovale broodjes laat 10 minuten rusten en duw vanuit het midden het deeg naar beneden en ietsjes naar de randen zodat je een schuitje krijgt. Vul deze met b.v. wat geroerbakken rucola, kaas en champignons. Wat zout en peper en genieten. Je kan hier erg veel variaties op maken met knoflook, olijven, tomaten, gebakken uien en ga zo maar door.

kaasbroodje40201391633765.jpg

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link to comment
Share on other sites

Speltbrood met roggedesem.

 

Ik ga er vanuit dat je een desem hebt. Anders heb je hier een desemmaak recept: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.fr/2012/04/hoe-maak-je-zuurdesem.html

De avond voor je gaat bakken vul je je desem aan met 100 gram roggemeel en 100 gram koel water. Goed roeren en op kamertemperatuur wegzetten.

De volgende morgen neem je hier 218 gram vanaf.

Dit vul je aan met 140 gram water en 291 gram speltmeel.

Goed mengen en kneden..niet langer dan 2 minuten.

20 minuten laten staan en 7 gram zout en anderhalve eetlepelolie ( walnoot of olijf) toevoegen.Mengen en kneden niet langer dan 6 minuten.

30 minuten laten staan. Doe de eerste strek en vouw:

Zrg dat de bovenkant van het deeg altijd weer boven ligt.

30 minuten laten staan. Doe de tweede strek en vouw.

Een uur laten staan.

Vorm dan je brood zoals je wilt of maak net als ik een batard:

Leg de batard in een broodbakblik en laat 2 à 3 uur staan.

 

Warm je oven voor op 250 graden..zet bakjes heet water onderin of giet zoals ik een flinke scheut op je bakplaat.

Als de oven goed heet is zet het ingesneden brood dan in de oven. Bak 25 minuten op 250 en 20 minuten op 200 graden. Haal je brood uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

 

Je kunt ook rozijnen of walnoten toevoegen..tijdens de laatste strek en vouw.

 

IMG561072671391635669.JPG

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Zuurdesempizza

 

50 gram zuurdesem

1 eetlepel olijfolie

110 ml water

225 gram speltmeel

1 theelepel zout

 

Meng het zout en het meel en leg het op een werkblad. Maak een kuiltje in het midden en doe hierin alvast een klein beetje water, olijfolie en de zuurdesem starter. Kneed goed door en vul gaandeweg de rest van het water toe, beetje bij beetje

Het deeg is goed wanneer het heel licht plakkerig is, maar niet aan je handen plakt.

Doe het deeg in een kom en dek het af met plastic folie en laat het 3-4 uur rijzen op een warme plek.

Verwarm de oven voor op 250 graden.

Strooi wat meel op een werkblad en rol het deeg uit, met voldoende meel op de boven en onderkant zodat het niet gaat plakken..

Vorm je pizza, een grote of meerdere kleine. Leg de pizaabodem in een bakblik of pizzablik en druk de binnenkant nog wat in tot een cm van de rand..beleg de pizza zoals je gewend bent.

Ongeveer 12 minuten bakken zegt het originele recept..in mijn oven we 16 minuten...

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Speltbrood met bakpoeder

 

Benodig:

 

250 gram speltbloem(volkoren of tarwe kan ook).

250 ml karnemelk.

1/2 theelepel zuiveringszout(baksoda).

1 1/2 theelepel bakpoeder(wijnsteen).

1/2 theelepel zout.

1 eetlepel olie

zaden, vlokken en pitten e.d. naar wens.

Slechts 15 maal roeren en in het bakblik doen 10 min. laten rusten(kan je gelijk de oven voor verwarmen).

En dan bakken op 230/220 graden voor 15 min. en dan nog 15 min op 200 graden.

Uit het blik halen en laten afkoelen.

 

15022014393416071392587431.jpg

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link to comment
Share on other sites

heeft elke supermarket zuiveringszout?? en bakpoeder[dat denk wel,hihi]
Ik ben bang van niet. zuiveringszout bij een drogist of toko. en bakpoeder haal ik bij de Natuurwinkel(daar ik het niet bij de supermarkten kan vinden).

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Zandkoekjesdeeg(taartbodem kan ook )

 

150 gram tapioca meel(voor een lekker bros koekje).

50 gram speltmeel(normaal tarwe meel kan ook).

1 ei.

70 gram boter.

80 gram suiker(basterdsuiker).

snufje zout.

 

Tips voor variatie : lavendelsuiker of kaneelsuiker als topping op het koekje of wat chilipoeder of chocolade door het deeg.

De koekjes door gesmolten chocolade halen is ook erg lekker. Maar vergeet ook niet dat dit soort koek ook heerlijk is met walnoot, hazelnoot en ook met ongezouten pinda's.

 

Als je dunne lapjes maakt van het deeg en dan rechthoekjes maakt die je vult met noten en rozijnen heb je je eigen gezonde koek.

 

Doe alle ingredienten in een kom en snij met 2 messen de boter tot erwt grote en maak er dan met de vingertoppen en bal van. Leg het deeg minimaal een uur in de koeling en snij er dan plakken van die je op 180 graden in de heteluchtoven en op 200 graden in een normale oven bakt.

 

Even laten afkoelen en genieten van koekjes.

 

Maar je er een taartbodem van dan hoef je het deeg niet te laten rusten in de koeling maar, gelijk gebruiken en dan de bodem in de vorm even in de koeling zetten voor het beste resultaat. Deze kan je dan blind bakken voor een koude vulling maar ook vullen met wat je maar kan bedenken van appeltaart tot NY cheescake(dan bak je de kaas mee).

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 year later...

Gewoon een lekkere cake, eventueel kun je de speltbloem ook vervangen door glutenvrije bloem of gewone tarwebloem en als je gewone suiker wilt gebruiken kan dat ook, gewoon dezelfde hoeveelheden aanhouden.

 

Kardemom citroencake

Ingrediënten:

- 200 gram roomboter of margarine

- 4 eieren

- 200gram palmsuiker of een ander zoetmiddel (kokosbloesemsuiker, agevestroop, oersuiker)

- 1 volle theelepel gemalen kardemom

- rasp van de schil van 1 citroen (limoen is ook lekker)

- 10 gram wijnsteenbakboeder (zeef dit meteen bij de bloem)

- 200 gram gezeefde speltbloem (of tarwebloem) + een beetje extra om het bakblik te

bestuiven.

- mixer (of een sterke arm)

- cakeblik of springvorm of andere vorm bakblik

Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn. De boter moet zo zacht zijn dat je het makkelijk door de suiker kunt mengen, maar niet gesmolten. Let bij het raspen van de citroen op dat je alleen het gele deel eraf raspt. Het wit is bitter.

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Vet het bakblik in met een beetje boter of olie en bestuif met bloem zodat de cake na het bakken mooi uit de vorm komt. Als je een siliconenvorm hebt hoeft dat geloof ik niet, maar daar heb ik geen ervaring mee.

Het beslag maken:

Mix de boter en de suiker op de hoogste stand tot het mengsel lichter van kleur geworden is en de suiker een beetje opgelost. Voeg dan de kardemom en citroenschil toe en mix dan 1 voor 1 de eieren erdoor. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei goed gemengd is. Voeg dan de gezeefde bloem en bakpoeder toe en spatel het door het ei-boter-suikermensel. Of meng het met de mixer op de laagste stand. Mix zo kort mogelijk, door lang te mixen activeer je de gluten en kan de cake wat taai worden.

Giet het beslag in de bakvorm en bak ongeveer een uur op 160 graden. Na 45 minuten controleren of de cake al gaar is door een sateprikker (of mesje) in de cake te prikken. Als de prikker er droog uit komt is de cake gaar. Eventueel om de 10 minuten herhalen.

Als de cake gaar is laat hem dan ongeveer een 20 minuten in de vorm afkoelen voordat je hem eruit haalt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...