Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

we plannen een kleine wijngaard aan te leggen (max 150 stekken) en boomgaard 15 tal laagstam bomen maar we hebben een probleem. Hoe kunnen we de ruimte tussen de planten rijen netjes houden ( we kunnen voorlopig maar een beperkt aantal keer de plaats bezoeken) we hadden gedacht om op de open ruimte en heel kort blijvende plant te zaaien welke we later kunnen in frezen als groen bemesting. Het is slechts een idee en zou zelfs niet weten welke plant zou kunnen dienen voor deze taak.

Graag hadden we een advies.

Geplaatst:

Even meedenken.

 

Vlak bij de planten en bomen werkt inzaaien en onderwerken van iets met de frees niet zo best, want dan zou je wortels kunnen beschadigen.

Daar zou je beter kunnen denken aan een permanente mulch van compost o.i.d. die het grotendeels onkruidvrij houdt en waarin wat schoffelen en wieden makkelijk te doen is als je er wel bent.

 

Voor het terrein buiten waar de wortels komen, zou je kunnen denken aan een permanente begroeiing van wilde bloemen e.d. zoals ook in wegbermen en soortgelijke terreinen gebruikt wordt. De Cruythoek biedt daarvoor een zeer gevarieerd assortiment speciale zaadmengsels aan, of stelt ze desgewenst voor je samen. Het principe is dat ze 2x per jaar gemaaid kunnen worden, na de bloei, en verder weinig onderhoud vragen. Bijkomend voordeel is dat ze ook nuttige insecten trekken, die helpen bij de bevruchting van je fruit. Gras zou ook kunnen, maar dat vraagt veel meer maai-onderhoud. Ik vraag me alleen even af of het in de praktijk problemen kan opleveren dat de meeste wilde bloemenmengsels een arme grond vragen en je voor het fruit en het gebied waar ze hun voedsel zoeken juist wel vruchtbare grond nodig hebt. Ik denk dat het wel goed kan, maar wil dit toch als vraag even aan anderen voorleggen....?

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Geplaatst:

de ondegrond is nogal zware klei rond de planten en druiven en bomen had ik ook gedacht om worteldoek te leggen . Bloemen zou zeer leuk zijn mijn buurman is imker. Het terein is ongeveer 3000m² maaien lijkt me een onbegonnen zaak vermits we voorlopig maar enkel keren per jaar daar aanwezig kunnen zijn. Vermoedelijk is klaver ook een een mogelijkheid als deze niet te hoog opgroeit. Nu is het een oude verwilderde boomgaard waar de bomen twee jaar terug zijn gesnoeid om ze terug een beetje leven te geven is niet gelukt. De tussen ruimten zijn gewoon wild dicht gegroeid en kan geen loonwerker vinden die er met zijn machines tussen wil. Dat heeft ons nu genoodzaakt de boel gewoon op te ruimen en opnieuw te beginnen en wil het nu goed doen en niet zoals de vorige eigenaar. Een bijkomend probleem is de bewatering van de nieuwe planten. er is water voldoende ( drie waterputten) maar de bevloeing zelf is me nog niet duidelijk.

Geplaatst:

Dat wordt niet makkelijk. Ik blijf bij mijn advies om met een mulchlaag van compost rond/langs de fruitstruiken te werken. Worteldoek daaronder kan, maar lijkt me dan overbodig. Met die mulchlaag is het (niet enorme!) waterprobleem ook geen punt. Fruitbomen en druiven die geplant worden hebben dan alleen even flink wat water nodig, maar - als je ze in de goede tijd plant, zeg tussen november en februari - dan vormen ze eerst goede wortels en zouden ze het in principe zonder verdere begieting moeten redden op eigen wortels. Maar die mulchlaag kan bij extreme droogte wel zorgen dat de grond veel vocht vasthoudt en het aanwezige water niet ongebruikt verdampt en bij grote nattigheid, dat er geen modderpoel en wegspoelen van bodem plaatsvindt.

 

Maar zonder maaien, dat gaat niet echt lukken! Als je alleen klaver zaait (ook in de bloemenmengsels die ik beschreef zitten vaak diverse soorten klaver) dan is het een illusie dat er verder ook niet van alles bovenkomt! Precies bij dat grootschalige bermbeheer, is er gezocht naar een manier om met zo weinig mogelijk werk toch een goed te onderhouden en aantrekkelijk en natuurlijk landschap te krijgen. Provincies, gemeenten, waterschappen, Rijkswaterstaat en dergelijke instanties, die op heel grote schaal ons landschap beheren en onderhouden, hebben dat ontwikkeld want ze willen zo weinig mogelijk hoeven uit te geven aan arbeidsloon. Maar jaarlijks 1 of meestal 2x maaien, is dan wel het minimum. Als je dat niet kunt (of bijvoorbeeld het laten begrazen door een paard of schapen...maar dan moet je die wel kunnen weghouden van de fruitbomen en druiven en bovendien hebben die ook wat verzorging nodig!) dan vrees ik dat je iets onmogelijks wilt. Binnen een seizoen heb je terug dezelfde wildernis, die je nu ook hebt aangetroffen, zonder opbrengsten ook van het fruit. Dan kun je het misschien nog beter gewoon een stukje wildernis = natuur laten en daarvan af en toe genieten.......

 

Een optie die je misschien nog hebt, is van die wildernis een "geplande" en "gecultiveerde" wildernis te bouwen: een soort bostuin. Maar ook die heeft af en toe verzorging en onderhoud nodig!! Google eens op "bostuin" of "snoepbos" o.i.d. om verder te kijken of dat misschien iets voor je is.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Geplaatst:

een tweetal keren maaien geeft geen probleem we moeten er toch naartoe om te snoeien. Houtsnippers is een probleem waar het terrein is, is dat niet voorhanden als het al gekend is. Zal toch maar een groothandel opzoeken voor zaaigoed dat kort blijft en ook niet teveel water nodig heeft. Het meeste vocht is daar in de winter in de zomer is er weinig regen te bespeuren.

Geplaatst:

Compost en houtsnippers is iets anders, Eddy!

 

Waar ligt dit terrein?

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Geplaatst:

dat lijkt me te doen maar waar is er een groothandel waar ik dat zaad kan inkopen het betreft toch wel een mooie hoeveelheid. Een btw nr is geen probleem heb ik zelf wel.

Geplaatst:

Zoals ik eerder al aangaf is "de Cruythoeck" hierin gespecialiseerd. Zeer veel nuttige informatie (zeker ook over hoe je dat aanpakt!) voor jou ook op hun website! http://www.cruydthoeck.nl/

Toch nog een overweging: Aangezien je wijngaard ergens in oost-Europa moet komen, kunnen de klimatologische omstandigheden nogal anders zijn dan hier. Een bloemenmengsel voor onze Lage Landen kan dus minder geschikt zijn voor daar! (Dat was ook de reden waarom ik niet meer reageerde....ik vind het moeilijk om mee te denken, als ik de plaatselijke flora en omstandigheden niet ken). Bij de Cruythoeck kunnen ze ook een mengsel voor je op maat samenstellen en ik zou er ook niet van opkijken als ze contacten hebben in Oost-Europa met mensen die veel meer weten van wat er in jouw wijngaard-streek kan en mogelijk is.

 

In België heb je onder andere: http://www.ecoflora.be/ Er moet er nog een zijn...gespecialiseerd in wilde planten...maar die kan ik nu even niet vinden. Mocht het me invallen, dan meld ik dat nog. Informeer anders evt. zelf eens via Velt: http://www.velt.be/Joomla/index.php

 

Edit: Hier nog een andere in Nederland:http://www.morgenster-zaden.nl/index.htm

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Geplaatst:

ik heb gisteren zaadjes aangeschaft voor een bloemenweide toevallig een aanbieding in lidl ga dit nog verder mengen met andere kort blijvende wilde plantjes. Eénmaal per jaar maaien op ongeveer 10 cm zou voldoende zijn

Geplaatst:

Goed. uit je andere topic begrijp ik dat je stuk grond voor dit doel 20x80 meter is.

Dat is vergelijkbaar met iets wat ik zelf ooit als project begonnen ben bij mijn huisje in N-Fr. Op een helling welliswaar. Druiven gepoot. Lang zo veel niet als wat jij van plan bent. Verder wat extra fruit aan de daar bestaande boomgaard toegevoegd etc.

Ik zat daar geregeld, maar moest ook allemaal heel extensief, want er is meer te doen dan alleen de boomgaard of fruitgaard.

 

Ik moet écht zeggen : dat is hard werken !

Ook ik heb daar meerdere opties overwogen , en er een aantal uitgeprobeerd. Wat mij uiteindelijk het best is bevallen is: maaibeleid.

 

Tussen de druiven ( in de rij, laat staan op de ruimtes tussen de rijen ) is de grond niet met iets 'leuks' bedekt te houden. Het groeit gewoonweg dicht. Met bij mij, daar: grassen. En gras groeit snel. In het voorjaar is dat niet bij te houden met eens in de maand langskomen.

Toch heb ik de helling op deze wijze zo'n 8 jaar in culuur weten te houden. Maaien. Niks zaaien, niks poten of afdekken.

Afdekken heb ik trouwens nooit overwogen.

 

Maaien en het gemaaide gras als mulch leggen aan de ruime voet van alle planten / struiken / bomen.

Ik maaide met een bosmaaier op benzine. Leuk werk. Maar in 35graden wel een hele toer

 

2 maanden later weer maaien en weer op de bijna verdwenen mulch toevoegen. Het werkt. Het kan nét.

Als je een keer 3 maanden niet zou komen, is het een totaal uit de hand gelopen onneembare berg werk. Sorry.

Geplaatst:

@ Eddy100

 

Bit zegt hetzelfde wat ik je van begin af aan duidelijk heb proberen te maken, Eddy.

 

Ik heb verder een techniek beschreven, die door Nederlandse overheden en andere organisaties die grote (natuurlijke) gebieden en gronden beheren wordt gebruikt om met betrekkelijk weinig werk en goedkoop je tuin-ver-weg te beheren.

 

Verder heb ik je links gegeven naar websites waar je duidelijke beschrijvingen kunt vinden hoe je dit concreet kunt aanpakken.

 

Kortom: Ik heb behoorlijk veel moeite gedaan om je echt verder te helpen.

 

Dat hoef je niet te volgen! Maar ik heb uit je reacties steeds de indruk dat het niet overkomt of dat ik moeite doe voor niets. Je geeft weinig informatie terug en lijkt niet echt geïnteresseerd. Of je onderschat misschien volledig waar je aan begint.

 

Daarom stop ik nu met er moeite voor doen om je verder te proberen helpen. Ik wens je veel succes!

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Geplaatst:

het terrein is gelegen in Hongarije aan de Tisza het is een vlak terrein van vrij zware grond. Het ligt op de N Z as . De druiven die zijn besteld een 150 tal geente containerplanten en 6 witte soorten. Op het 19m brede terrein zou ik de zijkanten voorzien van half stam fruitbomen appels peren pruimen kersen enz om een beetje wind schutting te hebben voor de druiven. Heb niet echt schrik dat er teveel schaduw valt op de druiven . De tussen ruimte dacht ik dus twee rijen druiven te planten. En daar ik voorlopig (volgende 2 jaar) er maar een 3 a 4 maal naartoe kan keek ik dus uit naar een manier om het stuk op een natuurlijke manier wat netjes te houden. Het idee van de bloemenweide vind ik wel de moeite om te proberen de buur manis een imker en heeft een paar honderd korven staan die zal er waarschijnlijk geen probleem mee hebben . Wat het klimaat daar betreft in de winter kan het kwik dalen naar -20°C en lager zelfs dit met mogelijk een paar weken sneeuw( hebben we daar nodig omhet grondwaterpeil hoog te houden) in de zomer is 30°C niet abnormaal heb daar metingengedaan van 41°C en vrij droog.

Geplaatst:

Ha Eddy,

Is daar niet iemand te vinden die af en toe even langs kan gaan om te kijken hoe het er bij staat en eventueel kan maaien en beregenen? Ik denk dat als je zelf maar zo weinig langs gaat je vers geplante boompjes en druivenstokken zeker het eerste jaar moeite gaan hebben om het te overleven zonder extra water als het 41 graden en droog is. Dan kan het economischer zijn om iemand te betalen voor het verzorgen dan het jaar erop alles weer opnieuw te kopen.

Geplaatst:

dat is inderdaat zo . Maar ik ga gewoon in de tuin langs de planten een slang leggen (totaal +/- 300m) die is aangesloten op mijn grondwater en laat die s'nachts (om geen heet water op de planten te hebben )bevloeien ik heb de mogelijkheid dit van huis uit te doen (besturing via www) dan ben ik zeker dat het gebeurt. Met een beetje moeite kan ik zelfs de vochtigheid van de grond meten en beslissen wat er gaat gebeuren. Het maaien kan inderdaad niet van thuis uit maar heb al ongeveer 3,5 kg wilde bloemenzaad en 3 kg witte klaver aangeschaft om het terrein zo met deze planten te besmetten opdat er niks anders komt. Dit mengsel moet maar eind september begin oktober gemaaid worden dit kan ik dan zelf wel moet er dan toch zijn om de planten goed te leiden en na te zien .

Geplaatst:

Ik zou je haast de tip geven , op termijn, aan een maairobot te denken. Die kan je ook op afstand laten werken , of op een automatische interval. Dingen heb je voor 1500,- om en nabij. Moet het wel een beetje vlak en netjes zijn. Maar het wérkt wel !

Geplaatst:

ik begrijp uw ongerustheid maar als je er van uitgaat dat erna 3 a 4 jaar maar een goede vrucht vorming mogelijk is, is dat geen probleem meer daar tegen kan ik vermoedelijk er een zestal maanden kunnen verblijven. Dit alles bij leven en welzijn natuurlijk.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...