Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Gearomatiseerde of geparfumeerde azijn.


Stan

Aanbevolen berichten

Anders dan dit topic : azijnmoer-mere-de-vinaigre-t11646.html?hilit=moer gaat het hier over het toevoegen van aroma(parfumeren) aan natuur-, tafel- of inmaak azijn(je ook je eigen gemaakte azijn als b.v. appelazijn er een kleur en andere smaak mee geven).

 

Ook kan je van een aantal gebruikte ingredienten als b.v. de Kornoeljebessen azijn maken zoals je dat met appelazijn ook doet door eerst te laten vergisten en dan laten verzuren.

 

Kornoelje-azijn ; per liter azijn 150 gram vruchten. Bruikbaar na 14 dagen en echt lekker na 8 weken.

 

Cranberry-azijn ; per liter azijn 150 gram vruchten. Bruikbaar na 14 dagen en echt lekker na 8 weken.

 

Hibiscus(bloemen)-azijn ; per liter azijn 12,5 gram gedroogde bloemen. Bruikbaar binnen 24 uur en als het enkel om de kleur gaat is 10 minten tot een half uur lang genoeg.

 

Oostindische Kers(bloemen)-azijn ; per 100 mililiter azijn 1 bloem. Bruikbaar na 14 dagen.

 

Vlierbloesem-azijn ; per liter azijn 3 bloemschermen. Bruikbaar na 14 dagen.

 

Walnoten-azijn ; per liter azijn 50 gram walnoten. Bruikbaar na 8 weken.

 

Frambozen-azijn ; per liter azijn 150 gram frambozen. Bruikbaar na 8 weken.

 

Viool-azijn ; per liter azijn 15 paarse bloemen. Bruikbaar na 2 tot 3 dagen.

 

Van alle fruit azijnen kan je ook een balsamico/stroperige azijn maken voor amuse de noten-azijn is lekker met wat honing bij salades.

Het recept van o.a. Lavendel-azijn maken plaats ik later.

 

Hoe je de azijn stroperig moet maken : gebruik of enkel suiker of half suiker half honing(krijg je een dikkere vloeistof). Gebruik de helft van het gewicht aan vruchten dat je hebt gebruikt aan suiker/honing mengsel. Je maakt een puree van het fruit en kookt dat met de suiker. Wil je dat je azijn niet troebel is ? haal het gekookte mengsel door een kaasdoek oid en laat lauw worden alvoor je de azijn er doorheen mengen gaat. Voor de azijnen met enkel kleuring zoals de viooltjes gebruik ik tot maximaal 100 gram suiker/honing mengsel. Bij deze azijnen wel wat azijn gebruiken om de suiker op te kunnen lossen.

 

Pas stroperig gaan maken na het rijpen van de azijn met de vruchten of kruiden. Ook kan je later met honing de azijn nog dikker maken(aanmaken) en gelijk als dressing gebruiken.

 

Wel even een soort groepsfoto .

Azijnen42861409949411.jpg

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wow ik ben echt jaloes, ze zien zo lekker uit. We hebben tot nu toe altijd die dure smaakazijn flessen uit de winkel gekocht en ja...dat kost een hoop geld. Ik eet ze altijd met een beetje olijvolie in de salades en ze zijn heel erg lekker. Fruitsmaken vind ik de beste, zoals granaatappel of frambozenazijn bijvoorbeeld.

Gelukkig zit onze eerste poging tot gearomatiseerde en zelfgemaakte azijn nu in de pot (later gaat hij naar de fles). Mijn vriend heeft appels gebruikt en we gaan dus in paar weken kijken hoe het gaat en of het bij ons ook lukt.

Sorry voor taalfoutjes, ik ben niet Nederlands =)

Mijn blog: http://www.moestuinforum.nl/blog/Estemy

Link naar reactie
Delen op andere sites

Anders dan dit topic : azijnmoer-mere-de-vinaigre-t11646.html?hilit=moer gaat het hier over het toevoegen van aroma(parfumeren) aan natuur-, tafel- of inmaak azijn(je ook je eigen gemaakte azijn

 

Van alle fruit azijnen kan je ook een balsamico/stroperige azijn maken

Azijnen42861409949411.jpg

 

 

HOE

http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...
  • 2 years later...
.......

Walnoten-azijn ; per liter azijn 50 gram walnoten. Bruikbaar na 8 weken.

.........

 

Nadat ik een flesje Notenazijn uit Frankrijk van mijn zoon gekregen had wist ik dat ik het ooit zelf zou gaan maken. In een dressing echt een absolute smaakmaker!! Na lang zoeken op internet verschillende opties gevonden, maar niet degene die op het etiket stond. In Frankrijk maken ze het met essence, maar dat vind ik dan toch wat nep... Ik maak een variant vanuit beide topics.

Ik heb momenteel een pot staan om walnotenazijn te maken, maar ik ben niet begonnen met een basis azijn, maar met witte wijn om die langzaam om te zetten in azijn op de manier als beschreven in het andere topic (https://www.moestuinforum.nl/azijnmoer-mere-de-vinaigre-t11646.html?hilit=moer). Zo hoop ik meer smaak te onttrekken uit de walnoten, doordat ik begin in 12% alcohol en na weken eindig met een 6 tot 10% azijn.

Kost me dan wel iets meer dan de 8 weken die jij beschrijft, maar dat gaat hopelijk ook wat opleveren.

 

15107467_954663511333190_8077346915845014655_n.jpg?oh=eca65802193efeb01581a41c840b204f&oe=58C7FCE3

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Walnotenazijn, daar had ik nou nog nooit van gehoord. Klinkt lekker. Ben benieuwd naar het resultaat, Alchemist

 

Ook lekker; bieslookbloesemazijn met peper: handvol verse bieslookblommen plus 2 a 3 gedroogde peperoncini op een halve liter azijn.

3 Weken laten trekken.

Ik had 'm trouwens 2x zolang laten staan. Gewoon, uit luiheid en een beetje vergeten enzo Maar maakt niet zo heel veel uit denk ik.

Lekkere azijn voor door de sla, mooi roze met een klein pittig nasmaakje

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 years later...

Ik heb inmiddels de walnotenazijn een aantal keren gemaakt, maar ik start tegenwoordig vanuit azijn die al gereed is. Mijn ervaring is dat het op die manier minder kans op de een of andere infectie oplevert. Ik heb inmiddels zo'n extra groot roestvrij stalen thee-ei wat ik -gevuld met walnoten - in de azijn laat zakken en dan inderdaad een maand of twee laat staan.

Ik heb de azijn met kerst geleverd voor een kerstpakket samen met een mooie olijfolie. De azijn werd zo goed ontvangen dat ik bij een aantal mocht naleveren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

Ik maak elk jaar azijn met de bloemetjes van bieslook. Ik prop een potje vol bloemen, en giet daar de witte azijn over, na een week zeef ik het, en doe ik hetzelfde nogmaals, een beetje aanvullen Het wordt een prachtige dieppaarse kleur.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...