Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Perencider / Appelcider: beginnersvragen


SuusP

Aanbevolen berichten

Gezien mijn redelijk enorme peren- en appeloogst dit jaar leek het me leuk om eens te experimenteren met cider maken. Ik heb even wat gekeken naar recepten die ik zo online kan vinden en daarbij wordt vaak uitgegaan van sap. Nu heb ik geen sapmachine oid, dus ik zou het graag op een andere manier aanpakken. Hopelijk kunnen jullie even met me meedenken?

Wat ik wil: op een nuttige manier van mijn beurse peren en appels af, een lekker cidertje met peren en/of appel (ik hou van zoet dus niet té droog)

Wat ik heb:

-heel veel stoofperen (al dan niet rijp, met plekjes etc.) en appels (goudreinetten, idem)

- tijd en geduld (met mate) om zelf wat te knutselen

- ruimte binnen of in de schuur

- behoorlijk wat petflessen en wat glazen wijnflessen met schroefdop, stukken aquariumslang en nog wel meer losse zooi.

- Speciaalbier met gist-op-fles (Duvel, Triple Karmeliet etc.)

Wat ik niet heb:

- een hippe brouwinstallatie of enige ervaring hiermee

 

Is het nou handig om eerst de peren en appels tot moes te koken? En zo ja, kan dat in stukken gesneden met schil en al? De rotte plekken snij ik er dan natuurlijk wel uit. Klokhuizen eruit of kunnen die blijven zitten?

Is een waterslot noodzakelijk of kan het ook met een ballonnetje over de flessenhals om geproduceerd gas op te vangen?

Sorry voor deze ontzettend groene vragen, maar ik wil graag aan de slag (voordat de peren wegrotten ) en kom er door googelen niet helemaal uit. Wie oh wie helpt me op weg?

Begonnen met moestuinieren en zaadjes te ruil? Doe mee met de zadenenvelop NL 2017

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik maak vaak cider maar altijd van sap. Maak ook wel combi van appelsap en druiven sap of appel- en vlierbessensap.

Fruit is van zichzelf zoet genoeg dus hoeft geen suiker bij behalve een schepje per fles bij het bottelen voor de prik.

Je hebt verder erg weinig nodig en het kost ook heel weinig. Je hebt nodig: plastic brouwemmer met slot, een zakje cidergist van 1,40 een ontsmettingsmiddeltje om alles heel schoon te maken en ene hevel om het in flessen te doen. Ik koop spullen bij http://www.brouwmarkt.nl/ in Almere. Opsturen doen ze ook.

En ik bottel in grote grols beugelflessen of ouderwetse gazeuse flessen. Bottelen is niets anders dan in de fles hevelen en schepje suiker erbij.

 

SUcces!

 

Marja

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weeks later...

Nou, inmiddels lekker lopen stoeien met mijn zusjes smoothie machine en heel wat valappels. Schuim eraf geschept en door kaasdoek gegoten. 9 L sap in schone emmer, 3 gr. gist erbij in de brouwemmer en nu wachten maar... en flessen verzamelen

Begonnen met moestuinieren en zaadjes te ruil? Doe mee met de zadenenvelop NL 2017

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja stom hè, ik vind dat dan toch spannend. Nog nooit gedaan, dingen met alcohol enzo, als dat maar goed gaat Het waterslotje pruttelt na een nachtje op zolder al wel lekker, dus dat moet goed komen. Week of twee, drie en dan bottelen met een schepje (eetlepel? theelepel?) suiker voor de bubbels. Klopt dat enigszins?

Begonnen met moestuinieren en zaadjes te ruil? Doe mee met de zadenenvelop NL 2017

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wij zetten het eerst in in een ontsmette brouwemmer met waterslot, en cidergist va de brouwmarkt (speciaal soort gist). Verhouding 10 liter op 3 max 4 gram gist

Na ca 1,5 of 2 week hevelen we het over in een schone glazen buikfles met ook weer waterslot. Dan ben je veel bezinksel kwijt. De gist werkt dan nog een beetje na. Na nog een week (of 2 als we het druk hebben) bottelen we. We proeven dan eerst. Is het toch wat te zuur (bijna nooit) dan zoeten we wat bij met beetje stevia. En verder theelepel suiker per goed ontsmette beugel fles voor de nagisting. Dan nog ca 2 weken op kamertemperatuur laten staan. Dan naar de garage en zeker 6 weken laten narijpen. EN dan vind iedereen hier in de buurt het heerlijk. En binnen 3 maanden opmaken na gereed is aan te bevelen. Anders wordt het erg droog en/of spuit het de fles uit door de doorgisting tgv te lang laten staan..

 

IK heb de volgende combi's gemaakt in aangegeven verhouding sap:

- appel peren: 3 op 1

- appel rode druif: 3 op 1

- appel vlier: 4 op 1

- appel braam: 4 op 1

 

SUcces

 

marja

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn zoldertje is vrij goed geïsoleerd en vaak warmer dan mijn woonkamer door de cv Buikfles heb ik niet, maar een beetje bezinksel vind ik geen punt. Gewoon voorzichtig overhevelen als ik bottel en de droesem ontwijken dan maar. Ik hoop dat ik het geduld kan opbrengen om het op smaak te laten komen

Begonnen met moestuinieren en zaadjes te ruil? Doe mee met de zadenenvelop NL 2017

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier is de cider in flesjes gestopt.

 

Het lijkt wel licht te geven zo:

 

IMG485434981412522929.JPG

 

De vlokjes die er op dreven, hebben we er nog uitgezeefd. Het bezinksel blijft onderin het vat.

 

IMG485589881412522935.JPG

 

Het was wel wat dikker en stroperiger dan we ons konden herinneren van de appelcider die we 2x hebben gemaakt de afgelopen jaren. Daardoor was ook niet goed te meten hoe het zat met het alcohol gehalte. Dat moet door een heel dun 'rietje' lopen. En dit was gewoon te dik.

 

IMG485679321412522941.JPG

Link naar reactie
Delen op andere sites

En binnen 3 maanden opmaken na gereed is aan te bevelen. Anders wordt het erg droog en/of spuit het de fles uit door de doorgisting tgv te lang laten staan

 

Helder recept. Dat lukt me wel.

Maar, wat nou als ik de voorraad toch wel langer wil houden dan die 3 maanden ? Toch eigenlijk wel minimaal ook 6 maanden. Wat dan te veranderen aan het recept / methode van doen ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wij bewaren het echt wel langer dan 3 maanden.... zal eens even navragen hoelang de appelcider er nu al ligt, maar volgens mij hebben we die gewoon vorig jaar gemaakt. (we hebben ook wel eens een lading appels van de markt, dus dat zou ook nog later gemaakt kunnen zijn....)

 

Edit: Ja, vorig jaar rond deze tijd gemaakt. Maar: onze appelcider is zwaarder qua alcohol gehalte. Er zit zo'n 5% in. En dat is voor cider vrij veel. Kunnen we ook niet helpen, de appels waren nou eenmaal zo zoet. Geen echte valappels dus. Maar daardoor is de houdbaarheid ook langer.

 

De appelcider is nu bijna op, er liggen nog 2 flesjes. Maar daar is niets mee aan de hand.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oh ok, suiker op = weg gisting. Klinkt logisch. Vanwege de alcohol en luchtdichte flessen zal het met het bederven toch hopelijk ook meevallen.

Kun je trouwens de droesem die achterblijft bij het bottelen hergebruiken als gist voor een nieuwe lading cider? Of moet dat per se uit een zakje? Ik lees namelijk ook wel dat mensen wat gist uit bierflesjes hergebruiken.

 

Ik wil me denk ik toch wel aan de stoofpeercider gaan wagen. Ik voeg er dan wat honing bij om in wat extra suikers te voorzien. Qua sappigheid is het misschien niet optimaal, maar ik heb inmiddels zóveel stoofperen met plekken dat ik wel zie waar het schip strand. In het ergste geval heb ik een boel perenmoes aan het eind van het persen.

Begonnen met moestuinieren en zaadjes te ruil? Doe mee met de zadenenvelop NL 2017

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

Zo, vriendlief heeft eindelijk de krat grolsch beugelflesjes leeg gedronken, dus vandaag was botteldag. Eerst alle flesjes schoongespoeld met heet water, daarna paar minuten weken in hete soda-oplossing en toen weer omspoelen met koud water.

Ik heb aan ieder flesje een theelepel bruinr basterdsuiker toegevoegd en dan het flesje gevuld via het tapkraantje, beugeldop erop en klaar. De droesemlaag bleef mooi onberoerd dus de cider is redelijk helder de fles in gegaan. Nu nog zes weken de schuur in. Bij het proeven vond ik hem best droog smaken en volgens mij zit er al wel de nodige alcohol in. We zullen wel zien over zes weken...

Begonnen met moestuinieren en zaadjes te ruil? Doe mee met de zadenenvelop NL 2017

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dames, heren,

 

Tip die ik laatst op Internet las. Al je een kleine hoeveelheid cider wilt maken, kun je voor de gisting goed de gist onderin een flesje belgisch gistbier gebruiken. Je laat het laatste restje in de fles zitten, schenkt daar 3 cm appelsap op, watje bovenin, in de kast zetten, paar daagjes later iets appelsap erbij schenken, voor het weekend aanvullen tot een liter en voila, in het weekend cider drinken. Heb het geprobeerd, werkt echt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...
  • 1 year later...

Screenshot20161023-10020894161477210613.pngScreenshot20161023-10044983721477210636.pngHi,

Ik werd geïnspireerd door een ander topic waarin henk en Jorieke het over appelcider hadden.

Zo te lezen lijkt het niet zo ingewikkeld.

Maar even een check.ben voornemens om een emmer met slot aan te schaffen.

Zakje gist en dan grolsch beugelflesjes te gebruiken.

Heb ik dan alles?

Ik zie namelijk ook een compleet pakket voor 65 euro.

Maar volgens mij heb ik voldoende aan de emmer en gisteren. Of vergeet ik dan iets belangrijks?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...