SuusP Geplaatst: 8 september 2014 Share Geplaatst: 8 september 2014 Gezien mijn redelijk enorme peren- en appeloogst dit jaar leek het me leuk om eens te experimenteren met cider maken. Ik heb even wat gekeken naar recepten die ik zo online kan vinden en daarbij wordt vaak uitgegaan van sap. Nu heb ik geen sapmachine oid, dus ik zou het graag op een andere manier aanpakken. Hopelijk kunnen jullie even met me meedenken?Wat ik wil: op een nuttige manier van mijn beurse peren en appels af, een lekker cidertje met peren en/of appel (ik hou van zoet dus niet té droog)Wat ik heb: -heel veel stoofperen (al dan niet rijp, met plekjes etc.) en appels (goudreinetten, idem)- tijd en geduld (met mate) om zelf wat te knutselen- ruimte binnen of in de schuur- behoorlijk wat petflessen en wat glazen wijnflessen met schroefdop, stukken aquariumslang en nog wel meer losse zooi.- Speciaalbier met gist-op-fles (Duvel, Triple Karmeliet etc.)Wat ik niet heb:- een hippe brouwinstallatie of enige ervaring hiermee Is het nou handig om eerst de peren en appels tot moes te koken? En zo ja, kan dat in stukken gesneden met schil en al? De rotte plekken snij ik er dan natuurlijk wel uit. Klokhuizen eruit of kunnen die blijven zitten? Is een waterslot noodzakelijk of kan het ook met een ballonnetje over de flessenhals om geproduceerd gas op te vangen? Sorry voor deze ontzettend groene vragen, maar ik wil graag aan de slag (voordat de peren wegrotten ) en kom er door googelen niet helemaal uit. Wie oh wie helpt me op weg? Quote Begonnen met moestuinieren en zaadjes te ruil? Doe mee met de zadenenvelop NL 2017 Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
marja vH Geplaatst: 8 september 2014 Share Geplaatst: 8 september 2014 Ik maak vaak cider maar altijd van sap. Maak ook wel combi van appelsap en druiven sap of appel- en vlierbessensap.Fruit is van zichzelf zoet genoeg dus hoeft geen suiker bij behalve een schepje per fles bij het bottelen voor de prik.Je hebt verder erg weinig nodig en het kost ook heel weinig. Je hebt nodig: plastic brouwemmer met slot, een zakje cidergist van 1,40 een ontsmettingsmiddeltje om alles heel schoon te maken en ene hevel om het in flessen te doen. Ik koop spullen bij http://www.brouwmarkt.nl/ in Almere. Opsturen doen ze ook.En ik bottel in grote grols beugelflessen of ouderwetse gazeuse flessen. Bottelen is niets anders dan in de fles hevelen en schepje suiker erbij. SUcces! Marja Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jorieke123 Geplaatst: 8 september 2014 Share Geplaatst: 8 september 2014 Wij maken ook cider van sap, dus hoe je nu te werk moet gaan kan ik je niet vertellen (uit ervaring). Het is ongelooflijk simpel, maar een brouwemmertje met waterslot, en dus een manier om te ontsappen, zijn dan wel erg handig Quote Veldvee-facebook Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
SuusP Geplaatst: 8 september 2014 Auteur Share Geplaatst: 8 september 2014 Hmm ok, dat wordt een sapcentrifuge lenen dus. En dan zien we wel even verder Quote Begonnen met moestuinieren en zaadjes te ruil? Doe mee met de zadenenvelop NL 2017 Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
SuusP Geplaatst: 2 oktober 2014 Auteur Share Geplaatst: 2 oktober 2014 Nou, inmiddels lekker lopen stoeien met mijn zusjes smoothie machine en heel wat valappels. Schuim eraf geschept en door kaasdoek gegoten. 9 L sap in schone emmer, 3 gr. gist erbij in de brouwemmer en nu wachten maar... en flessen verzamelen Quote Begonnen met moestuinieren en zaadjes te ruil? Doe mee met de zadenenvelop NL 2017 Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jorieke123 Geplaatst: 3 oktober 2014 Share Geplaatst: 3 oktober 2014 Spannend! Nou ja.. niet zo. Zo moeilijk is het niet We gaan hopelijk komend weekend onze liters perencider bottelen. De emmer staat er al weer te lang, we hebben (nemen) steeds geen tijd. Quote Veldvee-facebook Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
SuusP Geplaatst: 3 oktober 2014 Auteur Share Geplaatst: 3 oktober 2014 Ja stom hè, ik vind dat dan toch spannend. Nog nooit gedaan, dingen met alcohol enzo, als dat maar goed gaat Het waterslotje pruttelt na een nachtje op zolder al wel lekker, dus dat moet goed komen. Week of twee, drie en dan bottelen met een schepje (eetlepel? theelepel?) suiker voor de bubbels. Klopt dat enigszins? Quote Begonnen met moestuinieren en zaadjes te ruil? Doe mee met de zadenenvelop NL 2017 Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jorieke123 Geplaatst: 3 oktober 2014 Share Geplaatst: 3 oktober 2014 Een theelepel suiker ja. Na een dikke week zullen de bubbels wel minder worden. De temperatuur moet wel lekker zijn, ik hoop dat het niet te koud wordt op zolder? Zeker de komende dagen... is het buiten ook niet echt warm. Quote Veldvee-facebook Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
marja vH Geplaatst: 3 oktober 2014 Share Geplaatst: 3 oktober 2014 Wij zetten het eerst in in een ontsmette brouwemmer met waterslot, en cidergist va de brouwmarkt (speciaal soort gist). Verhouding 10 liter op 3 max 4 gram gistNa ca 1,5 of 2 week hevelen we het over in een schone glazen buikfles met ook weer waterslot. Dan ben je veel bezinksel kwijt. De gist werkt dan nog een beetje na. Na nog een week (of 2 als we het druk hebben) bottelen we. We proeven dan eerst. Is het toch wat te zuur (bijna nooit) dan zoeten we wat bij met beetje stevia. En verder theelepel suiker per goed ontsmette beugel fles voor de nagisting. Dan nog ca 2 weken op kamertemperatuur laten staan. Dan naar de garage en zeker 6 weken laten narijpen. EN dan vind iedereen hier in de buurt het heerlijk. En binnen 3 maanden opmaken na gereed is aan te bevelen. Anders wordt het erg droog en/of spuit het de fles uit door de doorgisting tgv te lang laten staan.. IK heb de volgende combi's gemaakt in aangegeven verhouding sap:- appel peren: 3 op 1- appel rode druif: 3 op 1- appel vlier: 4 op 1- appel braam: 4 op 1 SUcces marja Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
marja vH Geplaatst: 3 oktober 2014 Share Geplaatst: 3 oktober 2014 O ja en hele proces tot narijpen in koudere garage doen we op kamertemperatuur. marja Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
SuusP Geplaatst: 3 oktober 2014 Auteur Share Geplaatst: 3 oktober 2014 Mijn zoldertje is vrij goed geïsoleerd en vaak warmer dan mijn woonkamer door de cv Buikfles heb ik niet, maar een beetje bezinksel vind ik geen punt. Gewoon voorzichtig overhevelen als ik bottel en de droesem ontwijken dan maar. Ik hoop dat ik het geduld kan opbrengen om het op smaak te laten komen Quote Begonnen met moestuinieren en zaadjes te ruil? Doe mee met de zadenenvelop NL 2017 Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jorieke123 Geplaatst: 5 oktober 2014 Share Geplaatst: 5 oktober 2014 Hier is de cider in flesjes gestopt. Het lijkt wel licht te geven zo: De vlokjes die er op dreven, hebben we er nog uitgezeefd. Het bezinksel blijft onderin het vat. Het was wel wat dikker en stroperiger dan we ons konden herinneren van de appelcider die we 2x hebben gemaakt de afgelopen jaren. Daardoor was ook niet goed te meten hoe het zat met het alcohol gehalte. Dat moet door een heel dun 'rietje' lopen. En dit was gewoon te dik. Quote Veldvee-facebook Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
RobO Geplaatst: 7 oktober 2014 Share Geplaatst: 7 oktober 2014 zou dat ook met stoofpeertjes kunnen?(of te weinig sappig?) Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jorieke123 Geplaatst: 7 oktober 2014 Share Geplaatst: 7 oktober 2014 Te weinig sappig en te weinig suiker denk ik. Quote Veldvee-facebook Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Bit Geplaatst: 7 oktober 2014 Share Geplaatst: 7 oktober 2014 En binnen 3 maanden opmaken na gereed is aan te bevelen. Anders wordt het erg droog en/of spuit het de fles uit door de doorgisting tgv te lang laten staan Helder recept. Dat lukt me wel.Maar, wat nou als ik de voorraad toch wel langer wil houden dan die 3 maanden ? Toch eigenlijk wel minimaal ook 6 maanden. Wat dan te veranderen aan het recept / methode van doen ? Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jorieke123 Geplaatst: 7 oktober 2014 Share Geplaatst: 7 oktober 2014 Wij bewaren het echt wel langer dan 3 maanden.... zal eens even navragen hoelang de appelcider er nu al ligt, maar volgens mij hebben we die gewoon vorig jaar gemaakt. (we hebben ook wel eens een lading appels van de markt, dus dat zou ook nog later gemaakt kunnen zijn....) Edit: Ja, vorig jaar rond deze tijd gemaakt. Maar: onze appelcider is zwaarder qua alcohol gehalte. Er zit zo'n 5% in. En dat is voor cider vrij veel. Kunnen we ook niet helpen, de appels waren nou eenmaal zo zoet. Geen echte valappels dus. Maar daardoor is de houdbaarheid ook langer. De appelcider is nu bijna op, er liggen nog 2 flesjes. Maar daar is niets mee aan de hand. Quote Veldvee-facebook Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
SuusP Geplaatst: 7 oktober 2014 Auteur Share Geplaatst: 7 oktober 2014 En de flessen kort koken om de gist te doden? Of is dat vloeken in de kerk? Denk ook niet dat ik het red om in drie maanden negen liter cider op te drinken Quote Begonnen met moestuinieren en zaadjes te ruil? Doe mee met de zadenenvelop NL 2017 Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jorieke123 Geplaatst: 7 oktober 2014 Share Geplaatst: 7 oktober 2014 Gist doden? Je wilt in de fles nog een kleine nagisting door het schepje suiker. En als die suiker op is, houdt de gist er ook mee op. Je moet de boel dus wel pas in flessen doen als alle suiker op is. Als het bubbelen is afgelopen. Je hebt er ook metertjes voor. Quote Veldvee-facebook Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
SuusP Geplaatst: 7 oktober 2014 Auteur Share Geplaatst: 7 oktober 2014 Oh ok, suiker op = weg gisting. Klinkt logisch. Vanwege de alcohol en luchtdichte flessen zal het met het bederven toch hopelijk ook meevallen. Kun je trouwens de droesem die achterblijft bij het bottelen hergebruiken als gist voor een nieuwe lading cider? Of moet dat per se uit een zakje? Ik lees namelijk ook wel dat mensen wat gist uit bierflesjes hergebruiken. Ik wil me denk ik toch wel aan de stoofpeercider gaan wagen. Ik voeg er dan wat honing bij om in wat extra suikers te voorzien. Qua sappigheid is het misschien niet optimaal, maar ik heb inmiddels zóveel stoofperen met plekken dat ik wel zie waar het schip strand. In het ergste geval heb ik een boel perenmoes aan het eind van het persen. Quote Begonnen met moestuinieren en zaadjes te ruil? Doe mee met de zadenenvelop NL 2017 Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
SuusP Geplaatst: 26 oktober 2014 Auteur Share Geplaatst: 26 oktober 2014 Zo, vriendlief heeft eindelijk de krat grolsch beugelflesjes leeg gedronken, dus vandaag was botteldag. Eerst alle flesjes schoongespoeld met heet water, daarna paar minuten weken in hete soda-oplossing en toen weer omspoelen met koud water.Ik heb aan ieder flesje een theelepel bruinr basterdsuiker toegevoegd en dan het flesje gevuld via het tapkraantje, beugeldop erop en klaar. De droesemlaag bleef mooi onberoerd dus de cider is redelijk helder de fles in gegaan. Nu nog zes weken de schuur in. Bij het proeven vond ik hem best droog smaken en volgens mij zit er al wel de nodige alcohol in. We zullen wel zien over zes weken... Quote Begonnen met moestuinieren en zaadjes te ruil? Doe mee met de zadenenvelop NL 2017 Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
riekie2 Geplaatst: 28 oktober 2014 Share Geplaatst: 28 oktober 2014 Dames, heren, Tip die ik laatst op Internet las. Al je een kleine hoeveelheid cider wilt maken, kun je voor de gisting goed de gist onderin een flesje belgisch gistbier gebruiken. Je laat het laatste restje in de fles zitten, schenkt daar 3 cm appelsap op, watje bovenin, in de kast zetten, paar daagjes later iets appelsap erbij schenken, voor het weekend aanvullen tot een liter en voila, in het weekend cider drinken. Heb het geprobeerd, werkt echt. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
SuusP Geplaatst: 7 december 2014 Auteur Share Geplaatst: 7 december 2014 Ik kan inmiddels rapporteren dat de eerder beschreven werkwijze leidt tot lekkere cider! Quote Begonnen met moestuinieren en zaadjes te ruil? Doe mee met de zadenenvelop NL 2017 Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jorieke123 Geplaatst: 8 december 2014 Share Geplaatst: 8 december 2014 Onze cider is ook goed gelukt. Het dikke stroperige is er zo goed als af gegaan, maar is dus nog wel merkbaar. Dikker dan water in ieder geval Nou zijn we totaal geen cider-kenners, en ons drankje mag de naam niet dragen... Maar het drinkt lekker weg Quote Veldvee-facebook Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Nasuada Geplaatst: 23 oktober 2016 Share Geplaatst: 23 oktober 2016 Hi,Ik werd geïnspireerd door een ander topic waarin henk en Jorieke het over appelcider hadden.Zo te lezen lijkt het niet zo ingewikkeld.Maar even een check.ben voornemens om een emmer met slot aan te schaffen.Zakje gist en dan grolsch beugelflesjes te gebruiken.Heb ik dan alles?Ik zie namelijk ook een compleet pakket voor 65 euro.Maar volgens mij heb ik voldoende aan de emmer en gisteren. Of vergeet ik dan iets belangrijks? Quote https://www.deblijehoeve.nl/ Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Nasuada Geplaatst: 23 oktober 2016 Share Geplaatst: 23 oktober 2016 Weet iemand hoeveel kg appels een liter sap Geeft?Ik wil 2 kratjes halveliter beugels gebruiken voor appel cider. Vraag me af hoeveel kg appels ik dan nodig heb. Quote https://www.deblijehoeve.nl/ Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.