Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Leuk Anna! En wat tof dat de stremming dit keer goed ging!!

Ik ga deze zondag met 4 meiden aan de slag met camembert. Eerste keer sinds 19nov. Hoop dat alles goed gaat! (Anders sta je ook zo voor sjaak he!)

wees bevriend met kleine dingen

Geplaatst:

Ging het goed Charly?

 

Mijn camembert van 2,5L melk is toch nog aan de dikke kant, maar te dun voor twee halve. Ik zie al een paar witte pluisjes

AN6156s16361490017856.jpg

  • 6 maanden later ...
Geplaatst:

Ai. Dat zag er naar uit die schimmel. Fijn dat je em weggekregen hebt. Je verhalen hebben natuurlijk mijn camembert-vlam ook ontstoken. Zaterdag ga ik er twee maken. Yum!

wees bevriend met kleine dingen

Geplaatst:

Héhé eindelijk even rustig zitten. Vandaag met een belangstellend collegaatje camemberts gemaakt. Ik heb veel verteld en zij heeft veel gedaan. Ging goed volgens mij. Hoop dat ze ook de smaak te pakken krijgt!

 

Wat ik anders dan het recept gedaan heb is het op 32 graden houden. Ik heb stremsel, zuursel en witschimmel toegevoegd op 32 en toen een uur met rust gelaten. Prachtig gestremd! Na het 15 min roeren weer getemperatuurd. Toen was eea 28.8 en heb ik de temperatuur, door wat warm water toe te voegen, omhoog gebracht naar 31. En daarna weer kwartier laten staan. Alles leek mooi in orde. Ik hoop dat dat ook zo blijft!

 

Alleen hadden we verrassend veel wrongel deze keer! En dus wat hoge kazen.

 

631514306de1ca9cd3204a22a89d640a.jpg

Dit is na 4x draaien, laatste keer moet nog. Hij voelt prettig 'firm' aan.

 

Ik kijk even hoe hij zich houdt. Maar denk dat ik ze ga halveren. Of misschien halveer ik er 1 en kijk ik even wat die andere doet.

 

Duimen dat alles volgens plan gaat nu. Het is 1 ding als er bij jezelf iets mislukt maar voor een ander is nog vervelender!

wees bevriend met kleine dingen

Geplaatst:

Woooowwwww ziet er zo leuk uit! Elke x als ik niet meer kan slapen dankzij ene baby, dan struin ik het internet af naar kaasmaaksetjes en meer. Superleuk! Bon appetit!

Geplaatst:

Je kunt de pan in zijn geheel de volgende keer in een warm waterbad zetten en wat roeren tot de gewenste temp. Ik denk dat je met water toevoegen in de pan een wat te stevige wrongel krijgt, en dan een wat hobbelig oppervlak? Maar dat weet ik niet zeker.

 

Met een goed scherp mes kan je makkelijk de kaas overdwars doorsnijden. En dan die kant ook nog zouten! Doorsnijden doe ik vaak pas na een paar dagen.

Geplaatst:

Ai! Vond em al wat bobbeliger dan ik me herinnerende, meer als een meikaas. Ik had laten stremmen in een emmer, dus op het vuur was wat lastiger, maar had ik toch beter kunnen doen. Oei oei oei.

Enfin. Ik hoop heel hard dat t toch wat wordt. Met name voor collegaatje feitelijk.

 

Ah. En het doorsnijden na een paar dagen had ik zowaar zelf ook bedacht. Dus prettig dat ik daar wel op de goede denklijn zit. (Ik zoek het lichtpuntje maar he!)

 

@Mellie: gezellig als je ook mee gaat kazen! Het is alleen wel vreselijk verslavend. Dus zeg niet dat je niet gewaarschuwd was

wees bevriend met kleine dingen

Geplaatst:

1ae3374ba7b9d314518b773af68bacd9.jpg

Mja nog wel wat pokdalig

Maar de zweetsok geur komt langzaam op. Benieuwd hoe ze worden deze camemeikaasjes.

 

Edit: hoewel het niet fijn is om een fout te maken, is het wel vaak zo leerzaam. Zo leer je de producten steeds beter kennen.

wees bevriend met kleine dingen

Geplaatst:

c58926a789098dd878e9667c7fd69eea.jpg

Heb ze uiteindelijk toch niet doorgesneden. Ze waren nog best wel ingezakt. Voor t mooi ietsje hoog misschien. Randjes lijken voorzichtig zachter te worden. Bij mijn collegaatje (dunner kaasje) al veel zachter zelfs. We duimen op een goede, en vooral lekkere, afloop!

wees bevriend met kleine dingen

Geplaatst:

3,9 cm zijn ze. Hoop dat ze gaan doen wat ik wil. Ik heb ze volgende week woe pas nodig (liggen sinds zaterdag in de koelkast) dus heb goede hoop

wees bevriend met kleine dingen

  • 2 weeks later...
Geplaatst:

Vorige week heb ik ook maar weer eens camembert gemaakt, 2x maar liefst

 

Vorige week woensdag gemaakt volgens Joriekes recept met 3L biomelk:

AN6685s52931508942066.jpg

AN6697s18101508942070.jpg

 

De volgende dag, na een bezoekje aan brouwmarkt voor een extra vorm, kon ik de kaas halveren en in 2 vormpjes doen. De snijvlakken heb ik opnieuw gezouten. Afgelopen zondag de eerste pluisjes gesignaleerd en nu zien ze er alweer zo uit:

AN6726s68421508942076.jpg

 

Ik merk wel dat de randen van de gesneden kant niet 'rond' zijn en ik denk daardoor ook minder wit zijn.

 

Afgelopen zaterdag nog een camembert gemaakt van 3L die ik over had van het Goudse kaas maken. Dit keer het recept uit mijn boek geprobeerd, alleen was het toch best handig geweest als ik bij brouwmarkt toch die pH stripjes in mijn mandje had gelegd. Heb ze in mijn handen gehad en teruggelegd Dom, want dit recept noemt geen roertijden, maar werkt met pH metingen. Dus op de gok geroerd, gerust en nogmaals en toen maar gewoon in de vorm gegoten. Wat ook anders is dat de camembert pas de volgende dag gezouten wordt. De kaas is nu echt nog heel nat. De zijkant krijgt al pluisjes, maar de boven- en onderkanten blijven maar nat bij het draaien. Na de foto de kaas weer 'vrij' van de wand gelegd en ook maar op wat papier. Hopelijk krijg ik 'm zo toch nog een beetje droog.

AN6724s22121508942076.jpg

Geplaatst: (aangepast)

Hij wordt al iets droger merk ik, een kant heeft al pluisjes. Alleen, leg nooit wc-papier onder een natte kaas, dat krijg je er daarna niet meer af Ben benieuwd of 't nog wat wordt..

aangepast door Gast
  • 4 weeks later...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...