Jorieke123 Posted August 21, 2010 Share Posted August 21, 2010 Ik heb nu voor het 2e jaar suikerriet in de moestuin staan. Ook dit jaar weer iets te laat met zaaien en uitplanten, maar het is nu al wel een aardig plant. 3 stengels en zo'n 2 meter hoog. Op werk-vakantie in China kregen we een stengel om op te kauwen, vandaar dat ik ze hier ook wou proberen. Niet dat het echt fijn is, dat kauwen op een vezelige zoete stok... En je moet het uitgekauwde hompje ook nog ergens uitspugen. Waar ze in China niet echt problemen mee hadden Is er hier iemand ook bekend mee? Ik ben aan het zoeken hoe ik de suiker uit het riet kan halen, maar kan het nog niet echt vinden.Ik heb de Northern Sugar cane van Denieuwetuin.be. De plant lijkt (nog?) niet op de plant die Wikipedia mij toont... 1 Quote Veldvee-facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted August 21, 2010 Author Share Posted August 21, 2010 Heb net een filmpje gevonden van iemand die de stengels perst: En dan inkoken tot een soort stroop? Een boel gedoe Quote Veldvee-facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted August 21, 2010 Author Share Posted August 21, 2010 'slechts' 169 euries: http://www.vitality4life.co.nl/lexen-electric-juicer.html Quote Veldvee-facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
kustlijn Posted August 21, 2010 Share Posted August 21, 2010 Dat heb ik vaak genoeg gezien.....in het groot.Tja hoe doe je dat in het klein. Om te beginnen moet de suikerriet goed gewassen worden.Vervolgens moeten de suikerriet stengels tussen twee rollers door (heb je misschien zo`n ouderwetse waspers, waar het natte wasgoed tussen twee rollen werdt droog geperst?)Dan moet je het rietsap zien op te vangen.Dit rietsap moet ingekookt wordenIn het echt wordt er vervolgens ongebluste kalk in het rietsap (inmiddels siroop) gedaan.Dit om de altijd aanwezige vuiligheden te doen zinken.En zo uit de siroop te krijgen.Dit moest jij maar niet doen Jorieke.Probeer daartegen het schuim met een schuimspaan af te scheppen.Volgens mij moet je vervolgens net zolang doorkoken tot je suiker kristallen krijgt.(kristallisatie)Vervolgens moet je de kristallen drogen in een oven met "umluft".Ik bedoel daarmee dat de ventilator in de oven aangaat, ik kom niet op het Nederlandse woord daarvoor.Vervolgens moet het zeker nog dagen uit harden. Volgens mij is dit de meest simpele manier. Het kan ook via extractie, zoals bij suikerbiet suiker.Maar dat is nog veel ingewikkelder. Misschien weten anderen betere en/of simpelere methoden? Quote Onze nieuwe habitat : https://youtu.be/BapOVa6jPgg Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kustlijn Posted August 21, 2010 Share Posted August 21, 2010 oh, je had inmiddels al weer wat geschreven.Met één hand kan ik niet zo snel schrijven.De tarwegraspers is wel een mooie.Met een normale sappers kan je het vergeten, die gaat stuk.Ik heb mijn sap pers weg gedaan.Dit wegens veels te veel schoonmaakwerk na fruit persen.Ik doe het gewoon met een staafmixer, waarna ik het sap in een filterzak uitfilter. Quote Onze nieuwe habitat : https://youtu.be/BapOVa6jPgg Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kustlijn Posted August 21, 2010 Share Posted August 21, 2010 http://www.ehow.com/how_5444832_make-cane-syrup.htmlhttp://en.howtopedia.org/wiki/How_to_Make_Sugar_from_Sugar_Cane Chinezen spugen de gehele dag door.Ik heb het nooit met rietsuiker gezien, maar wel met pruimtabak.Tot in restaurants aan toe spugen ze het tabak uit. Quote Onze nieuwe habitat : https://youtu.be/BapOVa6jPgg Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted August 21, 2010 Author Share Posted August 21, 2010 Ik heb wel een stoomextraheerder, om makkelijk sap te stomen uit bessen/druiven en ander fruit. Zou je daarmee het zoete sap uit de stengels kunnen krijgen? Ik ga het na het oogsten maar eens proberen. Quote Veldvee-facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
kustlijn Posted August 21, 2010 Share Posted August 21, 2010 Geen idee of jouw stoomextraheerder heet genoeg wordt.Maar proberen kan je het zeker. Quote Onze nieuwe habitat : https://youtu.be/BapOVa6jPgg Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted August 21, 2010 Author Share Posted August 21, 2010 Mijn stokmextraheerder moet gewoon op het fornuis. Dan kan je hem zo heet maken als je zelf wilt toch? Quote Veldvee-facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fusilli Posted August 22, 2010 Share Posted August 22, 2010 Met een gewone sapcentrifuge zal het niet werken? Een mooi apparaat die van 169 euro En is suikerriet makkelijk te telen? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted August 22, 2010 Author Share Posted August 22, 2010 Ja, suikerriet is heel makkelijk te telen.Helaas sneuvelden er bij mij 3 van de 4 jonge plantjes door nachtvorst (samen met een boel tomatenplantjes en pompoenplantjes), maar die laatste doet het goed. Ik maak er zo even een foto van.Ze groeien net als maïs. Lijkt er ook heel erg op. Ik heb geen gewone sapcentrifuge... ik kan het dus niet uitproberen. Quote Veldvee-facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted October 12, 2010 Author Share Posted October 12, 2010 Van het weekend hebben we maïs ingekuild. De stengels deden we door de houtversnipperaar. Dat ging wel mooi! Als laatste heb ik er 3 stengels suikerriet doorheen gedaan. Die ving ik op in een aparte bak. Gisteren heb ik de snippers in de stoomextraheerder gedaan. Er kwam na lang stomen wel wat sap uit. Ik denk ongeveer een liter. Dat sap ben ik toen gaan inkoken in een pannetje, omdat het niet echt zoet was. Het leek mij dat ik er een siroop/stroop van moest maken. Na lang koken werd het al dikker, en toen ik weer binnen kwam (van het oogsten van droogbonen ) was alles dik zwart aangebrand!! Ik had tussendoor al een keer geproefd, en het werd toen al zoeter. Maar nu heb ik het dus weg kunnen gooien... shit! nou ja... ik denk dat de plant er volgend jaar niet meer in komt. Al waren de varkens en kippen wel dol op het gestoomde pulp Maar er blijft zo weinig over van 3 enorme stengels (en een pan vol met schroot!)... ik koop wel gewoon suiker Quote Veldvee-facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
DVL Posted October 12, 2010 Share Posted October 12, 2010 Jammer dat het niet gelukt is, maar suikerriet groeit dus prima in Nederland. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fonzy Posted October 19, 2022 Share Posted October 19, 2022 Hey Mag ik vragen waar je toen dit suikerriet had gekocht? Ik will namelijk dit jaar ook suikerriet planten of zaaien (indien mogelijk) maar ik vind nergens zaaigoed of zaadjes te koop. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted October 19, 2022 Author Share Posted October 19, 2022 Ik kocht zaadjes bij Vreeken. Denk ik... ik kan het niet meer vinden in mijn mail maar daar ga ik vanuit. 1 Quote Veldvee-facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fonzy Posted October 19, 2022 Share Posted October 19, 2022 Bedankt voor je snelle antwoord. Ik ga daar eens kijken dan. Ik wist niet eens zeker of suikerriet zaad bestond. Ik zie boeren altijd werken met stukken suikerriet. Maar jij hebt dus zaad gekocht. Fantastisch, want dat maakt het voor mij een stuk makkelijker. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
acpronk Posted October 19, 2022 Share Posted October 19, 2022 @Jorieke123 Heb je het niet bij de nieuwe tuin.be gekocht? Zie eerste bericht.Helaas zijn ze gestopt.Maar is inderdaad ook bij Vreeken te koop:Zaad https://www.vreeken.nl/290960-suikerriet of als plantje. 2 Quote Mijn Instagram: https://www.instagram.com/pronksparadise/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted October 19, 2022 Author Share Posted October 19, 2022 ja daar dan. Quote Veldvee-facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
MH95 Posted November 4, 2023 Share Posted November 4, 2023 Hoe is de ervaring met de suikerriet? Ik neem aan dat je deze binnen moet overwinteren. Ik wil dit proberen te kweken, heb je ze ‘s zomers in een kas of buiten? in Suriname heb ik suikerriet gegeten zo uit de stengel, was net honing erg lekker. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.