Posted March 19, 201510 yr Sinds vorig jaar heb ik een conference perenboompje staan. Nu zag ik dat de onderstam twee uitlopers had. Volgens mijn buurman moest ik di eraf trekken, vooral niet knippen!!Dat heb ik dus gedaan. Maar wat ik nou zo vreemd vond is dat die uitlopers stekels hadden, en flinke ook. Van die driehoekige stekels, zoals bij rozen.Wat voor onderstam kunnen ze gebruikt hebben??? mijn moestuin http://www.martinsmoestuin.nl
March 19, 201510 yr Vroeger nog wel gehoord dat ze peer op meidoorn entte om een zwakke groei te bekomen.
March 19, 201510 yr De perenonderstam kirchenstaller most birne heeft grote stekels viel me op bij de onderstamboomjes een paar jaar terug. Â 1 groter laten worden maar er zaten beste stekels aan!
March 20, 201510 yr Veel bomen hebben in de jeugdfase takdoorns om zich te kunnen beschermen tegen wildvraat. Dit geldt ook voor perenzaailingen. Als de boom ouder wordt verdwijnen deze stekels. Pruimenzaailingen hebben dit ook vaak, en ook de Myrobolanzaailingen.
March 22, 201510 yr inderdaad geven [ kunnen] heel veel onderstammen voor peer stekelig uitziende uitlopers produceren. zelfs kwee onderstammen.je kan helaas niet aan deze uitlopers een bepaalde onderstam herkennen. te veel kandidaten. groet van wim. Meer dan 180 rassen abrikozen, perziken en amandelen te koop . De kleinste met de grootste keuze. http://www.windindewilgen.nl
March 22, 201510 yr Als je goed leest , toppicstarter zegt driehoekige doornen zoals bij rozen.Kwee heeft dat niet . Zaailingen ook niet , meidoorn ook niet trouwens... Misschien eens een foto ?
March 26, 201510 yr Laatst was ik op bezoek bij een fruitboomkweker. Hij gaf me een uitgebreide rondleiding in zijn kwekerij, heel erg interessant vond ik dat! Â Hij had een paar zaailingonderstammen van perenbomen uit laten groeien tot bomen van 5 jaar oud, dus zonder enting. Deze bomen waren 2.5 meter hoog. Dit waren allen zaailingen van de Kirchensaler Mostbirne, dit is in onze streken de meest gebruikte zaailingonderstam voor peren. Al deze peren waren een beetje verschillend qua groeiwijze en groeikracht, maar ze hadden ook overeenkomsten: allen waren sterk groeiend en allen hadden driehoekige takdoorns. Tot mijn verbazing hadden zelfs de oudere bomen ook nog doorns, dat had ik niet verwacht!
March 26, 201510 yr Pyrus pyraster is de oervorm van onze perenrassen en deze boom heeft altijd stekels zowel jong als oud. Dus lichtkans dat er een stekeltje zit aan een onderstam, hoe meer oervorm, hoe sterker de onderstam.
March 26, 20205 yr Nu had 4jr terug een zelfbestuivende perenboom gepland maar er kwame zoveel stekels uit heb m eruit geschept peren gaf die niet.de takken tot 30cm kortgezaagd en in een berm overzijde gelegd. Nu zei een buurvrouw ineens t kan wel 5 jaar duren voor ze peren geven. Nu heb ik zon spijt 😠 Kan ik als ik hem nog weer pak en elders pland nog iets verwachten of is het nu onomkeerbaar
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.