Ga naar inhoud

Wil je minder Advertenties?

Maak dan nu een account of log in!

Image Image Image Image Image

Featured Replies

  • 1 maand later ...
Geplaatst:

Eindelijk kan ik weer foto's op de computer zetten!

 

Dit is mijn eerste Goudse kaas Deze heeft een natuurkorst gehouden en is geslacht op 19 februari:

AN4847s40821458760362.jpg

 

En zo zag de zijkant eruit Die is dus ruim weggesneden..

AN4843s81891458760361.jpg

 

De andere zat in de was en kreeg een zwart vlekje onder de was. Die heb ik op 27 februari aangesneden. Gelukkig was het schimmelplekje maar klein en zat er verder nergens schimmel Was erg lekker! Vergeleken met de kaas van de boerderij was ie een beetje droog, maar verder

 

En die andere kazen die ik nog probeerde staan niet op de foto helaas, maar de meikaas was lekker! Het koekkruidenwalnotenkaasje dat ik niet kon persen heeft lang uitgelekt en is toen alsnog geperst en in de pekel gegaan alsof het een gouda was. Dat was het waarschijnlijk toch niet, de kaas was veel te zout, bleh.

Geplaatst:

Zeker! De schimmel zat alleen in de scheur en is niet verder naar binnen gegaan.

Geplaatst:

Tja ik wil wel, maar ik twijfel over de melk en/of stremsel, ik vind het zo zonde van al die (rauwe) melk als het stremmen steeds niet goed gaat. Winkelmelk stremt nog slechter las ik.. Maak jij nog wat kaas of is het nu helemaal over? Ik zat afgelopen tijd steeds te kijken of ik niet een keer met mijn melk langs jou kan, maar 't is nog niet gelukt. Heeft 't zin om een liter of 2 mee te nemen naar de MTFD? Of is dat niet handig wegens de drukte?

Geplaatst:
  • Auteur

Met de drukte is het misschien niet handig nee. Ik denk altijd dat er wel van alles tussendoor kan, maar uiteindelijk is de dag ineens voorbij

 

Als het een keer een vieze regenachtige dag wordt, zoals vandaag , dan kan ik nog wel wat kaas maken hoor. Zeker meikaas ofzo. Voor de stremming maakt het niet uit.

Geplaatst:

En voor de dag erna? Dus dan maak jij kaas met mijn melk? Of is het dan bijkomdag? Anders komt het vast een andere keer wel.

Geplaatst:

Dat was inderdaad mijn bedoeling. Alleen als je dat ziet zitten hoor! Wil je dan rauwe melk of melk die ik alvast pasteuriseer? In het laatste geval haal ik de melk op vrijdag en pasteuriseer dan ook gelijk. 2L genoeg?

  • 2 weeks later...
Geplaatst:
  • Auteur

Ik heb net meikaas gemaakt met de melk die je mee bracht Anna, ging goed! Ik heb het wel te lang laten stremmen, was even vergeten dat ik ook nog een pan melk met stremsel had staan Dus per ongeluk 1,5 uur laten stremmen. Maar dan was het bij jou vaak nog niet goed toch?

Geplaatst:

Klopt! Hoe ziet te lang stremmen eruit? Erg stevig/stijf geworden?

Had je de kachel aan? Pan in handdoeken op het aanrecht? Gisteren vond ik het bij jou in de keuken frisser dan in de mijne, maar met zo'n houtkachel is het dan weer snel warmer dan hier. Ik zal in mei nog wel eens een poging wagen, dan is het in elk geval warm(er) en kan het alleen nog aan m'n stremsel liggen (dat loopt dan ook wel tegen de houdbaarheidsdatum aan)

Geplaatst:
  • Auteur

De kachel was even aan geweest bij het kantoor, maar die warmte komt niet meteen in de keuken waar ik heb staan kazen (gewoon mijn 'normale' keuken ) Ik heb een handdoek over de pan gehangen, maar het was maar 1,5 liter (halve liter drinken we zo ) dus dat koelt op zich dan nog steeds best wel snel af.

Ik heb meikaas gemaakt, dus niet eens zoveel stremsel gebruikt als bij Goudse kaas. Al scheelt het maar een druppel of 2. De stremming was (na die iets te lange tijd) gewoon als bij mij normaal.

  • 4 weeks later...
Geplaatst:
  • Auteur
22 oktober 2015:

 

Die van mij zakt wat uit... maar droogt ook al mooi (de zijkanten horen recht te blijven... )

 

IMG112997551445523782.JPG

 

Vandaag de uitgezakte kaas aangesneden:

 

Ik kon hem zo ongeveer uit zijn waxjasje laten glijden. Er kwam iets vocht mee.

 

IMG414250181462995184.JPGIMG414341491462995189.JPGIMG414832971462995194.JPG

 

Grote scheuren ook, geen ronde gaten van een of andere besmetting. Ruikt super lekker en smaakt naar lekkere jonge komijnekaas. Niet goed geperst toen? Kan bijna niet, maar lijkt er wel op. Misschien dat het gewicht raar verdeeld is geweest met persen? Nou ja...

  • 4 maanden later ...
Geplaatst:
  • Auteur

Ik zal eens kijken welk kaasje in aan ga snijden op de MTFD deze zaterdag. Misschien de gerookte?

De brie van geitenmelk zal nog niet rijp zijn denk ik. We hebben er van de week 1 aangesneden en die was nog veel te stevig. Lekker, maar hij moet nog zachter.

 

Ik heb nog best wat kaasjes liggen, dus ik hoop een goede overlap te kunnen maken dit jaar met oude en nieuwe kaas (die dan nog maanden moet rijpen)

Geplaatst:

Jaaa de gerookte

Geplaatst:

Wat een mooie kaas! Wow, ik geloof dat ik toch maar even omrij

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Oeps, ben ik ook wel benieuwd naar! Is dit iets anders dan het probleem met pasteuriseren/salpeter/calcium oid? Of heb je toch muizen

  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic