Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Featured Replies

Geplaatst:

In ons 'Booze for free' boekje staan een aantal recepten die ook echt 'for free' zijn. Of in ieder geval zo free-mogelijk. (voor veel recepten moet je toch zaken als maltextract of zelfs wodka kopen (of maken natuurlijk...))

 

Het brandnetelbier dat we al jaren maken, is een goed voorbeeld van zo'n drankje zonder al teveel toevoegingen uit de winkel. Ja, er moet suiker in...

Vorige week maakten we eindelijk een alcoholisch drankje (laten we het maar geen bier noemen...) van het suiker uit de stengels van suikermaïs. Dat stond al even op de planning, maar vorig jaar ging de maïsteelt niet goed.

 

Volgens het recept moet je de stengels in kleine stukjes knippen en dan de stukken kapot slaan in een zak.

IMG039080541441260816.JPG

IMG039250311441260848.JPG

 

Dat wou niet echt. OK, de zak op de foto zit ook veel te vol, maar met minder lukte het ook niet goed genoeg. We hebben het klusje daarna maar afgemaakt met mijn hakselmachine. Een nogal goedkoop lomp ding, waarmee ik dat soort klusjes wel aan durf.

 

Alles in een pan, 6 liter water er bij (wij hebben meteen 2 porties gemaakt, vandaar 2 pannen) en koken maar. Een uurtje ongeveer.

Edit: ik had er per pan ook nog een maïskolf in gedaan. De korrels dan, die ik even kapot had gerist met een mesje.

 

IMG039434161441261056.JPG

 

Daarna zeven, nog even wat inkoken tot 4,5 liter, met wat takjes rozemarijn en tijm er bij. En daarna in de brouwemmer of fles. Met gist, liefst van een vorig brouwsel. Dat scheelt nog weer geld, zeg maar

 

IMG039511791441261097.JPGIMG040558231441261143.JPG

 

We hebben de ene variant op die manier gemaakt, bij de ander heb ik nog een bosje met duizendblad meegekookt. Dat werd vroeger wel gebruikt in plaats van hop.

En we hebben er wat bruine suiker bij gedaan, voor wat meer smaak en een hoger (dan de kleine 2% die de 'normale' variant waarschijnlijk aanmaakt) alcohol% te krijgen.

Geplaatst:

Ben benieuwd hoe dit gaat smaken.

Ik droog de stengels van mijn mais voor mijn konijnen. Maar na een tijdje vinden die ze ook niet lekker meer.

Hou ons op de hoogte

Geplaatst:
  • Auteur

Het bier hield snel op met gisten, ging ook hard van start trouwens. Joep heeft vandaag gemeten, en in de naturel-variant zit 3% en in die met wat extra suiker zit 5,5%

Volgende week gaan we bottelen, dat kwam er vandaag niet meer van en is hier echt een zondagsklusje

  • 1 maand later ...
Geplaatst:

Hoi Jorieke, heb je het bier al geproefd?

Geplaatst:

Ik ben benieuwd die fles ziet er niet echt smakelijk uit.

Geplaatst:
  • Auteur

Nou, het 'bier' zit in flessen.

Er zit een apart geurtje aan, moeilijk te omschrijven. Niet vies ofzo, maar lekker...? Ook niet. Maar goed. Eerst maar eens wat weken/maanden in flesjes laten liggen.

In het standaard biertje zit 3,5 % alcohol, daar was dus geen suiker aan toegevoegd. Alleen de (onderkant van de) stengels, en 1 maïskolf.

In het donkere biertje (ook van de foto hieronder) zit 6% alcohol, door de toevoeging van bruine suiker. Daar zit ook duizendblad in, als hopvervanger.

Het proeven komt nog, maar dit is in ieder geval weer even een update

 

IMG104228561444810229.JPG

  • 4 maanden later ...
Geplaatst:
  • Auteur

Net een flesje van de variant met duidendblad (als zijnde hop) en bruine suiker open gemaakt om te proeven. Tja... het is niet vies. Laten we daar mee beginnen. Joep zijn beschrijving: Er zit een vreemd soort bloemige (van bloemen...) smaak aan. Die hopvervanger maakt het dan net wel even meer te drinken, de variant zonder 'hop' was echt te weeïg.

We zijn best wat gekke drankjes gewend, qua brouwsels. Dus het is niet dat we het vergelijken met kwaliteitsbier Misschien is het wennen... Joep drinkt het flesje wel leeg (want zelf gemaakt, en niet echt vies).

  • 8 maanden later ...
Geplaatst:
  • Auteur

Bij nader inzien was het toch echt niet echt lekker. Joep vindt niet snel iets 'vies', maar heeft het toch weggegooid (aan varkens gegeven ) Hij zegt liever een glaasje water te drinken dan dit maïsbier (op een bier-moment dan hè? Hij drinkt heus wel eens water ).

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.