Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Beste medetuiniers,

 

Op dit moment hebben we bij ons op het tuincomplex overal witte vlindertjes of metten rondvliegen. Niemand op het complex weet wat voor soort het is, ook al zitten er daar tuiniers met vele jaren ervaring. Nu vroeg ik me af of iemand hier op het forum weet welje soort het is en of het schade aan kan richten.

 

2016060314373416421465023387.jpg

 

2016060314372924501465023399.jpg

 

Als iemand een idee heeft hoor ik het graag

Geplaatst:

Geen idee wat het is, maar ik heb ze ook, sinds gisteravond. Hele wolken door de hele tuin heen.

 

edit: Volgens mij zijn het koolmotten:

 

plutella-xylostella-kl-11-7-2014.jpg

Geplaatst:

Hier ook in de siertuin en moestuin en ook in de open delen, met name het grasland, van de bostuin op 15 km. afstand. Tevens dezelfde meldingen uit omgeving Knokke. Samen met jullie meldingen dus een ruim kustgebied van Vlaanderen tot Noord-Holland........

Zeer massaal....als je rondloopt vliegen of springen hele zwermen op.

Intrigerend verschijnsel!

 

Ook vanuit Vlaanderen werd "koolmot" als mogelijke identificatie gegeven.

Ik citeer: "Er is geen foto bij maar waarschijnlijk gaat het om de (koolmot). Het is een trekvlinder uit Zuid-Europa die op dit moment massaal wordt waargenomen. Ze kunnen schade aanrichten op koolachtigen."

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Koolmot

 

Hier nog niet veel schade aan koolrabi, radijs en rucola. Wel op eeuwig moes, ook door slakken....... kleine groene rupsen waargenomen en vraat, maar niet zeker of het de rups van deze koolmot is.

https://www.google.nl/search?q=koolmot,+rups&biw=1344&bih=671&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwilo57MgY7NAhXhKsAKHWOpBdsQsAQIMQ

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Geplaatst:

Ik las je bericht vanochtend en ging later de tuin in, hier ook opeens... heel interessant. Ze vlogen op van de palmkool en de eeuwigmoes en de sla-mix (met koolsoorten: rucola, mosterd ed)

Geplaatst:

Wow, ik dacht dat wij de enige waren met dit probleem. Op een van die links heb ik gelezen dat de larven van de koolmot mineerders zijn die beginnen in het hard van de kool. Nou dan wil ik niet weten hoe de kool er bij staat over een aantal weken met deze aantallen.

Geplaatst:

Hier in Zaandam heb ik ook een wolkje. Gek genoeg niet op mijn broccoli & radijsjes, maar in de bak met aardbeien en bladplanten. Als ik de tuinslang erop zet, stuift het hele spul omhoog. Zal mijn broccoli nauwlettend in de gaten houden en verwacht verder veel initiatief van de lokale spinnen.

Het doorzettingsvermogen van onkruid is bewonderenswaardig

Geplaatst:

Grappig....vandaag 4 tuinen bezocht in de ruime omgeving (Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen) in verband met Velt-eco-tuindagen. Heb er speciaal op gelet maar nergens van die motjes aangetroffen. Intrigerende vraag...waarom zitten ze zo wijd verbreid en soms zo massaal, maar toch ook weer niet overal...?

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Geplaatst:

Dat kan kloppen pippi,

Ze waren weer terug bij mij.

Maar het waren er niet meer zo belachelijk veel als eergister.

Zelf vind ik het wel boeiende belevenissen.

Vergelijkbaar met het vliegen van de mieren, of nog veel indrukwekkender, de termieten.

Of zoals hier aan de kust, de komst van de badgasten.....

Geplaatst:

Bij mij op de tuin zitten er nog wel een paar maar niet meer zo massaal veel. Ze zitten vooral op de koolplanten en op de aardbeienplanten. Maar nu is het afwachten wat er gaat gebeuren als de eitjes van de motten uitkomen.

  • 3 weeks later...
Geplaatst:

Ik heb mijn moestuin in Den Helder genaamd VVV De Razende Bol en zeker al een aantal weken geleden ontdekte ik ook die motjes met samengeknepen vleugeltjes op de planten als ik tegen de planten van biet, kool en aardappel tikte vlogen ze op. Inmiddels zitten alle koolsoorten onder de gaatjes en zweven er kleine groene rupsjes aan spinnen aan de planten net als je wel eens ziet bij de appelbomen. Bij iedereen hier op het complex zitten er gaatjes in de kool. Ik heb met spiritus en groene zeep gespoten en het helpt wel.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...