Geplaatst: 18 juli 201213 j Hoi Jorieke, Bedankt voor je reaktie.Bedoel je Het Grote Weckboek van 14.95 misschien. Groetjes Conny. Leef je leven dag voor dag. https://www.facebook.com/conny.coomans
Geplaatst: 18 juli 201213 j Auteur WECK-Inmaakboek heet het. Oh ja, op bijv. de site van Brouwmarkt noemen ze het 'het grote weckboek'. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 18 juli 201213 j 5 liter augurk-komkommer in (niet-zo-zoet) zuur Augurken en komkommers. Mét ui, mét dille, mét mosterdzaad, mét een groene tomaat uit een dief, mét een chilipepertje. Wijnazijn, suiker. Zaadlijsten verwijderd. Met de NiceDicerPlus in schijven gebarreld. Klabats-boem! Klabats-Boem! Klabats-Boem! Dát gaat snel! De potten staan nu in de Weckketel voor sterilisatie.De eerst keer dat ik een Weckketel gebruik. Spannend! De provincie waar ik woon in Duitsland heeft een ruilbeurs.Ik heb er gevraagd naar Weckflessen, en er is heel veel aangeboden. Gratis. Of voor 50ct per weckglas.Nooit geweten dat er zóveel merken zijn! Kennelijk werden weckglazen heel regionaal gefabriceerd. En ook diverse soorten. Geslepen glas met een deksel dat over de rand valt, 'Rillenglas' waarbij het deksel IN de rand valt in een richeltje, en het moderne weckglas waarbij het deksel meer bovenop ligt.De flessen met geslepen rand en het Rillenglas gaan dicht met een beugel, bij het moderne weckglas zijn er clipjes, waarbij je de weckglazen in de weckketel op elkaar kunt zetten.
Geplaatst: 18 juli 201213 j 6 soorten kruidenazijn ( recept op het blog appeljam) en weer veel bloemen gedroogd ( oven 40 graden) voor de thee: koningskaars, heemst en goudsbloem. Ook de goudsbloemtictuur gezeefd en opnieuw verse blaadjes erbij gedaan, en een potje calendulavaseline gemaakt. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 19 juli 201213 j Bessola en zwartebes geweckt.Had nog wat over zwarte bessen siroop en jam gemaakt. Overnachten nabij het Lauwersmeer.
Geplaatst: 19 juli 201213 j @Bertie: Ik vind het fijn werken met de rundrand weckflessen. Overnachten nabij het Lauwersmeer.
Geplaatst: 19 juli 201213 j De worteltjes heb je die al vaker ingemaakt?.Hoe maak je ze in? Overnachten nabij het Lauwersmeer.
Geplaatst: 19 juli 201213 j nee, nog niet eerder thea. heb ze geschrapt in schrapmachientje. 15 min. gekookt, kokend water erop gedaan en 120 min. geweckt.
Geplaatst: 19 juli 201213 j Thea, hoe heb je voorkomen dat de zwarte bessen siroop gelei werd?(Ik heb net yoghurt gemaakt in je warmhoudpan..gaat perfect!) We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 19 juli 201213 j ik doe 500 gram rietsuiker op 1liter sap voorheen poedersuiker. Een kleine tip voor de yogurt: ik zou de temparatuur voor de start melk lager doen.Zo te zien is het vlokkig.Ik doe het zo:Gekookt water in de warmhoud pan.Melk (vers) koken afkoelen(In bak koud water).ongeveer 30 graden yogurt erin roeren.Water uit de warmhoud pan de yogurt erin 24 uur laten staan.Dan lijk het op zalf de yogurt. Overnachten nabij het Lauwersmeer.
Geplaatst: 19 juli 201213 j Stukjes courgette, in de weckpottenJe hebt het over jonge courgettes Jorieke? Je kan dit ook met grotere maken? Thea, de yoghurt was niet vlokkig hoor, maar juist mooi dik a la biogarde stand. Wat je op de bovenkant ziet is de room van de melk die ik waarschijnlijk iets te hard heb geklopt (en wat schuimig werd) toen ik de yoghurt erdoor ging doen. Ik doe het inderdaad wel op 40 graden. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 19 juli 201213 j Auteur Nee, met grotere (tja, hoe groot is groot?) is het vruchtvlees te zacht (sponzig) en valt het uit elkaar bij het wecken. Boekwijsheid hoor, niet uit ervaring.Ze beschrijven wel dat je er eventueel wat zaden uit moet schrapen. Dus tussen jong en oud zit ook nog heel wat. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 19 juli 201213 j Ok ik doe het met kleine en half grote..ze zijn iets groter dan je in de winkel krijgt..maar nog lekker fris Ik ga aan de slag! We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 19 juli 201213 j ik doe 500 gram rietsuiker op 1liter sap voorheen poedersuiker. Verwarm je de rietsuiker in het sap?( want dat ging bij mij mis, toen werd het gelei..of weck je het geheel? bij 500 gr suiker blijft de siroop toch niet lang houdbaar? We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 19 juli 201213 j De courgettestukjes (recept Jorieke) gemaakt. Ik had nog een heel klein beetje sap over en een klein komkommertje, dat heb ik mee geweckt ( samen een half potje) We hebben het meteen opengemaakt net, heerlijke slappe plakjes komkommer met een lekker zoetzuur smaakje We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 20 juli 201213 j ik doe 500 gram rietsuiker op 1liter sap voorheen poedersuiker. Verwarm je de rietsuiker in het sap?( want dat ging bij mij mis, toen werd het gelei..of weck je het geheel? bij 500 gr suiker blijft de siroop toch niet lang houdbaar? gewoon opkoken met 500 gram rietsuiker.Het blijft lang houdbaar hoor.Ik ga mijn potjes en flesjes altijd in de oven doen bij 135 graden en 10 min dan zijn ze zeer goed schoon. Overnachten nabij het Lauwersmeer.
Geplaatst: 21 juli 201213 j Vandaag voor de eerste keer de Weck-ontsap-unit gebruikt. Van 4 kg morellen 4 potjes van 450 ml, 5 potjes 300 ml gelei gemaakt.Met geleisuiker 1:3 En zwarte bessen (niet gewogen) 9 potjes van 250ml.Ook met geleisuiker 1:3. Het hoeft van ons niet zo zoet. Het is bijzonder, er zijn dit jaar geen vogels die de morellenboom leeg eten. Of de bessen. Een droog voorjaar waardoor er geen insecten waren schijnt daar debet aan te zijn. Nu zitten wij dus met de brokken .. eh .. morellen. En er hangen nog heel veel morellen die nog kunnen doorrijpen. Nu zitten we dus met véél potjes. En moeten daar een bestemming voor vinden. Familie is niet in de buurt. Buren hier maken ook in.Wat een luxeprobleem! Vanavond vriezen we nog worteltjes en doperwten in.
Geplaatst: 24 juli 201213 j Tomatensaus met kruiden uit de oven..(à la Hans Gerlach)..drie margarinebakjes ingevroren.4 Potten courgette zoetzuur met curcuma (à la Pauline Perenboom..) 5 potten komkommerrelish à la Jet We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 25 juli 201213 j Auteur Nog steeds helemaal niets kunnen inmaken met/van tomaten. Ik weet dat het nog vroeg in het seizoen is voor tomaten, maar ik heb gisteren de 1e zieke plant verwijderd. Dus het zal van de week wel gedaan zijn met het veldje. Alleen vorig jaar heb ik nog wat saus en puree kunnen maken, voordat alles de kliko in moest. Dan eten we gewoon een heel jaar geen pastasaus en pizza met puree en ketchup en soep en.... Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 25 juli 201213 j Gisteren geplukt en schoongemaakt .Vandaag ingeweckt.Tweede pluk van de Josta en kruisbes.Een struik rood en zwarte bes.In de weckketel. fruithap voor 's morgens en's avonds. Overnachten nabij het Lauwersmeer.
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.