Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Mooi brood @amarinde. Heel goed gelukt!
Je korst ziet er naar mijn gevoel iets te bruin uit. In mijn oven wordt de korst dan gelijk zo hard. Maar mijn dochter vind dat juist weer heel lekker. Maar mocht je zelf ook vinden dat de korst wat minder bruin mag, ik bak eerste kwartier op 250 graden en erna restant van de baktijd 215/220 graden.

  • Like 2
  • Thanks 1
Geplaatst:

Wat grappig, ik heb geen seconde gedacht dat de korst misschien te bruin was. Wij vinden 'm erg lekker zo maar dit nodigt uit tot experimenteren😊. ik ga je tip de volgende keer uitproberen @Mellie. De recepten zijn altijd voor 2 broden dus dan kan ik ook meteen vergelijken😄

@Rookie Gaan we ook eens uitproberen. De korst was stevig, maar gelukkig niet te hard voor ons, M'n broodmes had er wel wat moeite mee, al kan dat ook aan het mes liggen haha😅. maar ik kan kan me zo voorstellen dat het voor mijn ouders misschien wel wat te hard zou zijn.

  • Like 2
Geplaatst:

Wij bakken altijd een zuurdesem roggevolkoren brood.

 

We gebruiken deze verhoudingen: 100g rogge, 200 bloem, 200 volkoren, 280 water+15ml, 200 zuurdesemstarter, 15 g zout. Onze starter is gewend aan een koele ruimte (ongeveer 16 graden in de nacht en 18 overdag).

 

Verder doen we zo min mogelijk handelingen. Meng alle ingredienten tot een ongeveer homogene massa en dan gaat de kitchenaid het 3 minuten mengen. Dan nog een eetlepel water erbij (15 ml) en nog eens 3 minuten mengen.  Dan doen we een 3 tot 5 keer stretch en fold en laten het een nacht rijzen, idd op 16 graden.

 

We bakken in een voorverwarmde dutchover. 30 minuten met deksel op 230gr en daarna 15min op 200gr zonder deksel.

 

Dit geeft ons dit soort broden. Dit zijn drie verschillende batches:

 

20241217_094356.thumb.jpg.70874a8430276e0830c70694aeaeb1a4.jpg20241203_102452.thumb.jpg.22e674fa5b41126f68ac9922072d2c32.jpg20241126_101930.thumb.jpg.ab1a4cceb193cb0828d04846748f60b2.jpg

  • Like 7
Geplaatst:

Wat een mooi brood!

Ik vind dat maar knap, dat mensen met zuurdesem kunnen werken.

Mij is het tot nu toe niet gelukt en ik heb het maar even op pauze gezet, komt misschien nog wel een keer.

Ik maak heel lekkere gistbroden, daar doen we het maar even mee.

  • Like 3
Geplaatst:

Dit keer twee witte broodjes omdat mijn vriend dat echt een feestje vindt. 

De linker op 245°c 30 min met deksel en 15 min zonder deksel.

De rechter 245°c 30 min met deksel en 215°C 20 min zonder deksel.  

 

De rechter hebben we vanavond bij het eten opgegeten. Lekker, maar de korst leek iets minder knapperig. Ik moet nog een beetje sleutelen😄.

 

20250211_180133.jpg

  • Like 6
  • Thanks 1
Geplaatst: (aangepast)

@Rookie ik heb dit recept gebruikt (voor 2 broodjes)

1000g bloem. 100%

720g water.      72%

21g zeezout.       2,1%

4g gist.                 0,4%

 

Methode:

Autolyse 30 min Daarna zout en gist er bij mixen

Eerste rijs: ong 5 uur waarbij 2 stretch&folds tijdens het eerste anderhalf uur.  Na de eerste rijs 2 broodjes vormen en die nog ongeveer een uur en kwartier afgedekt laten staan op het aanrecht,  daarna bakken. In dutch oven 30 min op 245 graden, deksel eraf en dan nog 15-20 min.

 

Het staat je natuurlijk helemaal vrij om verder je eigen bakmanier te volgen, maar dit is hoe ik het heb gedaan :).

 

 

 

 

 

aangepast door Amarinde
  • Like 2
  • Thanks 1
Geplaatst:

Geen brood, wel taart.

Eigen gedroogde abrikozen uit de Turkse tuin eerst geweld en 3 eigen eitjes. Was 143 gram en had 150 gr nodig voor mijn recept. Komt vast goed. Ruikt in elk geval heel lekker. Ik heb altijd de neiging bij gewelde zaken om ze vooral niet zinloos geweld te laten zijn

Taart is bijna klaar.

29c064fdc03450a12931037e6ca91387.jpg

7a22c94e6adaf43b2e763260e5060d3f.jpg

Ow en eigen walnoten!
Het geheel wordt worteltaart. Mega veel wortel. Vast heel gezond.

  • Like 3
Geplaatst:

Vandaag eerste dag van de Ramadan, dus lahmacun! Vorig jaar tijdens de ramadan voor het laatst gemaakt en dit jaar op de eerste dag.

Vulling staat klaar. Deeg staat klaar. Opbollen en rollen maar! 030ead2df5e6ac362c1f168b67d54f68.jpg
a83c2f1f72201ff4017224624fcfb843.jpg

Bijna 2 kg bloem… ik heb 2 pizzapannen om de boel te maken. Ik kom er anders nooit doorheen ben ik bang. Maar wilde ook wat om uit te delen hebben in het kader van wereldvrede enzo

  • Like 6
Geplaatst:

Haha nou, bij ook tijdens het maken @jootje!
ik ben 5 u verder en moe. Het is klaar. Ik heb al uitgedeeld en net is er een pakketje opgehaald. Had 49 stuks. De man vond het uitrollen langzaam gaan en besloot het machinaal te gaan met opzetstuk voor pasta. we kregen ze alleen niet rond wat een lahmacun wel is, maar langwerpig wat eigenlijk een ‘etli pide’ vorm is. Nou ja, zo gaat het soms.

9fb00e3f0a266c3dcfc2e57580ec7e1c.jpg

a5c68c10dc6ed7cf0e7cee27c184e392.jpg

Hier waren ze nog (soort van) rond. Erna langwerpig. Zie dat ik niet met mijn steenoven een foto heb. Die pizza’s zijn sneller gaar en zijn malser. Deeg blijft dan zachter. Pizzapan is ook prima hoor.

@appelvrouw deeg is tarwebloem, water en zout. Evt een piepklein beetje gist, maar hoeft niet. Een kwartiertje laten rusten (mag ook langer, maar niet een paar uur zoals met ander deeg wat je laat rijzen. Dan wordt het zuur en das niet de bedoeling. Ik lig nu voor pampus. Ga zo lekker eten!

  • Like 2
Geplaatst: (aangepast)

Lekker bij Jorieke en Joep gegeten met oa fijne veld varken grill- en rookworst en heerlijke crème fraîche van haar eigen maaksel! Ook de door Jorieke samengestelde kruidenthee viel erg bij mij in de smaak😋
 

Edit: ik ben in het verkeerde topic zie ik, hopelijk scheelt het dat het een broodmaaltijd was en dat de broodjes werden opgewarmd in de hout oven! 

aangepast door appelvrouw
  • Like 5

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

  • 3 weeks later...
Geplaatst:

Ik heb vandaag baklava gemaakt met pistache. Rib uit mijn lijf voor 400 gr gepelde pistachenootjes. zucht. Maar het is vast heel lekker.

Siroop vanochtend gemaakt. Is nog steeds wat warm, dus ik gebruik het nog niet.

1b83e650e439f8a40408f8f97bc9c7e7.jpg

8273819aaab1de7050c506398614b8d1.jpg

f46770329b963b832e8be71dcb2ecf95.jpg

2 soorten gewoon een bakplaat vol en met de restjes heb ik rollen gemaakt. Normaal zien ze er allemaal anders uit omdat ik nooit echt weet welke vorm ik moet maken. En ineens had ik een euraka momentje. Voortaan maar ik de restjes altijd zo.


d33857cf436a05558106b629fd5238ac.jpg

c535a7207b8ab62eb0ab75e4a5acd875.jpg

Siroop gaat er vanavond overheen. Heerlijk krakende baklava is het lekkerste wat er is! Hopelijk ook met pistache goed gelukt.

  • Like 4
Geplaatst:

7eb8c890bc16572ffd3e822f1c289986.jpg

Ik vind de siroop net iets te licht, maar verder goed gelukt. Je gebruikt normaal 1:1. Dan vind ik de siroop te zwaar, dus ik doe altijd wat minder suiker. Maar om gedoe met wegen te voorkomen, had ik nu meer water ipv minder suiker. 1,2 l water en 1 kg suiker. Was toch een beetje dun ivm het had dikker moeten zijn. Smaak was gelukkig wel goed, maar ik snap niet zo goed waarom.

Ik maak baklava nooit met pistachenoten, want dat is best een dure grap. Maar hoe, het is niet elke dag feest. Het was verbazingwekkend hoe erg het naar pistache rook. Alsof ik er kilo’s van had gebruikt. Ik heb 400 gr gepelde pistachenoten gebruikt. Deze rollen hebben bijna net zo veel pistache als 1 laag bakplaat. Dus behoorlijk rijk gevuld. De bakplaat proef ik morgen tijdens de iftar. Ik kan geen boe of bah meer zeggen.

  • Like 3
Geplaatst:

Note to self: als je siroop te dun is, dan wordt je baklava papperig.
Wijze les en het gebeurd al binnen 8 uur. Niks krakend verse baklava. Gelukkig woon ik samen met man en kinderen die op de dochter na, minder foodsnobistisch zijn aangelegd dan hun moeder. Ze eten het met smaak en smak en vinden het heerlijk. Ze mogen nu ongelimiteerd eten dus dat is hun mazzel.

  • Like 3

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...