henkg Posted November 1, 2017 Posted November 1, 2017 Ongeveer 1/3 van mijn butternuts (uit gekocht zaad) heeft dit verschijnsel (de middelste twee grote): Na oogsten en binnen bewaren worden die plekjes groter, maar dat stopt op een gegeven moment, dat zie je bij de linker, die ligt al een week of twee binnen. De vlek is nu nog steeds keihard. Als ik die eerder geoogste pompoen opensnijd, dan zie ik dit (rechts plak uiterste onderkant, links plak bovenkant): De smaak (rauw) van de bovenkant is zoetloos, beetje smaakloos, niet bitter of anders raar smakend.Onderkant: weinig zoet, wel onmiskenbaar pompoen. Met een licht meloenige smaak. Ik denk alleen het onderste gedeelte te gaan gebruiken. Mijn vraag: wat zou er aan de hand kunnen zijn?(De laatsten, op foto 1, heb ik pas vandaag geoogst (planten zijn bijna dood, en de temperatuur zal de komende weken ook niet meer helpen) gewassen/geschrobd met een sulfietoplossing, daarna afgespoeld, liggen nu binnen te drogen) Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
appelvrouw Posted November 7, 2017 Posted November 7, 2017 Ik zie dat je geen reaktie hebt gekregen Henk en eerlijk gezegd heb ik ook geen antwoord. Ik heb ook wel eens wat plekken op een butternut gehad dus het komt me niet onbekend voor, maar niet in de mate als jouw linkerpompoen, en de pompoenen bleven altijd zoet. Hebben ze genoeg water gehad? Was de plant misschien al wat uitgeput?Wat is het doel van het afspoelen met sulfiet? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Cees Tabak Posted November 7, 2017 Posted November 7, 2017 Wij hadden het vorig jaar op de coöperatie en er wat onderzoek naar gedaan. We kwamen toen op een schimmel uit. Weet niet precies meer hoe of wat maar de butternuts zijn op de mestvaalt geëindigd. Quote
Bert007 Posted October 23, 2021 Posted October 23, 2021 Ik heb ook een tiental butternuts (flespompoenen) met deze aantasting. Misschien door de vochtige zomer? Al de aangetaste pompoenen komen van dezelfde plek. De planten die elders stonden zijn gaaf. Niemand die weet of ze nog eetbaar zijn? Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.