Tikketim Geplaatst: 26 december 2017 Geplaatst: 26 december 2017 Is er een bonen ras dat extra geschikt is voor boerentenen ? De witte bonen zelf dus ?Dit jaar had ik wat extra snijbonen gepoot en die laten drogen aan de plant voor de zaden maar ik vond de opbrengst per boon nogal mager. Quote Hoe zie je het verschil tussen pastinaak en wortelpeterselie : https://tikketim.wordpress.com/
Charly Geplaatst: 26 december 2017 Geplaatst: 26 december 2017 Pronkers? Quote wees bevriend met kleine dingen
Waaslander Geplaatst: 26 december 2017 Geplaatst: 26 december 2017 http://www.vlaamszaadhuis.com/winkel/details/bonen-pronkbonen-boerentenen-100-g/groenten/bonen/pronksnijbonen Mijn ouders gebruikte ze vroeger ook als snijbonen . Ik ben zo geen fan van snijbonen dus gebruik ze enkel voor de droogbonen. Maar door bonen te plukken zet je ze aan tot ontwikkeling van nieuwe bonen . Dus door de bonen te laten hangen tot de bonen droog zijn verlaag je het aantal bonen per struik (staak). Dus deze zijn ook geschikt als snijbonen .Zet je deze enkel voor de witte bonen kunt je niet vergelijken met met aantal bonen (peulen) die je van een struik trekt als snijboon . Quote
Tikketim Geplaatst: 4 januari 2018 Auteur Geplaatst: 4 januari 2018 Bedankt , ik ga dit jaar ook eens die pronkbonen proberen. Quote Hoe zie je het verschil tussen pastinaak en wortelpeterselie : https://tikketim.wordpress.com/
petersmit Geplaatst: 7 januari 2018 Geplaatst: 7 januari 2018 Deze worden vooral veel in Frankrijk gegeten (besteld) Quote Ook voor privé vragen beschikbaar! https://www.dutchgardenseeds.com en voor (biologische) zaden natuurlijk..
Charly Geplaatst: 7 januari 2018 Geplaatst: 7 januari 2018 He Tikketim,Bij het lezen van een nieuw gekregen moestuinboek (de Moestuin van Mme Zsazsa - best een aanrader trouwens) kwam ik de letterlijke link tussen pronkbonen en boeren tenen nog tegen. Heb even een plaatje voor je gemaakt. Hoop leesbaar! Voor mij was trouwens geheel nieuw dat de wortelstok van pronkers herbruikbaar zou zijn. Leuk om eens te proberen! Quote wees bevriend met kleine dingen
Ann123 Geplaatst: 7 januari 2018 Geplaatst: 7 januari 2018 Gewone pronkbonen zijn kleiner dan boerentenen. Boerentenen zijn veel dikker en wit. Boerentenen worden ook in België gegeten, in de hutsepot (stoofpotje). Bij mijn weten zijn pronkbonen daarentegen geen Belgische kost. Ik had er tot enkele jaren geleden nog nooit van gehoord. Net zomin als van kapucijners. Quote
Charly Geplaatst: 7 januari 2018 Geplaatst: 7 januari 2018 Aha. Dat wist ik niet. Overigens is de schrijfster van bovenstaand stukje een Vlaamse. Maar dat terzijde Quote wees bevriend met kleine dingen
speets Geplaatst: 8 januari 2018 Geplaatst: 8 januari 2018 Wat ik er zo van lees is het een speciaal, grofzadig pronkerras en heten ze ook wel priestertenen Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Waaslander Geplaatst: 8 januari 2018 Geplaatst: 8 januari 2018 Boerentenen worden ook in België gegeten, in de hutsepot (stoofpotje). Bij mijn weten zijn pronkbonen daarentegen geen Belgische kost. Ik had er tot enkele jaren geleden nog nooit van gehoord. Net zomin als van kapucijners.Had voor dit topic nog niet echt stil gestaan wat pronkbonen waren . Pronken volgens google http://www.encyclo.nl/begrip/pronkenDaardoor leken het mij meer bonen voor de sier . Ik vroeg me af of deze zelf niet giftig zouden zijn zoals reukerten giftig zouden zijn maar dan voor de reuk en pronkbonen voor het uitzicht . Nog een recept boerentenen in tomatensaus met braadworst (of bol gehakt) er in . Denk ook zo dat nederlanders niet naar de tuin zouden gaan voor suikerbrood maar naar de bakker . In belgie kan het beiden want groenloof noemt men hier ook suikerbrood. Quote
Charly Geplaatst: 8 januari 2018 Geplaatst: 8 januari 2018 Zeker voor veel meer dan de sier! Hoewel ze erg mooi kunnen bloeien inderdaad. Pronkers (of priestertenen dus - die benaming had ik nog nooit gehoord. Leuk!) zijn erg lekker en ik kan ze van ganser harte aanbevelen. ‘Aan de andere kant van het water’ zijn ze ook dol op hun runner beans. Mijn held Monty (BBC’s Garderner’s World) eet ze graag als soort van snijboon (ze hebben er daar een apparaatje voor waar je de volledige peul in de lengte doorheen jast waardoor hij automatisch evt draad verliest) maar meer nog dan dat, raadde hij aan ze te consumeren als die grote Italiaanse witte bonen. Kom. Hoe heten ze ook nog maar es... Kan even niet op de naam komen Borlotti? Afijn. Kom er later nog wel op. Ik gebruik ze dus met name als verse witte (of rode, of paarsgevlamde) dopboon of als droogboon. Zeker de moeite van het proberen waard! Quote wees bevriend met kleine dingen
permanatuurtuin Geplaatst: 9 januari 2018 Geplaatst: 9 januari 2018 Je kunt pronkbonen ook prima als sierplant zetten en de bonen eruit oogsten. Ze kunnen overigens 2x per jaar dragen wanneer je ze vroeg zaait, dus de oogst kan nog best redelijk zijn (vergelijkbaar met tuinbonen). Alle vlinderbloemigen zijn giftig (erwten dus ook), maar het gif kookt kapot. Verder is per soort het gifgehalte anders. Bij erwten en peulen is het heel laag. Pronkbonen zijn overigens redelijk winterhard. Ik had dit jaar een paar planten die de winter doorgekomen zijn. Ze zijn verder goed pest en ziekte resistent. Bonen combineren prima met stamppot (apart erbij of erin). Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.