Ga naar inhoud

Hoe omgaan met turf, zand en compost bij aanplant fruitbomen en bessen


Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Situatie is dat ik op (momenteel vrij natte) kleigrond zit. Nou wil ik fruitbomen aanplanten maar hoe ga ik de grond rond de kluit verbeteren? Ik wil niet dat de boom het wel prima vindt in zijn kleine junkfood cirkeltje met mest/compost/nog meer voeding. Maar ik wil ook niet dat de wortels stikken in de klei. Ik heb tot mijn beschikking: schoon spoelzand, turf, en compost van met name gemaaid gras, snoeiafval en opgebrande kolen met houtas. Hoe ga ik te werk? Hoeveel compost per hoogstam/halfstam/laagstam? Vermengen met de klei? Of bovenop gooien op de boomspiegel? En zal ik wat spoelzand door de klei mengen om het iets luchtiger te maken of is dat dweilen met de kraan open?

Dan de zuurminners, met name blauwe bes. Kwekerij arborealis zei anders gooi je gewoon de hele mikmak OP de klei. Dus gras afschrapen, beetje spoelzand erop, een bult met turf daarop gooien en planten maar. Dan staat de bes dus in de turf aangeaard boven het grondniveau. Op een rug dus. Slim of slecht idee? En krent moet daar ook turf bij?

Geplaatst:

Ik zou niet maarzo met turf gaan werken,

Dat heeft vaak het effect dat het nog slechter opdroogt.

Eerder met kleine verhogingen werken.( en daar een mulchlaagje opleggen met stro,grove compost en ander niet-zuur materiaal zodat de wormen ook getriggerd worden om de grond luchtig te maken.

As is goed, maar alleen in groeiseizoen met mate strooien omdat het scherp is en makkelijk uitspoelt.

De klei met het zand mengen is wel een idee, dan blijft de fruitboom niet in een klein gebied met de wortels maar gaat ook opzoek naar meer.

Anderen nog meer aanvullingen of ideeën?

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Geplaatst:

Nou die turf ging meer over de blauwe bes. Omdat die echt gebreksziekten zou krijgen in de klei vanwege te hoge ph. Blauwe bes moet echt wel zuur toch?

 

Compost in het plantgat of op de boomspiegel of beide?

Geplaatst:

Met genoeg van turf+zand+compost zou ik een grote plantgat maken en mengsel van 1klei+0,5turf+0,5zand+1compost vullen (beetje verhoogt planten), verder mulchen, mulchen en nogmaals mulchen (liefst met compost). De blauwe bessen in grotere plantgat met mengsel 0,5 klei+1turf+1zand_1compost (GEEN CHAMPOST!!!) zetten en bovenop met mengsel turf+compost mulchen.

Zelf heb ik op zware klei bijna zelfde gedaan blog/Yuras/index_b-7109.html

Geplaatst:

En dan nog een vraagje.. ik heb een paar hoogstam fruitbomen in pot die ik vandaag ga uitplanten maar sommige hebben een poging gedaan lange wortels te maken. Dit past niet in pot dus die wortels zijn in een bocht gaan groeien (in een rondje langs de plant, in de vorm van de pot). Wat moet ik nu daarmee alvorens te planten? Snoeien of laten zitten?

Geplaatst:

Ik maak altijd de wortels wat los en strek ze een beetje als ze in een potvorm zijn gegroeid, ook aan de zijkanten.

 

Omdat de kluit soms die vorm niet meer loslaat en het een compacte kluit blijft.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Geplaatst:

De Blauwe bessen, daar is een groot en best goed topic over : tip-voor-het-planten-van-blauwe-bessen-t3777.html, is echt alles over te vinden hoe iedereen hun blauwe bessen poot. Zo is er ook een topic speciaal voor Blauwe bessen in potten kweken.

 

Fruitbomen, gewoon appels, peren, kersen en pruimen, behandel ik met het poten wel zo'n beetje gelijk. Ik zit op rivierklei op veen, nogal nat grootste deel van het jaar. Heb ik niet verhoogd gepoot nee, wat misschien wel beter zou zijn geweest denk ik wel eens en wat ik met mn noot, en vijg bv wel heb gedaan. Ik weet niet of jij echt een hoge waterstand hebt in je tuin ? Mijn grondwater zit op een 60-70cm, en dat is 's winters wel wat hoger zelfs, dat is dus best hoog eigenlijk, maar alles doet het goed. Ik zit midden tussen de sloten.

 

Bij het poten van een gewone fruitboom ( appels peer kers pruim dus ) let ik allereerst op wat ik koop, dus eigenlijk laat ik altijd de bomen met zwaar rondgedraaide oudere wortels gewoon lekker bij die kweker staan en neem ik een recenter opgepotte boom of een boom welke in pot is opgegroeid, die wel goed doorworteld is maar niet al jaren in die pot staat. Ik check dat dus. Of ik koop op blote wortel, dat eigenlijk het liefst. Zijn het er dan te veel om op 1 dag te poten, kuil ik ze eerst op op de tuin.

Ruim plantgat. meng ik de aanwezige tuingrond ( bij mij dus klei ) met deels tuinaarde uit zakken en/of potgrond en zet ik ze daarin. Geen mest of compost de grond in. In de bovenste laag van het plantgat, als de boom al staat dus, meng ik een handje Ecostyle rozenmest en dan eigenlijk niet eens vanwege de mest, maar vanwege de bodemactivator ( mycorrhiza ) welke die mest heeft.

Boompalen erbij slaan en klaar.

een echt zeer zwakgroeiend boompje, op zwakke onderstam, mest ik wel jaarlijks wat, andere bomen niet.

Mulchen doe ik dan in mei. en die boomspiegel hou ik dan een paar jaar in stand. Hele zwakke onderstam hou ik de boomspiegel alle jaren vrij en mulch ik ook met compost.

 

Zelfde eigenlijk bij fruitstruiken, de gewone dingen dan. Die mulch ik eigenlijk allemaal met houtsnippers op eigen compost en blijf ik wel alle jaren wat extra mesten, niet veel.

 

Ik zit op rivierklei, dus ik kalk helemaal nooit, wel eens bij kers en pruim ietsje gegeven. en mn druiven kalk ik eens in de 2 jaar wat bij, in de winter dan he.

 

Dan zit er bij mij nog wel een verschil in de grondbehandeling bij de soort onderstam. Hoogstam behandel ik minder secuur dan de zwakste onderstammen, zo ook met boompalen. Hoogstam doe ik met 1 of 2, kniepaaltjes. de zwaksten zelfs wel met 3 ( lage paaltjes, 20-30 cm boven het maaiveld )

Geplaatst:

Die gedraaide wortels ( daar gaat dit topic helemaal niet over trouwens, kun je dit topic misschien beter noemen : hoe fruitbomen poten )

 

Ligt er ook wel een beetje aan hoe die wortels zijn. Iets gedraaid in de pot, het afgelopen halve jaar gegroeid, is niet zo erg hoor. Dat laat ik allemaal zo. Maar zijn dat duidelijk al oudere wortels, haal ik dat wat los, misschien maar een paar wortels. Te oude meuk koop ik dus gewoon echt niet.

 

Staat de boom er gewoon netjes in, met mooie wortels, laat ik dat lekker en verstoor niks. Ja ok, ze komen bij het groeien, gelijk de klei tegen, dat pas ik dus ietsje aan de 1e 10 cm zeg maar waar ze in gaan groeien, van daar zoeken ze dan wel weer gewoon verder hoor ( ik maak dus wel een soort van overgang ja.

Geplaatst:

Is er eigenlijk bij de aanplant van een blauwe bes op klei, voor de combinatie turf, zand en compost een alternatief voor turf? Ik ben bezig met het herinrichten van de voortuin (alles moest er uit voor de winter vanwege wegwerkzaamheden) en ik wil er ook twee nieuwe bessenstruikjes bij zetten, maar gebruik liever geen turf.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Geplaatst:

Hmm er is vandaag dus helemaal niks geplant. De hovenier zei dat het met het kraantje gedaan moest worden, dat het plantgat minstens 1x1x1 moest zijn en dat de compost die ik heb gehaald ook niet goed is omdat ie gemaakt is van grotendeels gemaaild gras, gecomposteerde takken en fikkie-stook-afval. Zou te zuur zijn en dan zouden de wortels iets met osmose doen ofzo? Nouja iedereen die ik ken hebben gewoon plantgatje gemaakt met schep, beetje compost erbij, boom erin en klaar. Die bomen zien er prachtig uit. Ik ga denk ik morgen dan zelf wel alsnog planten ondanks dat de hovenier zegt dat ik dan alles verkloot. Volgens mij is de bomen nog een week laten staan slechter, zeker die met kale kluit

Geplaatst:

Je hebt bomen op kale wortel staan ? Foto van de wortels ? Kan best zijn dat je hoogstam hebt staan die zo'n maat plantvak rechtvaardigen hoor. En als ik die hovenier was, zou ik ook niks op zondag komen poten Geen compost in het plantgat nee, althans ik doe het niet.

Geplaatst:

Hovenier was er wel op zondag maar niet voor de bomen. Ik dacht dat ik die ging planten met een collega. Gewoon met een schop gat graven, grond los maken, wat spoelzand erdoor, boom erin en palen erbij.

Ik zal geen compost in het plantgat gooien maar alleen op de boomspiegel dan.

Ik snap niet waarom ik niet met de hand bomen zou kunnen planten. Ik ben wo tm za vrij, als ik dan druk wil zijn met spitten lijkt me dat geen probleem? Een kraantje drukt volgens mij juist de grond dicht.

En nee ik heb maar 9 hoogstammen staan in een grote pot. De rest zijn jonge half en laagstam met nog maar een klein kluitje

Geplaatst:

Yuras waarom gooi jij er eigenlijk turf bij. Turf is toch zuur? Ik dacht dat dat voor blauwe bes enz was

En dan nog een vraagje laagstam pruim en kers moet ik tussen de halfstammen planten he? Die worden net zo groot als een halfstam appel meen ik?

Geplaatst:
Ik snap niet waarom ik niet met de hand bomen zou kunnen planten. Ik ben wo tm za vrij, als ik dan druk wil zijn met spitten lijkt me dat geen probleem? Een kraantje drukt volgens mij juist de grond dicht.

Ja, zeker zou je gewoon met de hand kunnen planten en zo zou ik het ook doen.

 

Maar er zijn in dit geval zo'n 3 soorten mensen: mensen die graag een beetje hard werken en zo'n gaten graven gewoon willen proberen , de mensen die tool-geil zijn (en dat is het grootste deel van de mensheid) en voor het geringste apparatuur willen gebruiken, en de betaalde hoveniers die a) er meer geld aan willen verdienen, b) hun tijd zo efficiënt mogelijk proberen in te delen en c) die dingen moeten reserveren/huren/halen en d) wellicht willen voorkomen dat ze half-werk moeten afmaken of opnieuw doen.

 

Zover ik begrepen heb zijn zaken boven de 750kg problematisch voor dicht duwen van de grond, maar dat ligt ook een beetje aan het oppervlak van de banden.

Geplaatst:

Ik ben dus begonnen met de hand en na 2 dagen staat er welgeteld 3 bomen. De engelse goldpermain, de red williams en de rainierkers. Wat een werk. Plantgat moest 1x1 zei de hovenier

Geplaatst:

Sorry dat ik wel even heel hard moest lachen op je laatste post.

Ben ik dus zelf hovenier en dat laatste is dus precies de reden voor de hovenier dat hij het met een kraantje wou doen. Veel werk = veel uren = duurder ( veel duurder ) en in wezen denkt hij dus eigenlijk met de klant mee En denkt hij ook om z'n eigen rug natuurlijk.

Neem trouwens aan dat hij ook rijplaten zou kunnen gebruiken om bij de werkplek te kunnen komen tegen te veel inklinken.

 

Maar goed, inmiddels wel geheel off-topic.

Geplaatst:

misschien vergis ik me maar de gronddruk voor een graver en een hovenier verschilt toch niet heel veel?

gokje:

graver: 1000 kg op 2 rupsen is ongeveer 1000kg/m2

hovenier: 80 kg op 1 voet is ongeveer 600kg/m2

Geplaatst:

Ik ben 58 kilo en het kraantje maakt diepe kraters door de gehele boomgaard overal waar ie rijdt. Ik heb dus besloten alles met de hand te planten.

Alleen weet ik nog steeds niet waar die turf goed voor zou zijn dus dat heb ik nog niet besteld. Pas als ik blauwe bessen ga planten

Geplaatst:

Rijplaten zijn voor 0,60 ct per stuk een dag te huren voor een hovenier. Of hij heeft ze zelf. Geeft geen sporen.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...