Jump to content

Spitskool

Members
 • Posts

  942
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Spitskool

 1. Wat Guldbær. Al was het stiekem een ruil en niet zomaar een 'geef', want ik heb zelf vier hele toffe tomatenplantjes ontvangen.
 2. In een onverwachts zonnig laatste stukje van de dag wat tips uitgewisseld (vooral gekregen) voor de verdere inrichting van mijn nieuwe moestuin, een kopje thee gedronken en bijgepraat met Goldfish. 👌
 3. Hier hangen de drie struiken kneitervol al met de trosjes.
 4. Een vuilniszak vol kippenmest gekregen van mijn sportgezel uit de buurt. Zojuist naar de moestuin gebracht voor op de composthoop. Zo blij met een zakje poep. 🤸‍♀️
 5. Een netbouwwerk over de kleine koolplantjes gespannen onder toeziend oog van mijn gezellige buurman. Blijkbaar was ik erg aan het stuntelen. Wat niet meer onder het net paste, voor nu maar even onder oude, bodemloze emmers gezet in de hoop de duiven een maaltje te onthouden. Veel klein grut uitgeplant, wat geschoffeld en weer veel gekletst. Nooit geweten dat tuinieren voor 40% uit kletsen bestaat, maar het bevalt me wel.
 6. Goed kunnen wieden is wel het fijnste en ik merk dat ik in mijn nieuwe tuin vanuit deze gedachte nu ook weer rechttoerechtaanbedden maak. Toch wil ik gaandeweg ook een iets ander lijnenspel in mijn tuin. Daarvoor haal ik onder meer inspiratie uit het boek 'Oosterse inspiratie voor de Westerse moestuin'. Een aantal simpele grafische voorbeelden uit het boek geven eigenlijk al weer hoeveel vormen er kunnen zijn. Zie de foto. Er is eigenlijk zoveel meer mogelijk dan de standaard indeling.
 7. Bonenrekken gemaakt, aardbeiplantjes die overal in de tuin opkomt een plekje gegeven op het veld waar ze horen, heel veel fruitstruiken die na de verhuizing nog in pot stonden eindelijk op hun fruitplekje gezet. Wat ander grut geplant en natuurlijk wat onkruid gewied en overig rommelwerk gedaan. Maar vooral ook veel gekletst en koffie gedronken met allemaal moestuinburen die met dit mooie weer weer naar buiten komen. Wat was het gezellig dit zonnige weekend!
 8. Ik kijk net even terug welke ik heb gekocht en het zijn wel 5 tanden. Maar dan 3 lange en 2 iets korter. Die is mij toen aangeraden.
 9. Het bedrijf waar ik de grelinette heb gekocht adviseerde wel een grelinette met vier vorken en niet meer, voor zware kleigrond. En het werkt echt super. Zo blij met die aanschaf!
 10. Ik heb dit jaar voor het eerst een grelinette gebruikt op dikke kleigrond. Eentje met vier tanden, zonder die kleinere tanden erbij. Werkt echt heerlijk. Mijn buurman, die met de schep aan het spitten was, wilde hem meer dan graag even lenen.
 11. @Mellie hoe heet die ene tuin in Amsterdam (?) ook alweer met dat winkeltje en die paddenstoelenkwekerij? Daar hebben ze ook altijd wel een aardige selectie in zakken. Ik kan alleen niet meer op de naam komen.
 12. Spitskool

  Nieuw lid

  Welkom! Wat een mooie tuin had je! Dat gaat je vast ook weer lukken met je nieuwe tuin. Veel plezier hier.
 13. Welkom! Heerlijk om jullie nieuwe tuin in te mogen richten. Ik lees stiekem even mee voor de frees tips, want ik doe het nu met de hand.
 14. Grappig, saffloer wordt ook wel poor man's saffron genoemd. Waarbij de gedroogde blaadjes de saffron voor moet stellen. Het geeft met het koken de rijst (o.i.d.) inderdaad de bekende kleur, maar helaas niet de saffron smaak.
 15. Aan de andere kant van de glazen bak staan al wel kropjes. Die staan helaas niet op de foto, waarvoor ik het glas even had weggeschoven.
 16. Na de regen van gisteren vandaag maar wat kleinbrokken verkruimeld. Een paar emmers penwortelonkruid verwijderd en wat bloembollen geplant. Mijn aziatische bladgroenten komen ook mooi op, dus wat uitgedund en ook daar wat onkruid verwijderd om ze de ruimte te geven. Zo fijn om te zien hoe de grond steeds meer ergens op begint te lijken. Er begint ook van alles uit te lopen en te bloeien. Zo in het zonnetje was het echt lekker werken in de tuin. 💕
 17. Sla. Net als de komende 14 dagen denk ik. (Teveel tegelijk uitgeplant.)
 18. Ik haal sinds kort ook kippenmest op bij iemand uit de buurt, maar dat doe ik op de composthoop, zodat het eerst kan verteren. Ik zou het zelf zo direct niet over mijn grond verspreiden en er in planten, daar is het nog te scherp voor.
 19. Toch even snel gaan kijken nu ik jullie zo lees. Mijn broedbolletjes lagen in een donkere bak met kartonpapier in het koele souterrain. Ze lopen alweer uit zie ik! Eens kijken of ik ze dit weekend in potjes kan overzetten.
 20. Of deze: https://www.bol.com/nl/p/de-eetbare-siertuin/1001004001666652/. Die zou ik zelf ook wel willen lezen.
 21. Bijna! (Een knuppelpad is wel ook een tof idee.) Maar ik bedoel de dwarsbalken waar het oude vlonderplanken opkomen te liggen, zodat het recht ligt. En de zijpaaltjes (ook geen idee hoe dit officieel heet) die de grond in gaan en waar de vlonder tegenaan komt. Gaat helemaal goed komen, als zie hoe ik het omschrijf. 😁
 22. Bieslooooook! (Het is praktisch het enige in mijn tuin nu, naast wat jong grut.)
 23. Zojuist, na werktijd, even bekeken hoeveel paaltjes ik nodig heb voor de onderconstructie (hoe zeg je dat?) om mijn hoofdlooppad van oud en geribbeld vlonderhout (dat glijdt minder snel uit) vast te leggen. Dan heb ik straks een hoofdpad in mijn moestuin. De zijpaadjes komen dan wel met stapstenen van stoeptegels zodat ik die ook weer kan verleggen als ik mijn bedden anders wil inrichten. Tijdens het kijken en nadenken heb ik van de zon genoten. Tempo: zeer traag.
 24. Voor de eetbare (sier)tuin doe ik wel eens inspiratie op uit wildplukboekken, waarin je vaak tips vindt over eetbare planten die niet direct in de reguliere moestuin staan, laat staan bij de appie in de groenteschappen. Zelf vind ik The Worldwide Forager van Roger Philips wel tof om af en toe door te bladeren en te bedenken welke vaste eetbare planten ik nog niet heb en graag zou willen als ik nog meer ruimte tevoorschijn kan toveren.
 25. Het is Indiaas inderdaad. Wordt vaak gevuld gegeten of bij iets. Ik prop het zo, even opgewarmd, zonder iets erbij, mijn wangetjes in. 👌
×
×
 • Create New...