Jump to content

Hoe krijg ik meer wormen in de tuin?


Chika

Recommended Posts

Twee maanden geleden heb ik uit een groot deel (12 m2) van mijn kleine stadstuintje de bestrating weggehaald. Ik wil proberen om op de zware kleigrond een tuintje aan te leggen waar zowel ik als mijn kipjes én vlinders en bijen van kunnen genieten.

 

Vandaag wilde ik wat planten (hemelsleutel en siergras) vanuit de pot in de tuin zetten, maar 10 cm. onder de aarde ligt een laag puin gestort kwam ik achter. Uiteindelijk ben ik bijna anderhalf uur bezig geweest om twee gaten te maken waar de planten nu in staan. De gaten heb ik vervolgens opgevuld met goede tuinaarde uit mijn voortuin en het puin afgevoerd naar de ondergrondse container.

 

Tijdens het graven ben ik geen wormen tegengekomen, terwijl deze wel belangrijk zijn voor de luchtigheid en natuurlijke bemesting van de grond. En ook mijn kippen houden wel van een wormpje op z'n tijd

 

Mijn vraag is dus, hoe zorg ik er voor dat mijn tuin (het liefst snel) een wormenparadijs wordt?

Link to comment
Share on other sites

Haihai.

Hmmm. Wat rottig die laag puin!

Ik geloof dat, tenzij je tijd / zin hebt om alle puin te verwijderen,je het beste de hoogte in kunt. En een dikke laag organisch materiaal neer kunt leggen over de hele tuin. Compost en wellicht wat oude paardenmest. Daarin zitten doorgaans ook bergen wormen!

Puin verwijderen en dan organisch materiaal toevoegen is een mooiere optie natuurlijk. Maar als 2 plantgaten maken je al zoveel tijd heeft gekost...

Als je er 30 cm compost op gooit, kan er veel groeien en heb je ook weinig last van onkruid. Nah ja. Da’s wat ik zou doen denk ik!

Succes!

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

compost opbrengen is altijd goed maar ik denk dat je misschien nog wel problemen kan krijgen met waterafvoer; is de grond (klei met puin? wat zit er onder?) wel doorlatend genoeg?

als je het goed wilt doen zou ik toch een hovenier inschakelen en advies vragen/ een stukje grond af laten graven en tuinaarde opbrengen?

Link to comment
Share on other sites

Ruim 3 kuub compost storten ( = ongeveer 45 redelijk volle kruiwagens ) op 12m2 stukje tuin ? Klinkt mij vrij raar in de oren hoor. En vooral, met welk doel ? De kippen lopen op dat hele stuk dus ? Dan maak je dus een vrij dure, op omslachtige wijze, een krab-plaats voor de kippen.

 

Weet ik niet hoeveel kippen je hebt ?

 

Iets anders: is het niet zo, dat je nul wormen ziet, omdat er al kippen lopen ?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...