Jump to content

nieuwe lindebomen krijgen bruine blaadjes met gaatjes


koolrabi

Recommended Posts

10 dagen geleden zijn bij ons 3 lindebomen geplant, het waren al flinke jongens. Professioneel laten planten, steunen geplaatst, goed bewaterd tijdens de droge periode en nu zien we bruine blaadjes, en gaten in het blad. Ook al een aantal dode takjes weggeplukt. Hieronder de foto's

 

IMGE5592-50060691528203575.jpg

 

IMGE5599-50012161528203215.jpg

 

IMG5594-50033351528203212.jpg

 

Kan iemand me vertellen wat dit kan zijn en wat er aan te doen is? Moeten we ons zorgen maken? Wie heeft goede raad voor ons?

met groene groet,

 

koolrabi

https://zolekkergezond.nl/

Link to comment
Share on other sites

Lindebomen schijnen niet goed tegen natte voeten te kunnen...hebben ze niet te veel water gekregen? Ze zijn ook niet goed bestand tegen verplanten/verplaatsen... misschien hebben ze nog wat tijd nodig om te wennen aan hun nieuwe standplaats... En misschien heeft u wat aan deze site?

 

https://www.pietervanderlinden.nl/advies-beplanting/ziekten-lindebomen

Link to comment
Share on other sites

Dank je Harms1 voor je reactie.

 

De site www.pietervanderlinden.nl heb ik ook gevonden, maar ik kwam er niet helemaal uit. Vandaar mijn vraag. De verplaatsing zal vast een rol gespeeld hebben bij het ontstaan van dit bruine blad. Hopelijk blijft er wat groen blad over en groeit de boom er doorheen.

met groene groet,

 

koolrabi

https://zolekkergezond.nl/

Link to comment
Share on other sites

De bruine ringen in het blad doen sterk vermoeden dat het hier om een schimmelziekte gaat. Wat opvalt is dat de ringen niet concentrisch zijn.

Wat ook voorkomt bij dit soort bladschimmelziekten is dat de binnenkant van de aangetaste ring gaat verdorren en dat er vervolgens gaten in het blad vallen.

Het zou best eens veroorzaakt kunnen zijn door de schimmel Apiognomonia tiliae. Vergelijk je waarnemingen eens met de foto's op deze site. Ik zie zeker overeenkomsten. Tijdstip klopt ook.

Op deze site zie je ook enkele goede foto's. Je zou even moeten kijken of er op de bladnerven en takjes ook zwarte aantasting te vinden is volgens foto 2 en 3.

Je ziet ook clustering van aantasting op jouw foto's. Dat komt omdat de sporen (conidien) via spetters regenvocht van afgelopen tijd zijn verspreid over het blad. Naast conidien worden er ook acsosporen gevormd, die i.t.t. de conidien wel de winter kunnen overleven.

Voor de boom is het niet gevaarlijk, kan wel leiden -bij flinke aantasting- tot vroegtijdige bladval.

Tip is om de kroon luchtig te houden via snoei om grote aantasting te voorkomen.

Link to comment
Share on other sites

@oscardevos: hartelijk dank voor je uitgebreide reactie. Ik zie inderdaad overeenkomsten met de foto's op de sites die je noemde. Ik zie nog niet de zwarte nerven, maar dat hou ik zorgvuldig in de gaten.

 

@Rick Steendam: ik heb geen water over het blad gespoten. Ik heb steeds water gegeven bij de stam.

 

Ik ga me er nog wat verder in verdiepen. Met name in de vraag hoe zo'n ziekte er komt. Als ik het artikel goed lees denk ik dat het er al was en zich half juni openbaart. Of de verhuizing er ook mee te maken heeft? Hopelijk overleven de bomen het en houden ze wat blad. De ene boom heeft er meer last van dan de andere. We hebben er drie en bij twee ervan is het duidelijk waar te nemen. Zou het ook besmettelijk zijn?

 

We hebben ook een vierde linde geplaatst, gekregen van onze hovenier (niet de leverancier van de drie andere bomen) die deze over had, en die heeft de schimmelverschijnselen tot nu niet.

 

De leverancier van de bomen dacht aan luis, maar die overeenkomst zag ik niet. Ik denk dat ik weer een stap verder ben in het begrijpen wat hier aan de hand kan zijn. Ik ben nieuwsgierig hoe het verder gaat. Ik laat het weten.

met groene groet,

 

koolrabi

https://zolekkergezond.nl/

Link to comment
Share on other sites

Ja, ik lees ook dat de schimmel latent aanwezig is in het blad en zich openbaart als parasiet als gallen van bepaalde insecten afsterven:

 

"Bemerkenswerterweise lebt A. tiliae als symptomloser Endophyt im Blatt und wird erst durch die Anwesenheit von gallbildenden Insekten (Lindengallmücke) oder Milben (Hörnchengallmilbe, Filzgallmilbe) zur pathogenen Lebensweise umgestimmt. Die Gallen sterben bei diesem Vorgang ab und der Pilz wechselt dann in seine parasitische Phase, die sich dann in Form der beschriebenen Blattflecken äußert."

 

Bijzondere biologie

 

Conidien zijn lichte sporen en verspreiden zich makkelijk met de wind en water (regendruppels, dauw) om zich binnen dezelfde gastheer of naar andere gastheren te verspreiden. Hopen dat de wind niet richting de vierde linde staat. Maar natuurlijk nog niet zeker dat het hier om Apiognomonia gaat.

 

Hou ons op de hoogte van de resultaten van je zoektocht.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Even een update. Hieronder een paar foto's.

 

IMG6369-50088821531137090.jpg

 

IMG6374-50062081531137093.jpg

 

De middelste boom ziet er minder goed uit. Ik zie geen zwarte nerven, maar wel regelmatig dode takjes zoals op de foto. Er lijkt meer blad af te gaan dan bij te komen.

 

De leverancier deed er luchtig over en gaf me een hand vol voedingskorrels mee om bij de bomen te strooien. Hij dacht dat ze er wel doorheen zouden groeien. De linde uit dezelfde serie ,die hij nog had staan, had dezelfde bruine blaadjes en gaatjes, niet zo ernstig als de bomen in onze tuin overigens.

 

Ik had zelf ook al wat bemest met compost en koemestkorrels rond de bomen. Ik geef bij aanhoudende droogte water.

 

Ik hoop dat deze drie lindebomen voorlopig in het groen blijven en niet teveel blad verliezen. De leilinde, die we op hetzelfde moment van onze hovenier kregen, maakt een goede groei door. Dat ziet er veel beter uit.

met groene groet,

 

koolrabi

https://zolekkergezond.nl/

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...