appelvrouw Posted July 23, 2011 Share Posted July 23, 2011 Een tijdje heb ik gezocht naar een manier om de smaak van kruiden te conserveren zonder kans op bv botulisme.In het Veltblad seizoenen van april 2006 kom ik het volgende recept tegen: ( ze hebben het trouwens niet over botulisme in het artikel, maar het lijkt me een veilig recept, het ging er hier om om vooral de smaak van traag smaak afgevende kruiden zoals bv rozemarijn goed te "vangen")) Voor bijvoorbeeld: Rozemarijn-olie, selderij-olie, gemengde kruiden à la Provençaal, lookolie en sinaasappel-olie met bio-sinaasappel. Ingredienetn voor 1 liter:1 liter extra vierge olijfolie, en zoveel verse rozemarijn of ander kruid, dat je alles onder de olie kan zetten.Was de kruiden enkele keren zodat ze perfect schoon zijn en droog ze met een schone handdoek. Vul een lege jampot propvol met de kruiden. Gier er olie over totdat alle kruid onderstaat. Sluit de pot goed af en plaats die in een met water gevulde kookpot die je op een heel erg laag vuurtje zet voor een uurtje of 5 Let erop dat alles voldoende warm wordt.Laat de olie helemaal afkoelen en giet ze door een zeefje in een fles. Ze blijft er lang haar smaak behouden maar wordt wel sneller ranzig doordat ze lange tijd verwarmd werd. Quote Waar de mol is is er hoop! Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted September 26, 2011 Share Posted September 26, 2011 Ik dacht dat botulisme alleen voorkwam in combinatie met vlees (kadavers in water) en een temperatuur van boven de 20 graden. op internet lees ik ook iets over honing en kids onder de 2 jaar die je beter geen honing kunt geven ivm botulisme. Maar kruiden in olie? Hoe zit dat dan?Weet iemand hier meer over botulisme apart van genoemde honing en dood vlees? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
harmony Posted September 27, 2011 Share Posted September 27, 2011 Ik heb ook ergens de klok horen luiden en het liedje was dat je geen knoflook in olie moest verwerken ivm botulisme. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.