Berti Geplaatst: 24 juli 2011 Geplaatst: 24 juli 2011 recept: 900 gram sinaasappels waarvan 1 citroen sap van 1 citroen extra1800 gram suiker2400 ml water alles gedaan zoals voorgeschreven, eerst schilletjes snijden en koken in water, dan als ze zacht zijn suiker erbij en sap van sin/ citr erbij en aan kook brengen tot het punt dat het te testen is of het stijf wordt (koud schoteltje test)staat nu bijna uur te koken en lukt maar niet.... wie weet raad? al extra citroensap toegevoegd. Quote
Berti Geplaatst: 24 juli 2011 Auteur Geplaatst: 24 juli 2011 6 potten ipv de beoogde 10....we wachten maar af hoe de marmelade het gaat doen, vorige keer was de smaak geweldig (bio fruit en suiker) maar de consistentie ook al niet goed.dit keer, zelfde probleem.misschien moet ik me maar bij andere dingen houden die "minder ingewikkeld" zijn? Quote
RvO Geplaatst: 24 juli 2011 Geplaatst: 24 juli 2011 Volgens mij kun je losse pectine kopen. Poeder? Drogist? Misschien zoiets achter de hand houden voor noodgevallen. Quote
greetje11 Geplaatst: 24 juli 2011 Geplaatst: 24 juli 2011 Marmello heet dat spul om het dikker te maken. o.a. te koop bij reformwinkels Quote
hansm Geplaatst: 24 juli 2011 Geplaatst: 24 juli 2011 geleisuiker speciaal van van gilse gebruiken en je hebt nooit meer te dunne jam, gelei of marmelade. Quote Players only love you when they're playing.
bonnie f Geplaatst: 24 juli 2011 Geplaatst: 24 juli 2011 Pectine kan je gewoon bij de supermarkt kopen. Staat bij de suikerspullen. Quote Men zegt wel: “Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?”
veuvecouderc Geplaatst: 24 juli 2011 Geplaatst: 24 juli 2011 Pectine kan je gewoon bij de supermarkt kopen. Staat bij de suikerspullen. Je kunt het (pectine) ook zelf maken, zelf-vloeibare-pectine-maken-t1504-10.html?hilit=pectine%20maken#p23053. Quote VeuvecoudercDe weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/
Berti Geplaatst: 28 juli 2011 Auteur Geplaatst: 28 juli 2011 Met de marmelade kwam het kwa consistentie dus niet goed.de SMAAK was prima .....dus ik maak hem gewoon op en volgende keer doe ik "toegevoegde stijfsel" er maar bij. iemand (sorry even weet ik niet wie..)mailde met haar ervaringen, en dat ze PERSsinaasappels gebruikte en alleen de sinaasappel en suiker en verder niets.....staat genoteerd als experiment als deze potten op zijn....alleen wel niet bio dan...(waren handsinaasappels) Quote
Mispel Geplaatst: 10 augustus 2011 Geplaatst: 10 augustus 2011 In de toekomst minder water gebruiken, daar zit gewoon het probleem. Als je zoveel water toevoegt, duurt het ook erg lang alvorens het allemaal weggekookt is. Losse pectine toevoegen is parels voor de zwijnen gooien, sinaasappelen barsten van de pectine. Quote
Claudia69 Geplaatst: 21 juli 2014 Geplaatst: 21 juli 2014 Ik denk ook dat het aan de toevoeging van water ligt. Voor jam gebruik ik nooit water, enkel puur sap. Quote
Bit Geplaatst: 22 juli 2014 Geplaatst: 22 juli 2014 @Claudia69: Nou dat weet ik wel zeker. Ik begon toevallig dit omhooggekickte topic te lezen omdat ik deze weken nogal wat jam sta te maken en mijn oog op het recept viel. Ik dacht gelijk: water ? Water ???Ik doe echt nooit water bij de vruchten of wat dan ook. Beetje een kwestie van voorzichtig met je temperatuur beginnen. Quote
Jorieke123 Geplaatst: 22 juli 2014 Geplaatst: 22 juli 2014 Mocht ik weer lekker wat opschonen! Topic is nu vrij van gebabbel Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Victorus Geplaatst: 23 juli 2014 Geplaatst: 23 juli 2014 Je hebt soms het zelfde probleem bij het maken van kweepeergelei. De oplossing is om de vloeistof verder te laten inkoken, tot ongeveer 2/3 van het oorspronkelijke volume. De in de sinasappelschil aanwezige pectine is dan wel voldoende om de zaak te verdikken. Maar je kan uiteraard ook wat pectine toevoegen; dan hou je meer marmelade over. En mislukt het, je denkt dat de vriesproef goed uitvalt maar de volgende dag blijkt dat de marmelade toch nog te dun is, dan is er niets aan de hand! Je leegt de potten weer in de pan een kookt nog wat verder in. Quote
Claudia69 Geplaatst: 23 juli 2014 Geplaatst: 23 juli 2014 Zo krijg je het uiteindelijk wel dik, maar de smaak zal meer gekarameliseerd en minder fruitig zijn. Hetzelfde krijg je naar mijn ervaring als je minder suiker toevoegt dan normaal (de normale verhouding voor jam die niet in de koelkast bewaard moet worden is 1 kg suiker op 1 kg fruit). De verhouding vocht in de jam is dan hoger en ze moet langer koken om te stijven. En als ze uiteindelijk uitgekookt en ingedikt is, is het suikergehalte even hoog als wanneer je meteen meer suiker had gebruikt en smaakt je jam minder fruitig omdat ze langer heeft staan koken. Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.