Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

recept:

900 gram sinaasappels waarvan 1 citroen

sap van 1 citroen extra

1800 gram suiker

2400 ml water

 

alles gedaan zoals voorgeschreven, eerst schilletjes snijden en koken in water, dan als ze zacht zijn suiker erbij en sap van sin/ citr erbij en aan kook brengen tot het punt dat het te testen is of het stijf wordt (koud schoteltje test)

staat nu bijna uur te koken en lukt maar niet....

 

wie weet raad? al extra citroensap toegevoegd.

Geplaatst:

6 potten ipv de beoogde 10....we wachten maar af hoe de marmelade het gaat doen, vorige keer was de smaak geweldig (bio fruit en suiker) maar de consistentie ook al niet goed.

dit keer, zelfde probleem.

misschien moet ik me maar bij andere dingen houden die "minder ingewikkeld" zijn?

Geplaatst:

geleisuiker speciaal van van gilse gebruiken en je hebt nooit meer te dunne jam, gelei of marmelade.

Players only love you when they're playing.

Geplaatst:

Met de marmelade kwam het kwa consistentie dus niet goed.

de SMAAK was prima .....dus ik maak hem gewoon op en volgende keer doe ik "toegevoegde stijfsel" er maar bij.

 

iemand (sorry even weet ik niet wie..)mailde met haar ervaringen, en dat ze PERSsinaasappels gebruikte en alleen de sinaasappel en suiker en verder niets.....staat genoteerd als experiment als deze potten op zijn....alleen wel niet bio dan...(waren handsinaasappels)

  • 2 weeks later...
Geplaatst:

In de toekomst minder water gebruiken, daar zit gewoon het probleem. Als je zoveel water toevoegt, duurt het ook erg lang alvorens het allemaal weggekookt is.

 

Losse pectine toevoegen is parels voor de zwijnen gooien, sinaasappelen barsten van de pectine.

  • 2 years later...
Geplaatst:

@Claudia69: Nou dat weet ik wel zeker. Ik begon toevallig dit omhooggekickte topic te lezen omdat ik deze weken nogal wat jam sta te maken en mijn oog op het recept viel. Ik dacht gelijk: water ? Water ???

Ik doe echt nooit water bij de vruchten of wat dan ook. Beetje een kwestie van voorzichtig met je temperatuur beginnen.

Geplaatst:

Je hebt soms het zelfde probleem bij het maken van kweepeergelei. De oplossing is om de vloeistof verder te laten inkoken, tot ongeveer 2/3 van het oorspronkelijke volume. De in de sinasappelschil aanwezige pectine is dan wel voldoende om de zaak te verdikken. Maar je kan uiteraard ook wat pectine toevoegen; dan hou je meer marmelade over.

 

En mislukt het, je denkt dat de vriesproef goed uitvalt maar de volgende dag blijkt dat de marmelade toch nog te dun is, dan is er niets aan de hand! Je leegt de potten weer in de pan een kookt nog wat verder in.

Geplaatst:

Zo krijg je het uiteindelijk wel dik, maar de smaak zal meer gekarameliseerd en minder fruitig zijn. Hetzelfde krijg je naar mijn ervaring als je minder suiker toevoegt dan normaal (de normale verhouding voor jam die niet in de koelkast bewaard moet worden is 1 kg suiker op 1 kg fruit). De verhouding vocht in de jam is dan hoger en ze moet langer koken om te stijven. En als ze uiteindelijk uitgekookt en ingedikt is, is het suikergehalte even hoog als wanneer je meteen meer suiker had gebruikt en smaakt je jam minder fruitig omdat ze langer heeft staan koken.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...