Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Kaasgrot / gistingskast van (oude) koelkast maken


henkg

Recommended Posts

Kaasgrot / gistingskast van (oude) koelkast maken. Daar is op een aantal forums erg veel over te vinden. Helaas soms weliswaar uitstekend, maar onleesbaar véél, of heel soms onleesbaar warrig. En alles daar tussenin. Hieronder mijn -hopelijk duidelijke, en correcte- samenvatting:

 

Benodigdheden:

- Thermostaat (liefst met twee uitgangen: 1x koelen, en 1x verwarmen.

- Koelkast (liefst eentje zonder vriesvak, want dan heb je meer ruimte)

- Optioneel: iets dat warmte geeft.

 

Werking in het kort:

De sensor van de thermostaat wordt binnenin de koelkast geplaatst.

Als de temperatuur binnenin de koelkast hoger wordt dan de ingestelde temperatuur krijgt de koelkast stroom. De stroom wordt weer onderbroken als de temperatuur onder de ingestelde temperatuur komt. Resultaat: een constante temperatuur. Voor de duidelijkheid: de standenknop van de koelkast zelf blijft op de middenstand staan. Alleen de benodigde thermostaat regelt de temperatuur In lekentaal: die thermostaat trekt als het ware de stekker van de koelkast eruit, of stopt de stekker er weer in.

 

Optioneel: Als de koelkast binnenshuis staat zal het -bij gebruik als kaasgrot- niet nodig zijn om de temperatuur te verhogen. Want lager dan de ingestelde temperatuur (13 a 15 graden voor kaas) zal het binnenin de koelkast dan niet worden.

Anders wordt het als de koelkast in een koude schuur staat, of als je de koelkast ook wilt gebruiken om -ook- hogere temperaturen te handhaven. Denk aan vergisten van bovengistend bier (ca. 20 graden) of van rode wijn (ca. 23 graden).

Dan is er vaak ook verwarming nodig. Dat kan heel simpel door een gloeilamp (of een IR warmtelamp) binnenin de koelkast te monteren, en die op de verwarm-uitgang van de thermostaat aan te sluiten. Een warmtematje (terrariummatje) of warmtekabel op 230V kan ook prima, en is minder onveilig dan een lamp. Wat je ook gaat gebruiken: ca. 30 a 40 Watt is echt genoeg, ook bij een omgevingstemperatuur van 0 graden..

Je hebt dan wel een 230V aansluiting binnenin je koelkast. Denk dus aan veiligheid (1) (2). Je kunt ook een 12V warmtematje gebruiken, maar dan heb je als extra een transformator nodig (die uiteraard buiten de koelkast geplaatst is).

(1) Rijpende kaas vereist een hoge luchtvochtigheid. Een hoge luchtvochtigheid én 230V is een slechte combinatie.

(2) Ook bij een lage luchtvochtigheid blijft er een risico, zeker met kinderen en huisdieren. De kans is weliswaar klein, maar de impact is heel groot.

 

Mijn voorbeeld:

2018110213594718281541164070.jpg

Bovenop de thermostaat en de transformator. Ik gebruik hiervoor een oude PC-voeding.

 

2018110214002587121541164072.jpg

In de koelkast is een warmtematje (12V) gemonteerd, en als extra een 12V PC-ventilator. De warmtefolie is op een aluminium plaatje geplakt, voor een betere warmtegeleiding. Het dikke 12V snoer gaat door het condensafvoergaatje, het dunne snoer van de sensor gewoon los tussen het afsluitrubber.

 

Welke thermostaat?

Zelfbouw: https://www.braumarkt.com/inkbird-itc-1000f-temperaturecontroller.html

Kant en klaar: https://www.braumarkt.com/inkbird-itc-308s-temperatuurregelaar-eu.html

De totale prijs is vergelijkbaar. Bij zelfbouw heb je namelijk nogal wat extra materiaal (doos, stopcontacten, lasklemmen, etc.) nodig, én nogal wat algemene handigheid, en handigheid met elektriciteit.

 

Voor heel veel informatie over beide thermostaten, zie:

- STC-1000: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,17829.0.html

- Inkbird: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,29874.msg456497.html#msg456497

Trek voor het lezen wel een dagje uit …

(De STC-1000 is er ook in een versie met één uitgang, die je kunt gebruiken óf om te koelen, óf om te verwarmen, maar niet -afhankelijk van de temperatuur- beide.

 

Energieverbruik: Een oude koelkast verbruikt fors meer dan een nieuwe. Toch valt het verbruik erg mee omdat de te handhaven temperatuur meestal veel minder verschilt van de omgevingstemperatuur dan bij "normaal" koelkastgebruik, en omdat deze toepassing lang niet het hele jaar in gebruik zal zijn.

 

Tot zover, voor nu. Ik merk wel of er vraag naar meer informatie dan wel discussie is.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Grappig, ik heb deze ongeveer 2 jaar geleden gebouwd voor mycelium van paddenstoelen te laten groeien.

De roest op de buitenkant is ontstaan tijdens de bouw (een paar dagen regen en vertraging)

Als verwarming heb ik de draad uit een dekbed gehaald (marktplaats 5 euro) en zoals je ziet de bekende STC-1000

Totale kosten zeer weinig en ik heb er al jaren plezier vanIMG2018110521432032561541451364.jpgIMG2018110521434574831541451366.jpgIMG2018110521435556421541451369.jpg

 

sorry voor de matige foto's

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...