Jump to content

Insectenhotels leeggeroofd door? Gaas ervoor maaswijdte?


Mariskah

Recommended Posts

Hallo medemoestuinders,

 

Ik heb in mijn moestuin veel verschillende insectenhotels opgehangen. Maar het is echt een drama, alle bamboestokjes worden eruit gehaald, ik vermoed door vogels. Het enige insect dat tot nu toe succesvol in mijn insectenhotels heeft verbleven is de wesp, maar die wilde ik er juist uitgooien, waardoor ik ook nog de wespenbestrijder moest bellen, ( De insectenhotels hangen aan de buitenmuur van mijn tuinschuurtje en de wespen reageerden zo agressief op gerommel in het schuurtje dat ik de deur niet meer open durfde te doen). Ik wil nu gaas voor de huisjes spannen, maar welke maaswijdte kan ik daarvoor gebruiken? Ik wil dat de vogels eruit blijven maar dat de insecten erin kunnen. Alvast hartelijk dank voor je reactie!

 

Groet, Mariska

Link to comment
Share on other sites

Hoi Zoniet,

 

Dat ga ik doen, ik ga een lijst om alle insectenhotels tegen de schuurmuur van tuinhout maken en die bespannen met kippengaas, want de insectenhotels zijn allemaal erg smal en gewoon van de LIdl ed, waaibomenhout dus, daar valt niet zoveel aan te verspijkeren. Hartelijk bedankt!

 

Groet, Mariska

Link to comment
Share on other sites

Ligt er helemaal aan tegen wat voor wespen jij je insectenhotel wilt beschermen ? Wat voor wespen waren dat ?

Een insectenhotel kun je eigenlijk niet tegen insecten beschermen nee.

 

Een insectenhotel hang je op om een aantal soorten wespen, bijen etc aan te trekken, om daar hun larven in te leggen. De doorsnede/maat van de openingen bepaalt welke soorten je aantrekt. Dát heb je dus in de hand, verder niet.

Er zijn ook wespensoorten, die dus jouw insectenhotel zien als voederplek omdat ze de larven van de insecten die in jouw hotel aanwezig zijn eten of er op parasiteren ( soorten sluipwespen leggen eitjes in de larve van de andere soort ).

Wespen als de duitse wesp bv, komen eventueel wel op jouw insectenhotel af voor het vlees. Hoornaars ( wel duidelijk herkenbaar ) ook. Maar al dit soort 'rovers' zullen niet jouw hotel als hun woonplaats kiezen, die bouwen allemaal zélf hun woning en hebben niks aan jouw hotel. Voor hun is jouw hotel een restaurant.

 

Kies een plek voor je hotel, wat niet schokkerig kan bewegen ( open en dicht van je deur ), want dat bevordert niet de hotelfunctie.

Verder : zonnige hangplek nemen, anders is de mate van bevolking minimaal.

 

De soorten die normaliter jouw hotel kiezen als 'broedplek' zijn totaal onschuldig voor jou zelf en zijn niet agressief. waren ze dat wél, dan zijn het de restaurantbezoekers: andere plek ophangen.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

De gewone en Duitse wespen zijn dan weer een groot deel van het seizoen nuttiger dan ze irritant zijn vanwege de enorme hoeveelheid plaagdieren die ze vangen voor hun larven. Meestal worden ze pas lastig als de nieuwe generatie koninginnen zijn uitgevlogen op het eind van het seizoen of als ze inderdaad te dicht op de loop of bij je gereedschap zitten

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Hallo allemaal,

 

Ik heb eerder een bericht hierover gepost en toen kreeg ik het advies om zeker 10 cm voor de insectenotels/stokjes kippengaas te spannen. Dat heb ik inmiddels gedaan, toch heb ik de indruk dat er wederom in/met de stokjes gerommeld wordt...

 

Groet, Mariska

Link to comment
Share on other sites

Misschien de harde wind van gister? Weet niet hoe vast de stokjes liggen.

Heb je er een foto van.

rorror.png

Gebreksverschijnselen in paprika of pepers

18 gewassen gebreksverschijnselen (english only)

Heb je oude moestuin-, chilipeper-, voedingsstoffen-, plantphysiology boeken over die je niet meer gebruikt? Dan ontvang ik deze graag als donatie. Stuur mij een privebericht voor de adresgegevens. Boeken worden gebruikt als naslag werk om antwoorden te geven, en voor de ontwikkelen van de encyclopedie voor op deze website. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...