Ga naar inhoud

Tomaten: wat is er waar van dit filmpje?


Aanbevolen berichten

Geplaatst:

 

In dit filmpje wordt gesteld dat de uniforme, rode tomaat zoals die in de winkel ligt helemaal niet representatief is voor de rijkdom aan tomaten die er ooit was, maar dat de tomaat van vroeger, met vele kleuren en vormen, is opgeofferd voor een uniforme tomaat met een dikke schil die dus veel beter tegen transport kon, goed bewaarbaar was, en dat ook de eigenschap smaak hieraan is opgeofferd.

 

Nu ben ik zelf geen fan van de tomaat in de winkel, en we weten dat voor alle groenten in de winkel geldt dat transporteerbaarheid, uniformiteit en bewaarbaarheid gaan boven smaak, dus dat hoeven we niet te herhalen, maar als we in dat filmpje kijken bij die boer met z'n erfgoedrassen; is dat nu echt wat er vroeger was? Het doet bij mij twijfels rijzen, want dan zou ik dus ook meer van dit soort rassen verwachten bij die zadenleveranciers die aan mensen als ons zaden verkopen?

Geplaatst:

de rassen die bedoeld worden zijn de Heirloom rassen en daar zijn er honderden, zo niet een duizend van.

Het zijn rassen die al sinds mensenheugenis gekweekt worden en in ere gehouden worden.

Je vind de zaden vooral bij gespecialiseerde aanbieders zoals:

https://baduh.nl/ (hier bestel ik graag)

https://www.tomatofest.com/ (onvoorstelbaar aanbod en een rijkdom aan informatie)

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Geplaatst:

Hoi roeier,

 

Ik heb even een paar filmpjes bekeken op het YouTubekanaal waar je naar refereerde. Als je het mij vraagt vertelt de host op een iets te spectaculaire manier over groeiprocessen en vaak op de grens van de waarheid.

 

Wil je op een wetenschappelijke manier naar heirloom tomaten kijken dan is dit een betere referentie:

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2759208/

 

Kort samengevat: tomatenzaden zijn waarschijnlijk in de tijd van Columbus onze kant op gekomen vermoedelijk vanuit Mexico. In de honderden jaren die volgden zijn via natuurlijke kruising voordelige eigenschappen geselecteerd zoals groter formaat, meer vlees en betere rijping in Europees klimaat. Vanaf 1940 is de ontdekking gedaan dat het kruisen van onze tomatenrassen met oorspronkelijke rassen nieuwe spectaculaire eigenschappen met zich meebrengt. Nu is er al 60 jaar een trend gaande om nieuwe soorten te kweken met nieuwe eigenschappen. Afhankelijk van de periode is er een voorkeurseigenschap. Tegenwoordig bijvoorbeeld soorten die ziekteresistent zijn. Over tien jaar weer wat anders. Het positieve is dat met de huidige technieken zoals sequencing en qPCR we inzicht hebben en krijgen in het genetische profiel achter de soorten zodat we doelgerichter bepaalde eigenschappen kunnen overbrengen. Van veel tomatensoorten is het genetische profiel al bepaald. Zowel van oeroude rassen als van modernere rassen. Zo zijn van sommige oeroude rassen genen aan het licht gekomen die niet aanwezig zijn in moderne rassen. Deze zouden interessante nieuwe eigenschappen kunnen geven aan de huidige rassen.

 

Mijn tip: alles van deze host met een korrel zout nemen

Geplaatst:

Roeier, misschien heb je er wat aan op het forum wat oudere topics hierover op te zoeken ? Ik doe even 1 link : tomaten-proeven-vergelijk-t10420.html .

 

Zelf vind ik eigenlijk dat juist door het huidige internet, wij allemaal toegang hebben tot een ongelooflijke divers en breed aanbod van mogelijkheden tot het kweken van tomaten; al dan niet heirloom rassen. En zeker aanbevelingswaardig.

Geplaatst:

Toevallig had ik dit filmpje (of de tomaten aflevering geloof ik) ook op mijn timeline in YouTube!

 

Maar inhoudelijk zegt mevrouw weinig (of geen?) dingen die niet kloppen hoor, ik kan geen leugen vinden. Er zijn echt duizenden heirloom tomaten! Dat is juist waar ik ook zo enthousiast over ben! Als je bijv ook ziet hoeveel rassen er uit Oekraïne en Rusland komen, echt zóveel!

 

Ook de geschiedenis klopt voor zover ik weet!

 

Wat ik bijv een werkelijk onvoorstelbaar ‘weetje’ vind, is dat zon 90% van alle gewassen uit Zuid Amerika komt. Bron: Bill Bryson - Een kleine geschiedenis van bijna alles. Dit boek is een absolute aanrader voor een ieder die wat breder geïnteresseerd is in ons leven / universum. Ook bijv. de verhouding mens en dier / plant. Ja, een mens is een mens en een boom heeft geen hersens. Maar een kwal wel, en bepaalde zeewier ook, terwijl die dan weer te boek staan als plant. Héél interessant! Maargoed, ik raak off-topic!

Geplaatst:

Bedankt voor de reakties! Ja, vooral de geschiedenis van de tomaat interesseert me dus. Die link van Beukwood stel ik daarom erg op prijs. Het blijft natuurlijk een complex verhaal; een gewas dat al duizenden jaren in cultivatie is, en in alle hoeken van de wereld wordt veredeld, in elk geval de laatste paar honderd jaar. Dan gaat iemand in Rusland een totaal ander verhaal vertellen dan iemand in Amerika. De oude Eurazische rasjes die ik heb passen niet in het in het verhaal wat deze mevrouw in de VS vertelt, maar je snapt hoe dat komt...

Ik ga nog wat verder grasduinen op het internet om een completer beeld te krijgen.

De link van Paddestoelengek naar die Nederlandse aanbieder van zaden is ook leuk. Op zulke plaatsen zien de tomaten er misschien altijd wat gaver uit, want voor de foto werd naar een exemplaar gezocht dat geen barstjes en onregelmatigheden had, terwijl als je lukraak een bubs tomaten van de struik pakt, het er meer uitziet zoals bij die Amerikaanse boer. Neem ik dan maar aan.

Geplaatst:

ietwat off topic, maar ik heb m'n zaden al voor het nieuwe seizoen:

8 soorten besteld, 1 soort als cadeau erbij gekregen, en alle binnen een paar daagjes in huis!

 

gedraaid53281567858949.jpg

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...