Jump to content

Madeleine`s met pompoen


appelvrouw

Recommended Posts

De madeleine of petit madeleine is een traditionele kleine cake uit Commercy, dat is een grote stad hier in de buurt, in de Meuse

We krijgen het hier vaak bij de koffie.

Op de najaarsplantenbeurs vorig jaar werden er madeleines met pompoen geserveerd bij de koffie..heerlijk!

 

Schil 500 gram pompoen, en verwijder de zaden en draden. Snij het vlees in kleine blokjes.

Doe deze in een pan met 20 gram boter en doe er water bij zodat de blokjes bijna onderstaan.Let er vooral op niet te veel water te gebruiken, beter te weinig en dan nog wat bijvullen. Laat 30 minuten koken op zacht vuur, roer van tijd tot tijd.

Als de pompoen gaar is mix dan het mengsel tot puree. Laat afkoelen.

Klop in een grote kom 4 eieren en 230 gram suiker tot het schuimig wordt. Meng er 150 gram van de pompoenpuree door, 20 gram droge gist en 300 gram gezeefd bloem. Roer goed met behulp van een houten lepel totdat je een glad deeg verkrijgt. Laat 1 uur op kamertemperatuur rusten.

(De rest van de puree kan je invriezen voor de volgende keer, of soep van maken, of met peterselie en boter gemengd als bijgerecht enz..)

Verhit de oven op 200 graden.

Smelt 230 gram boter op een zacht vuur en voeg het bij het deeg. Goed vermengen!

Beboter de madeleine vormpjes, of muffinvormpjes met behulp van een kwast, bestuif met wat meel, en vul tot tweederde met het deeg.

Bak de madeleines ongeveer 8 minuten, afhankelijk van de grootte van je vormpjes. De madeleines moeten goed gerezen en goudkleurig zijn.

Herhaal het bakken tot al het deeg gebruikt is.

 

783_00f692fa6b7ea8d24d0bd1f5e33f9e3a.jpg

 

PS de foto heb ik van internet "gepikt"...

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Dat wordt even langs de andere tuinders lopen Greetje, en als je bij iemand mooie pompoenen ziet liggen ga je gewoon net zo lang over het hek hangen tot je er 1 krijgt, gooi je vrouwlijke charme in de strijd

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Moet het vruchtvlees niet ook (bijna in alle gevallen) eetbaar zijn bij een eetbare soort? De siersoortjes hebben vaak geel vruchtvlees.

 

Eh, een wat lastige vraagstelling. Ik denk dat je niet ziek word van de kalebasjes, maar dat het vruchtvlees te droog, bitter of hard is. Geel vruchtvlees zegt niet perse oneetbaar, de soorten met oranje vruchtvlees zijn wel lekkerder-zoeter.

Ik heb pas een boekje van Vicky Stork gekregen, het Complete Pompoenboek heet het, daarin wordt goed uitgelegd wat de verschillende pompoensoorten en rassen zijn.Zo is courgette ook een pompoen( zomerpompoen of mergpompoen).

Maar kalebassen zijn over het algemeen nogal afwijkend van vorm, die herken je wel, je zult eerder een kleine pompoensoort voor een kalebas aanzien dan andersom. En sommige pompoensoorten smaken maar vaag en waterig, zoals de Halloweenpompoen die gekweekt wordt voor zijn zachte schil en grootte, zodat hij gemakkelijk bewerkt kan worden.

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
De madeleine of petit madeleine is een traditionele kleine cake uit Commercy, dat is een grote stad hier in de buurt, in de Meuse

We krijgen het hier vaak bij de koffie.

Op de najaarsplantenbeurs vorig jaar werden er madeleines met pompoen geserveerd bij de koffie..heerlijk!

 

Schil 500 gram pompoen, en verwijder de zaden en draden. Snij het vlees in kleine blokjes.

Doe deze in een pan met 20 gram boter en doe er water bij zodat de blokjes bijna onderstaan.Let er vooral op niet te veel water te gebruiken, beter te weinig en dan nog wat bijvullen. Laat 30 minuten koken op zacht vuur, roer van tijd tot tijd.

Als de pompoen gaar is mix dan het mengsel tot puree. Laat afkoelen.

Klop in een grote kom 4 eieren en 230 gram suiker tot het schuimig wordt. Meng er 150 gram van de pompoenpuree door, 20 gram droge gist en 300 gram gezeefd bloem. Roer goed met behulp van een houten lepel totdat je een glad deeg verkrijgt. Laat 1 uur op kamertemperatuur rusten.

(De rest van de puree kan je invriezen voor de volgende keer, of soep van maken, of met peterselie en boter gemengd als bijgerecht enz..)

Verhit de oven op 200 graden.

Smelt 230 gram boter op een zacht vuur en voeg het bij het deeg. Goed vermengen!

Beboter de madeleine vormpjes, of muffinvormpjes met behulp van een kwast, bestuif met wat meel, en vul tot tweederde met het deeg.

Bak de madeleines ongeveer 8 minuten, afhankelijk van de grootte van je vormpjes. De madeleines moeten goed gerezen en goudkleurig zijn.

Herhaal het bakken tot al het deeg gebruikt is.

 

783_00f692fa6b7ea8d24d0bd1f5e33f9e3a.jpg

 

PS de foto heb ik van internet "gepikt"...

 

o o ik heb een foutje gemaakt, ik heb al voor het rusten de boter toegevoegd.......

zal het nu nog lukken ? ben benieuwd iemand ervaring mee ??

kijk eens op mijn site www.jamenzo.nl

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...