Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Roodlof hoe telen/oogsten?

Featured Replies

Geplaatst:

Ik heb 2 jaar geleden in Italië roodlof gegeten en we waren meteen verkocht! Echt 100x lekker dan gewone witlof, die tegenwoordig meer zoet dan bitter is.

 

Nu groeit de roodlof echt super, maar vraag me af wat ik er nu verder mee moet doen?

 

Moet ik ze nog gewoon een tijdje door laten groeien en worden ze vanzelf rood? 

Moet ik ze nog kort door laten groeien, dan dichtbonden en dan later oogsten?

Of zou ik ze hetzelfde als witlof moeten behandelen? Dus de wortels in het donker uit laten komen? 

 

Heb foto's gemaakt van hoe het er nu bij staat en welke zaden ik heb.

 

Hopelijk kunnen jullie me op weg helpen

 

20210714_133737.thumb.jpg.c6de872dc7c85ce050cbc5ca72de06b5.jpg20210714_133640.thumb.jpg.fc6d55fc513ba7e05e9ce1cb7052b954.jpg20210714_133631.thumb.jpg.2644c4d127c8f26a4dd7fb5e1c5a9ac8.jpg

 

 

Geplaatst:
  • Auteur

Hoi,

 

Dat is geen bewuste keus geweest, omdat ik niet precies wist hoe of wat. 

 

Ik heb ze zelfs al flink uitgedund, maar ze staan nog te dicht op elkaar begrijp ik? Ik had een afstand van 10cm aangehouden, dat had ik ergens gelezen

aangepast door onnaj

Geplaatst:

Niet dat ik nou een goede roodlof teler ben, want bij mij komen ze nooit op. Maar de bedoeling is de buitenste bladeren oogsten, en dan vormt er in het midden zo’n mooi kropje. Het groen buitenste blad kun je als (onderdeel van gemengde) salade eten, of anders als een soort andijvie. Of roerbakken met een uitje, beetje knoflook, olijfolie. Misschien kun je op die manier ook een beetje uitdunnen. Volgens mij moet je deze soort niet intafelen zoals gewone witlof, maar dat weet ik niet zeker.

Geplaatst:
  • Auteur

Dat ga ik eens proberen! Dat lijkt me nog lekker ook, zo zien ze er in ieder geval uit!

Geplaatst:

En wanneer wordt het rood ?

Geplaatst:

Het lijkt mij juist wel dat ze geteeld moeten worden als witlof. Op de foto zie je een witlofachtige wortel met de roodwitte krop er aan. Zoals witlof. 

Ik heb zelf elk jaar radicchio 'Chioggia' staan, die vormen wel echt een kropje in de tuin, ergens in de vroege winter. Zie hier op Wikipedia:

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Roodlof

 

Je hebt daar denk ik de "variëteit ontstaan uit een kruising van roodlof met witlof. Dit type wordt als witlof geteeld. De krop is wit met rode punten. Het loof is minder bitter dan van de twee andere soorten."

 

Mijn oogst (foto uit 2016):

IMG626229171474883414.JPG

 

IMG627446351474883427.JPG

  • 2 maanden later ...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.