Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Vraagje, hopelijk kan het zonder het topic teveel te vervuilen. Vorig jaar heb ik kant en klare stammen gekregen en nu ben ik helemaal enthousiast over de mogelijkheden voor paddestoelen. Ik zou zelf met pluggen graag stammen maken. Maarrr hoe kom ik aan stammen? Iemand een idee?

Geplaatst:

Stammen moeten zo vers mogelijk zijn heb ik begrepen, die kun je niet te lang bewaren. Als je ze wel wilt bewaren, moeten ze niet in aanraking met de grond zijn, maar moet er iets tussen. Tegels, pallet enz. Je moet ze dan wekelijks nat maken en dan een beetje geluk hebben vermoed ik. Sja en hoe je aan die stammen komt… of je hebt een boom van het geschikte hout dat om gaat, of iemand anders die je kent. Je kunt ook het bos in, maar weet niet hoe blij de boswachter is als je gaat zagen.

Geplaatst:
10 uren geleden, Mellie zei:

maar weet niet hoe blij de boswachter is als je gaat zagen.

  Ik woon aan een (beschermd) natuurgebied. Ik zie mezelf al helemaal lopen met mijn zaag 😆 

Geplaatst:

Eerst netjes aan de boswachter vragen kan natuurlijk nooit kwaad. Als je geluk hebt, pakt ie zijn motorzaag en loopt met je mee.

Van je paddenstoelenoogst wel even een bakje bij hem/haar bezorgen ...

1120183653         2025_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Geplaatst:
Op 31-3-2022 om 14:05, Jorieke123 zei:

Ah nee ik bedoel dat ik een stam-die-geen-oogst-meer-geeft zou willen kunnen gebruiken om zelf nieuwe pluggen te maken of zelfs stukjes van die stam in een nieuwe stam te rammen/drukken. Zodat ik dus geen pluggen meer hoef te kopen als ik nieuwe stammen wil maken. 

De stammen gaat niet lukken, maar wel uit de oogst van je stoeltjes. Het is niet super gemakkelijk maar uit de voet van je paddenstoel haal je een stukje waarmee je verder kan....(ik mis Stan op deze site, hij is de man op gebied van paddenstoelen en pepers!!)

 

  • Like 1

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

  • 1 maand later ...
Geplaatst:
42 minuten geleden, Roland zei:

kunnen die geënte paddenstoel stammen ook in de zon bewaard worden?

Geen goed idee. Schaduw en altijd  redelijk vochtig )hoge luchtvochtigheid' is ideaal. 

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Geplaatst:

fea53640402b481910cf3b378340b83a.jpg

Wat een plek verandering kan doen! 50 cm verplaatst omdat ik de sieramandel ging snoeien en vergeten terug te zetten. En het heeft natuurlijk een boel geregend… dat ook. Maar toen werden de shii-takes steeds door slakken aangevallen en deze staan er zo mooi bij. Pretty!

  • Like 2
  • 1 maand later ...
  • 1 maand later ...
Geplaatst:

De dikkere eikenstam (ent-datum: december 2020) begint nu ook shiitakes te maken! 

IMG_6682.JPG

 

En de dunnere geeft ook weer wat oogst:  (het is maar goed dat het hier zo droog is, en de slakken niet rondglibberen om mijn zwammen op te vreten, want deze komen net onder het kopertape te groeien. 

IMG_6680.JPG

 

De 2x zwarte els doen nog niets helaas. Terwijl ik daar de 1e oogst van had verwacht omdat het hout minder hard is en de stam dus snel ver-zwamt? We laten ze voorlopig staan hoor, wie weet komt er nog wat als het eindelijk eens gaat regenen. 

  • Like 3
Geplaatst:

Tot mijn verbazing krijg ik ook nog een paar late exemplaren. Ik heb maar 1 stam en die heeft half in de zon gelegen de laatste maand (lag eerst in de schaduw van de japanse wijnbes, maar die verdroogde bovengronds volledig. En nog voor de regen van afgelopen week!

  • 3 maanden later ...
Geplaatst:

Kleine update:

Onze stam met populierenleemhoed heeft hier nooit wat gedaan. Die met fluweelpootje heeft een kleine oogst gegeven, volgende keer enten in september en dan hopelijk een wat grotere oogst of vaker een kleine dat jaar dat ie is doorgroeit? 

De grijze oesterzwam op berkenstam begon weer wat te doen maar dat werd vrij snel opgegeten door muizen? Bij de berkenstobbe zien we nog steeds niets. 

Geplaatst:

Fluweelpootje kwam ik afgelopen maand vrij vaak tegen in het wild, dus dit is wel de goeie tijd van het jaar.

Die op mijn aalbessenstronken  hebben nu ook nog een klein vluchtje. Maar de eerste keer was al begin oktober. Ik vermoed dat het vroege voorjaar dan de goeie tijd is om een stammetje te enten, zodat het mycelium de rest van het jaar kan groeien en dan na de eerste koudeperiode vrucht te geven.

 

Ik moet de krulwilg weer knotten dit jaar, dus ik denk dat ik ook maar weer wat pluggen van het een of ander ga bestellen. En eigenlijk wil ik Bietenputzwam (klinkt zo smakelijk 🤢) nog wel eens proberen op een bed in de moestuin. 

 

 

  • 5 maanden later ...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...