Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Wij hebben onze compostbak gevuld met alles van keukenafval die we hadden zonder daar veel over na te denken of op te zoeken. Nu is hij vol en is het een grote stinkende brij. Wat kan ik hiermee doen? Opengooien? Hoe lang zal dit blijven en stinken? 

image.jpg

Geplaatst:

Zoek op dit forum op compost en je wordt begraven onder de tips. Maar even in het kort onze manier. Wij doen het op een hoop, maar dat maakt verder niet uit. Je bouwt laagjes van 20 cm, afgewisseld met een laagje mest (koe/paard) wat hoorn/beender/bloedmeel en kalk er tussen strooien, vingerdik laagje aarde ertussen en de volgende laag. Je kunt er ook houtsnippers doorheen werken, maakt het luchtiger. Zorg dat je compost niet te nat wordt, maar dat weet je nu wel. Te droog is evenmin een optie, dan gebeurt er weinig tot niets. Indien zo uitgevoerd is de stank van je kledderzooi zó weg.

  • Thanks 1
Geplaatst:

En wat misschien ook van belang is: wat gooi je op de composthoop ?
 

Wat mij betreft geen bewerkte spullen. Dus alles wat gekookt, of anderszins verhit is, gaat niet op de compost.

 

  • Thanks 1
Geplaatst:

En wat nog belangrijker is....

Zo te zien heb jij zo'n ellendig compostvat van plastic.

Heb je die redelijk luchtdicht en kan het te veel aan vocht niet verdampen dan is het niet anders dan logisch dat de zaak gaat rotten.

Zorg dat er mestwormen in kunnen klimmen die alles voor je om gaan zetten en je kan bijv. flink wat karton toevoegen om het vocht op te zuigen.

Je kan nu de hoop opnieuw opzetten naar de regels van het compost maken.

 

En bedenk: Net als zo veel in het leven geeft een klein beetje aandacht al snel veel resultaat.

 

Al zal deze leuke binnenkomfoto ook wel gewoon verteren met de tijd als je het nu zo laat liggen.

 

Succes.

  • Thanks 1
Geplaatst:
Quote

alles wat gekookt, of anderszins verhit is

 

En ook geen - al of niet rauwe - vleesresten van de gourmet en de bbq enzo...

Maar dat zul je intussen wel allemaal gelezen hebben ;-)

  • Thanks 1

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Geplaatst:

Bij compostvaten is het van belang dat je regelmatig alles om zet. Ik gebruik er drie en houd er altijd eentje leeg. Eén keer in de maand kieper ik de inhoud van de twee gevulde vaten over naar het lege, zodat er aan het eind van de sessie een ander vat is leeg gekomen. Een maand later wordt dat weer gevuld.

Op die manier krijg je onderin geen te vaste, natte, stinkende massa. Er moet lucht bij om alle micro-organismen hun werk te laten doen – anders stikken ze.

De compost uit de vaten hier is altijd mooi luchtig, rul, niet te nat, en valt bijna vanzelf door de zeef. Verder zijn in de laag halfvergaan materiaal altijd een kleine miljoen pieren aan het smikkelen.

 

Wat je nu nog kan doen @ADL is alles weer in het vat doen, want het is nu mooi gemengd en belucht, en als je de ruimte heb, een tweede vat, of een hoop, er naast zetten. Succes!

  • Thanks 1
Geplaatst:

Ik zou ook het vat weer vullen, maar dan met in achtneming van de mest, kalk, aarde, etc.

Wat betreft de zaken als gekookte spullen en jus- en vleesresten/botten, visresten etc.

We hebben hier een aparte ton waar dit soort zaken in gaat. Vermengd met alweer de mest, kalk etc.

We doen dit al jaren en met succes. De zaken verteren goed en aan het eind van het proces zijn alleen de botjes van kip, karbo etc. nog herkenbaar.

Die blijven wel achter op de zeef. Deze compost mengen we dan met de normale compost en zo is alles weer mooi verdeeld.

Een groene kliko is dan ook iets dat je bij ons niet aan de straat zult zien staan.

 

  • Thanks 1

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...