Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Heesters standplaats en verzorging


DeKlusjesman

Recommended Posts

Met heesters en struiken wordt hetzelfde bedoeld. Ze onderscheiden zich van bomen, doordat ze geen duidelijke stam vormen. Heesters geven een tuin volume en hebben sierwaarde door hun bloemen, bessen of mooie bladeren. De verzorging is simpel en ook al zijn het geen snijbloemen, veel van het groen en de bloemen kunnen in boeketten gebruikt worden.

 

De standplaats van heesters

  • Met een aantal heesters op een rij, maakt u een mooi haag. U kunt kiezen voor verschillende soorten door elkaar of voor één soort. Heesters komen goed tot hun recht op de achterste rij van een border en tegen muren en schuttingen.

 

De verzorging van heesters

  • Heesters bemesten gebeurt in het voorjaar. De meeste heesters hebben voldoende aan universele meststoffen. Een enkeling, zoals de hortensia heeft speciale voeding nodig.

 

Heesters die schaduw verdragen

  • Behalve de hortensia zijn er nog meer struiken die het goed doen in de schaduw. De broodboom (Aucuba) is een bladhoudende struik die goed schaduw verdraagt. Ook de buxus en de hulst (Ilex) zijn wintergroen en kunnen goed tegen de schaduw. Sorbaria, een bladverliezende heester, heeft witte bloempluimen die een donkere schaduwplek mooi oplichten.

 

Heesters met een toegift

  • Veel heesters hebben in de herfst als extraatje prachtig gekleurde bessen of bijzonder getinte bladeren. Callicarpa heeft zelfs opvallende paarse bessen en bij de vuurdoorn (Pyracantha) zijn ze oranje of geel. Veel heesters hebben siervruchten, zoals de sierkwee (Chaenomelis) en de sierappelsoorten (Malus).

Link to comment
Share on other sites

  • 11 years later...

De heester ziet eruit als Viburnum tinus. De kans is groot dat het vraat is van de larven van het sneeuwbalhaantje / Viburnumhaantje. Deze zijn gelig groen met zwarte puntjes.

 

Bestrijding: spuiten met een chemisch middel. Ik weet niet of een mengsel van water, spiritus en groene zeep helpt tegen dit beestje.

 

De struik ziet er niet uit met al die bruine bladeren. Ik zou hem terugsnoeien en wat mest geven.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...