Jump to content
appelvrouw

Paardenbloemenwijn/ Vin Pissenlit

Recommended Posts

Vorige week in Nijmegen bij de bio sinaasappels en citroenen gekocht voor de paardenbloemenwijn..dus vanmorgen ben ik aan de slag gegaan.

Ik was alleen vergeten om suiker te kopen dus bij 3 buren langs en enkele uren( en een paar glaasjes bittere sinaasappelikeur ) verder kon ik eindelijk aan de slag.

 

Ik ga dit jaar proberen de wijn met 1 kilo suiker minder te maken.

 

Hier het volledige recept zoals ik het tot nu toe maakte:

 

Paardenbloemenwijn:

Dit recept van overheerlijke, geurige paardenbloemenwijn komt van de schoonmoeder van mijn buurvrouw, een wandelende encyclopedie van oude Lorrainse recepten!

Je begint met de paardenbloemenwijn op een dag waarvan je weet dat het de volgende dag mooi droog weer is, je moet de bloemen namelijk droog plukken. Zorg dat je een plek weet waar geen beesten rondlopen, geen paarden, honden etc. om duidelijke redenen.

 

Dag 1: Snijd 6 bio sinaasappels & 6 bio citroenen in schijfjes, doe het in een grote bak of pan.

Voeg er 2 handjes rozijnen, en 4 kilo suiker bij.

48 uur laten staan en regelmatig roeren.

Dag 2:: pluk 1 emmer van 5 liter vol met paardenbloemen, pluk ze pas als de bloemen goed open en droog zijn,dat is meestal vanaf een uur of elf/twaalf, pluk ook alleen de paardenbloemen die volledig open zijn, zij bevatten de meeste geur en smaakstoffen.

Je plukt de bloem zonder steel, het groene kroonblaadje mag blijven zitten.

Kook de bloemen zachtjes in 10 liter water voor 5 minuten.

Laat afkoelen en 24 uur staan.

Dag 3: Giet het vocht door een doek, en meng het met de sinaasappelmix en 1 pakje verse gist ( hier verkoopt de bakker pakjes verse gist in kubusvorm..dat is 42 gram verse gist )Laat dan een week staan.Roer regelmatig.

Na een week: Zeef het geheel, doe het in een grote wijnfles van minimaal 15 liter.

Laat de paardenbloemenwijn nog tot half december staan tot je er flessen mee gaat afvullen.

En dan genieten maar. Hier drinkt men de wijn als aperitief met iets te knabbelen, je ruikt en proeft de lente!

p104091239021335030854.JPG

Edited by Guest

https://www.airbnb.com/h/backtothesixties

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het zijn kleinere flessen, volgens mij van 5 liter. Was altijd groot genoeg Maar een grotere zou ook mooi zijn.

Ik heb er champagne gist in gedaan. Een heel zakje van Brouwmarkt. Ik ben dus iets afgeweken van jouw recept, en heb hem 'samengevoegd' met een recept uit Homefarmer (tijdschrift).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wijn wordt gemaakt van druiven!

Toch ben ik nieuwsgierig hoe paardenbloemenwijn smaakt, dus als ik binnenkort ergens een mooi veldje paardenbloemen zie, ga ik plukken, en aan de slag.

 

Ook even naar appelvrouws oorspronkelijke recept gekeken.

4 kilo suiker is inderdaad erg veel, dat zou in theorie ruim 17% alcohol geven. Zeker bakkersgist trekt dat niet, resultaat zal een erg zoet wijntje zijn. Een kilo minder lijkt me inderdaad beter.

 

Berekening maximaal alcoholpercentage met 3 kilo suiker:

- handje rozijnen: pro memorie

- 6 sinaasappel + 6 citroen: 1 liter (schatting)

- 3 kilo suiker: 3 * 0,6 = 1,8 liter (als opgelost in water)

- 10 liter water: 10 liter (ja, logisch)

Totaal volume: 1 + 1,8 + 10 = 12,8 liter

Elke 17 gram suiker in een liter geeft 1 procentpunt alcohol (bij volledige vergisting van alle suiker)

3000 / 17 / 12,8 = 13,8 % alcohol (maximaal)

 

Met wijngist kan dat een droog wijntje opleveren. Bakkersgist gaat al dood bij 10 a 12% alcohol (de meningen hierover verschillen, sommigen zeggen 14% te halen)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mooie berekening Henk. Leuk dat je dit allemaal weet.

 

Hieruit blijkt het verschil weer tussen ( een deel van de ) mannen en een (deel van de ) vrouwen.

Wetenschappelijk benaderen is absoluut niet mij stiel. Ik ben van de losse pols en daardoor erg slordig..ook in de tuin. Daarom ben ik trouwens hier op het forum gekomen...en het gaat al beter

Maar dat terzijde en terug naar de pissenlit zoals men hier in het kort zegt: "wil je een glaasje pissenlit"?

 

Het klopt precies dat mijn eerdere pissenlitwijn 17% was.

Ik ben blij met je verslag.

Ik heb een keer bij iemand vin pissenlit gedronken die minder zoet was, en die was verrukkuluk!

Je kunt inderdaad ook beter zeggen dat het een aperitief is..zo wordt het ook gedronken.

 

Helaas kan ik nu niet zomaar aan wijngist komen(is dat droge gist?).

Is het zo dat: hoe verser de bakkersgist is hoe beter het proces?


https://www.airbnb.com/h/backtothesixties

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nee, ik laat het in een keer helemaal bezinken..dat duurt dus maanden.

na het hevelen in de winter laat ik het restje meestal nog even staan..dan kan ik er nog een halve tot hele fles uithalen...

Misschien is het een idee..2 x hevelen..maar ik miste het niet.


https://www.airbnb.com/h/backtothesixties

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik schreef vanochtend: "Als ik binnenkort toevallig langs een veldje paardenbloemen loop, dan ...."

Binnenkort was eerder dan ik dacht. Vanochtend mijn oude moeder bezocht, en wat zien ik daar:

imag0159k41921335095245.jpg

 

Veldje (op de foto slechts een gedeelte) was op een talud, achter een muurtje van zeker een halve meter hoog. Weinig kans dus op honden-vervuiling. Na nog geen 15 minuten plukken: 2,5 liter (ongeveer 350 gram). Dat moet voldoende zijn voor 4 liter wijn.

 

Zonet de groene onderkanten voor driekwart eraf geknipt, en gelijk even geinspecteerd op viezigheid. Ging snel, ongeveer 1 per seconde. Het waren er trouwens 224 (steeds tot tien tellen, en eentje apart leggen; na afloop het aparte stapeltje tellen, en dan x 10. Netto nu 280 gram.

 

@Jorieke, ik zie je foto van een 5 liter fles, met een waterslot erop.

Zit die niet veel te vol? Tijdens de gisting kan het behoorlijk gaan schuimen, daar is nu geen ruimte voor.

(Mijn tripel bier maak ik met gist uit twee Westmalle flesjes. Dat spul heeft een kopruimte van zeker 100% nodig!. Voor mijn aanstaande paardenbloemenprobeersel, met wijngist, in zo een 5 liter fles ga ik 1 liter kopruimte aanhouden.)

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Henk: Ik heb ze wel wat vol ja, maar het grote gisten is al gebeurd in een emmer. Of gist het nog wel flink na een dag of 7? Teveel om er zo weinig ruimte in te hebben? Ach, ik klooi vaak maar wat aan

Zo bedacht ik me ook heel slim dat de boel natuurlijk nooit in gewone wijnflesjes kan straks, omdat het blijft bruisen door de champagne gist. Die gebruik ik nu voor het eerst, dus we hebben er nog geen dopdingen voor in huis.

Ach, beter dat ik me dat nu bedenk, dan dat alle kurken er uit knallen tijdens het narijpen op de fles.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meer dan 5 liter geplukt..In mijn eigen boomgaard!

Ik heb het gewogen..1100 gram.Ik heb een beetje ruim geplukt denk ik..ook al omdat de bloemen nog iets nat waren..ik ben bang voor smaakverlies.

Ik wil erg dan morgenochtend een liter water afhalen voor..stroop of cramaillote of jam. Ik weet het nog niet. Er zitten natuurlijk nog geen sinaasappelen in, ik heb nog wel drie sinaasappels..bio, citroen alleen nog sap.

Zou het een goed idee zijn om de sinaasappels in schijven met schil nog in dit water te koken en dan weer zeven? En daarna de stroop/jam maken?img541031111335098355.JPG


https://www.airbnb.com/h/backtothesixties

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als het al 7 dagen gegist heeft, zal het wel meevallen met het schuimen.

Over champagne gist: Dat is niets anders dan een speciale wijn gist. Als die alle suikers uitvergist, zou je geen bommetjes moeten krijgen.

De belletjes in champagne ontstaan door het achteraf toevoegen van iets suiker-achtigs. Die extra suiker gaat dan alsnog vergisten, en geeft CO2. Net zoals bij bier dus.

Van een wijnprobeersel heb ik een paar bier-flesjes gevuld, en ongeveer 2 gram suiker per flesje toegevoegd voor het bottelen. Resultaat: iets lambrusco-achtigs. Niet doen bij gewone wijnflessen. Bierflesjes / champagneflessen zijn wel bestand tegen enige CO2-druk.

(En wijn in euro bierflesjes (0,3l): het ziet niet uit, maar is wel veiliger, en erg makkelijk. Supersnel te kroonkurken, en een handige eenheid: 2 glazen per flesje.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ah Henk, dank je, dat van het suiker toevoegen in de fles vroegen we ons net af Bij bier doen we dat inderdaad wel, maar ik kan het paardenbloemchampagne-recept zo even snel niet vinden. Voorlopig zit het nog in deze flessen.

Vreemd dat champagne gist dan echt apart wordt verkocht bij Brouwmarkt, als dat dus niet anders is?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Champagnegist is wel anders dan bijvoorbeeld gist voor Bordeaux, die weer anders is dan gist voor bijvoorbeeld Gamay, maar het geeft niet vanzelf belletjes. Met elke gist kun je belletjes maken. Meer bij het wijnmaken topic: wijn-maken-t2506-20.html#p92419

 

Dan gaan we hier weer verder met de paardenbloemenwijn. De geblancheerde/gekookte bloemen beginnen inderdaad naar spinazie te ruiken. Nu op naar de winkel, voor 2 citroenen, 1 sinaasappel, en een beetje rozijnen (Rotterdam: supermarkten zijn elke zondag open van 12:00 - 18:00u). Dan ben ik ruim op tijd terug voor de finish van Luik-Bastenaken-Luik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...