Jump to content

Vijverpomp en filter kopen


DeKlusjesman

Recommended Posts

In een tuinvijver is een pomp het kunstmatige hart achter iedere waterbeweging. Er zijn pompen met een lage capaciteit die in een ton of waterornament een bescheiden straaltje water omhoog brengen. In grote en kleine vijvers kunnen pompen die uitgerust zijn met speciale filters, behalve voor een klaterende fontein of stromend beekje, vooral ook voor helder water zorgen.

 

De benodigde capaciteit

De capaciteit van de pomp staat vermeld op de verpakking of op de gebruiksaanwijzing. Meestal met een grafiek waarop twee gegevens belangrijk zijn: hoe hoog de pomp het water kan oppompen (de maximale waterkolom) en het maximale aantal liters water dat hij per minuut of per uur verpompt. Als het maximale aantal liters wordt verpompt, is de waterkolom nul en als de waterkolom tot maximumhoogte wordt opgepompt, staat het water stil. De vuistregel is dat er voldoende water stroomt als er niet meer dan tot halve maximumhoogte (boven het vijveroppervlak) opgepompt hoeft te worden. Voor een laag fonteinstraaltje van 50 cm boven water is een pomp met een capaciteit van 30-40 liter per minuut voldoende. Voor een beekje is meer capaciteit nodig.

 

Pompen met afstandsbediening

Met een pomp met afstandbediening kunt u de prestatie van uw fontein- of waterval vanuit uw stoel regelen. Behalve aan- en uitschakeling kunt u zelfs de pompcapaciteit vermeerderen of verminderen.

 

Vijverfilters

Filtersystemen zijn nodig als het zelfreinigend vermogen van de vijver wordt overvraagd. Een vijver met kooikarpers waarin weinig of geen planten groeien, kan zelfs niet zonder filtersysteem.

De lamp van UVS-filters produceert UVC-straling. Algen, microben en ziektekiemen die aan deze straling worden blootgesteld sterven af. Bij ‘Garden specialties’ UVC-filters komt het licht direct zonder stralingsverlies in aanraking met het vijverwater. Daarom is de werking uitzonderlijk hoog. In het 2-kamersysteem wordt door middel van een spraybar het vijverwater langs de borstels geleid, deze filteren het grove vuil en daarna wordt het water door middel van een tussenschot naar de tweede kamer geleid. Hierin bevinden zich drie verschillende lagen profielschuim welke het laatste zwerfvuil aan het water onttrekken.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...