powerlite Geplaatst: 10 juli 2012 Geplaatst: 10 juli 2012 Ook niet onmiddelijk een idee wat brekerszand is , hier in west-vlaanderen,belgie noemen we ons zand naar de herkomst.bvb duinenzand , scheldezand , rijnzand . deze 3 staan in volgorde van fijn naar grof.In duitsland moet je wel aan Rijnzand geraken zeker Is grof wit zand , uit zoet water dus niet te veel zout in.Ik neem aan dat dat geschikt moet zijn. Quote
appelvrouw Geplaatst: 10 juli 2012 Geplaatst: 10 juli 2012 Dan had ik het toch nog niet 100% goed begrepen..want ik heb de pitten meteen in een pot wit zand gedaan, en ergens in een vergeten hoekje in de tuin gezet. Kan ik ze nu beter nog in gewone tuinaarde stoppen? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Persica († december 2016) Geplaatst: 10 juli 2012 Geplaatst: 10 juli 2012 wit zand of donkere aarde maakt niet uit, ik leg de pitten meestal in metselzand, speelzand of iets dergelijks (in wit zand zitten het minst bacterien /schimmels etc ,..en daar gaat het mij om. Quote
appelvrouw Geplaatst: 10 juli 2012 Geplaatst: 10 juli 2012 OK dan heb ik het goed gedaan. De pot staat een beetje achteraf op een schaduwplek.Vrijdag weer naar de markt Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
bio-fee Geplaatst: 10 juli 2012 Geplaatst: 10 juli 2012 Als ik de pitten nu eerst in een pot met aarde zet, voor ze straks met wit zand de koelkast ingaan, moet ik ze dan wel nu al kraken, of gewoon in zijn geheel erin stoppen en pas kraken als ze het witte zand ingaan...? Quote
Dennis29 Geplaatst: 16 juli 2012 Auteur Geplaatst: 16 juli 2012 Met die vraag zit ik ook , heb op de markt wat platte perziken gekocht. Quote
hansm Geplaatst: 16 juli 2012 Geplaatst: 16 juli 2012 Je hoeft niet te kraken, tenminste ik doe dat niet en daarom duurt het ook zo lang tot ze uitzichzelf splijten en je de kiem tevoorschijn ziet komen. Quote Players only love you when they're playing.
bio-fee Geplaatst: 16 juli 2012 Geplaatst: 16 juli 2012 Zou het proces dan niet sneller gaan als je hem wél kraakt?Of forceer je dan voortijdig iets en is dat niet goed voor de pit?Iemand ervaringen...? Quote
greetje11 Geplaatst: 16 juli 2012 Geplaatst: 16 juli 2012 Vorige week die platte perziken gekocht, en die zijn toch lekker. Heb alleen vergeten te kijken welk soort het is, hopelijk hebben ze ze nog bij c1000, kan ik mooi even kijkenAlleen is de pit wel erg klein. Ik ga ook proberen om hem te zaaien, met de tips van hier gaat dat vast lukken. Quote
powerlite Geplaatst: 16 juli 2012 Geplaatst: 16 juli 2012 Greetje , een kleintje kan ook krachtig uit de hoek komen Don't worry , die pitten zijn altijd klein , maar zaaien blijkt toch goed te lukken. Denk dat ik me er ook eens ga aan wagen. Quote
Dennis29 Geplaatst: 16 juli 2012 Auteur Geplaatst: 16 juli 2012 We hebben er vandaag 2 gegeten, ze zijn echt heerlijk, maar helaas wel geel. Naja, we hebben een veldje waar ze kunnen groeien en als ze geen goeie vruchten gaan geven dan komen er weer nieuwe zaailingen Ik heb de zaden ongekraakt in een potje met potgrond gedaan en in de schuur gezet. Quote
Dennis29 Geplaatst: 18 juli 2012 Auteur Geplaatst: 18 juli 2012 Vandaag in de supermarkt witvlezige platte perziken gekocht Ook meteen gewone perziken, nectarines en abrikozen. Werkt abrikoos zaaien op de zelfde manier?En bij de platte perziken staat paraquyo , is dit het soort? Quote
hansm Geplaatst: 18 juli 2012 Geplaatst: 18 juli 2012 Ja de abrikoos lukte bij mij als eerste steenpit, en op Persica zijn manier.(ondertussen platte nectarine gescoort) iets minder lekker maar nog steeds lekker. paraquyo slaat volgens mij op type perzik de platte dus worden zo aangeduid, geen rasnaam. Quote Players only love you when they're playing.
powerlite Geplaatst: 18 juli 2012 Geplaatst: 18 juli 2012 (aangepast) vandaag een lading meegebracht van de ALDI.Paraguayo staat op de verpakking , maar dat is idd enkel de productnaam.Op de grote kisten (kartonnen dozen) waar de bakjes in staan , daar staat wel altijd de varieteit op. Deze die ik vandaag kocht zijn "Flat Pretty" , de beste die ik tot nu toe at. Deze ga ik zeker zaaien. 18 juli 2012 aangepast door Gast Quote
Dennis29 Geplaatst: 18 juli 2012 Auteur Geplaatst: 18 juli 2012 Ik doe het zaaien nu dus zo:De pitten in een potje met potgrond doen en in de schuur neerzetten, in oktober ze eruit halen en de pitten kraken en dan het binnenste pitje op een bakje met zand in de koelkast zetten tot februari. Zo doe ik het toch goed? Quote
Erny Geplaatst: 18 juli 2012 Geplaatst: 18 juli 2012 Ik dacht dat ik het zelf (na de hele topics te hebben doorgeplozen) duidelijk op een rijtje had maar nu komen jullie allemaal weer met andere volgordes qua grond en kraken etc... Ben ik wéér de kluts kwijt... Geloof dat we een genummerd stappenplan nodig hebben... Een voorjaars-zaaiplan en een najaars-zaaiplan bijvoorbeeld... Quote
Dennis29 Geplaatst: 18 juli 2012 Auteur Geplaatst: 18 juli 2012 Ja goed idee, ik snap het ook niet meer Quote
prettig gestoord Geplaatst: 19 juli 2012 Geplaatst: 19 juli 2012 helemaal mee eens! Heb net allemaal gekraakte zaden in wit zand in de koelkast gestopt namelijk! Als dat dan weer niet hoort.. Quote Zeluf doen! Nooit uit de koppigheidsfase gekomen gelukkig!
appelvrouw Geplaatst: 19 juli 2012 Geplaatst: 19 juli 2012 Volgens mij in ieder geval ongekraakte pitten nu in het zand..(zo uit de mond in de grond), dat kraken is pas nodig als de pitten te droog zijn geworden. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Persica († december 2016) Geplaatst: 19 juli 2012 Geplaatst: 19 juli 2012 Idd zo heb ik het ook beschreven, zaden (pitten) nog in de bast welke erg droog zijn geworden kun je wel het beste kraken, het werkelijke zaad ziet er dan ook erg verschrompeld uit, dit moet je eerst gedurende enkele dagen laten wellen in water, het zal dan afhankelijk van zijn vitaliteit weer naar origenele vorm terugkeren. Het is nooit voorspelbaar of dit nog kiemkrachtig is of niet, sommigen zullen na een koudebehandeling wel gaan kiemen anderen weer niet. Dit is dus niet de beste optie! want deze pitten zijn gevoelig voor schimmels. Het is beter om een beetje het natuurlijke verloop te volgen, zoals het in de natuur ook gaat. Rijpe vrucht valt van de boom, vrucht wordt gegeten of verrot, met wat geluk blijven er zaden over, deze rijpen nog verder na en bereiden zich voor om tot een rustperiode over te gaan deze drogen niet uit, wanneer er voldoende koude uren (4 tot 7 gr C) dit hoeft geen vrieskou te zijn! 400 a 500 uren overheen zijn gegaan zal het zaad uit zijn winterslaap ontwaken, dat kan dus al zelfs in de koelkast bij 4 a 5 gr het geval zijn, het zaad zal zwellen en door deze uitzettende kracht gaat de bast uit elkaar, gelijktijdig verschijnt hierna de penwortel en de jonge scheut, het is dan de hoogste tijd om dit voorzichtig te verplanten. Quote
wilma2 Geplaatst: 19 juli 2012 Geplaatst: 19 juli 2012 ik wil ook aan dit experiment deel nemen, en heb 4 pitten vanUFO 4+ in een bakje met potgrond en een dekseltje er op in huis gezet. Alles gelezen wat Persica en anderen er over vertelde maar , doosje met pit eerst in de schuur, of buiten in een rustig hoekje tot de tijd is het in de koelkast te zetten.Maar schuur, de ene is koel de andere, bv van hout, dus warmer. WAT IS DE BESTE TEMPERATUUR OM DE POT MET PIT NA TE LATEN RIJPEN?vr groet Wilma Quote
Persica († december 2016) Geplaatst: 19 juli 2012 Geplaatst: 19 juli 2012 temperatuur maakt echt helemaal niks uit, wél alles het liefst erg matig vochtig houden, er sneuvelen meer pitten (rot) door té vochtig zand ! Quote
wilma2 Geplaatst: 15 augustus 2012 Geplaatst: 15 augustus 2012 nog even de Perzik zaaimethode Na alle uiteenzettingen zit ik met de vraagwaar zet je de uitgelopen en opgepotte zaailing neer, bij gebrek aan een verwarmde kas Maart is te koud om zomaar buiten te zettenonverwarmde kas of plat glaskoele kamer ?Warme kamer?meerdere keuzes maar wat is de juiste om een mooi resultaat te krijgen gr Wilma2 Quote
Persica († december 2016) Geplaatst: 15 augustus 2012 Geplaatst: 15 augustus 2012 De pitten zullen pas na de koudeperiode (winter) uitlopen, je hoeft toch geen verwarmde kas te gebruiken ? Of heb jij soms nu al uitgelopen perzikpitten? Volg gewoon de natuur, stel,... een rijpe perzik valt van de boom, de pitten die nu uit de vruchten vallen zullen narijpen en in rust gaan, in de winter liefst onder een dun laagje aarde in diepe winterrust gaan, en pas in de winter uitlopen,... Quote
Alice Geplaatst: 15 augustus 2012 Geplaatst: 15 augustus 2012 Erg interessant, toevallig vandaag perzikken gekocht. Wil eigenlijk alle pitten proberen op te kweken en hopen dat 1 boompje het overleefd. Overigens komen de perzikken uit Spanje en ik woon in Zweden, maakt dat veel uit? Qua klimaat (vooral temperatuur dus). Kan een perzik boom in een pot? of zijn ze goed winterhard? Ik ga nog eens alles goed door lezen en deze week goed perzikken eten, haha. Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.