Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Ofwel Rungia klossii

 

Wie kent dit kruid en kweekt het? Wat zijn je ervaringen met deze plant?

 

Het blad smaakt naar champignons. En niet zomaar champignons, neen, champignons in saus, van die kleine parijse. Een sensatie.

 

Recent heb ik dit plantje aangeschaft. Ik begrijp dat het uit tropisch zuid/oost azie komt. Ik heb het in de kas uitgeplant in de vollegrond onder de kouseband tipi. Mijn ervaring met acanthacae is namelijk dat ze niet graag in pot staan. in de herfst graaf ik 'm dan weer uit.

 

5525192675_d46f10c4ba.jpg

Geplaatst:

Nooit van gehoord, maar wat een prachtige plant.

 

Is het de bedoeling dat je het blad kookt of is het net als met sla een kwestie van wassen en opeten?

 

Zijn de zaden of stekjes verkrijgbaar in Nederlandse webshops? Dit lijkt me wel een apart iets om te verbouwen

Geplaatst:

De verkoper vertelde me dat het nogal obscuur was. Ik heb het aangeschaft op de tuindagen van Beervelde. Het thema was dit jaar Vietnam, vandaar misschien dit aanbod.

 

Geen idee hoe men het in die contreien gebruikt. Ik lees recepten als 'op de sandwich', maar volgens mij is er veel meer mee te doen.

 

Je plukt de blaadjes net als basilicum, dus zonder wassen/koken. Smaak is echt super. Zoals die van (kleine) parijse champignons. Aromatisch. Niet zuur of muf.

  • 4 years later...
Geplaatst:

Toevallig heb ik vandaag twee hele kleine plantjes van de rungia klossii op de kop getikt. Ik ben heel erg benieuwd of ze een beetje goed groeien, want ik kan niet wachten om er wat van te oogsten.

 

Zijn er nog anderen die hier ervaring mee hebben?

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Geplaatst:

Hoi,

 

Heb ze nog enkele dagen geleden gezien in de Aveve shop in Landen (BE).

Het is iets Aziatisch maar veel kan ik er ook niet over kwijt. Als ze er nog zijn koop ik me wel enkele.

 

Groeten,

Geplaatst:

Dan moeten we hier maar bijhouden wat de kleine planten doen. Geduld schijnt een schone zaak te zijn.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Geplaatst:

Klinkt lekker. Gek dat ze zoiets hebben bij Aveve. Ik vind hun aanbod zo mager en saai. Stap er nooit binnen. Ik koop alles bij een kleine handelaar die een uitgebreider aanbod heeft.

Geplaatst: (aangepast)

Op meerdere sites is intussen info te vinden, bijvoorbeeld hier:

 

"De paddenstoelplant is afkomstig uit de hooglanden van Papoea Nieuw-Guinea. Bij ons teel je hem als kamerplant, die ’s zomers buiten gezet kan worden. Het is een bladgroente met de smaak van paddenstoelen, vandaar dus de Nederlandse naam. Het donkergroene, glanzend blad lijkt op een basilicumblad. De bloemen zijn hemelsblauw.

 

De paddenstoelplant is een meerjarige, niet winterharde plant die bij ons als potplant geteeld moet worden. Ze worden ongeveer een 30 tot 60 centimeter hoog en verdragen wat schaduw. De plant voelt zich het best thuis in een humusrijke en vochtige bodem.

 

De bladeren van deze plant kunnen heel het groeiseizoen geoogst worden. In de keuken wordt paddenstoelplant zowel rauw als verwerkt toegevoegd aan allerlei gerechten. Het verse blad is bijzonder lekker in allerlei salades of als garnituur. De bladeren kunnen verwerkt worden als spinazie of toegevoegd worden aan soepen".

 

Daar krijg je honger van

aangepast door Gast

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Geplaatst:

@speets

 

Dat was bij een van de vele stand op het voorjaarsevenement in de Haarlemmer Kweektuin afgelopen zondag. Ik weet helaas niet meer welke standhouder het was...

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Geplaatst:

Stom toevallig las ik gisteravond dat de Kruidhof hier in Buitenpost ook deze plant in hun assortiment hadden....

Dan onder de naam "paddestoelplant"

  • 1 maand later ...
Geplaatst:

Ik heb er ook een, maar de smaak valt 'vies' tegen. Lijkt niet erg op wat de topicstarter erover zei

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Geplaatst:

Ik heb er ook een, maar de smaak valt 'vies' tegen.

 

 

Waar smaakt het bij jou dan naar speets? Bij mij krijgen de oudere bladeren wat minder smaak, maar als ze niet te oud zijn, dan is het wel echt een champignonsmaak.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Geplaatst:

O, dat zou kunnen ja

 

Nu je het zegt kon het ook nog wel eens zijn dat hij meteen na aankomst beter smaakte.

Wat ik vandaag proefde was inderdaad geen jong blad. Hij groeit nog helemaal niet.

 

Geduld dus. Dank u

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

  • 2 weeks later...
Geplaatst:

Ik heb ze een paar jaar gehad, maar de productie en smaak vallen voor mij tegen. Ze groeien best langzaam (zeker na de winter). Je kunt ze overigens goed stekken. Het zijn op zich hele sterke planten. Je proeft het blad overigens slecht terug in salades.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...