Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Kaas, yoghurt en boter maken

Featured Replies

Geplaatst:

Melk staat op kamertemperatuur, zo'n 18 graden. Het stremsel is tot eind april houdbaar en was een nieuw flesje.

Geplaatst:
  • Auteur

18 graden is wat laag... 22 graden is beter.

Je maakt trouwens een creamcheese met rauwe melk? De recepten die ik ken, gebruiken altijd goed verhitte (en weer afgekoelde) room (al dan niet half-half)

Geplaatst:

Moet ik de pan dan op een laag vuur zetten op een warmhoudplaatje?

Geplaatst:
  • Auteur

Waar heb je het recept vandaan?

 

Ik vrees dat 36 uur wel heel lang is om er nog wat mee te kunnen. Je zou de pan in een bad met warm water kunnen zetten, en dan een beetje spelen met de temp. De melk/room koelt eerst het water wat af, en dan warmt het water de melk weer op, etc.

Geplaatst:

Dan ga ik dat als laatste proberen. Wat een gedoe :o . Dank voor je tips.

Geplaatst:
  • Auteur

Is er al verbetering?

Ik heb net weer een brandnetelkaas gemaakt. De vorige was te hard geworden. Wel lekker, maar niet fijn om plakjes van te snijden. Die had ik ingewreven met zout, in plaats van een pekelbad. Met een pekelbad wordt het toch beter.

Oh en er staat weer een liter melk te veranderen in yoghurt

Geplaatst:

Kan die yoghurt ook besteld worden voor de mtfd...

Geplaatst:
  • Auteur

Ik kan wel een ladinkje maken, zat ook te denken om rauwe volle melk neer te zetten voor de lunch.

Of heb je liever kwark? Geen magere kwark/yoghurt hoor! Ik maak het van volle melk (de kaas ook)

Geplaatst:

Ik ben eigenlijk juist wel heel erg benieuwd naar eigengemaakte yoghurt... dat zou totáál anders moeten smaken... Kan zelf wel een leeg emmertje meenemen... (zo één van de Turkse Yoghurt).

Enne... ik doe niet aan mager...

Geplaatst:
  • Auteur

Ik moet nog een paar keer door-enten voordat hij wat zuurder wordt. Vind ik zelf wel lekker namelijk. Je neemt steeds wat schepjes van de yoghurt, om weer een nieuwe portie te maken.

Ik heb het een hele tijd niet gemaakt, weinig tijd en dan vergat ik dat bakje yoghurt achter in de koelkast... Dus ik ben weer begonnen met een nieuwe cultuur, namelijk de Lactoferm Bifidus cultuur, met bifidus bacteriën. Van www.levenvanhetland.nl .

Geplaatst:
  • Auteur

Ja die heb ik ook gezien ja. Ik had alleen het recept nog niet eerder gezien. Dat ga ik dan ook eens proberen. Ik heb nu zo'n simpel machientje die het bakje yoghurt op warmte houdt. Ons huis koelt namelijk nogal af 's nachts. Maar als ik hem overdag maak... en goed inpak.. scheelt stroom.

Dat koken van de melk is nieuw voor me... Zo lang koken, maar daarna weer je vinger er in voor nieuwe bacteriën

Ik verhit het tot 83 graden.

Geplaatst:
  • Auteur

Oh, ik moet wel nog even melden dat ik heel blij ben met de kaasvorm die ik van Thea kocht. Een paar moestuinforumdagen geleden.

Ik had het idee opgevat om er nog 1 bij te kopen van dat formaat, met diezelfde microgaatjes, maar die zijn echt niet te betalen! En het is juist zo fijn dat ik met deze vorm geen kaasdoek nodig heb.

 

Dus: Nogmaals bedankt Thea!

Geplaatst:

Ik maak de yorgurt altijd zo.Maar in een warmhoud pan.

Overnachten nabij het Lauwersmeer.

Geplaatst:

Wat voor pan is dat dan?Zoiets als de hooikist?

Geplaatst:

Het geheel is nu te zuur en niet voldoende gestremd.

 

Ik baal enorm van de schapenmelk. Echt zonde. Dat wil ik niet nog een keer.

aangepast door Gast

Geplaatst:

Warm houdpan van 1 of 2 lt valiia uit spain.

Overnachten nabij het Lauwersmeer.

Geplaatst:
  • Auteur

Ja ik heb dat ook wel eens gehad toen ik net begon met proberen en testen. Een beste pan met melk, en de boel stremde maar niet. Gelukkig hebben wij altijd nog varkens die gek zijn op zure melk

Geplaatst:

Je hoef dat helemaal niet weg te gooen,je kan er karnemelk/boter van karnen.Dit is de basis voor karnemelk/boter.

Overnachten nabij het Lauwersmeer.

Geplaatst:

Ook na zoveel dagen nog?

Geplaatst:

Ja hoor met de mixer laag en lang klutsen (30min)

Overnachten nabij het Lauwersmeer.

Geplaatst:

De boter is gelukt! Wel erg zuur. Dat komt denk ik doordat het spoelen met koud water zeer pijnlijk is voor mijn handen en daardoor niet alles eruit is gespoeld.

  • 3 weken later...
Geplaatst:
  • Auteur

Ik heb nu een paar keer yoghurt gemaakt in een pannetje, zoals op de website van de keuringsdienst. Alleen dan niet met gekookte melk. Maar wel goed verhitten en dan snel afkoelen.

En dat gaat super De yoghurt is elke keer wat dikker en zuurder. Lekker!

Geplaatst:

Leuk he om allemaal te doen, ik werk in een kazenmakerij en heb zelf zo`n setje staan, helaas nog niks mee gedaan. Wanneer de verbouwing klaar is wel mee beginnen. wel zachte kaas gemaakt en paneer. Dat is ook leuk om te doen en erg lekker dat paneer in recepten met kerrie poeder enz.

 

De melk die ik van mijn werk meeneem zit een dikke laag room op en die ben ik keer op keer in laagjes gaan schudden in een beker. Resultaat een lamme arm en boter.

Verder maak ik kefir ervan. Supergezond natuurlijk.

Geplaatst:
  • Auteur

Echt wel leuk om zo te prutsen en uit te proberen he?

 

Ik heb in Engeland wat kaaswax besteld. Dus geen coating, maar wax. Dat kan je straks (na het eten van de kaas) ook weer smelten en dus hergebruiken.

 

Getest op een fenegriek-, brandnetel-, en komijnekaas:

 

IMG154476131393094430.JPGIMG154839361393094436.JPGIMG156254411393094441.JPGIMG156622461393094446.JPGIMG156766041393094454.JPGIMG156870371393094459.JPGIMG157525351393094465.JPG

 

De wax heb ik daarna in siliconen muffinvormpjes gedaan, zodat ze daarna weer makkelijker in een pan passen. Dat was met zo'n grote plak nogal lastig.

IMG157752641393094470.JPG

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.