eelzuhtjuh Posted September 17, 2012 Share Posted September 17, 2012 Hoi allemaal, daar was weer eens een vraag van mij.Ik heb een paar weken geleden courgettesoep (volgens eigen recept) geweckt.Ik link maar even naar mijn blog voor het recept: http://eelzuhtjuh.blogspot.nl/2012/09/courgettesoep-met-prei-en.html De soep is geweckt zonder creme freche etc.Nu dacht ik dus vandaag een pot open te maken, de pot zat nog goed dicht maar was totaal zuur.Wat heb ik verkeerd gedaan? Zijn de gehaktballetjes de boosdoener? Quote https://eelzuhtjuh.blogspot.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
eelzuhtjuh Posted September 18, 2012 Author Share Posted September 18, 2012 niemand een idee? Quote https://eelzuhtjuh.blogspot.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobO Posted September 18, 2012 Share Posted September 18, 2012 nou antwoord van een beginnertje: dat waren dus bacteriën die erin gekomen zijn tijdens de bereiding of het overgieten en niet gedood door te kort wecken op te lage temperatuur, mijn weckboekje zegt voor soep 1 uur op 100 graden schoner werkenlanger en heter wecken denk ik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heylane Posted September 19, 2012 Share Posted September 19, 2012 'Vroeger' (oma vertelt ) zei mijn moeder altijd al: soep wordt lekkerder als je ze een dag van tevoren maakt, maar doe er nooit soepballetjes in totdat je het gaat opdienen. Mijn eerste gedachte bij het onderwerp van dit topic was dan ook inderdaad: die heeft de soepballen er al in gedaan. Ik maak altijd soep zonder ballen, mijn moeder vriest de ballen in aparte porties in en mikt die op het laatste moment nog door de soep, even doorwarmen en klaar. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RvO Posted September 20, 2012 Share Posted September 20, 2012 Ook ik heb niet veel ervaring en ook wel eens vergelijkbare problemen gehad.Maar ik kreeg altijd het advies de potjes helemaal tot aan de rand te vullen. Het viel me op dat jij dat niet had gedaan,, of dat echt de oorzaak is?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted September 20, 2012 Share Posted September 20, 2012 Die 'oude' potten mag je geloof ik ook niet helemaal tot de rand vullen. Quote Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
eelzuhtjuh Posted September 21, 2012 Author Share Posted September 21, 2012 Ik had inderdaad juist begrepen dat je met die oude potten 2cm onder de rand moet blijven.Ik gok er dan maar op dat het aan het gehakt ligt, anders zou ik het echt niet weten.Ik heb de potten eerst afgewassen, toen uitgekookt en daarna op 120C in de oven gezet (hoezo paranoïde lol) dus ik neem aan dat ze dan wel een keer steriel zijn.De soep heb ik kokend heet in de potten gedaan en daarna gelijk de ketel in voor 30 minuten op 90 graden (te kort/koud misschien nog omdat er vlees in zit?) Quote https://eelzuhtjuh.blogspot.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted September 21, 2012 Share Posted September 21, 2012 30 minuten op 90 graden is inderdaad ook te kort en te koud. 100 graden is toch wel nodig, en minimaal 60 minuten. Ik heb laatst courgette soep geweckt en dat deed ik toen ook te kort. Geen idee meer hoe ik daar op kwam, maar de potten gingen de volgende dag vanzelf open. Ik heb niet geproefd of de soep zuur was Quote Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
helena Posted September 21, 2012 Share Posted September 21, 2012 Over oude potten gesproken; heb er mijn oude vegla handboek voor de inmaak eens bijgepakt. Produkten met vlees moeten 1,5 tot 2 uur worden doorgekookt.Er staat idd in 2 cm tot onder de rand vullen en dat snap ik niet. Ik gebruik alleen nog potten met schroefdeksel, vul die helemaal en geen enkel probleem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thea Posted October 3, 2012 Share Posted October 3, 2012 Ik had vorig jaar ook courgette soep geweckt met vlees.Deze was ook zuur.Heb nu 2 mnd geleden weer courgette soep gewekt zonder vlees en die was goed.Oude potten moet zoveel mogelijk gevuld worden. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
eelzuhtjuh Posted October 3, 2012 Author Share Posted October 3, 2012 Tja wijze les: volgende keer weck ik de soep zonder vlees. Voeg ik wel vlees toe als ik eens een pot open trek.Ik heb nog niet gedurfd om de rest van de potten open te maken, er staan er nog 5 Ik weet overigens niet beter dat je de nieuwe potten zover mogelijk vult en de oude potten 2cm onder de rand. Iedereen lijkt daar wat anders over te zeggen. Quote https://eelzuhtjuh.blogspot.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
thea Posted October 4, 2012 Share Posted October 4, 2012 Mijn schoonmoeder van 85 jaar zegt oude potten zoveel mogelijk vullen.Haal de soep er maar uit de potten ,want anders gaan ze gisten en heb je lekkage . Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted October 4, 2012 Share Posted October 4, 2012 Wat zijn de oude potten precies?Ik heb van deze beugelpotten . Daar staat op enkele centimeters onder de rand een streep in het glas gedrukt..voller mag niet. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
thea Posted October 4, 2012 Share Posted October 4, 2012 Oude potten zijn waar de deksel over de rand van de pot sluit. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
eelzuhtjuh Posted October 5, 2012 Author Share Posted October 5, 2012 Deze potten heb ik gebruikt, ik denk dat ik ze met pot en al weggooi hahaha. Durf de rest gewoon niet open te maken Quote https://eelzuhtjuh.blogspot.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
thea Posted October 5, 2012 Share Posted October 5, 2012 Dat zijn oude potten.Maar ik had de soep in nieuwe rundrand potten.De potten zijn wel goed hoor.geen soep met vlees maken of 2,1/2 uur op 100 graden wecken.Maar als de soep alleen beetje zuur is kan je hem nog gebruiken bij rijst .Tomaten extra erdoor en prei. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted October 5, 2012 Share Posted October 5, 2012 En het ziet er zo lekker uit..zonde Ilse!! Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
eelzuhtjuh Posted October 5, 2012 Author Share Posted October 5, 2012 oew geloof me Thea, als je die soep ruikt als je een pot open trekt... dat is echt gewoon bedorven, dat eet echt niemand meer met rijst hoor brrrr Quote https://eelzuhtjuh.blogspot.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
thea Posted October 5, 2012 Share Posted October 5, 2012 Ik dacht aan zure chutny bij rijst. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.